Pipiwai Trail Maui Road to Hana

Pipiwai Trail: de mooiste wandeling op Maui, Hawaii

Home / Verenigde Staten / Hawaii / Pipiwai Trail: de mooiste wandeling op Maui, Hawaii

De Pipiwai Trail is één van de mooiste wandelingen van Hawaii. Hoewel Hawaii vooral bekend staat om de prachtige stranden, hebben de eilanden van Hawaii juist ook een indrukwekkend binnenland. De Pipiwai Trail laat je kennis maken met dit mooie en tropische stukje van Hawaii. Je loopt dwars door bamboebossen, langs indrukwekkende watervallen en onder reusachtige Banyan bomen. Kijk mee naar deze mooie wandeling op het Hawaiiaanse eiland Maui!

Het Kipahulu-district in het Haleakala National Park

De Pipiwai Trail is gelegen in het Kipahulu-district van het Haleakala National Park op het eiland Maui. Dit deel van het nationale park ligt vlakbij de stad Hana, aan de beroemde Hana Highway of Road to Hana, in het noordoosten van Maui. Het gebied staat bekend om de vele watervallen, adembenemende uitzichten op de oceaan en de typisch Hawaiiaanse cultuur.

Entreetickets voor het Haleakala National Park

Er zijn verschillende toegangstickets tot het Haleakala National Park beschikbaar:

  • De entree voor het Haleakala National Park bedraagt $ 30 per auto, ongeacht het aantal personen in de auto. Je entreebewijs is drie dagen geldig en je kunt hiermee zowel het Kipahulu-district als de Haleakala Summit bezoeken.
  • Als je ook het op Big Island gelegen Hawai‘i Volcanoes National Park en het Pu‘uhonua o Hōnaunau National Historical Park gaat bezoeken, loont het om een Hawai’i Tri-Park Annual Pass aan te schaffen voor $ 55 per auto, waarmee je een jaar lang alle drie de nationale parken van Hawaii mag bezoeken.
  • Als je in hetzelfde jaar ook West-Amerika of een ander deel van de Verenigde Staten bezoekt, kun je het beste voor $ 80 een America the Beautiful Pass aanschaffen, waarmee je een jaar lang toegang krijgt tot alle nationale parken in Amerika. Ook deze pas is geldig voor iedereen in de auto.

Tickets zijn te koop bij het Visitor Center. Houd er rekening mee dat je je toegangsbewijs ter plekke enkel met een creditcard kunt betalen. Daarnaast zijn er 5 dagen per jaar waarop de entree tot het park gratis is. Deze dagen verschillen per jaar.

Bekijk hier de actuele toegangsprijzen en de dagen waarop je gratis toegang krijgt tot het Haleakala National Park.

Pipiwai Trail Maui Road to Hana

Kūloa Point Trail

Vanuit het Kipahulu Visitor Center kun je twee wandelingen maken: de Pipiwai Trail en de Kuloa Point Trail. Ik raad je aan om te beginnen met de Kuloa Point Trail. Deze eenvoudige wandeling heeft nauwelijks hoogteverschil en is slechts 800 meter lang, maar wel echt de moeite waard. Onderweg leer je veel over oude Hawaiiaanse gebruiken en de Hawaiiaanse cultuur via verschillende informatieborden en oude bouwwerken. Ook heb je onderweg een geweldig uitzicht op de oceaan, met de kenmerkende zwarte stranden en de groene kustlijn.

Pipiwai Trail Maui Road to Hana Pipiwai Trail Maui Road to Hana

The Pools at ‘Ohe’o (Seven Sacred Pools)

De belangrijkste bezienswaardigheid aan het Kuloa Point Trail is The Pools at ‘Ohe’o, beter bekend als de Seven Sacred Pools. Deze laatste naam is om marketingredenen in het leven geroepen door een hoteleigenaar. De officiële naam, ‘Ohe’o, betekent ‘iets speciaals’. En een speciale plek is het zeker.  Het is een prachtig gebied met mooie zwarte stranden, watervallen en grote poelen. Afhankelijk van de waterstand kun je ook zwemmen in deze Seven Sacred Pools. Tijdens ons bezoek was dat helaas niet mogelijk, maar ook van een afstandje  was deze speciale plek de moeite waard.

Pipiwai Trail Maui Road to Hana Pipiwai Trail Maui Road to HanaPipiwai Trail Maui Road to Hana

Pipiwai Trail

Wanneer je weer terug bij het beginpunt komt, is het tijd voor de bekendste wandeling van Maui: de Pipiwai Trail. Dit pad slingert dwars door de jungle van Maui en onderweg passeer je verschillende watervallen, de op één na grootste banyan boom van Maui en een indrukwekkend bamboobos. De Pipiwai Trail is 3,2 kilometer lang, maar doordat je dezelfde weg weer terug moet lopen, is de totale wandeling 6,4 kilometer lang. Je klimt hierbij zo’n 245 meter omhoog. Ik raad je aan om in totaal zo’n 3 tot 4 uur uit te trekken voor de Pipiwai Trail. Het begin van het pad slingert omhoog tussen de bomen door. Onderweg zie je af en toe tussen de bomen door al goed hoe hoog je al geklommen bent.

Pipiwai Trail Maui Road to Hana Pipiwai Trail Maui Road to Hana

De gigantische banyan boom

Eén van de eerste bezienswaardigheden die je tegenkomt is de indrukwekkende banyan boom. Dit is de op één na grootste banyan boom op heel Maui. Heel bijzonder om te zien hoe hier extra stammen uit de takken barsten om de groeiende boom te ondersteunen. Je moet onder de laaghangende takken door klimmen om je route op de Pipiwai Trail te vervolgen.

Tip: De grooste banyan boom van Maui staat op een groot plein in het plaatsje Lahaina. Als je de tijd hebt, raad ik je zeker aan om deze bijzondere boom ook te bezoeken!

Pipiwai Trail Maui Road to Hana


Pipiwai Trail Maui Road to Hana


Pipiwai Trail Maui Road to Hana


Makahiku Falls

Na zo’n 800 meter lopen, kom je aan bij de Makahiku Falls. Deze waterval stort in totaal meer dan 60 meter naar beneden. Tussen de watervallen ligt een mooie infinity pool. Hoewel het er heel aantrekkelijk uitziet, zou ik je niet aanraden om hierin te gaan zwemmen. Zodra er een vloedgolf komt, wordt je hier met veel geweld tegen de rotsen aangegooid. Gelukkig is ook alleen het uitzicht op deze watervallen echt de moeite waard. Het pad brengt je helemaal naar de top van de watervallen vanaf waar je je route kunt vervolgen.

Pipiwai Trail Maui Road to Hana Pipiwai Trail Maui Road to Hana Pipiwai Trail Maui Road to HanaPipiwai Trail Maui Road to Hana

Bamboo Forest

Nadat je weer 800 meter hebt gelopen, en dus in totaal 1,6 kilometer hebt afgelegd, kom je uit op één van de bekendste en meest populaire plekken van de Pipiwai Trail: het Bamboo Forest. Er is hier een mooi wandelpad aangelegd dwars door de bamboebossen heen. Zo indrukwekkend om hier doorheen te lopen en het is haast alsof je in Japan bent. Ook niet heel gek als je je beseft dat Hawaii net zo ver van Japan af ligt als van de westkust van Amerika. Na een tijdje door de bamboe gelopen te hebben, kom je op een mooi vlonderpad uit. Via dit pad klim je helemaal omhoog tot de volgende en laatste stop.

Pipiwai Trail Maui Road to Hana Pipiwai Trail Maui Road to Hana Pipiwai Trail Maui Road to Hana


Pipiwai Trail Maui Road to Hana


Pipiwai Trail Maui Road to Hana


Pipiwai Trail Maui Road to Hana

Waimoku Falls

Na 3,2 kilometer wandelen en klimmen, kom je aan bij een klein beekje dat je moet oversteken naar het eindpunt van de Pipiwai Trail: de Waimoku Falls. Deze waterval is met een hoogte van bijna 122 meter de hoogste waterval van het eiland Maui. Zelf balen we wel een beetje als we ontdekken dat we niet helemaal tot aan de waterval kunnen lopen. Er zijn hier de afgelopen tijd meerdere ongelukken gebeurd, waardoor de weg naar de waterval afgesloten is. Gelukkig is het ook vanaf een afstandje een prachtig gezicht. Nadat we even genoten hebben van het uitzicht, keren we weer om voor de weg terug naar het beginpunt. Omdat we op de heenweg vooral omhoog geklommen zijn, is de terugweg een stuk beter te doen en voor we het weten staan we weer beneden.

Wil je meer watervallen op Hawaii bekijken? Lees hier meer over de mooiste watervallen van het eiland Kauai.

Pipiwai Trail Maui Road to Hana


Pipiwai Trail Maui Road to Hana


Pipiwai Trail Maui Road to Hana


Pipiwai Trail Maui Road to Hana

Relax na je wandeling op Hāmoa Beach

Wanneer je na je wandeling over de Pipiwai Trail weer terug naar Hana rijdt, kom je langs Hamoa Beach. Dit strand staat bekend als één van de mooiste stranden van Maui. Ik raad je echt aan om hier een tussenstop te maken om even bij te komen van je wandeling door het binnenland van Hawaii. Extra leuk is dat er op dit strand regelmatig locals aan het surfen zijn. Heel tof om te zien! Toch zijn de golven hier niet overdreven hoog, waardoor je zelf ook prima even lekker kunt afkoelen in de oceaan.

Pipiwai Trail Maui Road to Hana

De Road to Hana

De Kuloa Point Trail, de Pipiwai Trail en Hamoa Beach liggen allemaal aan de Road to Hana. Deze populaire kustweg in het oosten van Maui heeft zo’n 600 haarspeldbochten en onderweg heb je geweldige uitzichten over de oceaan. Naast de drie eerder genoemde plekken zijn er nog veel meer mooie bezienswaardigheden aan de Road to Hana. Wij trokken zelf drie dagen uit om alle mooie plekken aan de Hana Highway te bezoeken en alsnog kwamen we tijd tekort. Binnenkort deel ik al mijn praktische tips en de mooiste bezienswaardigheden aan de Road to Hana.

Road to Hana Road to Hana Road to Hana

Tip: Combineer de Pipiwai Trail met de Haleakala vulkaan

Het Haleakala National Park beslaat een groot deel van het eiland Maui en is zo groot dat de twee ingangen op maar liefst 3,5 uur rijden van elkaar liggen. De Pipiwai Trail is gelegen in het Kipahulu-district en is toegankelijk via het Kipahulu Visitor Center. De andere ingang, het Haleakala Visitor Center, ligt op de top van de Haleakalā krater. Als je van plan bent om zowel de Pipiwai Trial te lopen als de top van de Haleakala vulkaan te bezoeken, kun je dit het beste enigszins na elkaar plannen, omdat je entreebewijs voor het Haleakala National Park drie dagen geldig is. Wij kochten zelf ons entreebewijs bij het Kipahulu Visitor Center aan de Road to Hana. Hier liepen we de Pipiwai Trail en de Kuloa Trail, waarbij we ook de ‘Ohe’o Pools bezochten. De volgende dag reden we via de Road to Hana naar onze accommodatie in Kihei, in het westen van Maui. Vanaf daar bezochten we op de derde dag met hetzelfde entreeticket de Haleakala krater, waar we één van de mooiste zonsopkomsten ooit zagen.

Bekijk hier alle tips voor de zonsopkomst op de Haleakala krater.

Haleakala Maui Haleakala Maui

Overnachten in de buurt van de Pipiwai Trail

Om de drukte te ontlopen, kun je het beste in de buurt van de Pipiwai Trail te overnachten. Zelf sliepen wij twee nachten in het plaatsje Hana in de Sunrise Hana Beach Studio, een geweldige studio met alles erop en eraan. Als je ook in Hana wil overnachten, raad ik je aan om dit ruim van tevoren te reserveren. Opties zijn namelijk beperkt en zitten snel vol. Bovendien is Hana vrij prijzig. Het waren zelfs de duurste overnachtingen van onze hele reis, maar toch vond ik het echt de moeite om in Hana zelf te overnachten en in alle rust te kunnen genieten van de bijzondere plekken in de omgeving, zoals onderstaande Red Sand Beach.

Bekijk hier alle accommodaties in Hana en omgeving.

Road to Hana

Overige tips voor de Pipiway Trail

  • Houd er rekening mee dat je de entree voor het park enkel met een creditcard kunt betalen.
  • Het Kipahulu-district waar de Pipiwai Trail gelegen is, kan bij een hevige regenbui snel overstroomd raken. Check daarom voor je bezoek altijd even de officiële website van Kipahulu om te zien of de trail wel open is.
  • Draag goede en stevige schoenen. Dit is geen route om op je slippers te wandelen.
  • Blijf op de paden en ga niet zwemmen in de beekjes. De borden staan er echt niet voor niets. Er zijn hier al meerdere mensen gewond geraakt of zelfs overleden door plotselinge overstromingen of vallende rotsen. Spoedeisende medische hulp is minimaal een uur rijden. Zolang je op de paden blijft, hoef je je echter geen zorgen te maken.
  • Neem voldoende water en eventueel ook wat te eten mee. Het is best een pittige klim en doordat je steeds verder de dichte jungle in gaat, is het ook heel vochtig en klam.
  • Er is in de omgeving van de Pipiwai Trail geen tankstation en er is ook geen eten of drinken verkrijgbaar. Zorg dus voor een volle tank. De dichtstbijzijnde optie om te tanken is in Hana, een half uurtje verderop.
  • Gebruik een muggenspray zoals Deet. Doordat het zo vochtig is in de bossen van de Pipiwai Trail kunnen er vrij veel muggen zitten.

Pipiwai Trail Maui Road to Hana

De Road to Hana en de Pipiwai Trail behoren tot de mooiste plekken van Maui. Het was voor ons ook echt één van de hoogtepunten van onze rondreis op de verschillende eilanden van Hawaii. Wil je meer lezen over onze reis? Bekijk hier alle artikelen met tips over Hawaii.

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

1 reactie op “Pipiwai Trail: de mooiste wandeling op Maui, Hawaii”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven