Kanisfluh

Zonsopkomst hike op de Kanisfluh in het Bregenzerwald

Home / Oostenrijk / Zonsopkomst hike op de Kanisfluh in het Bregenzerwald

Tijdens mijn rondreis door Vorarlberg in Oostenrijk, doe ik ook het Bregenzerwald aan. Een prachtig gebied waar ik enorm geniet van al het goede wat Oostenrijk te bieden heeft. Zo bezoek ik een kleinschalige gin distilleerder, maak ik een wandeling door de bergen en logeer ik in een echt Alpengasthuis. Maar het mooiste wat ik in het Bregenzerwald meemaak, is toch wel de zonsopkomst hike op de Kanisfluh, een rotspartij waarvan het hoogste punt zich op 2044 meter hoogte bevindt. Een geweldige ervaring waar ik je graag mee naar terug neem.   

Vroege wekker

Mijn wekker gaat om 03.30u. Het doet even pijn, maar zodra ik mijn tanden gepoetst heb, ben ik er klaar voor en heb ik zin om op pad te gaan. De rest van de groep is perfect op tijd en ook de lokale gids staat al op ons te wachten. Om stipt 4 uur stappen we in alle vroegte de deur van het gasthuis uit om aan de klim van 500 meter naar de top te beginnen.

Kanisfluh KanisfluhFoto’s: Thehike.nl

Ademloos naar de top

Het begin van de wandeling is goed te doen. We stijgen wel, maar niet te snel. Hierdoor is het voor mij, niet de meest getrainde wandelaar ooit, prima bij te houden. Er zijn best wel wat andere wandelaars op de been, dus als je hier gaat hiken zonder gids kun je altijd wel je weg vinden door naar hen te kijken. Toch ben ik blij dat er een gids mee is, want ik merk al vrij snel dat ik mijn aandacht nodig heb voor het klimmen. Als ik ook de weg nog had moeten zoeken was het toch een stukje lastiger geweest.

Hoe hoger we komen, hoe steiler het pad wordt. Ik merk dat ik moeite krijg met mijn ademhaling vanwege de hoogte en de inspanning en ik wil het liefst even pauze nemen. Toch loop ik verder, want aan de horizon dient zich al een zachte gloed aan en ik wil de zonsopkomst echt niet missen. De rest van de groep vertraagt zijn tempo ook en gezamenlijk bikkelen we verder. Ik besluit mijn statief toch maar vast uit te zetten want de lucht begint nu wel echt lichter te worden. Na een paar vlugge foto’s race ik met statief en al naar de top om op tijd boven te zijn.

Kanisfluh ZonsopkomstKanisfluh

Overweldigend mooi uitzicht

De laatste 100 meter klauter ik zo snel als het gaat naar boven en eenmaal daar aangekomen word ik zo’n beetje van mijn sokken geblazen. Wat is het hier fantastisch mooi! We staan op het hoogste punt in de omgeving en ik heb een prachtig uitzicht over de andere bergtoppen. Ik deed eerder een zonsopkomst hike in Sri Lanka en ik vind deze ervaring weer net zo mooi en indrukwekkend als de eerste keer.  Er zijn wel wat andere mensen op de top, maar niet zo veel dat ik me eraan stoor. De gids vertelt wel dat dit een relatief rustige tijd is met hikers: eind juni zijn de dagen natuurlijk het langst, dus weinig mensen hebben zin om zó vroeg op pad te gaan. In het voor- en najaar kan het soms wel heel druk boven zijn. Iets om rekening mee te houden dus.

Kanisfluh KanisfluhKanisfluh

Steenbokken en een welverdiend ontbijt

Als de zon helemaal op is, pakken we onze spullen weer bij elkaar en beginnen we aan de steile afdaling. Het pad is modderig en het blijkt nog best wel een uitdaging om zonder te vallen naar beneden te lopen. Onderweg stopt de gids ineens en ze fluistert: “Steinbock!” En jawel, een stuk verderop zien we een groepje steenbokken heerlijk rustig grazen. Wat een indrukwekkende dieren!

Kanisfluh Kanisfluh

Tegen 7 uur in de ochtend bereiken we ons hotel weer waar een heerlijk, welverdiend ontbijt op ons staat te wachten. De zon staat ondertussen al hoog aan de hemel en we voelen dat het weer een warme, zomerse dag in het Bregenzerwald gaat worden.

BregenzerwaldBregenzerwald

Meer doen in het Bregenzerwald

Natuurlijk is er naast de zonsopkomst op de Kanishfluh nog veel meer te doen in het Bregenzerwald. Mocht je wat meer tijd te besteden hebben, dan zijn onderstaande activiteiten aanraders.

Gindestilleerder bezoeken

Zoals ik in de inleiding al vertelde, is er in het Bregenzerwald ook een heuse gindestilleerder te bezoeken. De Bergbrennerei Löwen is een prachtige destilleerderij met een fijn terras en een mooie winkel. Wij krijgen hier een rondleiding van eigenaar Siegfried. Vol trots toont hij ons zijn hele destilleerderij en uiteraard krijgen we ook flink wat te proeven. Naast gin, maakt hij onder andere ook hooi-Schnapps, een sterke drank gemaakt van, inderdaad, hooi. De winkel en het terras zijn vrij te bezoeken. Kijk voor een rondleiding op de website of neem even contact met ze op.

Löwen in het BregenzerwaldBregenzerwald

Hiken op de Diedamskopf

In de zomer gaan er 2 gondola’s omhoog naar de Diedamskopf. Vanaf daar kun je verschillende hikes maken, zowel korte als lange. Ik zou je aanraden om hier zeker een paar uur te gaan wandelen, want de Diedamskopf is prachtig. Op hun website geven ze het al aan: je hebt hier 360 graden zicht over de regio. Helaas trok tijdens mijn bezoekje al snel de mist op, waardoor ik het niet echt heb kunnen aanschouwen. Ik zou hier zeker nog eens naar terug willen bij helder weer.

BregenzerwaldBregenzerwald

Op ontdekkingstocht door de dorpen

De dorpen in het Bregenzerwald zijn klein en traditioneel. In de grotere dorpen kun je zelfstandig een tour doen langs de belangrijkste bezienswaardigheden. Dit is natuurlijk relatief, want er zijn hier niet veel écht grote bezienswaardigheden te bezichtigen. Toch is het wel leuk om zo’n tour te doen als je in één van de dorpen bent. Je kunt bij de lokale VVV’s een boekje ophalen met daarin de belangrijkste punten. Je wandelt hier zelf naartoe en herkent een stop aan een soort praatpaal. Als je op het knopje drukt, hoor je het verhaal van de locatie. Leuk bedacht! Tip: doe de wandeling in Mellau en eindig met lunchtijd bij Hotel Bären Mellau. Super lekker en lokaal eten! Je kunt hier uiteraard ook blijven slapen.

MellauBregenzerwald

Het Bregenzerwald heeft veel moois te bieden, waarvan de zonsopkomst hike op de Kanisfluh wat mij betreft de allermooiste ervaring is. Het is even lastig als die wekker middenin de nacht gaat, maar ik beloof je dat het het helemaal waard is. Ben je benieuwd wat de regio Vorarlberg nog meer te bieden heeft? Hier vind je alle informatie over dit mooie stukje Oostenrijk.

Ik bezocht Oostenrijk op uitnodiging van de regio Vorarlberg en Achensee.

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven