Kaasboer in Grosses Walsertal

Grosses Walsertal in Oostenrijk, waar mens en natuur elkaar in balans houden

Home / Oostenrijk / Grosses Walsertal in Oostenrijk, waar mens en natuur elkaar in balans houden

Grosses Walsertal is wat mij betreft één van de meest bijzondere plekjes in de Vorarlberg-regio in Oostenrijk en dat heeft twee redenen. Ten eerste is heel Grosses Walsertal een UNESCO Biosphärenpark, wat betekent dat er heel zorgvuldig omgegaan wordt met de natuur en de relatie die de mens met haar heeft. Ten tweede is er in heel dit gebied amper een vlak stuk grond te vinden. Oftewel, je bent hier altijd omgeven door de bergen. Ik vond het er heerlijk en ik neem je graag mee door dit unieke gebied.

Fantastisch uitzicht bij Gasthof Krone

Zodra ik incheck bij Gasthof Krone en het uitzicht vanaf mijn kamer zie, ben ik verkocht. De bergen liggen letterlijk voor de deur en omdat we aan het begin van de zomer zitten, staat alles in bloei. Het Gasthof beschikt over een overdekt terras vanaf waar je op ditzelfde uitzicht getrakteerd wordt. Een heerlijk plekje waar ik met gemak een paar dagen langer door had kunnen brengen.

Gasthof Krone

Een bijzondere route vol echo’s en vergezichten

In de zomer zijn de pistes de ideale plek voor een lange wandeling. Lang niet alle gondola’s zijn geopend in de zomer dus het is wel slim om van tevoren uit te zoeken welke wel gaan. Zelf ga ik omhoog met de Sonntag-Stein-gondola. Je betaalt €10,50 voor een ritje omhoog en €10 om weer naar beneden te gaan. De tickets koop je gewoon bij het loket. Het is niet voor niets dat juist deze gondola geopend is: bovenaan de piste ligt namelijk een heel bijzonder wandelpad genaamd Klangraum Stein. Langs de route staan verschillende kunstige objecten die uitnodigen tot luisteren en kijken. Klinkt wat zweverig misschien, is het juist helemaal niet. Zo staan er ligstoelen in XL-formaat met uitzicht over de vallei en is er bijvoorbeeld een plek waar je je eigen echo heel goed kunt horen. Super leuk want zo sta je veel meer stil bij het landschap waarin je aan het wandelen bent. Een landschap wat trouwens ook zonder deze installaties dik de moeite waard is. Wilde bloemen, indrukwekkende bergen en af en toe een kneuterig kerkje, het is hier prachtig.

Grosses Walsertal Grosses Walsertal Grosses Walsertal Grosses Walsertal Grosses Walsertal

Op bezoek bij een traditionele kaasboer

Ik ben dol op kaas en ik vond het dan ook ontzettend leuk om een kijkje te mogen nemen bij een traditionele kaasboer in de boven op de bergen van Grosses Walsertal. Als ik zeg ‘bovenop’, bedoel ik ook echt bovenop. We rijden namelijk meer dan een half uur lang stijl omhoog voordat we bij Alpe Oberüberluth aankomen, de plek waar de kaasboer met zijn familie en koeien 3 maanden per jaar woont om zo’n 9000 kilo kaas en 800 kilo boter te produceren.

Kaasboer in Grosses Walsertal

Begin september vertrekt het gezin, samen met de koeien, weer naar lagere gronden zodat ze voor de eerste sneeuwval beneden zijn. Heel bijzonder om te zien dat er op dit soort plekken nog op de traditionele manier kaas gemaakt wordt. Ik ben in ieder geval onder de indruk van het adembenemend mooie landschap én het toch wel zware, sobere leven wat de familie hier leidt. Wil je hen ook bezoeken? Dan kun je dat het beste even bij je accommodatie aangeven. de Alpe Oberüberluth is namelijk niet op de kaart te vinden dus het is wel handig om een lokale chauffeur in te schakelen.

Kaasboer in Grosses WalsertalKaasboer in Grosses Walsertal

Het zuiverende water bij Bad Rothenbrunnen

Naast de indrukwekkende Alpen heeft Grosses Walsertal uiteraard ook diepe dalen. In één van die dalen vind je Bad Rothenbrunnen, een bron waar water uitkomt met een hoog ijzergehalte. Al sinds vroeg-negentiende eeuw komen er toeristen naar dit gebied voor dit bijzondere water. Er is zelfs ooit een thermen geweest naast de bron, zodat je optimaal gebruik kon maken van haar helende krachten. Deze spa is er niet meer, maar bij Bad Rothenbrunnen zit nu wel een heel fijn Alpengasthof. Je kunt hier uiteraard logeren, maar het is ook een aanrader om een wandeling in het gebied te maken en daarna op het terras van een goede, echt Oostenrijkse maaltijd te genieten. Bestel kaiserschmarrn of de knödels en ik weet zeker dat je nog net niet je vingers erbij op eet.

Grosses Walsertal Grosses Walsertal Grosses Walsertal Grosses Walsertal

Regionaal en duurzaam dineren bij Propstei St. Gerold

Wil je duurzaam en lokaal uit eten? Dan moet je absoluut bij Propstei St. Gerold zijn. Dit klooster is zo’n 1000 (!) jaar geleden gesticht en sinds dat moment is dit een plek voor bezinning en rust. Tegenwoordig worden hier veel culturele workshops gegeven en alle geloven zijn er welkom. Een heel mooi idee! Het eten is puur en lokaal. Er wordt zo veel mogelijk zelf verbouwd en de rest komt uit de regio. Lokaler wordt het denk ik niet. Kijk voor meer informatie en de openingstijden voor lunch en diner op de site van de Propstei.

Georganiseerde rondreizen door Oostenrijk

Wil je een rondreis door Oostenrijk maken en vind je het prettig als deze volledig geregeld wordt? Er zijn veel fijne opties voor compleet georganiseerde rondreizen naar Oostenrijk. Het voordeel hiervan is dat je eventuele vlucht, accommodaties en huurauto inclusief zijn en dat er vaak erg voordelige aanbiedingen zijn. 

TUI

Mooie fietsrondreizen door Oostenrijk. Je reist met je eigen auto naar Oostenrijk, waarna je een prachtige route door het land fietst.

Meer informatie

ANWB

Zeer ruim aanbod autorondreizen vol variatie. Ook veel speciale rondreizen voor gezinnen.

Meer informatie

De Jong Intra

Mooie, voordelige individuele rondreizen met je eigen auto.

Meer informatie

Grosses Walsertal is een adembenemend mooie plek die een grote indruk op mij heeft achtergelaten. De manier waarop ze hier de balans zoeken tussen mens, dier en natuur vind ik fantastisch en ik hoop dat dit Biosphärenpark een inspiratie gaat zijn voor de rest van de wereld. 

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven