de Nockalmstrasse in Oostenrijk

Nockalmstrasse in Oostenrijk: een unieke weg door Nockberge

Home / Oostenrijk / Nockalmstrasse in Oostenrijk: een unieke weg door Nockberge

De Nockalmstrasse is een adembenemend mooie panoramaweg dwars door biosphärenpark Nockberge in Oostenrijk. De natuur in Nockberge is compleet anders dan in de rest van Oostenrijk en juist daarom is deze plek zo bijzonder. Zo had ik zelf geregeld het gevoel in Schotland in plaats van in Oostenrijk te zijn. Je kunt alleen tegen betaling over de 34 kilometer lange Nockalmstrasse rijden en Nockberge zelf is alleen via deze weg te bezoeken. Echt wat anders dus dan wat je in Oostenrijk gewend bent. Je kunt heel goed wandelen in Nockberge en daarnaast zijn er nog tal van andere dingen om te zien en doen. Ik vertel je in dit artikel alles wat je moet weten voor je bezoek aan de Nockalmastrasse.

Wandelen in Nockberge

Nockberge is een ontzettend gevarieerd wandelgebied. Het is namelijk hét gebied bij uitstek voor wandelaars die niet hoog kunnen of willen klimmen, maar het biedt ook genoeg mogelijkheden voor diegene die juist wel graag een flinke berg op willen hiken. Zo is de summit tour naar de Königsstuhl één van de meer uitdagende hikes. Het gebied is heuvelachtig met hier en daar hogere bergen, waardoor het echt voor ieder wat wils heeft. Ik ben geen ervaren bergwandelaar en voor mij waren er meer dan genoeg hikes passend bij mijn niveau. Er zijn talloze wandelingen te maken in Nockberge en ik raad je aan om zeker op de site van de Nockalmstrasse en de site van Bad Kleinkirchheim te kijken voor mooie routes. Ik licht hieronder twee wandelingen uit die ik gemaakt heb.

Beklimmen van de Klomnock: het mooiste uitzicht van Nockberge

De meest uitdagende wandeling in Nockberge die ik maakte was het beklimmen van de Klomnock. Het verhaal hierachter is wel grappig: ik had een foto van de haarspeldbochtweg gezien en ik wilde die heel graag namaken. Omdat ik nergens kon vinden vanaf waar deze genomen was heb ik uiteindelijk de 52 bochten die de Nockalmstrasse rijk is op Google Maps nageplozen om te zien waar de weg op dezelfde manier als op de foto kronkelde. Dit bleek vlakbij de Klomnock te zijn en dus besloten we deze hike te gaan doen. Gelukkig maar, want ik vond het een fantastisch mooie wandeling.

Je begint aan deze wandeling aan de overkant van de weg bij de Glöckenhutte en vanaf daar staat de route netjes aangegeven. Na het bereiken van de Klomnock vervolg je je weg naar Mallnock en word je ondertussen getrakteerd op een prachtig uitzicht op Grosser Rosennock, de op één na hoogste top in Nockberge (het scheelt slechts 1 meter met de hoogste top). Deze rondwandeling duurt zo’n 3 uur en je stijgt en daalt 500 meter. Ik vond het een heel mooie hike en als je een beetje fit bent zou ik je absoluut aanraden om de Klomnock te beklimmen. Alle informatie over deze route lees je hier.

Klomnock in Nockbergede Nockalmstrasse in Oostenrijk Klomnock in Nockberge Klomnock in Nockberge Klomnock

Eisentalhöhe: het hoogste punt van Nockberge

Als je, net als wij, de Nockalmstrasse inrijdt vanaf Innerkrems is de eerste stop de Eisentalhöhe. Dit is met een hoogte van 2042 meter het hoogste punt in het biosphërenpark Nockberge en het is er daarom best druk. Zodra je de parkeerplaats achter je laat en richting de top wandelt laat je de drukte achter je. Het is slechts 10 minuten lopen naar de top van de Eisentalhöhe en daar hadden we het rijk zelfs voor ons alleen. Vanaf hier kun je verder wandelen naar de Königstuhl, een bergtop gelegen op de grens van Karinthië, Stiermarken en Salzburgerland. Deze route is in totaal 7 kilometer heen en terug en je klimt en daalt 350 meter. Een prima wandeling waar je zo’n 1,5 tot 2 uur voor uit moet trekken.  Bekijk en download hier de route van  Eisentalhöhe naar Königstuhl.

Eisentalhöhe in Nockberge Koeien op de Eisentalhöhe in NockbergeEisentalhöhe in Nockberge

Hoogtepunten Nockalmstrasse

Ook als je niet per se een flinke wandeling wilt maken, is er genoeg te zien en te doen in Nockberge. Zelf kwam ik er voornamelijk voor de prachtige hikes, maar dat hoeft natuurlijk niet voor iedereen te gelden. Zeker ook als je met (kleine) kinderen naar Nockberge gaat zijn er veel andere toffe dingen te doen. Kijk maar mee.

Windebensee

Ik durf er wel een gokje op te wagen dat de Windebensee de drukst bezochte plek van Nockberge is. Dat is niet zo verwonderlijk, aangezien dit meer bijna aan de weg ligt en de wandeling rondom het water slechts 2 kilometer lang en volledig vlak is. Hierdoor is de Windebensee zeer toegankelijk voor de meeste mensen. Daarnaast is het ook echt een prachtig gebied, dus ik zou je sowieso aanraden om hier een stop te maken. Langs de route staan borden met informatie over de flora en fauna die hier voorkomen en persoonlijk vind ik dat altijd heel interessant.

Windebensee in Nockberge Windebensee in Nockberge

Karlbad

Karlbad ligt pal aan de Nockalmstrasse en is met een leeftijd van 300 jaar het oudste geneeskrachtige bad van Oostenrijk. De huidige eigenaren zijn de negende generatie die de traditionale badsessies verzorgen. Je kunt in Karlbad blijven slapen maar je kunt er ook een afspraak maken voor enkel een geneeskrachtig bad vol gezonde mineralen. Daarnaast kun je hier ook terecht voor een traditioneel Oostenrijkse maaltijd. Alles is huisgemaakt, dus een lekker maal is gegarandeerd! Karlbad heeft geen website dus je kunt het beste even bellen als je een badsessie wilt reserveren. Dit kan via +43 664 968 3926.

Grundalm “Silva Magica”

Silva Magica is een magisch bos waar je meer leert over de bomen die in Nockberge groeien. Daarnaast is er een mooie beeldentuin waar je gratis doorheen kunt wandelen. Je loopt in een rondje van zo’n 700 meter langs indrukwekkende beeldhouwwerken. Ook worden er allerlei steenstoorten die in de regio voorkomen tentoongesteld. Het magische bos zelf kun je natuurlijk ook verkennen. Hier ontdek je meer over ‘magische’ zaken als elfjes, lokale mythes en sages. Echt een plek voor mensen die meer over de omgeving én de geschiedenis willen weten dus.

Elements theme path

Het Elements theme path is een ronde van 1,5 kilometer met meerdere stops waar je opdrachten kunt doen die je meer in contact brengen met de elementen. Klinkt wat zweverig misschien, maar het is zeker de moeite waard om hier even te gaan kijken. Alle zintuigen worden geprikkeld en na deze wandeling ben je veel alerter op wat je ziet, voelt, hoort en ruikt.

Nockalmstrasse

Eten en drinken in Nockberge

In Nockberge zijn meer dan genoeg berghutten te vinden waar je wat kunt eten en drinken. De meeste hutten liggen pal aan de Nockalmstrasse dus je zult niet snel hoeven zoeken naar een versnapering. Ik moet er wel bijzeggen dat de hutten langs de route meestal geen terras hebben, maar wat mij betreft is dat geen probleem. Koop wat lekkers en zoek een fijn plekje in het gras om te picknicken. Ik laat je graag de plekken zien waar ik geweest ben.

Eisentalhöhe

Op de Eisentahöhe staat een berghut waar je drinken en snacks kunt kopen. Er is zijn geen bankjes of een terras, dus als je hier wat koopt is het echt voor onderweg. Op zich niet erg natuurlijk, want wie heeft er een terras nodig met zo’n uitzicht?

Eisentalhöhe in Nockberge

Glockenhütte

De Glockenhütte is één van de populairste berghutten langs de Nockalmstrasse. Logisch ook, want deze ligt pal aan de weg en heeft wel een groot terras. Na onze hike naar de Klomnock hebben wij hier genoten van een verlate lunch bestaande uit Kaiserschmarrn en knüdels. Beide smaakten heerlijk dus ik kan je zeker aanraden om hier neer te ploffen voor het eten.

NockalmstrasseHeel klein zie je hier rechtsonder de Glockenhütte.

Almgasthaus Steigerhütte

Dit Almgasthaus ligt aan een zijweg van de Nockalmstrasse en je zou er met de auto naartoe kunnen rijden. Wij parkeerden onze auto echter op een parkeerplaats langs de Nockalmstrasse om te voet naar het Almgasthaus te wandelen. Zoals in heel Nockberge vind je hier op de kaart ook enkel typisch Oostenrijkse gerechten.

Almgasthaus Steigerhütte Almgasthaus Steigerhütte

Tangernerhütte

De Tangenerhütte behoort wat mij betreft tot de fijnste plekjes in Nockberge. Je komt hier via een korte wandeling van een kilometer en toch heb je het gevoel dat je aan het einde van de wereld terecht bent gekomen. Om naar de Tangernerhütte te lopen, parkeer je je auto op een parkeerplaats in de haarspeldbocht zoals aangegeven op onderstaande afbeelding. Daar zie je een routewijzer die de weg naar de Tangernerhütte aangeeft. Bij de hut kun je terecht voor wat te drinken en een simpele maar smakelijke Oostenrijkse maaltijd. Er lopen eendjes en kippen rond en toen wij er waren was er niemand anders te bekennen. Heerlijk rustig dus.

NockalmstrasseTangener HütteTangener Hütte Tangerner Hütte

In Nockberge zijn nog veel meer almhutten en restaurantjes te vinden. Natuurlijk had ik geen tijd om ze allemaal te bezoeken, maar ik ga ervanuit dat de kwaliteit van alle zaakjes ongeveer hetzelfde is. En met een flesje Almdudler kan het natuurlijk nooit mis gaan. Voor wat te drinken en/of wat te eten kun je terecht bij: Wolitzenhutte, Penkerhütte, Heiligenbachhütte, Pfandhütte, Stangalm, Zechneralm en Bauernladen Eisentalhöhe. Veel van deze hutten hebben ook een winkeltje waar je ook lokale lekkernijen kunt kopen.

Nockalmstrasse

Praktische informatie voor een bezoek aan Nockberge

Entreeprijs voor de Nockalmstrasse

Wil je over de 34 kilometer lange Nockalmstrasse rijden dan betaal je daar €20 voor. Het lijkt veel geld puur om een weg te mogen gebruiken, maar het is natuurlijk gewoon de entreeprijs voor een nationaal park. Zeker als je met twee of meer personen bent, vind ik de prijs reuze meevallen.

Wil je nou echt goedkoop uit zijn? Dan doe je er goed aan om een hotel in één van de nabijgelegen dorpen te boeken. Daar krijg je namelijk bij je reservering een voucher voor 50 procent korting op de entreeprijs en dus betaal je dan slechts €10. Ga je op de motor? Dan bedraagt de entreeprijs €14. Ben je van plan om meerdere dagen te gaan, dan is een 3-weken ticket  à €33 (voor een auto) goedkoper dan twee losse dagkaartjes. Heb je een Kärtnen Card waarmee je in heel Karinthië korting krijgt? Dan mag je gratis naar binnen. Elke persoon zonder Kärtnen Card betaalt €5. Bekijk hier het actuele prijsoverzicht. 

Nockalmstrasse openingstijden

Vanwege de sneeuw in de wintermaanden is de Nockalmstrasse toegankelijk van mei tot en met oktober. Je mag tussen 10.30 en 16.30 naar binnen.

Verblijf bij Nockberge

In Biosphärenpark Nockberge zelf liggen een aantal accommodaties net op de rand van het nationale park. Zo vind je best wel wat hotels bij de Falkertsee, een kleinschalig skigebied waar het in de zomer wat uitgestorven aandoet. Bekijk de accommodaties in Falkertsee hier. Zelf koos ik voor een verblijf in het gehucht Innerkrems. Vanaf mijn hotelkamer keek ik recht op de entree van de Nockalmstrasse en daardoor konden we dus direct na het ontbijt aan deze prachtige route beginnen. Innerkremms is wel echt heel klein, dus je doet er goed aan om een hotel met restaurant te kiezen. Er zitten namelijk weinig horecagelegenheden. Bekijk de accommodaties in Innerkremms hier.

Als je de tijd hebt zou ik je zeker aanraden om een nacht in Innerkrems te verblijven en de volgende nacht aan de andere kant van Nockberge te overnachten in bijvoorbeeld Ebene Reichenau. Wij moesten aan het einde van de dag weer de hele weg terugrijden. Een beetje zonde van de tijd natuurlijk. Zeker omdat we twee dagen voor Nockberge uittrokken, was dat een handigere planning geweest. Bekijk de accommodaties in Ebene Reichenau hier.

Innerkrems

Georganiseerde rondreizen door Oostenrijk

Wil je een rondreis door Oostenrijk maken en vind je het prettig als deze volledig geregeld wordt? Er zijn veel fijne opties voor compleet georganiseerde rondreizen naar Oostenrijk. Het voordeel hiervan is dat je eventuele vlucht, accommodaties en huurauto inclusief zijn en dat er vaak erg voordelige aanbiedingen zijn. 

TUI

Mooie fietsrondreizen door Oostenrijk. Je reist met je eigen auto naar Oostenrijk, waarna je een prachtige route door het land fietst.

Meer informatie

ANWB

Zeer ruim aanbod autorondreizen vol variatie. Ook veel speciale rondreizen voor gezinnen.

Meer informatie

De Jong Intra

Mooie, voordelige individuele rondreizen met je eigen auto.

Meer informatie

Nockberge is misschien wel mijn favoriete bestemming in Oostenrijk. Ik vond het een heerlijke plek om twee dagen door te brengen en ik had er gemakkelijk nog wel twee aan vast kunnen plakken.

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

2 reacties op “Nockalmstrasse in Oostenrijk: een unieke weg door Nockberge”

  1. Vandaag de Nockberge route gedaan met de camper, super mooi en leuke rit met enkele uitstappen. We kijken steeds naar deze site voor leuke weetjes. Top.

    1. Wat leuk om te horen! Gaaf dat jullie vandaag Nockberge gereden hebben. Blijft één van mijn favoriete plekken in Oostenrijk! Nog heel veel plezier daar!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven