Nederland

Lekker eten in Gelderland

Lunch bij De Meesterproef in Nijmegen

Als er iets is waar je mij heel gelukkig mee kunt maken, is het wel een goed bordje eten. Ik hou ervan om nieuwe smaken te proberen, maar kan net zo blij worden van een huisgemaakte pizza, een lekker belegd broodje of een goede salade. Tijdens mijn bezoek aan de provincie Gelderland ontdekte ik dat deze regio op culinair vlak enorm veel te bieden heeft. Kijk maar eens mee naar al het lekkere eten in Gelderland!

 

De Meesterproef in Nijmegen

In Nijmegen ligt pal langs de Waal het voormalig Honigcomplex. Hier werden vroeger de welbekende soepen van Honig geproduceerd en nu is het een culturele hotspot vol toffe activiteiten en zaakjes. Eén van deze zaken is De Meesterproef, een prachtige ruimte met hoge ramen en een open keuken. De inrichting is industrieel maar ook gezellig en past perfect bij de hele sfeer van het Honigcomplex. Bij De Meesterproef gebruiken ze zo veel mogelijk producten van lokale leveranciers en alles wordt vers bereid. Zelfs het bier komt van een bierbrouwer die ook gevestigd is in het Honigcomplex. Hoe leuk!

De Meesterproef in Nijmegen

 

Ik mag hier aanschuiven voor een echte verrassingslunch. Na een heerlijke kom geroosterde tomatensoep met geitenkaas worden er drie flinke planken met broodjes en lekkers op tafel gezet. Ik proef een sandwich met rib-eye, een sandwich met zalmmousse, een huisgemaakt saucijzenbroodje en een broccolihapje. Vooral het huisgemaakte saucijzenbroodje en de zalmmousse maken indruk. Je proeft echt dat dit bereid is met goede ingrediënten. De Meesterproef is echt een bijzondere zaak waar ik zeker nog eens naar terug zal gaan.

Lunch bij De Meesterproef in Nijmegen

De Meesterproef, Waalbandijk 14, Nijmegen

 

Dining 56 in Arnhem

Vind jij het ook zo leuk om lekker lang te tafelen en te genieten van prachtige gerechten met verrassende ingrediënten? Dan mag je Dining 56 in Arnhem zeker niet overslaan! De menukaart is gebaseerd op de Franse en Italiaanse keuken, maar ze zijn hier niet bang om ook inspiratie te halen uit bijvoorbeeld de Aziatische keuken. Hierdoor proef je hier verrassend lekkere smaakcombinaties, welke prachtig worden vormgegeven op je bord.

Ook bij Dining 56 krijg ik een verrassingsmenu voorgeschoteld. De avond begint met twee amuses, waarvan de amuse van rauwe tonijn het beste in de smaak valt. Daarna geniet ik intens van een voorgerecht van makreel met rode biet en een kruidige mayonaise. Ik kies voor een vegetarisch hoofdgerecht en dat blijkt een schot in de roos: mijn herfstige risotto bomvol verse groentes is heerlijk. Het dessert bestaat uit kleine appelgebakjes met een gelei van apfelkorn en schuin van groene appel. Lekker!

Voorgerecht van Makreel bij Dining 56

Dining 56, Rijnkade 56, Arnhem

 

Una Volta in Culemborg

De allergrootste verrassing van mijn weekend in Gelderland, was de Gelderlandfabriek. Wat een geweldig toffe plek is dit! Het gebouw stamt uit 1868 en ademt één en al historie. Vroeger werden er in deze hallen locomotieven gemaakt, daarna heeft er een meubelmakerij gezeten en sinds het vertrek van dit bedrijf is de Gelderlandfabriek overgenomen door creatieven. In de eerste instantie werden de verschillende ruimtes gekraakt, nu huren kunstenaars voor een schappelijk bedrag een atelier. Verder worden in de verschillende ruimtes exposities gehouden en vinden er optredens plaats. Daarnaast dient de Gelderlandfabriek regelmatig als decor voor een fotoshoot.

De GelderlandfabriekDe Gelderlandfabriek

 

In het pand zit het recent geopende Una Volta, een geweldig mooi restaurant met voornamelijk Italiaanse gerechten op de menukaart. Alles wordt huisgemaakt en vol liefde bereid. Ik kies voor een pizza Capra en mijn tafelgenoot gaat voor de pizza Prosciutto. Beide pizza’s zien eruit om door een ringetje te halen en de smaak is echt geweldig. Dit zijn de beste pizza’s die ik in heel lange tijd op heb. Je betaalt hier een paar euro meer dan voor de gemiddelde pizza maar geloof me, ze zijn hun geld helemaal waard. Je kunt vanaf 11.00u bij Una Volta terecht voor hapjes, drankjes en volledige maaltijden.

Pizza bij Una Volta Una Volta

Una Volta, Stationsweg 7, Culemborg

 

De Smaak van Van Gogh bij de Waldhoorn in Otterlo

In Gelderland ligt het wereldberoemde Kröller-Müller Museum, waar de op één na grootste Van Gogh-collectie ter wereld te bezichtigen is. De gemeente Ede wilde hier graag wat meer mee doen en zo is het concept De Smaak van Van Gogh tot stand gekomen. Onder deze naam worden natuur, cultuur en eten samengebracht en er worden door het jaar heen tal van food events georganiseerd. Op basis van Van Goghs werk zijn er verschillende smaakprofielen opgesteld, waarbij elk profiel geïnspireerd is op een bepaald seizoen. In totaal zijn er 18 ingrediënten gekozen die passen bij Van Gogh’s leven en de seizoenen. Verschillende restaurants laten zich inspireren door deze profielen en stellen zo hun eigen ‘Van Gogh menu’ op.

Ik schoof voor De Smaak van Van Gogh aan in De Waldhoorn, een traditioneel ogend restaurant in Otterlo. Er hangt een lekker ontspannen sfeertje en de bediening is erg vriendelijk. Als voorgerecht krijg ik een goedgevulde paddenstoelensoep met truffel, ravioli’s en rustiek brood. Daarna smul ik van een Veluws stoofpotje met verschillende groentes en aardappeltjes. De porties zijn enorm en de smaak is precies zoals het hoort te zijn. Lekker! Het dessert is een flink stuk tiramisu, waarna ik geen pap meer kan zeggen.

Stoofpotje bij de Waldhoorn

Eten in Gelderland is echt een feestje. Ik heb niet één keer iets voorgeschoteld gekregen wat ik niet lekker vond. Heb je zin om de natuur in deze regio af te wisselen met goed eten? Dan kan ik deze eetgelegenheden van harte aanbevelen. Benieuwd wat je verder nog in Gelderland kunt doen? Lees dan dit artikel over culturele hotspots in Gelderland.

 

Ik bezocht Gelderland op uitnodiging van Gelderse Streken. 

Dit vind je misschien ook leuk

4 Reacties

  • Reageer
    Dionne
    30 november 2016 op 09:06

    Oeh! Ik krijg er trek van! Ziet er allemaal erg goed uit!

  • Reageer
    Kimber - Reisgenie
    30 november 2016 op 16:09

    Hahaha ik krijg er zelf ook weer trek van!

  • Reageer
    Maud
    22 september 2017 op 12:59

    Ik ben laatst bij Meesterproef geweest, was super! Ik hoorde laatst van Boerderij de Brasserie weten jullie misschien of dat een aanrader is?

    • Reageer
      Kimber - Reisgenie
      25 september 2017 op 17:04

      Hoi Maud, wat leuk dat je ook bij Meesterproef geweest bent! Wat een mooie zaak is dat he? Helaas ben ik niet bij Boerderij de Brasserie geweest. Laat je weten of het wat was? 🙂

Reageer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.