Wandelen in de Achterhoek

Wandelen in de Achterhoek: de mooiste natuurgebieden

Home / Nederland / Wandelen in de Achterhoek: de mooiste natuurgebieden

Wandelen in de Achterhoek is ontzettend leuk om te doen. Deze regio in het oosten van Gelderland barst van de prachtige wandelroutes en natuurgebieden. Tijdens mijn verblijf in Winterswijk heb ik dan ook veel mooie wandelingen in de Achterhoek kunnen ontdekken. Zoek je tips voor wandelen in de Achterhoek, lees dan zeker even verder voor meer informatie over de mooiste natuurgebieden en wandelingen in de Achterhoek.

Informatie over wandelen in de Achterhoek

Omdat er steeds meer mensen komen wandelen in de Achterhoek is er een uitgebreid wandelnetwerk opgezet in deze regio. Verspreid over de hele Achterhoek vind je zo’n 150 startpunten voor een wandeling. Je herkent de startpunten aan een bord met informatie met daarop de route. Kom je tijdens het volgen van een wandelroute een rood bordje tegen dan kun je hier overstappen op een andere wandelroute. Let op de letter en het nummer die op het bord staan: die vind je terug op de wandelkaart en zo weet je precies op welke wandeling je bent overgestapt. Deze wandelkaarten zijn te koop bij o.a. de VVV’s in de Achterhoek en andere toeristische informatiepunten.

Korenburgerveen

Mijn favoriete natuurgebied om te wandelen is met stip het Korenburgerveen. Het Korenburgerveen is een beschermd natuurgebied vlakbij Winterswijk. Het is ontstaan door afgravingen die sinds de 14e eeuw plaatsvonden. Ondertussen wordt er niet meer gegraven en groeit er zeldzaam veenmos, waarvan nog slechts 100 hectare over is in Nederland. In het Korenburgerveen wordt er hard aan de bescherming gewerkt, zodat het veenmos zich kan herstellen.

Korenburgerveen Korenburgerveen Korenburgerveen Korenburgerveen

Wandelen in het Korenburgerveen is heerlijk afwisselend. Vanwege de kwetsbaarheid van het gebied mag je niet van de paden af en ook al zou je dit wel willen, dan is dit vaak niet mogelijk. De veengrond is op de meeste plekken heel zompig, waardoor je er niet echt overheen kunt lopen. Daarom ligt er op sommige delen ook een vlonderpad. Op de stukken waar je niet over het houten pad loopt, is de kans groot dat je door de modder moet. Het is dus slim om wat hogere wandelschoenen of zelfs laarzen te dragen. De wandelingen door het Korenburgerveen voeren je langs veengrond, bossen en weilanden en de vogelkijkhut is echt één van de hoogtepunten van het gebied. Als je in de buurt van het veen verblijft, is het een aanrader om hier met zonsondergang naartoe te gaan voor een prachtig uitzicht over het gebied. Op de website van Natuurmonumenten zijn een route van 12 kilometer en twee routes van 5 kilometer door het Korenburgerveen te vinden.

KorenburgerveenKorenburgerveen Korenburgerveen

Bekendelle

Bekendelle is één van de weinige moerasbossen én oerbossen van Nederland. Daarom heeft het de beschermde Natura 2000 status. Dit betekent dat de dieren en planten in het bos beschermd worden. We hoorden van lokale mensen dat Bekendelle één van de leukste plekken om te wandelen in de Achterhoek is. Na mijn bezoek aan dit bos kan ik dat alleen maar beamen: wat is dit een mooi natuurgebied. Wij parkeerden de auto gewoon langs de rand van het bos en zijn gaan lopen. Dat gaat prima, zolang je maar op Google Maps markeert waar de auto staat. Vind je het fijner om via een route te lopen dan is er een mooie wandeling van 7,3 kilometer uitgezet. Deze rondwandeling start bij Camping Vreehorst of Restaurant Berenschot’s Watermolen. Vanaf hier volg je heel gemakkelijk de bordjes met paarse voetstapjes.

Bekendelle Bekendelle Bekendelle Bekendelle

Wooldse Veen

Net als Bekendelle is ook het Wooldse Veen aangewezen als Natura 2000 gebied. 65 hectare aan hoogveengebied wordt streng beschermd, zodat de natuur kan herstellen. Op dit moment (mei 2021) is het gebied gesloten wegens de pandemie. Toen ik voor het afgesloten poortje stond, baalde ik daar natuurlijk van, maar voor de natuur begrijp ik het ontzettend goed. Juist een gebied wat nog zo kwetsbaar is, moet goed beschermd worden en dat is simpelweg niet mogelijk als het er te druk wordt. Mocht je na de pandemie in de Achterhoek zijn dan zou ik zeker het Wooldse Veen bezoeken. Er leven talloze zeldzame planten en dieren en door de natte grond loop je ook hier over een plankenpad. De route over het pad is zo’n 3 kilometer lang.

Wooldse VeenFoto genomen van achter het hek.

Zwillbrocker Ven

Aan de naam heb je het misschien al gezien: het Zwillbrocker Ven ligt niet in Nederland maar net over de grens in Duitsland. De afstand mag echter geen naam hebben: van de grens tot de parkeerplaats is het slechts 1,5 kilometer. En als je gaat wandelen in de Achterhoek is het Zwillbrocker Ven dus een prima optie! Het Zwillbrocker Ven is een bijzonder natuurgebied waar je van maart tot juni een groep van veertig flamingo’s kunt bewonderen. Echt heel tof om deze tropische vogels in dit landschap te aanschouwen! De totale wandeling rond het Zwillbrocker Ven is 5,8 kilometer. Het grootste deel van de route loop je in een vrij grote boog om het ven heen, waardoor je de meeste tijd in de bossen of langs de weilanden loopt. Een beetje jammer is dat wel, maar voor de bescherming van het gebied is het natuurlijk super gedaan. Er zijn vier verschillende uitkijkpunten over het meer en in het voorjaar is de kans dat je flamingo’s ziet heel groot. Heb je een verrekijker, neem die dan zeker mee, zodat je ze ook goed ziet als ze wat verder weg staan.

Zwillbrocker Ven Zwillbrocker Ven Zwillbrocker Ven

De Leemputten

Aan de Nederlandse kant van het Zwillbrocker Ven ligt natuurpark de Leemputten. De Leemputten zijn ontstaan omdat er van het eind van de 19e eeuw tot aan de jaren ’70 van de vorige eeuw leem afgegraven werd. Na 1978 werd het gebied teruggegeven aan de natuur en sindsdien is het opgesteld voor publiek. Je kunt op één van de wateren ook waterfietsen en er is een super gezellige horecagelegenheid. De wandeling rond de Leemputten is slechts 3 kilometer lang, maar voert je langs de verschillende meertjes die in de afgravingen zijn ontstaan. Wil je er een langere wandeling van maken dan kun je de Leemputten ook met het Zwillbrocker Ven combineren. Zo vind je hier een route van 11 kilometer die door beide gebieden voert.

Wandelen in de Achterhoek bij de Leemputten Wandelen in de Achterhoek bij de Leemputten Wandelen in de Achterhoek bij de Leemputten

Vakantiehuisje in de Achterhoek

Heb je na het zien van deze wandelingen zin om een paar dagen naar de Achterhoek te gaan? Dan is een vakantiehuisje in de bossen een heerlijke plek om te verblijven. Wij sliepen 3 nachten in vakantiehuis De Uil, gelegen op een kleinschalig vakantiepark middenin het bos. Het was zo’n feestje om elke dag wakker te worden bij het geluid van talloze fluitende vogeltjes en om eekhoorns door de tuin te zien schieten. Het huisje zelf is van alle gemakken voorzien: een compleet uitgeruste keuken, een wasmachine en droger, barbecue en vaatwasser maken dit een plek waar je zo een week of langer kunt verblijven. Wij genoten enorm van de rust en ruimte. Het huisje biedt ruimte voor vier personen. Benieuwd naar vakantiehuis de Uil of één van de 7 andere vakantiehuisjes op dit park? Je reserveert ze via Vakantiehuisachterhoek.com.

Vakantiehuis AchterhoekVakantiehuis AchterhoekVakantiehuis Achterhoek

Er zijn echt veel mooie wandelingen te maken in de Achterhoek. Ik heb enorm genoten van de unieke natuurgebieden en de mooie routes. Ik zou je zeker aanraden om er een paar dagen voor uit te trekken en al het moois in de Achterhoek te combineren met een verblijf in een huisje in het bos. Meer tips voor de Achterhoek lees je in dit artikel. Wil je meer lezen over mooie plekken in Nederland? Bekijk hier al onze artikelen over Nederland.

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven