Fietsroutes in Nederland

Mooiste fietsroutes in Nederland in één dag

Home / Nederland / Mooiste fietsroutes in Nederland in één dag

Ik hoef je natuurlijk niet te vertellen dat je in Nederland goed kunt fietsen. De wegen zijn vlak, de routes gevarieerd en onderweg is er vrijwel altijd horeca te vinden. Maar wat zijn nou de mooiste fietsroutes in Nederland? In dit artikel laat ik per provincie een mooie fietsroute zien die je in één dag kan fietsen. De routes zijn allemaal 50 tot 75 kilometer lang. Deze afstanden kun je op een rustig tempo fietsen met genoeg pauzes tussendoor. Zo maak je van je fietstocht een echte vakantiedag. Lees verder voor de mooiste fietsroutes in Nederland!

Fietsen in Friesland

Friesland is een provincie van water, maar dat betekent niet dat je er niet goed kunt fietsen. Ik ben gek op het gebied rondom het Lauwersmeer. De natuur is hier prachtig en er zijn talloze mooie tochten te fietsen. De route die ik graag wil uitlichten is 90 kilometer lang, een afstand die je op een gewone fiets in zo’n 5 uur aflegt en op een elektrische fiets in 4 uur. Dit is wel exclusief koffie- of lunchpauzes, dus deze route duurt de hele dag als je er de tijd voor neemt. Deze fietsroute in Friesland voert je langs Lauwersoog, het dorp wat aan het Lauwersmeer ligt. Je komt langs verschillende molens en passeert, op een afstandje, Pieterburen. Het grootste deel van de fietstocht voert langs de Waddenzee, dus met een beetje geluk spot je ook zeehonden.  Uiteraard kun je ook een kleine omweg nemen en een kijkje nemen in Pieterburen. Een andere plek die de moeite waard is om te stoppen, is het Elfstedenstadje Dokkum. Wat mij betreft is dit één van de mooiste stadjes van Nederland. Lees hier meer tips voor Friesland.

Een andere toffe fietstocht door Friesland is de Culinaire Elfstedentocht. Je bezoekt zeven steden en proeft onderweg elf hapjes. Een ontzettend leuke fietstocht waarbij je Friesland op een andere manier leert kennen. Lees hier alles over de Culinaire Elfstedentocht.

Lengte fietsroute: 90 kilometer
Belangrijkste bezienswaardigheden: Molen de Jonge Hendrik, Molen de Vier Winden, Molen de Onderneming, Molen de David, Lauwersmeer, Vogelkijkhut Lauwersoog, Dokkum, de Waddenzee
Route: Bekijk en download de fietsroute hier.

Fietsroute in Friesland langs het LauwersmeerFietsroute in Friesland

Fietsen in Groningen

De Dollard is een uniek, ongerept natuurgebied in Groningen. Zout en zoet water komen hier samen en dit maakt het een zeer bijzondere plek waar de natuur floreert. Deze fietsroute in Groningen brengt je langs de Dollard en ik zou je zeker aanraden om daar even pauze te nemen.  Fiets iets verder door naar Nieuw Statenzijl, zodat je bij onderstaande Kiekkaaste kunt gaan kijken. De weg terug leid je door verschillende dorpjes in het Groningse land. Zo fiets je door Finsterwolde, Termunten en Midwolda. Dit is een gevarieerde fietstocht die je echt goed kennis laat maken met Groningen. Wil je de route vergroten, dan raad ik je aan om bij knooppunt 91 door te fietsen naar Appingedam om daar de hangende keukens van Appingedam te bewonderen. Hiermee wordt de cirkel die je fietst zo’n 35 kilometer groter. Lees hier meer tips voor Groningen.

Lengte fietsroute: 58 kilometer
Belangrijkste bezienswaardigheden: Udema’s molen, Toegangspoort Dollard-gebied, uitzicht vanaf de Zeedijk, Kiekkaaste, vogelkijkhut Polder Breebaart.
Route: Bekijk en download de fietsroute hier.

Fietsen in GroningenFietsroute in Groningen

Fietsen in Drenthe

Deze fietsroute door Drenthe laat je het mooiste van de provincie zien. Je fietst langs nationaal park de Weerribben-Wieden, een prachtig stuk natuur van maar liefst 6000 hectare groot. Ik raad je zeker aan om hier in een fluisterbootje te stappen en een rondvaart te maken door het riet, de moerasbossen en langs de weilanden. Daarnaast voert de fietsroute je langs wereldberoemd Giethoorn, wat net over de grens in Overijssel ligt. Ook hier kun je uiteraard een tussenstop maken en het water opzoeken. Het zal er wel een stuk drukker zijn dan in de Weerribben. Het grootste deel van de route voert je over landelijke weggetjes, wat het heerlijk rustig fietsen maakt. Als je het hebt over mooie fietsroutes in Nederland die door typisch Nederlandse landschappen voeren, dan is dit wel dé route naar mijn mening.

Lengte fietsroute: 66 kilometer
Belangrijkste bezienswaardigheden: Kunsthuis Secretarie, Museum De Oude Aarde, Molen de Weert, Molen de Sterrenberg, Villa Rams Woerthe
Route: Bekijk en download de fietsroute hier.

Fietsen in Drenthe Fietsen in Drenthe

Fietsen in Overijssel

Ontdek Hanzesteden Deventer en Zutphen op deze 70 kilometer lange fietsroute door Overijssel! Je start in het mooie Deventer en fietst vanuit hier door voornamelijk kleine wegen door de natuur en langs de oever van de rivier de IJssel naar Zutphen. Hiermee is het een ideale fietstocht voor mensen die zowel de stad als de natuur willen zien. Zorg dat je rond de lunch in Zutphen bent, zodat je hier kunt genieten van een uitgebreide pauze voor je aan de weg terug begint. In Zutphen zelf zijn genoeg bezienswaardigheden om je een dag te vermaken, dus het is ook een goed idee om in deze stad te blijven overnachten. 

Lengte fietsroute: 70 kilometer
Belangrijkste bezienswaardigheden: Keuken van Hackfort, Deventer Koekwinkel, Bolwerksmolen, Molen Geertruida Cornelia, TOP Zutphen, Berkelruïne, Buveburcht, de Kruittoren, Sint Janskerk Zutphen
Route: Bekijk en download de fietsroute hier.

Fietsen in Deventer

Fietsen in Gelderland

Zeg je Gelderland, dan zeg je de Veluwe. De mooiste fietsroute van Gelderland moet dus ook wel over de Veluwe voeren wat mij betreft. Er zijn talloze mooie fietstochten in dit gebied te maken en ik raad je aan om zelf te kijken welke het beste bij jouw voorkeuren past. Ik zou zelf kiezen voor een tocht als deze die je in 55 kilometer langs een aantal van de mooiste plekken van de Veluwe voert. Centraal staat Radio Kootwijk, ook wel De Kathedraal genoemd vanwege zijn opvallende uiterlijk.  Radio Kootwijk ligt in het Kootwijkerzand, een immens grote zandverstuiving en een groot gebied met heideveld. Met een oppervlakte van 700 hectare is dit zelfs de grootste van West-Europa. Wil je gaan fietsen in Gelderland en genieten van de indrukwekkende natuur, dan is dit de route voor jou. 

Lengte fietsroute: 55 kilometer
Belangrijkste bezienswaardigheden: Radio Kootwijk, Kootwijkerzand, Speulderbos, Nieuw-Milligen
Route: Bekijk en download de fietsroute hier.

Fietsen in GelderlandFietsen in Gelderland

Fietsen in Flevoland

Ondanks dat Flevoland de jongste provincie van ons land is, barst het er van de geschiedenis. Hier lag vroeger de Zuiderzee met daarin een aantal eilanden, waaronder Urk. Niet voor niets zeg je nog steeds ‘op Urk’ in plaats van ‘in Urk’. Ook Schokland, wat een plekje op de werelderfgoedlijst van Unesco heeft, is een voormalig eiland en nu een plaats op het vasteland. De rijke vissershistorie is in deze plaatsen nog heel merkbaar. Deze fietsroute door Flevoland brengt je langs Urk, Schokland en Emmeloord. In deze laatste plaats staat de Poldertoren die het geografische middelpunt van de Noordoostpolder is. Na het fietsen van dit stuk Flevoland ben je absoluut een stuk wijzer over de historie van deze bijzondere streek. 

Lengte fietsroute: 56 kilometer
Belangrijkste bezienswaardigheden: Werelderfgoed Schokland, Bezoekerscentrum 11 Beaufort, Museum het oude Raadhuis
Route: Bekijk en download de fietsroute hier.

Fietsen in FlevolandFietsen in Flevoland

Fietsen in Noord-Holland

Bezoek de twee belangrijkste steden van Noord-Holland in één fietstocht met deze route. Je fietst van Amsterdam naar Haarlem (en weer terug uiteraard). Op de fiets verken je het gebied tussen de steden en natuurlijk ga je ook op ontdekkingstocht in Haarlem en Amsterdam zelf. Ik hoef je vast niet te vertellen dat je je alleen al in één van deze steden gemakkelijk een heel weekend kunt vermaken. Daarom is het wat mij betreft een aanrader om minimaal één nacht in de steden zelf door te brengen voor je op de fiets stapt. Tijdens de fietstocht kom je ook langs de Stelling van Amsterdam en de Nieuw Hollandse Waterlinie. De Stelling van Amsterdam is maar liefst 135 kilometer lang en er zijn maar liefst 45 forten te vinden. Meer informatie over Haarlem lees je hier. 

Lengte fietsroute: 52 kilometer
Belangrijkste bezienswaardigheden: de Amsterdamse grachtengordel, Molen van Sloten, talloze musea in Amsterdam, Molen de Adriaan, Teylers Museum
Route: Bekijk en download de fietsroute hier.

Fietsen in Noord-Holland Fietsen in Noord-Holland

Fietsen in Zuid-Holland

Het gebied rondom Alblasserdam leent zich perfect voor een lange fietstocht. Naast mooie fietsroutes door de natuur kun je hier ook heel goed het water op. Mocht je tijd hebben, dan is het zeker leuk om een bootje te huren en de regio vanaf het water te ontdekken. Deze fietsroute in Zuid-Holland komt langs de wereldberoemde molens van de Kinderdijk, een bezienswaardigheid die je natuurlijk niet mag overslaan. Hollandser wordt het natuurlijk niet: op de fiets langs de molens. Verder zie je op deze tocht veel monumentale boerderijen, molens, kerkjes en weidse landschappen. De ideale fietstocht om Zuid-Holland te leren kennen!

Lengte fietsroute: 75 kilometer
Belangrijkste bezienswaardigheden: Werelderfgoed Kinderdijk, ooievaarsdorp Het Liesveld, Nederwaard molen no.2, molen de Jonge Sophia, Korenmolen de Regt, TOP Alblasserdam, TOP Oud-Alblas
Route: Bekijk en download de fietsroute hier.

Fietsen in Zuid-Holland Fietsen in Zuid-Holland

Fietsen in Utrecht

Een route die de gezelligheid van de stad en de stilte combineert, dat is deze fietstour van 70 kilometer door Utrecht en omgeving. Je fietst langs verschillende buitenplaatsen en door natuurgebieden en komt ook langs de Maarsseveense-, Loosdrechtse- en Tienhovense Plassen. Het is heerlijk om langs een van deze wateren een stop te maken en te picknicken in het zonnetje. Vervolg daarna de fietsroute naar Utrecht stad en geniet daar van een drankje op het terras. Uiteraard is er in Utrecht zelf ook meer dan genoeg te beleven. In dit artikel geven we je tips om te doen in Utrecht.

Lengte fietsroute: 70 kilometer
Belangrijkste bezienswaardigheden: De Tienhovense Plassen, Botanische Tuinen, Molen van polder Westbroek, Buitenplaats Oud-Amelisweerd, Flort Blauwkapel, Fort Ruigenhoek, Molen Geesina
Route: Bekijk en download de fietsroute hier.

Utrecht fietsen

Fietsen in Noord-Brabant

Deze tocht door Noord-Brabant zit voor mij vol herkenningspunten, daarom is dit misschien wel mijn favoriete fietsroute in Nederland. Zelf woon ik in Tilburg en de Loonse en Drunense Duinen bezoek ik regelmatig. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik er nog nooit gefietst heb en na het zien van deze fantastische route wil ik de duinen ook per fiets verkennen. Dit gebied is echt prachtig mooi en wat mij betreft zijn de duinen het hoogtepunt van de regio. Je maakt een forse ronde om te duinen heen en doet hierbij het gemoedelijke Loon op Zand en Helvoirt aan. In beide dorpen overheerst het gevoel van Brabantse gezelligheid en ik zou je zeker aanraden om hier te stoppen voor een worstenbroodje en een kop koffie. In dit artikel vertel ik je meer over de Loonse en Drunense Duinen

Lengte fietsroute: 51 kilometer
Belangrijkste bezienswaardigheden: Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen, Kasteel Loon op Zand, Natuurpoort de Drie Linden
Route: Bekijk en download de fietsroute hier.

Fietsen in Noord-BrabantFietsen in Noord-Brabant

Fietsen in Zeeland

Deze fietsroute door Zeeland laat je het beste van de provincie zien. Je fietst flinke afstanden langs het water maar dit verveelt geen moment. En zeg nou eerlijk: denk je aan Zeeland, dan denk je aan water, toch?  Behalve de mooie kuststrook ontdek je tijdens deze fietstocht van 55 kilometer ook de plaatsjes Vrouwenpolder, Kamperland en Veere. Laatstgenoemde is één van Saskia’s favoriete bestemmingen in Zeeland. Veere is een prachtig, authentiek kustplaatsje waar de Schotse invloeden van eeuwen geleden nog duidelijk zichtbaar zijn. Al met al is dit een heel mooie en gevarieerde fietstocht langs een aantal van de mooiste plekken van Zeeland. Lees hier al onze tips voor een bezoek aan Veere.

Lengte fietsroute: 55 kilometer
Belangrijkste bezienswaardigheden: Het Ezelhuis, Chocoladewinkel nr. 15, Museum Veere
Route: Bekijk en download de fietsroute hier.

Fietsroute in Zeeland

Fietsen in Limburg

Nationaal Park Maasduinen is een uniek stukje Limburg waar je heel goed kunt fietsen. De 58 kilometer lange route voert je langs de indrukwekkende zandvlaktes en natuur van de Maasduinen. Er zijn genoeg mogelijkheden voor een pauze of uitgebreide lunch langs de route en natuurlijk is er ook overal smakelijke Limburgse vlaai te krijgen. Sla jij een goed biertje niet af? Plan dan zeker ook tijd in om een bezoek te brengen aan de brouwerij van Hertog Jan bier. Deze brouwerij ligt zo goed als op de route, dus je hoeft er niet eens voor om te fietsen. Vlakbij de brouwerij liggen de Kasteeltuinen Arcen, een prachtig aangelegd bloemen- en plantenpark. Ook deze plek is zeker een stop waard! Trek voor deze fietsroute een dag uit en verwonder je over het mooie Limburgse landschap. 

Lengte fietsroute: 58 kilometer
Belangrijkste bezienswaardigheden: Kasteeltuinen Arcen, de Wijmarse watermolen, Hertog Jan Brouwerij
Bekijk en download de fietsroute hier.

MaasduinenFietsen in Limburg

Fietsen in Nederland is een genot, zeker op een mooie dag. Deze fietsroutes zijn allemaal prima te doen in één dag en je hebt ook nog tijd voor pauze of een aantal stops bij belangrijke bezienswaardigheden. Heerlijk om op deze manier je eigen land te verkennen toch?  Vind je het nou leuk om vast weg te dromen bij fietstochten in het buitenland? In dit artikel laten we je de leukste fietsbestemmingen ter wereld zien.

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

2 reacties op “Mooiste fietsroutes in Nederland in één dag”

  1. Goede middag.

    Ik probeer om uw Mooiste Fietsroutes in Nederland uit te printen. dit lukt bij de eerste drie en dan niet meer. Geen knooppunten of foto’s. Wat doe ik, verkeerd?
    Graag even een berichtje.
    Jan G. Huizing
    Emmen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven