Voorne-Putten

Op Voorne-Putten, een eiland vol historie

Home / Nederland / Op Voorne-Putten, een eiland vol historie

Op een half uurtje rijden van Rotterdam ligt het eiland Voorne-Putten, een plek vol historie en bijzondere plekken. Er liggen vier gemeenten op het eiland met elk een eigen karakter. Zelf ging ik op verkenningstocht in Brielle en bezocht ik Hellevoetsluis. Ik kwam tot de conclusie dat Voorne-Putten een toffe, veelzijdige vakantiebestemming in Nederland is met voor elk wat wils. Watersport, strand, cultuur, historie, het komt hier allemaal samen. Kijk mee naar mijn tips voor een bezoek aan Voorne-Putten!

Stadswandeling in Brielle

Eén van de leukste activiteiten om te doen op Voorne-Putten is het maken van een stadswandeling door vestingstadje Brielle. Na Harlingen telt Brielle de meeste monumenten per inwoner in Nederland: het zijn er maar liefst 400. Je kunt je voorstellen dat er dus meer dan genoeg moois te bewonderen is tijdens een stadswandeling. Als je geïnteresseerd bent in de verhalen achter de bezienswaardigheden raad ik je aan om een wandeling met gids te doen. Deze kan je alles vertellen over wat je onderweg tegenkomt. Een wandeling met gids boek je hier. Ook als je geen gids wilt is het absoluut de moeite waard om op verkenningstocht door Brielle te gaan. Er zijn zo veel prachtige panden te bewonderen die ook zonder bijbehorende verhalen indruk maken. Of je nu wel of niet met gids op pad gaat: zorg dat je de super goed bewaard gebleven vestingwerken van Brielle niet overslaat. Ik vond dit een heerlijk stukje Brielle vol groen en historie.

Extra tip: als je op 1 april in Brielle bent is het één groot feest. Op 1 april 1572 was Brielle de eerste stad in Nederland die bevrijd werd van de Spanjaarden tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Elk jaar wordt ‘bevrijdingsdag’ uitbundig gevierd en wordt de bevrijding nagespeeld. Bijzonder om eens mee te maken!


Brielle


Brielle


Voorne-Putten Voorne-PuttenVestingstad Brielle

Varen in Brielle

Naast een stadswandeling is ook varen in Brielle een toffe activiteit. Het Brielse Meer, vroeger de Brielse Maas voordat het water afgedamd werd, is een echte hotspot voor watersportliefhebbers. Met een lengte van maar liefst 10 kilometer biedt het Brielse Meer meer dan genoeg mogelijkheden voor vertier op het water. Op de oevers zijn diverse ligweides, strandjes en campings te vinden dus ook als je niet actief bezig wilt zijn is dit een heerlijke plek op een warme zomerdag. Vanaf het Brielse Meer vaar je ook zo de binnenstad van Brielle in. Via Verhuurcentrum Brielle huur je gemakkelijk een sloep of loungeboot om Brielle vanaf het water te verkennen. 

Varen in BrielleVaren in Brielle

Bedevaartskerk Heilige Martelaren van Gorcum

Ik bezoek niet vaak kerken als ik op reis ben, of dat nou in Nederland is of daarbuiten, omdat ik er niet veel mee heb. Toch heeft Bedevaartskerk Heilige Martelaren van Gorcum dit overzicht wel gehaald. Het verhaal van de bedevaartskerk is triest: in de 16e eeuw werden hier 19 katholieke geestelijken opgehangen door de Watergeuzen. Zij werden begraven in de tuin achter de kerk. Twee eeuwen later werden deze geestelijken heilig verklaard en sindsdien is het een bedevaartsoord. Een treurige geschiedenis is echt nog een beetje voelbaar op deze plek. Ik vond de kerk met haar hoge gewelven super indrukwekkend, maar vooral de tuin maakt dit een bezienswaardigheid op Voorne-Putten die je gezien moet hebben. In juli en augustus is de kerk vrij toegankelijk. In de overige maanden kun je op afspraak langskomen. Je vindt hier de contactgegevens.

Bedevaartskerk Heilige Martelaren op Voorne-Putten Bedevaartskerk Heilige Martelaren op Voorne-Putten Bedevaartskerk Heilige Martelaren op Voorne-Putten

Droogdok Jan Blanken

We blijven nog even in het verleden: Droogdok Jan Blanken in Hellevoetsluis is het oudste stenen droogdok van Europa en het is nog steeds actief in gebruik. Een droogdok is in feite een maritieme garage, een plek waar schepen aan land gebracht worden voor reparaties en onderhoud. Dit droogdok stamt uit het begin van de 19e eeuw en het is moeilijk te bevatten hoe ze in die tijd al zo’n ingenieus systeem konden maken. Bij aankomst was ik enigszins sceptisch en ik vroeg me af hoe interessant een droogdok kon zijn. Heel interessant, zo bleek. Je moet wel echt een rondleiding doen om te begrijpen waar je naar kijkt en waarom dit zo’n bijzondere plek is. Tijdens de rondleiding ga je ook ondergronds en ontdek je het gangenstelsel onder het droogdok. Heel tof om te zien!

Extra tip: ben je hier rond lunchtijd of met het avondeten? Schuif dan aan bij het naastgelegen restaurant Fortezza voor een heerlijk bord pasta.

Droogdok Jan Blanken Droogdok Jan Blanken Droogdok Jan Blanken

De Zandwacht op de Tweede Maasvlakte

Denk jij bij de Maasvlakte ook vooral aan industrie? Ik wel in ieder geval en het was zo leuk om te ontdekken dat er op de Tweede Maasvlakte ook een fantastisch uitgestrekt strand te vinden is! Dit strand doet echt niet onder voor de stranden in Zeeland en je hebt absoluut niet in de gaten dat er relatief dichtbij een havengebied met zware industrie ligt. Ik raad je aan om bij kunstwerk de Zandwacht het strand op te gaan. Dit is een prachtige plek om een dagje te relaxen tijdens een zomerdag. Sowieso is de Zandwacht zelf ook de moeite van een bezoekje waard. Dit kunstwerk beeld uit hoe duinen gevormd worden door opstuivend zand wat in grillige vormen weer neerkomt. Ik weet niet of ik er dat in zie, maar mooi is het absoluut.

De Zandwacht op de Maasvlakte 2 De Zandwacht op de Maasvlakte 2 De Zandwacht op de Maasvlakte 2

Duinen van Voorne

Ook voor natuurliefhebbers is er genoeg te doen op Voorne-Putten. Zo zijn de Duinen van Voorne in Rockanje een gevarieerde wandelbestemming met bossen, moerassen, duinvalleien en zandhellingen. Met een beetje geluk spot je hier IJslandse pony’s of Schotse Galloway runderen. Sla tijdens je verkenningstocht ook zeker het Quackjeswater en het Breede Water niet over. Natuurmonumenten zette deze route door de Duinen van Voorne uit.

Voornse Duinen Voornse Duinen 1

Vuurtoren van Hellevoetsluis

Eén van de mooiste bezienswaardigheden op Voorne-Putten is wat mij betreft de vuurtoren. Mij doet deze namelijk enorm denken aan de vuurtoren die ik langs de Great Ocean Road in Australië zag en dit zorgde direct voor een vakantiegevoel. Ook als je niet bekend bent met zijn Australische zusje is deze vuurtoren een plaatje om te zien. De toren stamt uit het begin van de 19e eeuw en is nog steeds in gebruik. Wil je de vuurtoren van binnen bewonderen? Elke laatste zondag in de maanden mei t/m september en tijdens Open Monumentendag is deze geopend voor publiek.

Vuurtoren in Hellevoetsluis Vuurtoren in Hellevoetsluis

Accommodatie op Voorne-Putten

Wil je een paar nachten op Voorne-Putten verblijven? Dan zijn er genoeg fijne kleinschalige accommodaties te vinden. Zo kun je ervoor kiezen om in het centrum van het gezellige Brielle te verblijven. 

Meer weten? Op OPVoornePutten.nl vind je nog veel meer fijne tips en informatie. Check voor je bezoek aan het eiland ook zeker even de uitagenda om te zien of er tijdens jouw vakantie leuke evenementen georganiseerd worden. 

Op Voorne-Putten geniet je van een heerlijke vakantie of een weekend weg in Nederland. Ik vond het een verrassend leuke, veelzijdige bestemming vol historie en verhalen. Meer weten over vakantie in eigen land? Hier lees je al onze artikelen over Nederland terug.

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven