Wat te doen in Zandvoort

Wat te doen in Zandvoort: de mooiste natuur en leukste tips

Home / Nederland / Wat te doen in Zandvoort: de mooiste natuur en leukste tips

Accommodatie Achter de Duinen nodigde me uit om de natuur in Zandvoort te komen ontdekken. Want, zo stelde de eigenaresse, het antwoord op de vraag ‘wat te doen in Zandvoort’ is zoveel meer dan enkel het strand bezoeken. Juist de natuur in het achterland is enorm indrukwekkend en tijdens mijn weekend in Zandvoort had ik af en toe echt het gevoel op safari te zijn in eigen land. Benieuwd wat er te zien en doen is in Zandvoort? Ik geef je al mijn tips voor jouw weekend in Zandvoort!

Wandelen in Zandvoort

Wat mij misschien nog wel het meest verraste aan dit weekend weg is hoe goed je kunt wandelen in Zandvoort. Natuurlijk wist ik dat je heerlijk lange strandwandelingen kunt maken. Dat er daarnaast ook zo veel unieke natuurgebieden te vinden zijn die zich perfect lenen voor een wandeling wist ik niet. Wandelen in Zandvoort is echt heel tof om te doen, juist omdat er zo veel afwisselende natuur te vinden is. Onderstaande tips geven je genoeg inspiratie voor mooie wandelingen in Zandvoort en omgeving.

Amsterdamse Waterleidingduinen

De Amsterdamse Waterleidingduinen liggen op zo’n vijf minuten rijden van Zandvoort en daarom kun je dit gebied eigenlijk niet missen. Er zijn drie entrees tot de Waterleidingduinen, waarbij die op de Zandvoortselaan het dichtstbij Zandvoort is. De meerderheid van het Amsterdamse leidingwater komt uit dit gebied en je ziet zeker dat de kanalen aangelegd zijn. Ondanks dat is het een prachtig gebied waar meerdere wandelroutes te volgen zijn. De langste route is 35 kilometer lang en daarmee loop je helemaal om de Waterleidingduinen heen. Wij volgden de 7 kilometer lange groene route en die voert je door heel afwisselend landschap. Veel bossen, maar ook open vlaktes en duinen. Daarnaast spotten we tientallen herten en een vos. Er leven meer dan 3000 reeën en herten in de Waterleidingduinen dus de kans dat je ze ziet is groter dan dat je ze niet ziet. Super leuk toch?

Meer weten? Kijk op de site van de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Entreeprijs: 1,5 euro
Parkeertarief: 2 euro

Hert in de Amsterdamse Waterleidingduinen Amsterdamse Waterleidingduinen Amsterdamse Waterleidingduinen Amsterdamse WaterleidingduinenVos in de Amsterdamse Waterleidingduinen Amsterdamse Waterleidingduinen

Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Jaren geleden bezocht ik Nationaal Park Zuid-Kennemerland al eens kort en ik was toen al onder de indruk van het natuurschoon. Nu keerden we terug en het was werkelijk nog mooier dan ik me herinnerde. Zuid-Kennemerland strekt zich uit van Zandvoort tot IJmuiden en beslaat een oppervlakte van 38 km2. De toegang is gratis en over de meeste paden mag je ook fietsen. Ideaal om op die manier in korte tijd toch het hele park te zien. In het nationaal park leven verschillende grote grazers. Met een beetje geluk spot je Schotse Hooglanders, Konikpaarden en Shetlanders. Omdat het gebied zo uitgestrekt is, kun je hier gemakkelijk een hele dag doorbrengen.

Nationaal Park Zuid-Kennemerland Shetlander in Nationaal Park Zuid-Kennemerland Nationaal Park Zuid-KennemerlandNationaal Park Zuid-Kennemerland

Sla in ieder geval het Vogelmeer, wat vlakbij de ingang vanaf de boulevard van Zandvoort ligt, niet over. Ik vond het nabijgelegen uitzichtpunt echt heel mooi.

Meer weten? Check de site van Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

Nationaal Park Zuid-Kennemerland Nationaal Park Zuid-Kennemerland Vogelmeer Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Het Wed

Het Wed is een populaire recreatieplas aan de rand van Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Op mooie dagen kan het er druk zijn en is het slim om vroeg te komen. Zeker als je nog een parkeerplekje wilt hebben. Van 1 mei tot 30 september is het toegestaan om in Het Wed te zwemmen, maar ook als het nog niet warm genoeg is om een duik te nemen is Het Wed de moeite waard. Mij deed de helderblauwe kleur van het water en de zandduinen zelfs een beetje denken aan Fraser Island in Australië! Heb je kinderen, dan is het sowieso een aanrader om dit gebied te bezoeken.  Er zijn in de duinen meer dan genoeg speelmogelijkheden voor kinderen. Vlak voor Het Wed zit Duincafé Kennemerduinen, dus ook voor wat te eten en te drinken hoef je niet ver te gaan.

Het WedKennemerduinen

Middenduin (Wisentenpad)

Aan de overkant van Het Wed ligt Middenduin. Dit is een natuurgebied waar Wisenten leven. Heel eerlijk gezegd had ik niet echt een idee wat dit waren, maar na een kort rondje Googlen bleken dit Europese Bizons te zijn. Super gaaf! Van 1 september tot 1 maart kun je het 3 kilometer lange Wisentenpad lopen. Het pad begint in Zandvoort en voert je dwars door het Wisentengebied. Helaas was het pad tijdens mijn bezoek gesloten vanwege het broedseizoen, maar mocht je in het najaar of de winter in Zandvoort zijn dan zou ik het Wisentenpad zeker lopen. Op dit kaartje zie je de route.

Ben je nou net als ik in het ‘verkeerde’ seizoen in Zandoort dan kun je wel een poging wagen tot het spotten van Wisenten in het Middenduin. Als je vanaf parkeerplaats Koevlak (bij Het Wed) de weg oversteekt, zie je al bordjes die aangeven waar je naartoe moet voor het Wisentenuitkijkpunt. Zo’n 2,5 kilometer verderop ligt een afgezet uitkijkpunt vanaf waar je met een beetje geluk Wisenten spot. Helaas had ik dat geluk niet, dus daar zal ik nog eens voor terug moeten komen. Gelukkig is Middenduin ook zonder bizons de moeite van een bezoekje waard.

Middenduin Middenduin Middenduin

Strand

Wie Zandvoort zegt, zegt strand en ik kan in dit overzicht met tips voor wat te doen in Zandvoort het strand natuurlijk niet overslaan. Het strand van Zandvoort is maar liefst 9 kilometer lang en gemiddeld 100 meter breed. Hierdoor is het een extreem geliefde strandbestemming onder zowel Nederlanders als buitenlandse toeristen. Je hoeft geen echte zonnebader te zijn om van de kustlijn te genieten. Het uitgestrekte strand leent zich namelijk ook perfect voor lange wandelingen. Het kan er in het weekend vrij druk zijn maar omdat het strand zo breed en lang is heb je alsnog alle ruimte voor jezelf.

Strand in Zandvoort Strand in Zandvoort Strand in Zandvoort

Landgoed Elswout

In de richting van Bloemendaal en Haarlem ligt Landgoed Elswout, één van de oudste landgoederen in Nederland. Elswout is een 85 hectare groot gebied wat behoort tot Staatsbosbeheer en je kunt hier echt even terug in de tijd stappen. Op het landgoed bewonder je de mooie buitenverblijven van rijke kooplieden uit vervlogen tijden en in de orangerie van Landgoed Elswout kun je ook trouwen. De stijl van de gebouwen en het landgoed zelf wordt ‘geometrische barok’ genoemd. Strakke lanen, rechte lijnen en duidelijk aangelegde tuinen. Het landgoed leent zich perfect voor zomerse wandelingen en ik raad je dan ook zeker aan om op de site van Staatsbosbeheer te kijken voor de mooiste routes.

Landgoed Elswout Landgoed Elswout

Fiets huren in Zandvoort

Heb je niet zo veel tijd in of wil je gewoon graag veel zien in één dag dan is een fiets huren in Zandvoort één van de leukste dingen om te doen. Wij hadden tijdens ons weekendje weg ook fietsen tot onze beschikking en we zagen daardoor zo veel in één dag tijd. Langs de kust fiets je in zo’n 10 tot 15 minuten naar de Kennemerduinen. Daar kun je dwars doorheen fietsen om vervolgens koers te zetten naar Bloemendaal en Landgoed Elswout. Echt een aanrader! We huurden onze fietsen bij Behind de Dunes in het centrum van Zandvoort.

Fietsen in Zandvoort

Stedentrip Haarlem

Haarlem ligt op slechts 10 kilometer van Zandvoort. Hierdoor kun je beide bestemmingen super goed met elkaar combineren. Zeker als je wat langer naar Zandvoort gaat, is het leuk om ook een dagje Haarlem mee te pakken. Met de trein sta je in 10 minuten in hartje Haarlem en op de fiets ben je er in een half uur. Ideaal toch? Ik vind Haarlem een ontzettend leuke, veelzijdige stad waar genoeg te zien en te doen is. Persoonlijke aanraders zijn het Teylers Museum en het Begijnhof.

Lees hier al onze tips voor een bezoek aan Haarlem.

Haarlem De Amsterdamse Poort in Haarlem

Eten en drinken in Zandvoort

Helaas was de horeca tijdens mijn bezoek aan Zandvoort nog gesloten. Gelukkig waren er wel een aantal strandtenten open voor take-away en Thuisbezorgd is natuurlijk nooit ver weg. Daarom kan ik je toch wat fijne tips voor eten en drinken in Zandvoort geven.

Hippie Fish

Eén van de populairste strandtenten, en op dit moment een van de populairste take-aways in Zandvoort, is zonder twijfel Hippie Fish.  Wie via Google tips zoekt voor eten in Zandvoort komt deze hippe strandtent gegarandeerd tegen. Na mijn bezoek aan Hippie Fish snap ik de hype helemaal. Wat een fantastisch mooie zaak is dit! Bij Hippie Fish waan je je echt even op Bali of een ander tropisch eiland. Veel natuurtinten, nog meer planten en rotan meubels maken dit een botanische hotspot. Helaas heb ik geen eten van Hippie Fish kunnen proeven maar voor een speciaalbiertje kun je hier sowieso terecht.

Hippie Fish, Boulevard Paulus Loot 3, 2042 AD Zandvoort

Hippie Fish in Zandvoort

Fosfor

Heb je zin in een lange strandwandeling die je gevoelsmatig naar het einde van de wereld brengt? Dan is Fosfor een heel mooie eindbestemming! Dit strandpaviljoen is niet groot en enigszins alternatief. Tijdens mijn bezoek stond er een kleine takeway bar buiten en daar verkochten ze heerlijke pompoensoep, broodjes (vega)worst en allerlei drankjes. Net naast Fosfor loopt een pad omhoog tegen het duin op. Vanaf boven heb je een prachtig uitzicht over de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Fosfor, Zuidstrand 7, 2042 AG Zandvoort

Wat te doen in Zandvoort

Khao Thai

Zit je in een vakantiehuisje of Airbnb in Zandvoort en heb je zin om eten te bestellen? Dan kan ik je Khao Thai van harte aanbevelen. Wij bestelden de rode curry en de Pad Med Muan en beide waren ontzettend lekker. Zo lekker zelfs, dat het al op was voordat ik er een foto van kon maken. Hoe dan ook, als je gek bent op Thais eten is het bijna een must om bij Khao Thai te bestellen.

Khai Thai, Badhuisplein 10A, Zandvoort

Viskraam Kroon

Toegegeven, ik heb slechts bij één viskraam een bakje kibbeling gegeten, dus ik kan niet beloven dat het de beste vis van Zandvoort is. Dat gezegd hebbende vond ik de kibbeling van Viskraam Kroon heerlijk. Lekker veel smaak, vers en met 3 verschillende sausjes en ingemaakte rauwkost echt een feestje op het bord. De portie was ruim en ik hoefde de uren na deze maaltijd niet meer te eten.

Viskraam Kroon in Zandvoort Viskraam Kroon in Zandvoort

Kaashoek Zandvoort

Omdat we in een accommodatie met keuken verbleven, kozen we ervoor om ook een avond lekker uitgebreid te borrelen als diner. De beste plek om goede kaas te halen voor bij de borrel is zonder twijfel Kaashoek Zandvoort. Wat een fantastisch lekker kaasjes hebben ze hier! Blauwe kaas met zoete cranberry’s, verschillende harde en zachte kaasjes, lekkere dipjes voor erbij, heerlijk. Het personeel denkt graag met je mee en je gaat gegarandeerd naar huis met een diverse selectie aan kazen.

Kaashoek Zandvoort, Haltestraat 38, 2042 LN Zandvoort

Overnachten in Achter de Duinen

Ik verbleef in Zandvoort in  vakantiehuisje Achter de Duinen en dat was echt heerlijk. Je hebt een eigen ingang via de achtertuin van de hoofdbewoners. In de accommodatie zit een zeer compleet uitgeruste keuken, een fijne badkamer en een woonkamer met tweepersoonsbed. Met mooi weer heb je zon in het tuintje en kun je lekker buiten zitten. Wat mij betreft is dit de ideale accommodatie in Zandvoort voor een stel. Ik vond het heerlijk om echt een eigen ‘huisje’ te hebben met alles erop en eraan. Eigenaresse Karina verdient nog een aparte vermelding: Karina is super enthousiast over al het moois wat je kunt zien en doen in Zandvoort en ze weet alle mooie plekjes te vinden. Vraag tijdens je bezoek dan ook zeker om tips, Karina helpt je met heel veel liefde en plezier! Ook verblijven in deze prachtige accommodatie? Je boekt Achter de Duinen in Zandvoort hier. 

Airbnb Achter de Duinen Airbnb Achter de DuinenAirbnb Achter de Duinen

Zandvoort is een fijne bestemming in eigen land waar meer dan genoeg te zien en te doen is voor een weekend of langer. Ik heb ontzettend genoten van de mooie natuur en de fijne accommodatie en ik kan Zandvoort absoluut aanraden voor iedereen die meer wil zien dan alleen de kust. 

Bekijk hier al onze tips voor mooie plekken in Nederland.

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven