Wat te doen in Goes

Wat te doen in Goes: een dag op het water

Home / Nederland / Wat te doen in Goes: een dag op het water

Het Zeeuwse Goes is een sfeervolle bestemming voor een vakantie in eigen land. Zeker als je graag op het water bent moet je Goes op je must visit lijstje zetten. Ik voer vanuit Goes de Oosterschelde op en genoot van een aantal heel leuke activiteiten. Ga je op vakantie naar Zeeland? Dan geef ik je heel graag tips voor Goes en de Oosterschelde.

Boottocht vanuit Goes

Als er iets is wat je moet doen in Goes dan is het wel het water op gaan. Je bent natuurlijk niet voor niets in Zeeland. Ik reed vanuit het centrum van Goes naar de Oosterschelde om aan boord te gaan op de Amelia van Goldies Travel. De Amelia is een 20 meter lang motorjacht waar je zowel één dag als een paar dagen mee op pad kunt. Je kunt namelijk ook overnachten op het jacht. Heel tof als je de Oosterschelde echt volledig wilt ontdekken! Zelf had ik helaas maar één dag en deed ik dus een dagtocht op de Amelia. Het fijne aan de Amelia is dat de eigenaren Ko en Ella de tochten zelf verzorgen. Deze mensen zijn ontzettend hartelijk en zorgen ervoor dat het je aan boord aan niets ontbreekt. Daarnaast kunnen ze je echt alles over de omgeving en de Oosterschelde vertellen.

De Amelia

Zeehonden spotten op de Oosterschelde

De eerste stop die ik maak met de Amelia is een zandbank in de Oosterschelde. Hier heb je vrijwel 100% kans om zeehonden te spotten en al van veraf zie ik dat er inderdaad flink wat dieren liggen te relaxen. Heb je een goede verrekijker dan raad ik je zeker aan om deze mee te nemen. Het is zo leuk om de zeehonden bezig te zien en met een beetje geluk spot je ook nog wat kleintjes. Schipper Ko geeft je alle tijd om naar de zeehonden te kijken en zorgt er ondertussen voor dat het jacht niet té dichtbij komt. Het is natuurlijk niet de bedoeling om de zeehonden schrik aan te jagen.

Zeehonden in de Oosterschelde Zeehonden in de Oosterschelde Zeehonden in de Oosterschelde

Onder de Zeelandbrug door

In de Oosterschelde ligt een heel bijzondere brug die je eigenlijk echt gezien moet hebben als je hier gaat varen. De Zeelandbrug, tot een paar jaar geleden de Oosterscheldebrug genoemd, is maar liefst 5 kilometer lang en was daarmee bij de bouw in 1965 de langste brug van Europa. Ondertussen is hij niet meer de langste, maar alsnog is het echt een indrukwekkend bouwwerk. De brug loopt letterlijk zo ver als het oog rijkt en het is heel gaaf om hier onderdoor te varen.

De Zeelandbrug

Kreeft vissen op de Oosterschelde

Tijdens mijn vaartocht met Goldies Travel combineerden we het bezoek aan de zeehonden met het kreeftvissen. De Oosterschelde is een heel goede plek voor kreeftvissen en er wordt gezegd dat hier de lekkerste kreeft van Nederland vandaan komt. Natuurlijk moet dit aan den lijve ondervonden worden en na het spotten van de zeehonden krijg ik een lunch van kreeftensoep en een hele kreeft met limoenmayo voorgeschoteld. Genieten!

Na de lunch is het tijd om over te stappen op een bootje van een professionele kreeftvisser. Samen gaan we alle fuiken langs om deze te controleren op kreeften. Elke gevangen kreeft wordt opgemeten: is een kreeft te klein, dan gaat hij weer overboord. Er zijn heel strikte regels rondom het kreeftvissen en dat is maar goed ook. Op deze manier wordt de populatie zo goed mogelijk in stand gehouden. Ik vind het werkelijk fascinerend om de kreeftvisser aan het werk te zien en ik heb veel respect voor dit harde vak. De visser werkt alleen en hij vertelt heel open over concurrentie, duikers die de touwen van zijn fuiken kapot snijden en stropers die zijn fuiken ’s nachts leeg komen halen. Het zorgt echt voor een heel ander perspectief op het (kreeft)vissen als je zo eens een stukje meevaart en vragen kunt stellen. Heel interessant!

Kreeftvissen


Kreeftvisser

Kreeftvissen in Goes

Bierbrouwerij in Goes

Na de boottocht ga ik uiteraard ook nog op verkenningstocht in Goes zelf. Eén van de leukste plekken in Goes die je zeker gezien moet hebben is bierbrouwerij Slot Oostende. Deze brouwerij opende 4 jaar geleden haar deuren en is sindsdien heel populair in Goes en omgeving. Je kunt er terecht voor een hapje en, uiteraard, een biertje. Daarnaast kun je er ook een rondleiding volgen en een bierproeverij doen. Ben je een bierliefhebber dan is dit zeker iets wat je moet doen in Goes. Hou je niet zo van bier, dan is alleen het gave gebouw al de moeite van een bezoekje waard. Kijk hier voor meer informatie.

Brouwerij Slot Oostende Brouwerij Slot Oostende Brouwerij Slot Oostende

Wandelen door Goes

Zelf had ik geen tijd voor een uitgebreide stadswandeling maar ik heb wel onder begeleiding van een gids een stukje van de binnenstad verkend. Alleen dat half uurtje was voor mij al genoeg om heel enthousiast te worden van al de mooie pandjes en steegjes. Goes heeft een rijke geschiedenis en het is heel leuk om hier gewoon lekker rond te dwalen.

Wat te doen in Goes

Eten bij restaurant Karel V

Wil je écht goed uiteten in Goes en genieten van lokale producten? Reserveer dan een tafeltje bij het prachtige Karel V. Na mijn dag op het water schoof ik hier aan voor een 4 gangen kreeftmenu en dat was werkelijk geweldig. Hoge kwaliteit producten, vriendelijke bediening en een sfeervolle inrichting maken dit zonder twijfel één van de beste restaurants in Goes. Het kreeftmenu staat niet standaard op de kaart, maar de andere gerechten die ik voorbij zag komen zagen er allemaal net zo goed uit. Aanrader!

Karel V in Goes Karel V in Goes Karel V in Goes

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven