New York Public Library

15x Gratis in New York

Home / Verenigde Staten / New York / 15x Gratis in New York

New York is misschien niet de eerste bestemming die bij je opkomt als je denkt aan een goedkope stedentrip, maar wist je dat er in New York ook veel gratis bezienswaardigheden en activiteiten zijn? Ik vertel je graag over mijn 15 favoriete gratis dingen om te zien en doen in New York!

#1 Vaar langs het vrijheidsbeeld met de gratis Staten Island Ferry

Mijn absolute nummer 1 tip voor een gratis activiteit in New York is een tochtje met de Staten Island Ferry. Vergeet de dure boottochten die je door verschillende touroperators worden aangeboden. Deze Staten Island Ferry brengt je helemaal gratis van Manhattan naar Staten Island en terug. Onderweg heb je een geweldig uitzicht op het vrijheidsbeeld en de skyline van New York. Na ongeveer 20 minuten kom je aan op Staten Island. Je kunt ervoor kiezen om hier nog even rond te wandelen, maar je kunt ook meteen de volgende ferry terug nemen. De Staten Island Ferry vaart maar liefst 140x per dag heen en weer. Hij vaart 24 uur per dag en is zelfs op feestdagen geopend. Zo genoten wij tijdens kerst in New York van een geweldig uitzicht op een (bijna) privé ferry. Mocht je genoeg tijd hebben, dan raad ik je aan om zowel overdag als ’s avonds in het donker een tocht te maken met de Staten Island Ferry vanwege het geweldige uitzicht op de verlichte skyline van Manhattan. Een ritje met de Staten Island Ferry is ook een perfecte activiteit voor de vroege ochtend wanneer je met een jetlag kampt en andere bezienswaardigheden nog gesloten zijn.

Staten Island Ferry New York
Vrijheidsbeeld - New York
Staten Island Ferry New York

#2 Relax in de parken van New York

New York mag dan bekend staan als een concrete jungle, je vindt er ook een aantal van de mooiste en leukste parken van Amerika. Natuurlijk mag een bezoekje aan het beroemde Central Park niet ontbreken, maar sla ook zeker de andere parken in de stad niet over. Zelf vond ik Bryant Park erg sfeervol. In de winter vind je hier een schaatsbaan en kerstmarkt, terwijl er in de zomer vaak gratis films worden vertoond. Een andere favoriet is het Brooklyn Bridge Park. Dit park is gelegen in Brooklyn en je hebt in dit park vanaf verschillende plekken een geweldig uitzicht op de skyline van Manhattan. En het mooiste van alles: alle parken zin New York zijn volledig gratis te bezoeken en er worden zelfs vaak gratis activiteiten georganiseerd in de verschillende parken.

Bryant Park - New York
Fietsen in Central Park - New York
Doen in Brooklyn, New York - Empire Fulton Ferry
Doen in Brooklyn, New York - Domino Park, Williamsburg
Fietsen in Central Park - New York
Fietsen in Central Park - New York

#3 Wandel over de High Line

Een park dat je zeker niet mag missen het is High Line Park. Dit park ligt ver boven de grond en is gebouwd op een oude spoorweglijn. Deze spoorweg werd sinds de jaren 80 niet meer gebruikt en daarom is er besloten om er een park van te maken. Het park is 2,33 kilometer lang en er zijn plannen om het nog verder uit te breiden. Het grootste deel van het park is ontworpen door een Nederlandse architect. In het park zelf vind je prachtige bloemen en planten. Het park loop bovendien door leuke wijkjes en als je naar beneden kijkt is er daarom allerlei moois te zien. Een wandeling over de High Linen is daarom een hele leuke gratis activiteit in New York.

High Line - New York
High Line - New York
High Line - New York
High Line - New York
High Line - New York

#4 Bewonder de billboards van Times Square

Ook een bezoekje aan Times Square mag niet ontbreken wanneer je in New York bent. Zelfs al ben je hier rond middernacht, het is hier altijd licht vanwege de enorme reclameschermen die er hangen. Ben je vroeg wakker vanwege je jetlag? Stap je bed uit en breng een bezoekje aan Times Square. Zo vroeg in de ochtend heb je Times Square nog bijna helemaal voor jezelf, terwijl het ’s middags en ’s avonds vaak enorm druk is. Het blijft een toeristische plek, maar ik vond de meer dan 50 enorme elektronische billboards alsnog indrukwekkend om te zien. Aan Times Square zitten ook verschillende bekende restaurants en winkelketens, zoals de M&M Store en de Disney Store.

New York - Times Square
New York - Times Square
Times Square New York

#5 Ontdek de bezienswaardigheden van het Financial District

Een andere leuke gratis activiteit in New York is een wandeling door het Financial District. Deze wijk vormt het financiële hart van New York en is onderdeel van Lower Manhattan. Wie denkt dat deze wijk alleen voor zakenlui is, heeft het mis. Naast het bekende Wall Street en de New York Stock Exchange vind je hier ook verschillende mooie parken, hippe eettentjes, de hoogste wolkenkrabber van de stad, prachtige kerken en het grootste shoppingcenter van Manhattan in The Oculus. Van buiten lijkt dit gebouw op het een enorme vliegende vogel, en van binnen heeft het meer weg van een skelet van een walvis. Ga dus ook zeker even binnen kijken. Wat mij betreft mag je het Financial District in ieder geval niet overslaan als je New York bezoekt.
The Oculus - New York
Trinity Church - New York
Fearless Girl - New York
New York Supreme Court - Financial District, New York

#6 Bezoek het indrukwekkende 9/11 Memorial 

Eén van de meest indrukwekkende plekken van het Financial District is het 9/11 Memorial. Dit monument is gebouwd ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslagen op 11 september 2001. Op de plek waar vroeger de twin towers stonden, zijn nu twee enorme laaggelegen waterbakken te vinden waar constant water langs de muren naar beneden stroomt. Langs het gehele monument is een koperen reling aangelegd waarop de namen van alle slachtoffers staan. Ik vind het persoonlijk een erg mooie plek om even stil te staan bij het vreselijke drama dat zich in New York heeft afgespeeld.

Extra tip: het bijbehorende 9/11 Museum geeft je een nog beter beeld van de aanslagen. Een bezoek aan dit museum is normaal gesproken vrij prijzig, maar op maandag van 17:30u tot 19:00u is het museum gratis te bezoeken. Je kunt hiervoor elke maandag vanaf 07:00u maximaal 4 kaartjes per persoon reserveren via de officiële website van het museum

9-11 Memorial - New York

#7 Wandel door Chinatown en Little Italy

Wil je je even in een totaal andere wereld voelen? Maak dan een wandeling door Chinatown. Deze Chinese wijk vormt de grootste Chinatown van heel het Westelijk halfrond en het voelt hier ook echt alsof je in Azië bent beland. Alle kleurrijke uithangborden staan vol Chinese tekens, er zijn straten vol marktkramen en het barst er van de goede Chinese restaurants en massagesalons. Wandel zeker langs de marktjes aan Mott Street, struin door de kleurrijke Doyers Street en proef de beroemde noedels bij Xi’an Famous Foods of de heerlijke dumplings bij Joe’s Shanghai. Aangrenzend aan China Town ligt Little Italy. Begin 20e eeuw kwamen er veel Italiaanse immigranten naar New York, waardoor deze Italiaanse wijk is ontstaan. In Little Italy eet je fantastische én goedkope pizza bij onder andere Joe’s Pizza. Proef ook zeker de traditionele cannoli bij Ferrara, de oudste Italiaanse bakkerij van Little Italy.

Chinatown New York
Chinatown New York
Chinatown New York
Little Italy - New York
Little Italy - New York
Little Italy - New York

#8 Bewonder de St. Patrick’s Cathedral

Een van de mooiste gratis bezienswaardigheden van New York is de prachtige Saint Patrick’s Kathedraal. Deze 19e-eeuwse gotische kerk valt meteen op tussen de hoge wolkenkrabbers en winkelketens aan 5th Avenue. De St. Patrick’s Cathedral is met een lengte van maar liefst 110 meter en een hoogte van meer dan 100 meter de grootste gotische kathedraal van heel Amerika. De buitenkant is prachtig en deed me denken aan de Notre Dame in Parijs. Je kunt de kathedraal ook gratis van binnen bekijken.
St. Patrick's Cathedral - New York
St. Patrick's Cathedral - New York
St. Patrick's Cathedral - New York
St. Patrick's Cathedral - New York

#9 Bezoek Little Island en Pier 57 Rooftop Park

Little Island is een van de leukste plekken in New York die volledig gratis te bezoeken is. Dit indrukwekkende park is gelegen op een kunstmatig eiland in de Hudson River, aan de westkust van Manhattan. Deze zelfbenoemde Urban Oasis is een heerlijke plek om even te relaxen en rond te wandelen. Voor kinderen zijn er ook verschillende muzikale speelmogelijkheden. Het beste zicht op Little Island heb je vanuit het naastgelegen Pier 57. Neem hier de lift naar de bovenste verdieping om het Pier 57 Rooftop Park te bezoeken. Dit park op het dak van het gebouw is met een grootte van 2 hectare één van de grootste gratis rooftop parken van de stad. Op de onderste verdieping van dit gebouw vind je ook een toffe food market, de Market 57.

Little Island - New York
Little Island - New York
Little Island - New York
Little Island - New York
Pier 57 Rooftop - New York

#10 Maak een wandeling over de Brooklyn Bridge

Een wandeling maken over de iconische Brooklyn Bridge is een van de leukste gratis activiteiten in New York. Het beste kun je vanuit Manhattan eerst de metro naar Brooklyn pakken en van daaruit naar Manhattan wandelen in plaats van andersom. Op deze manier heb je namelijk een geweldig uitzicht op de skyline van Manhattan. Als je de kans hebt, ga dan vroeg in de morgen omdat het dan nog heerlijk rustig is of ga juist rond zonsondergang. Het is dan wel wat drukker, maar het uitzicht is het helemaal waard. Ook de rest van Brooklyn is heerlijk om rond te wandelen. Ga zeker even langs ‘DUMBO Manhattan Bridge View‘, voor een fantastisch uitzicht op de Manhattan Bridge. Wij hebben de leukste tips en beste route voor Brooklyn in één dag voor je op een rijtje gezet.

Doen in Brooklyn, New York - Brooklyn Bridge
Brooklyn Bridge New York
Doen in Brooklyn, New York - DUMBO Manhattan Bridge View

#11 Neem gratis een kijkje in de New York Public Library

De New York Public Library is misschien wel de beroemdste bibliotheek ter wereld. Je hebt hem vast al eens voorbij zien komen in een film of serie, zoals The Day after Tomorrow, Sex and the City, Spiderman, Breakfast at Tiffany’s, 13 Going on 30 of Maid in Manhattan. Zowel de buitenkant als het interieur van het gebouw zijn erg indrukwekkend. De bibliotheek is voor iedereen gratis toegankelijk. Met zijn mooi beschilderde muren en plafonds voelt het bijna als een museum. In de bibliotheek staan miljoenen boeken op de meer dan 140 kilometer aan boekenplanken. Dankzij een speciale lift kan elk boek ondanks de enorme afstand binnen tien minuten worden opgehaald. De gehele bibliotheek heeft gratis WiFi en wanneer je je op vertoon van je identiteitsbewijs laat inschrijven als gast, kun je ook gratis gebruiken maken van de laptop docking service of computers.

New York Public Library
New York Public Library
New York Public Library
New York Public Library
New York Public Library

#12 Bewonder Grand Central Terminal

Ook Grand Central Terminal heb je waarschijnlijk al wel eens in een film of serie gezien. Grand Central Terminal, ook wel bekend als Grand Central Station, is met ruim een half miljoen bezoekers per dag het hoofdstation van New York. Zelfs als je niet met de trein reist, is het de moeite waard om het station even binnen te lopen. De grote stationshal is enorm indrukwekkend om te zien. Op en rondom het station zijn verschillende restaurants en food halls te vinden.

Tip: vanaf Grand Central Terminal reis je gemakkelijk van en naar JFK Airport. Dit is de goedkoopste optie om vanaf het vliegveld in het centrum van New York te komen. Op JFK Airport neem je de JFK Airtrain naar Jamaica Station in Queens. Hier kun je overstappen op de Long Island Rail Road (LIRR). Deze trein brengt je rechtstreeks naar Grand Central Terminal. 

Grand Central Station - New York

#13 Woon gratis de opnames van een tv-show bij

Wist je dat je veel tv-shows in Amerika gratis kunt bijwonen? In Rockefeller Center zijn ook de NBC Studios gevestigd, waar onder andere The Today Show, Saturday Night Live, The Tonight Show met Jimmy Fallon en de Late Night Show met Seth Meyers worden opgenomen. Veel van deze opnames kun je gratis bijwonen door vooraf tickets voor de shows te reserveren. Heb je geen tickets weten te bemachtigen? Wandel dan even langs de glazen studio van de Today Show bij Rockefeller Center. Zo kun je toch een glimp opvangen van een echte tv-set.

Rockefeller Center New York

#14 Breng gratis een bezoek aan vele musea

Wanneer je meerdere musea wil bezoeken in New York, kost dit flink wat dollar. Als je echter een beetje flexibel bent qua tijd, kun je echter een hele hoop museums gratis bezoeken. Vrijwel alle musea hebben een tijdsblok in de week waarop je gratis naar binnen kunt. Vaak is dit op een doordeweekse dag vroeg in de ochtend of net voor sluitingstijd. Deze tijdsblokken wisselen meestal per seizoen, dus ik raad je aan om voor de meest actuele informatie de officiële websites te bekijken. Daarnaast werken veel musea en andere attracties in New York, zoals het Guggenheim, Natural History Museum en de Bronx Zoo, op bepaalde dagen met suggested prices, wat inhoudt dat je zelf mag kiezen hoeveel entree je die dag betaalt. Je kunt in principe dus gratis naar binnen, al wordt een kleine donatie vaak wel op prijs gesteld.

The MET - New York

#15 Maak een ritje in de Roosevelt Island Aerial Tram

Oké, helemaal gratis is deze laatste tip niet, maar toch wil ik hem jullie niet onthouden. Wanneer je een dag-of weekkaart voor de metro hebt, mag je namelijk gratis een ritje maken in de Roosevelt Island Aerial Tram. Dit is de gondelbaan die Manhattan met Roosevelt Island verbindt. Vanuit de gondel heb je een geweldig uitzicht op de East River, de Manhattan Bridge en de Brooklyn Bridge. Bij goed weer kun je zelfs in de verte het vrijheidsbeeld zien liggen. Mocht je dus toch een dagkaart voor de metro kopen, vergeet dan niet om een gratis ritje met deze gondel te maken. Wandel eenmaal aangekomen op Roosevelt Island zeker even een rondje om het eiland en geniet van het prachtige zicht op de skyline van Manhattan.

Extra tip: het is tegenwoordig niet meer nodig om een speciale weekkaart voor de metro aan te schaffen. Je kunt in de bussen, metro’s en de Roosevelt Island Aerial Tram namelijk contactloos met je creditcard betalen. Wanneer je 12 ritten hebt gemaakt met dezelfde kaart, kun je de rest van de week onbeperkt gratis gebruik maken van het OV in New York.

Roosevelt Island Tram - New York
Roosevelt Island Tram - New York
Roosevelt Island Tram - New York
Roosevelt Island - New York
Roosevelt Island - New York

Meer zien en doen in New York

Naast deze gratis bezienswaardigheden heeft New York nog veel meer te bieden. Ben je op zoek naar het lekkerste eten, de beste uitzichtpunten, de meest bijzondere bezienswaardigheden, de leukste winkels en de indrukwekkendste musea van New York? Wij hebben de 20 leukste tips om te doen in New York voor je op een rijtje gezet.

Summit One VanderBilt New York

Verblijven in New York: de leukste wijken

Verblijven in New York is helaas niet goedkoop, maar gelukkig heffen de vele gratis bezienswaardigheden in de stad dat een beetje op. Twijfel je waar je het beste kunt verblijven in New York? Wij hebben de 8 leukste wijken om te overnachten voor je op een rijtje gezet, inclusief de beste accommodatie tips met goede prijs-kwaliteitverhouding. 

Leukste wijken New York

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

10 reacties op “15x Gratis in New York”

  1. NYC staat helaas al veel te lang op mijn bucket list maar volgend zomer gaat het gebeuren in combi met West-Coast, waar ik al wel vaker ben geweest. Al jouw posts van ons te bezoeken regio’s heb ik al gepint. Ik vroeg me af of je tips hebt mbt vervoer van airport naar de stad NYC voor 4 personen?

    1. Wat gaaf dat je deze zomer zowel naar New York als naar de Westkust gaat Marloes! Echt een droomreis. Wij waren zelf ook met 4 personen in New York en toen bleek een taxi toch het goedkoopst (en ook wel het fijnst na zo’n lange vlucht) om van het vliegveld naar de stad te komen.

  2. Yes! Dit soort posts word ik vrolijk van! De gondel had ik inderdaad ook al genoteerd, maar de andere tips komen ook goed van pas. Over precies vier weken land ik op JFK en gaat mijn roadtrip beginnen. Ik start in New York, dus dan kan ik deze tips mooi meenemen. Thanks!

  3. Ohhh New York! You stole my heart! Ik heb ook nog een aanvullende tip. Wij bekeken de zonsondergang vanaf Brooklyn Bridge Park (en niet vanaf de brug). We settelden ons op een bankje en zagen Manhattan donker worden en de lichtjes oplichten. Een onbetaalbaar (gratis) uitzicht! Echt prachtig! Ook het meatpacking district is leuk. Gewoon lekker rondwandelen 🙂

  4. Ik krijg weer zin om terug te gaan! Fijn artikel met goede tips! Een tv show wil ik graag een keer bijwonen en ik hoop de volgende keer in New York 😀

  5. Jaaa! I love New York! Toen ik er was (2005) was het memorial van 9/11 nog niet af. Het was een enorme bouwput maar zeker net zo indrukwekkend. Alle hekken hingen nog vol met bloemen en foto’s van de slachtoffers. Veel van de dingen die je noemt hebben we ook gedaan maar de library had ik wel willen zien! Voor de volgende keer!

  6. Aaah, nog meer redenen om New York te bezoeken! Ik wil er zo graag een keer heen, scheelt weer met sparen dat er ook een hoop leuke dingen gratis zijn 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven