Straat in Singapore

Met de bus van Maleisië naar Singapore

Home / Singapore / Met de bus van Maleisië naar Singapore

Tijdens onze reis van bijna 7 weken door Maleisië en Taiwan bezochten we ook het intrigerende Singapore. We reisden vanuit Maleisië met de bus naar dit kleine land en dat verliep niet helemaal zoals we verwacht hadden. Waarom? Puur omdat we ons niet echt ingelezen hadden. Daarom dus dit artikel, zodat jij iets beter voorbereid bent wanneer je met de bus van Maleisië naar Singapore gaat. 

Met de bus van Maleisië naar Singapore

Wij reisden overland vanuit Malakka naar Singapore. Omdat het Chinees Nieuwjaar was, waren vrijwel alle bussen volledig volgeboekt. Onze enige overgebleven optie was een massage bus van Star. We wisten niet goed wat we ons hierbij voor moesten stellen, maar uiteindelijk bleek dit een geschenk uit de hemel. Voor zo’n 7 euro per persoon namen we plaats in een bus met maar 20 stoelen (ik heb ze geteld!) ter grootte van een flinke fauteuil. Ik kon mijn benen bijna strekken, zo ver stond de stoel van degene voor me van me af. Het massage-deel van de bus werd ook meteen duidelijk: met verschillende knoppen kon je de stoel zo hard of zo zacht laten trillen als je wilde. Hilariteit alom natuurlijk. De rest van de buspassagiers leek het niet zo interessant te vinden, dus wie weet zijn massagestoelen wel heel normaal in Singapore.

De grensovergang tussen Maleisië en Singapore

Bij de Maleisische grens moesten we allemaal de bus uit om ons paspoort te laten stempelen. Vervolgens stopte de bus na zo’n 2 uur opnieuw. Dom genoeg had ik er totaal niet bij stilgestaan dat we een landgrens over gingen en we snapten niet waarom iedereen zijn spullen uit de bus haalden. Een beetje verbaasd keken we de buschauffeur aan. Deze vroeg of we een white card hadden. Daarop werd onze gezichtsuitdrukking waarschijnlijk nog verbaasder want lachend haalde hij twee witte kaarten te voorschijn en gaf deze aan ons. Daarna moesten we snel onze backpacks uit de bus halen aangezien alle andere passagiers al lang en breed naar binnen waren. In de grote hal, die aanvoelde als een vliegveld, moesten eerst alle tassen door de scanner. Daarna mochten we aansluiten in één van de enorm lange rijen voor de douane. Al onze medepassagiers waren Singaporese, waardoor zijn in een aparte rij stonden en binnen no time klaar waren. Onze rij echter, bewoog zich voort op een slakkentempo. Links en rechts van ons leek het veel sneller te gaan en toen ik eens goed naar ‘onze’ douanier keek, zag ik dat hij zich hypercorrect gedroeg: hij opende de poortjes pas als degene aan de balie al zijn papieren opgeborgen had en hij riep de volgende pas bij zich als de poortjes zich weer volledig gesloten hadden. De andere douaniers deden dit niet, waardoor zij dubbel zo snel werkten. Neem dus even de tijd om de werkwijze te observeren, dit kan veel frustraties schelen.

In de rij bekeken we de white card. Hierop moesten we werkelijk al onze gegevens invullen. Ons beroep, ons busnummer waarmee we aangekomen waren, het contactnummer van ons hotel in Singapore en ga zo nog maar even door. Handig genoeg bleken we geen pen in onze handtas te hebben en dus moest ik in de rij op zoek naar iemand die ons een pen kon lenen. Uiteindelijk hebben we alle gegevens bij elkaar kunnen sprokkelen, maar handig is anders. Vraag dus voordat je in de bus stapt aan de chauffeur of hij een white card voor je heeft. Dan kun je deze in alle rust onderweg invullen.

Bus van Maleisië naar Singapore

De bus gemist?

Na zo’n drie kwartier wachten waren we eindelijk aan de beurt. Er werd een oogscan gemaakt en er werden vingerafdrukken genomen. Daarna mochten we dan toch eindelijk Singapore betreden. Snel haastten we ons naar de uitgang. We wisten dat wij veruit de laatsten van onze bus waren en we hoopten maar dat de andere passagiers niet al te ongeduldig waren geworden. We liepen een overdekte parkeerplaats voor bussen op en na het nodige speurwerk kwamen we tot de conclusie dat onze bus er niet tussen stond. We keken elkaar aan en we dachten precies hetzelfde: de bus is al vertrokken zonder ons. Enigszins verbijsterd keken we nog een keer over de parkeerplaats en helemaal achteraan zagen we een Star bus wegrijden. Ondanks dat ik niet zeker wist of het onze bus was, vloog ik de weg op en zwaaide als een idioot naar de bus. Ook vriendlief voegde zich bij me en na enige tijd draaide de bus om en kwam hij onze kant op. En inderdaad, dit was onze bus waarvan de chauffeur simpelweg het wachten beu was. Ik raad je aan even te kijken wie je medepassagiers zijn voordat je de bus uitstapt. Zijn het allemaal Aziaten? Dan is de kans groot dat ze een stuk sneller buiten staan. Geef dit voor de zekerheid even aan bij de chauffeur zodat je dit soort vervelende momenten kunt voorkomen.

Wachten op de Bus van Maleisië naar Singapore

Natuurlijk kunnen we nog lachen om de manier waarop we de grens tussen Maleisië en Singapore zijn overgegaan. We waren zelf vrij onwetend, aangezien we één dag van te voren onze buskaartjes boekten en ons verder niet verdiept hadden in het passeren van de grens. Gelukkig is alles goed gekomen en hopelijk maakt dit artikel jouw ervaring een stuk soepeler! 

*Helaas heb ik geen foto’s van de bus of onderweg. Deze had ik gemaakt met mijn telefoon en helaas is die tijdens de reis gecrashed.

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

6 reacties op “Met de bus van Maleisië naar Singapore”

  1. Bij deze nog een reactie over de ‘white card’ die je nodig hebt.. Het gaat om een Arrival Card, misschien verkeerd verstaan? Deze kun je vooraf digitaal invullen, maar pas 3 dagen voorrdat je de grens overgaat. Je vindt de link vast wel als je op Google zoekt naar Arrival Card voor Singapore

    1. Hoi Karin, bedankt voor de informatie! Ik maakte deze reis in 2016 dus ik geloof direct dat het ondertussen weer anders werkt. Top dat je het doorgeeft!

    2. Hoi Karin, bedankt voor je reactie! Dit artikel stamt uit 2016 dus er zal ongetwijfeld veel veranderd zijn. Tijd om zelf weer eens die kant op te gaan en het te ervaren ;).

  2. Fijn om te weten hoe het werkt als je de grens over wilt. Jouw blogjes zijn nu precies wat ik nodig heb voor mijn eigen voorbereiding!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven