hanoi vietnam

5x wat te zien en te doen in Hanoi

Home / Vietnam / 5x wat te zien en te doen in Hanoi

Hanoi, een unieke stad in Zuidoost Azië die met geen enkele andere hoofdstad ter wereld vergeleken kan worden. Een bijzondere mengelmoes van Chinese en Franse overheersing vindt zijn weg in de vele steegjes die deze hoofdstad van Vietnam rijk is. Overal zie je de Franse invloed terug, van de gevels van de panden tot aan het straatvoedsel: Hanoi ademt Azië met een Frans tintje.

De kans is groot dat je eerste bezoek aan Hanoi overweldigend is: je wordt overvallen door geuren, kleuren, smaken en beelden die je nog niet eerder gezien hebt. Vooral in de dagelijkse gang van zaken vallen een aantal dingen op. Ik heb een alternatieve top 5 gemaakt van wat je absoluut moet doen als je in deze stad bent. Ik heb het nu niet over bezienswaardigheden, in dit artikel vertel ik je welke minder in het oog springende activiteiten je niet mag missen. Lees snel verder voor mijn alternatieve Hanoi top 5 to do.

 

#1 Hanoi Kids

Hanoi Kids is een organisatie die in 2006 is opgericht om Vietnamese studenten de kans te geven om hun Engels te oefenen. Door rondleidingen door Hanoi te geven oefenen zij deze taal terwijl jij als toerist een gratis tour krijgt. Een win-win situatie dus! Aangezien dit helemaal gratis is, is Hanoi Kids de afgelopen jaren zeer populair geworden en het aan is aan te raden om je tour op tijd te boeken. Je kunt aangeven op welke dag je rondgeleid wilt worden, wat je precies wilt doen en of je een hele dag wilt boeken of slechts een halve. Wat je ook kiest, je wordt niet teleurgesteld: de Hanoi Kids zijn vrolijk, vriendelijk, enthousiast en vertellen je alles wat je over Hanoi en het Vietnamese leven wilt weten. Eén tip: trakteer op een lunch en laat hen het restaurant kiezen. Smakelijk Vietnamees eten gegarandeerd!

foto_Hanoi Kids

 

#2 Achter op de scooter door Hanoi

Met bijna 5 miljoen scooters is Hanoi een echte scooterstad en wat is er nu leuker dan deelnemen aan deze hectiek? Aangezien zelf een scooter of auto besturen verboden is in heel Vietnam, is het een aanrader om je achterop de scooter rond te laten rijden. Het is niet moeilijk om mensen te vinden die je, tegen betaling, mee willen nemen. Op elke straathoek staat wel iemand die je met liefde en plezier achterop zijn scooter wil hebben. Let op: onderhandel stevig over de prijs. Het tarief dat in de eerste instantie gevraagd wordt is vaak veel hoger dan wat je er na een goede onderhandeling voor hoeft te betalen. Wil je weten hoe je in het Vietnamees moet onderhandelen? Lees dan verder.

foto_Hanoi_scooter

 

#3 Onderhandelen op de markt

Elke Aziatische markt is een belevenis op zich en onderhandelen gaat volgens andere spelregels dan in Nederland. Het allerbelangrijkste is om altijd te glimlachen, ook al ben je aan het afdingen. Niets maakt Vietnamezen zo afstandelijk als een chagrijnig gezicht. Wil je de Vietnamezen zelf aan het lachen krijgen tijdens je onderhandeling? Gooi er dan wat Vietnamese woorden doorheen! Wij hebben zelf veel Dong bespaard op deze manier. Vraag de marktkraamhouder hoeveel het kost en roep daarna met een grote glimlach op je gezicht: “Da kwa!” (fonetisch geschreven). Dit betekent: “Wat duur!”. Hilariteit gegarandeerd en de prijs zal meteen dalen. Wil je nog meer korting? Leer dan de Vietnamese cijfers uit je hoofd. Dit vereist wat oefening maar door in de eigen taal te onderhandelen krijg je een goede prijs.


foto_markt_Vietnam

 

#4 Ga naar de kapper

Deze tip is echt een aanrader voor mannen met een kort kapsel. In Hanoi vindt je tal van geïmproviseerde kappersstalletjes op straat. Enkel een zeil gespannen tussen een muurtje en lantaarnpaal, een spiegel die met paperclips aan een hek vastgemaakt is en een kappersstoel vormen het decor voor een goede knipbeurt. Voor 70.000 Dong (omgerekend zo’n €2,50 euro) wordt je een nieuw kapsel aangemeten en krijg je een volledige scheerbeurt met een vlijmscherp, maar brandschoon mes. Het wordt pas echt leuk als de locals zich er mee gaan bemoeien en gemiste haartjes en vergeten plekjes aan komen wijzen.

foto_kapper_Hanoi

 

#5 Doe gymnastiekoefeningen om half 6 in de ochtend

Zet je wekker vroeg, loop richting Hoan Kiem Lake en laat je verbazen door alle Vietnamezen die in de vroege ochtend gymnastiekoefeningen aan het doen zijn. Het stoepje voor de deur is meestal voldoende om lekker te rekken en te strekken. Bij het meer zelf vindt je meer mensen die heerlijk aan het water wakker worden met verschillende oefeningen. Wil je je een echte local voelen? Doen dan gewoon mee!

 

foto_HoanKiemLake

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

3 reacties op “5x wat te zien en te doen in Hanoi”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven