fietsen in Hanoi

Fietsen in Hanoi: een ideale kennismaking met de stad

Home / Vietnam / Fietsen in Hanoi: een ideale kennismaking met de stad

De Vietnamese hoofdstad Hanoi is op het eerste oog niet de meest ideale plek voor een fietstocht. Overal is het druk met scooters, auto’s en voetgangers. Toch valt het alleszins mee als je eenmaal op de fiets zit. Je merkt al snel dat je heel soepel met het verkeer mee rijdt en als je eenmaal de smaak te pakken hebt, is het vooral ontzettend leuk om te fietsen in Hanoi. Ga je naar Hanoi en wil je de stad op een originele manier verkennen? Boek dan een fietstour door Hanoi via Baja Bikes.

Fietsen in Hanoi met Baja Bikes

Het Nederlandse Baja Bikes is de grootste organisator van fietstours ter wereld. In Hanoi werkt Baja Bikes samen met een lokale touroperator, waardoor je wel gewoon een echt Vietnamese ervaring hebt. Het grote voordeel van het boeken van een fietstour via Baja Bikes is dat je een Nederlandstalige klantenservice hebt, mocht er iets aan de hand zijn. Daarnaast kun je er zeker van zijn dat je goede fietsen krijgt en dat de gidsen in Hanoi allemaal Engels spreken. 

De fietstours in Hanoi starten om 08.30u of 0m 13.30u. Wij kiezen voor 08.30u, zodat het niet de dag breekt. De tour duurt namelijk 3,5u, dus als je ’s ochtends start ben je aan het begin van de middag klaar. Het kantoor waar we ons mogen melden ligt op loopafstand van de Old Quarter en eenmaal gearriveerd blijkt dat er enkel andere Nederlanders meegaan. Dit is niet zo gek: onze gids vertelt dat 98% van de mensen die gaan fietsen in Hanoi Nederlanders zijn.

Fietsen in Hanoi

De buitenwijken van Hanoi

Na de nodige instructies is het tijd om op de fiets te stappen. We fietsen direct het drukke verkeer van Hanoi in en stiekem geniet ik daar enorm van. Het is intens en het is druk, maar het is ook heel leuk om te merken hoe soepel het fietsen in zo’n stad eigenlijk gaat. Al snel steken we via een viaduct een rivier over en ineens bevinden we ons in een andere wereld. Het is groen en het voelt alsof we in een dorpje terecht zijn gekomen terwijl we ons toch echt nog steeds in Hanoi bevinden. De gids legt uit dat locals hier graag komen naaktzwemmen (geen grap) en komen vissen. Bijzonder om deze kant van Hanoi ook te ervaren. 

Buitenwijk Hanoi

Wandelen over de spoorbrug

We fietsen dezelfde route terug en maken een stop midden op de Long Bien brug. Deze brug stamt uit 1902 en was toen met zijn 2,4 kilometer de langste brug van Azië. Je fietst hier dus echt over een stukje geschiedenis. In het midden van de brug loopt een spoor en wij mogen over het hekje klimmen om op het spoor te gaan staan. Een beetje dubieus misschien, maar ook wel weer grappig en typisch Vietnamees. Eigenlijk is het idee om te wachten op de trein, maar deze heeft vertraging waardoor we toch maar verder fietsen. 

Fietstour Hanoi
Fietsen in Hanoi
Fietsen in Hanoi

Cultuur en geloof in Hanoi

Vanaf de brug fietsen we naar een kleine, verborgen tempel middenin de drukte. Zodra we de poort door lopen vallen alle geluiden weg en bevinden we ons op een serene binnenplaats. De gids heeft omslagdoeken meegenomen zodat we onze knieën kunnen bedekken voor we de tempel betreden. Hij vertelt ons dat de grootste religie in Vietnam het boeddhisme is, maar dat de meeste Vietnamezen niet gelovig zijn. We mogen rondkijken bij de tempel en elke vraag die we stellen wordt uitgebreid beantwoord. 

Baja Bikes in HanoiFietstour in Hanoi

Op naar de Old Quarter

Het is tijd om door te fietsen naar de Old Quarter, het bruisende hart van Hanoi. Hier stoppen we pal voor de Sint Jozef kathedraal, ook wel de Notre Dame van Vietnam genoemd. Deze kerk is gebouwd door de Fransen en lijkt inderdaad op een kleinere versie van de beroemde Notre Dame. Aan het plein voor de kerk zit een fijn café waar ze, aldus de gids, de lekkerste huisgemaakte ijsthee van Hanoi verkopen. We krijgen allemaal een flink glas en inderdaad, dit is echt een heel lekker drankje. Daarnaast proeven we een lokaal ontbijt van rijst met bonen in banaanblad. Persoonlijk vond ik het niet zo lekker, maar het is wel heel leuk dat we dit mogen proeven. 

Fietsen in Hanoi
Sint Jozef Kathedraal in Hanoi
IJsthee

Ho Chi Minh Mausoleum

De één na laatste stop van deze fietstour door Hanoi is het Ho Chi Minh Mausoleum. Hier ligt revolutionair Ho Chi Minh opgebaard en elke ochtend tussen 08.30 en 11.00u kun je hem bezoeken. Wij gaan het mausoleum niet binnen, maar stoppen bij het grote plein wat ervoor ligt. Hier vertelt de gids uitgebreid over het Vietnamese politieke klimaat en wat Ho Chi Minh voor Vietnam betekent en betekend heeft. 

Ho Chi Minh Mausoleum

Afsluiten met een kom Pho

Na het Ho Chi Minh Mausoleum is het tijd om koers te zetten richting ons startpunt, maar niet voordat we nog een laatste stop gemaakt hebben. We eindigen onze fietstocht met Pho,  een heerlijke kom rundvlees noedelsoep en het bekendste en meest populaire gerecht van Hanoi. Volgens de gids is dit één van de lekkerste pho’s van heel Hanoi en ik kan beamen dat hij ontzettend goed smaakte. We krijgen allemaal een enorme kom en wie wil, kan nog een tweede portie bestellen. Heel goed geregeld allemaal! 

Pho in Hanoi

Na de soep fietsen we in 5 minuten terug naar het kantoor. Hier ontvangen we nog een aantal leuke tips voor Hanoi en dan zit deze 3,5 uur durende fietstour door Hanoi erop. 

Wil jij ook fietsen in Hanoi?

Fietsen in Hanoi is wat mij betreft zeker een aanrader. Ondanks dat ik al een paar dagen in Hanoi besteed had, vond ik deze fietstour een super leuke manier om meer van de stad te zien. Ik heb nieuwe plekken ontdekt en interessante weetjes gehoord over Hanoi. Bij voorkeur zou ik deze fietstour door Hanoi op je eerste of tweede dag plannen, zodat je meteen een goed beeld krijgt van de stad en gebruik kunt maken van de tips die je onderweg krijgt. 

Fietsen in Hanoi

Wij maakten deze fietstocht op uitnodiging van Baja Bikes

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven