Wat te doen in Ninh Binh

9x wat te doen in Ninh Binh en Tam Coc: de beste tips

Home / Vietnam / 9x wat te doen in Ninh Binh en Tam Coc: de beste tips

Ninh Binh is een landelijke regio op zo’n 1,5 uur rijden van Hanoi. Het is wat mij betreft één van de mooiste plekken van heel Vietnam en ik raad je absoluut aan om Ninh Binh en het plaatsje Tam Coc in je route door Vietnam op te nemen. Er is veel te zien en te doen in Ninh Binh, dus trek er voldoende tijd voor uit. Kijk mee naar mijn tips voor wat te doen in Ninh Binh. 

De provincie Ninh Binh en het dorp Tam Coc

Ninh Binh is zowel de naam van een provincie als van een stad. De stad Ninh Binh is echter niet echt de moeite van het bezoeken waard. In plaats daarvan kun je beter kiezen voor een verblijf in het dorp Tam Coc. Tam Coc ligt in het hart van de provincie Ninh Binh en vanaf hier zijn vrijwel alle bezienswaardigheden gemakkelijk te bezoeken. Daarnaast zitten in Tam Coc de mooiste accommodaties en veel goeie horecazaakjes. Later vertel ik je meer over mijn accommodatie in Tam Coc.

#1 De Citadel Hoa Lu

Middenin de provincie Ninh Binh ligt de oude citadel Hoa Lu. Dit was in de 10e eeuw de hoofdstad van Vietnam en er is nog verrassend veel in zeer goede staat bewaard gebleven. De belangrijkste bezienswaardigheden in Hoa Lu zijn de twee keizerlijke tempels, Le Dai Hanh en Đinh Tiên Hoàng. Daarnaast vind ik zelf de toegangspoort ook heel mooi om te zien. Zorg dat je schouders en knieën bedekt zijn als je Hoa Lu bezoekt. Heb je geen lange kleding meegenomen? Dan kun je gratis een omslagdoek lenen. Heb je de oude citadel bewonderd, loop dan ook de trap op die je direct na de uitgang aan je rechterhand ziet. Vanaf de top heb je een mooi uitzicht over het grote plein en de bergen.

Entreeprijs Hoa Lu: 20.000
Parkeren scooter: gratis als je deze bij een restaurant neerzet en hier na je bezoek wat drinkt.

Hoa Lu Ninh Binh
Hoa Lu Ninh Binh
Hoa Lu Ninh Binh
Hoa Lu
Hoa Lu Ninh Binh

#2 Tam Coc

Een bezoek aan Ninh Binh is niet compleet zonder dat je op een sampan in Tam Coc gevaren hebt. Het dorp Tam Coc ligt aan de rivier Tam Coc en vanuit het centrum van het dorp kun je een boottocht over de rivier maken. Deze voert je door een groen landschap vol enorme rotsen en rijstvelden en aan het eind vaar je ook door 2 grotten. In totaal ben je 1 tot 1,5 uur onderweg, waarbij je dezelfde route terugvaart als dat je gekomen bent. Een boottocht over de Tam Coc maken is één van de populairste dingen om te doen in Ninh Binh en het kan hier dan ook aardig druk worden. Wil je de drukte voor zijn? Vanaf 10 uur arriveren de tourbussen vanuit Hanoi in Tam Coc. Zorg dus dat je voor die tijd in een bootje zit en je hebt zo ongeveer de hele rivier voor jezelf.

Heb je na de boottocht zin in koffie? Dan kan ik je Coffee Lan aanraden. Ze hebben hier heel goede salty coffee en je zit er heerlijk aan het water.

Prijs van een boottocht over Tam Coc: 250.000 dong per persoon
Parkeren scooter: 10.000 dong

Wat te doen in Ninh BinhTam Coc Tam Coc Tam Coc

#3 Mua Cave

Anders dan de naam doet vermoeden, kom je niet naar de Mua Cave voor de grot. Er is wel een grot, maar deze is niet per se de moeite waard. De Mua Cave bezoek je voornamelijk voor het prachtige uitzichtpunt bovenop twee karstbergen. Via meer dan 500 traptreden beklim je de eerste berg, waarna je getrakteerd wordt op een prachtig panorama uitzicht over Tam Coc en Ninh Binh. Het is een flinke uitdaging, maar als je eenmaal de pagode bovenop de berg bereikt hebt, ben je het harde werk totaal vergeten. Vanuit dit punt kun je zo doorlopen naar het tweede uitzichtpunt.

Op dit uitzichtpunt staat een stenen draak. Volgens oude verhalen beschermt deze het landschap. Helaas vinden veel mensen het nodig om op de draak te klimmen of eraan te gaan hangen, dus erg sereen is het allemaal niet. Desalniettemin is ook dit uitzichtpunt de moeite waard, zeker omdat je vanaf hier de pagode op de andere berg ziet. Daarnaast heb je een prachtig uitzicht over de rivier de Tam Coc.

De Mua Cave is de hele dag door ontzettend druk. Ik kan je dus ook niet echt een tijdstip aanraden waarop het rustiger is, al vermijd je de dagjesmensen het best vroeg op de dag of juist aan het einde van de middag.

Entreeprijs Mua Cave: 100.000 dong per persoon
Parkeren scooter: 15.000 dong. Let op dat je helemaal doorrijdt tot het einde. Al een heel stuk voor de entree proberen mensen je te laten stoppen om te parkeren, maar je kunt echt helemaal tot aan de entree doorrijden.

Mua Cave Mua Cave Mua Cave Mua Cave

#4 Bich Dong

Net buiten Tam Coc ligt de tempel van Bich Dong. Via een bijna magische toegangspoort word je omhoog geleid naar een donkere grot. Als je de grot aan de andere kant uit komt, stuit je op een kleine tempel. Bich Dong is vooral een bezoek waard vanwege de prachtige toegangspoort en de weg naar boven. Zelf bezocht ik Bich Dong net voor zonsondergang en toen was het er aardig druk. Ik ben hier niet midden op de dag geweest, maar aangezien Bich Dong niet standaard in de tours vanuit Hanoi zit, kan het zijn dat het hier juist overdag rustiger is. 

Entreeprijs Bich Dong: gratis
Parkeren scooter: 15.000 dong

Wat te doen in Ninh Binh
Bich Dong
Bich Dong
Bich Dong

#5 Trang An

Een tweede mooie boottocht in Ninh Binh is Trang An. Trang An ligt op zo’n 20 minuten rijden van Tam Coc en is enigszins vergelijkbaar met die boottour. Echter zie je in Trang An geen rijstvelden, maar juist wel weer meer tempels. Dit maakt het echt een andere ervaring dan Tam Coc. Trang An is wel nog drukker dan Tam Coc. Toen ik hier aankwam verbaasde ik me enorm over de hoeveelheid wachtrijen. Die waren op dat tijdstip (16.00u) leeg, maar later hoorde ik van andere reizigers dat ze maar liefst 2 uur in de rij gestaan hadden. Het loont dus absoluut de moeite om heel vroeg of juist laat op de dag naar Trang An te gaan. Wat mij betreft was 16.00u perfect. Je kunt kiezen voor een boottocht van 1,5, 2,5 en 3 uur. Zelf kozen we voor die van 1,5 uur omdat het al zo laat op de dag was, maar kijk vooral zelf op de plattegrond welke route jou het meest aanspreekt.

Entreeprijs Trang An: 250.000 dong
Parkeren scooter: 15.000 dong

Wat te doen in Ninh BinhWat te doen in Ninh BinhTrang AnTrang An

#6 Ninh Binh Bear Sanctuary

Voor mij persoonlijk was de Ninh Binh Bear Sanctuary één van de meest bijzondere plekken die ik bezocht heb. Deze berenopvang is gebouwd door goed doel Four Paws. Dit is een doel wat ik al jaren steun en ik heb de bouw van de berenopvang tot op de voet gevolgd. Het was zo bijzonder om hier nu zelf te zijn! In de opvang zitten beren die jarenlang geleden hebben in de galindustrie. In sommige Aziatische landen geloven ze dat berengal een helende werking heeft en daarom worden er tot op de dag van vandaag beren in minuscule kooien gehouden en wordt hun gal dagelijks afgetapt. Dit is een extreem pijnlijke en wrede praktijk die totaal onnodig is. Hetzelfde helende stofje komt namelijk ook in bepaalde planten voor.

Hoe dan ook, in de Bear Sanctuary zitten geredde beren die in veel gevallen voor het eerst ooit gras onder hun poten voelen en in vrijheid kunnen bewegen. Ontzettend bijzonder en ontroerend om te zien. Als je de tijd hebt, raad ik je aan om een rondleiding te boeken om nog veel meer te leren over deze mooie plek. In het bijbehorende restaurant kan je trouwens echt goed vegetarisch eten. Aanrader!

Entreeprijs Bear Sanctuary: 50.000 dong per persoon, 150.000 dong per persoon voor een tour met gids

Ninh Binh Bear Sanctuary Ninh Binh Bear Sanctuary

#7 Cuc Phuong National Park

Zo goed als naast de Bear Sanctuary ligt Cuc Phuong National Park. Dit is één van de laatste echte jungles van Vietnam en het is het oudste nationale park van het land. Hier voelt het echt alsof je ergens in een oerwoud bent en dat heb ik echt nergens anders in Vietnam zo meegemaakt. In Cuc Phuong kun je kajakken, hiken en het Primate Rescue Center bezoeken. In dit opvangcentrum zitten zeer bedreigde langur apen die door menselijk handelen niet in het wild kunnen leven. Het is wel het doel om zoveel mogelijk apen weer uit te zetten in het park, maar dit is niet altijd mogelijk. 

Ik raad je aan om een halve dag uit te trekken voor het bezoek aan het opvangcentrum in combinatie van een hike. Vind je het fijn om met een gids op pad te gaan? Dan is een dagtour naar Cuc Phuong een aanrader!

Cuc Phuong

#8 Bai Dinh Pagoda

Ik raad je aan om de Bai Dinh Pagoda alleen te bezoeken als je voldoende tijd in Ninh Binh te besteden hebt. Het is namelijk een wat bijzondere plek. Bai Dinh is het grootste tempelcomplex van Vietnam en is pas in 2010 gebouwd ter ere van het 1000-jarig bestaan van Hanoi. Voor de locals is er dus geen historische waarde en in de praktijk is Bai Dinh er vooral voor toeristen. Desalniettemin is het prachtig opgezet en is het een mooi terrein om te verkennen. Er zijn 3 grote tempels die met gangen aan elkaar verbonden zijn. Daarnaast kun je er een enorm grote pagode bezoeken. 

Om bij de tempel te komen, moet je ongeveer 2 kilometer verderop op de grootste parkeerplaats die ik ooit gezien heb parkeren. Hier koop je vervolgens een kaartje voor een XL golfkarretje, die je weer terugbrengt naar Bai Dinh. Als je wilt, kun je een combiticket kopen waarmee je ook binnen het complex met het karretje rondgereden wordt. Dit is echter niet nodig, het is allemaal prima te lopen. Als je klaar bent moet je weer met hetzelfde karretje terug. Het voelt allemaal een beetje als geldklopperij en onnodig heen-en weer gereis, waardoor ik gemengde gevoelens heb over Bai Dinh. 

Entreeprijs Bai Dinh: gratis, maar vervoer met het golfkarretje is verplicht en kost 60.000 dong per persoon
Scooter parkeren: 15.000 dong

Bai Dinh
Bai Dinh
Bai Dinh

#9 De zonsondergang vanaf Nhat linh

Het terras van Nath linh is werkelijk prachtig gelegen en verdient en losse vermelding in dit overzicht van wat te doen in Ninh Binh. Nhat linh ligt net buiten Tam Coc en is omgeven door karstbergen en rijstvelden. De zonsondergang vanaf hier is werkelijk spectaculair. Het eten schijnt ook top te zijn, maar ik heb hier zelf alleen een vers sapje op.  Ben je met zonsondergang in de buurt, ga dan zeker even wat drinken en/of eten bij Nhat linh.

Wat te doen in Ninh Binh Wat te doen in Ninh Binh

Waar te verblijven in Ninh Binh?

Je kunt het beste verblijven in Tam Coc, aangezien je hier de meeste faciliteiten vindt. Daarnaast is Tam Coc lekker centraal gelegen en zijn alle bezienswaardigheden prima per taxi en scooter of, in sommige gevallen, met de fiets, te bereiken. In en rondom het dorpje Tam Coc zijn veel mooie accommodaties te vinden. Wij verbleven bij Tam Coc Windy Fields en dat was echt fantastisch! Wakker worden met het uitzicht over de rijstvelden, een fijn zwembad en super vriendelijk personeel maken dit een pareltje van een accommodatie. Je kunt hier gratis fietsen lenen of voor omgerekend 6 euro per dag een scooter huren. Daarnaast is het ook gemakkelijk om via Windy Fields tours te boeken. Een dikke aanrader om te verblijven!

Tam Coc Windy Fields
Tam Coc Windy Fields
Tam Coc Windy Fields

Fietsen of scooter rijden in Ninh Binh

Ninh Binh is de regio bij uitstek om op de fiets of de scooter te verkennen. De meeste accommodaties stellen gratis fietsen beschikbaar waarmee je de bekendste bezienswaardigheden wel kunt bereiken. Scooters zijn overal te huur, maar let op: je bent volgens de wet verplicht om een internationaal motorrijbewijs te hebben om een scooter te mogen huren. De eigenaresse van onze accommodatie vertelde dat er recent twee dodelijke scooterongevallen met toeristen in Ninh Binh geweest zijn en dat er streng gecontroleerd wordt. Er zijn genoeg plekken waar je ook een scooter zonder rijbewijs kunt huren, maar ben je ervan bewust dat dit eigenlijk niet mag. 

Scooter rijden in Ninh Binh

Hoe kom je in Ninh Binh?

Ninh Binh is goed bereikbaar met de trein, de bus of een privétransfer. Het maakt niet uit of je vanuit het zuiden of het noorden komt: vanuit alle richtingen zijn de verbindingen prima geregeld.

Van Hanoi naar Ninh Binh

Vanuit Hanoi doet de bus er zo’n 1,5 uur over, terwijl de trein 4 uur onderweg is. Een VIP minibusje kost zo’n 10 euro per persoon, terwijl de reguliere bus een paar euro is. Ook is het heel gemakkelijk om vanuit Hanoi een dagtrip naar Ninh Binh te maken. In dat geval wordt je ’s ochtends opgehaald bij je accommodatie en bezoek je in één dag de hoogtepunten van Ninh Binh. Aan het einde van de dag word je weer afgezet bij je hotel in Hanoi. Dit is een ideale optie voor als je niet zoveel tijd hebt maar wel graag Ninh Binh wilt zien. Er zijn veel verschillende opties voor dagtrips en ik raad je aan om goed te kijken naar welke plekken je graag wilt zien voordat je iets boekt. 

Van Hué of Danang naar Ninh Binh

Ook vanuit het zuiden is Ninh Binh goed te bereiken. Vanuit Danang en Hue reis je per trein in zo’n 14 uur naar Hué. Daarnaast rijden er ook bussen. Deze doen er ongeveer 13 uur over. Het is een lange zit, maar zeker als je voor de nachttrein of -bus kiest, is het een voordelige manier van reizen.

Van Halong Bay naar Ninh Binh

Vanuit Halong Bay is het slechts 3,5 uur rijden naar Ninh Binh en wat mij betreft is een limo busje de beste optie. Voor slechts 10 euro per persoon reis je vanuit Halong naar Tam Coc. Deze busjes rijden de hele dag door, dus je kunt precies vertrekken op het moment dat jij wilt. Ideaal.

Individuele rondreizen door Vietnam

Wil je een rondreis door Vietnam maken en  vind je het prettig als deze volledig geregeld wordt? Er zijn veel fijne opties voor compleet georganiseerde rondreizen naar Vietnam. Het voordeel hiervan is dat je vlucht, accommodaties en huurauto inclusief zijn en dat er vaak erg voordelige aanbiedingen zijn. 

  • AsiaDirect Mooie rondreizen langs de highlights van Vietnam. AsiaDirect is gespecialiseerd in reizen naar Azië en heeft een uniek aanbod.
  • 333Travel Compleet verzorgde en unieke individuele rondreizen volledig afgestemd op jouw eigen wensen. Excursies, lokale gidsen en entreegelden zijn inbegrepen, zodat je onbezorgd kunt genieten.
  • Riksja Travel Individuele rondreizen op maat met bijzondere excursies en contact met locals. Daarnaast heb je de optie om via de handige bouwstenen je eigen rondreis door Vietnam samen te stellen.
  • TUI Individuele fly&drives. Vlucht, huurauto, accommodatie en een handige route zijn allemaal voor je geregeld.

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven