Wat te doen in Brugge

Wat te doen in Brugge: tips en bezienswaardigheden

Home / België / Brugge / Wat te doen in Brugge: tips en bezienswaardigheden

Brugge is één van de mooiste en meest fotogenieke steden van Europa. De hele binnenstad oogt alsof hij rechtstreeks uit de middeleeuwen komt en net als je denkt dat het niet mooier kan, stuit je op een nieuw prachtig plekje. Ga je op stedentrip naar Brugge en zoek je tips? Ik vertel je alles over wat te zien en te doen in Brugge!

#1 Vaar over de reien van Brugge

Op geen enkele andere manier zie je Brugge zo mooi als vanaf het water. Er lopen meerdere kanaaltjes, reien genaamd, door Brugge waar je met een boot met gids overheen vaart. Langs het water zijn verschillende opstapplekken die je eigenlijk niet kunt missen. Ik raad je wel aan om vroeg op de dag een boottocht over de reien te maken. Midden op de dag kunnen de rijen heel lang zijn, terwijl je ’s ochtends meestal direct kunt instappen. Vind je het leuk om niet alleen een gids bij je te hebben aan boord, maar ook als je de binnenstad verkent? Dan is een boottocht met aansluitend een stadswandeling met gids ontzettend tof om te doen. In twee uur tijd zie je de bekendste bezienswaardigheden van Brugge en geniet je van een heerlijk boottochtje.

Wat te doen in Brugge Wat te doen in Brugge Varen over de Reien in Brugge

#2 Proef Brugse Zot bij brouwerij de Halve Maan

Eén van de bekendste biertjes uit België is natuurlijk Brugse Zot. In 1856 werd er in dit pand voor het eerst bier gebrouwen door Leon Maes en sindsdien is deze brouwerij een florerend familiebedrijf. De Halve Maan is nog steeds gevestigd in het centrum van Brugge, ondanks de enorme groei in productie. Dit is mogelijk dankzij een in 2016 aangelegde bierpijpleiding van maar liefst 3,2 kilometer lang. Het bier wordt in de Halve Maan gebrouwen en gaat vervolgens ondergronds naar de bottelarij. Hoe bijzonder is dat?

Een bezoek brengen aan de Halve Maan is echt iets wat je moet doen in Brugge als je van bier houdt. Je kunt gewoon een biertje op het terras drinken, maar leuker is het om deel te nemen aan de rondleiding door de brouwerij. Uiteraard krijg je na afloop ook een glas Brugse Zot of Straffe Hendrik te proeven. De kaartjes voor de tour koop je aan de deur of online.

Brugse Zot Brouwerij de Halve Maan

#3 Beklim het Belfort van Brugge

Hét icoon van Brugge is het Belfort. Deze toren is gelegen op de Grote Markt en is daardoor niet te missen. De toren stamt uit de dertiende eeuw en is 83 meter hoog. Via 366 traptreden kun je het Belfort beklimmen, iets wat je zeker moet doen als je een mooi uitzicht over Brugge wilt. Onderweg naar boven kun je een paar keer rusten. Zo is er een ruimte waar je een aantal middeleeuwse rekwisieten kunt bewonderen en zie je het klavier waarop de beiaardier de 47 klokken van het Belfort bespeelt. Een kaartje koop je ter plekke of online via Museabrugge.be.

Belfort in Brugge

#4 Bewonder de Onze Lieve Vrouwekerk

Als je denkt dat het Belfort hoog is, dan heb je de Onze Lieve Vrouwekerk en kerktoren nog niet gezien. De toren van deze kerk is met zijn 115,5 meter de op één na hoogste bakstenen toren ter wereld. Dat het indrukwekkend is om deze toren van dichtbij te zien, hoef ik je vast niet te vertellen. Ook binnenin de kerk is genoeg te zien. Het hoogtepunt is het marmeren beeld van Madonna met kind, gemaakt door Michelangelo. Dit beeld staat in het museum van de kerk dus als je het wilt bewonderen moet je daar een kaartje voor kopen.

Onze Lieve Vrouwekerk
Onze Lieve Vrouwekerk

#5 Ga terug in de tijd in het Gruuthusemuseum

Als je dan toch bij de Onze Lieve Vrouwekerk bent, is het leuk om ook een bezoekje te brengen aan het Gruuthusemuseum. Je stapt hier direct het verleden in. Gruushuse was het stadspaleis van de familie Gruuthuse in de vijftiende eeuw. Je ziet in het museum heel veel bijzondere objecten en meubels uit deze tijd. Daarnaast word je ook meegenomen naar de zeventiende en achttiende eeuw, om vervolgens af te sluiten met de ontwikkelingen die Brugge doormaakte in de negentiende eeuw. Ontzettend interessant en een museum wat je moet zien in Brugge als je van geschiedenis houdt. Mijn favoriete plekje was het balkon vanaf waar je uitzicht hebt over het pleintje achter het Gruuthuse met de Bonifaciusbrug. Wat mij betreft is dit één van de mooiste plekken van Brugge.

Gruuthuse MuseumGruuthuse Museum

#6 Maak foto’s vanaf de de Bonifaciusbrug

Ook als je het Gruuthuse niet in wilt, kun je op het pleintje met de Bonfaciusbrug komen. Ik raad je zeker aan om hier even naartoe te wandelen, want het is een sprookjesachtig mooie plek. Naar mijn idee is de Bonifaciusbrug ook nog niet zo bekend als andere plekken in Brugge, dus je hebt nog kans om hier een foto zonder mede-toeristen te maken. Het grappige is dat de brug eruitziet alsof hij uit de middeleeuwen stamt, terwijl deze ‘slechts’ dik 110 jaar oud is en daarmee één van de jongste bruggen in Brugge is.

Bonifaciusbrug in Brugge Bonifaciusbrug in Brugge

#7 Bekijk de mooiste werken van Vlaamse kunstenaars in het Groeningemuseum

Ben je gek op kunst? Dan mag je het Groeningemuseum wat mij betreft niet overslaan. In dit museum bewonder je Vlaamse schilderkunst door de jaren heen. De oudste toont werk van meesterschilders uit de vijftiende en zestiende eeuw. Zo hangen er werken van Jan van Eyck en Hiëronymus Bosch. Per zaal loop je een nieuwe eeuw in en zie je werken van Pieter Bruegel, Joseph Ducq en René Margritte. Ik vond het museum ontzettend goed in elkaar zitten en het was echt een ervaring om op deze manier de Vlaamse schilderkunst beter te leren kennen.

Groeninge Museum in Brugge Groeninge Museum in Brugge

#8 Verken onontdekt Brugge met de wandeling ‘Stille Nostalgie’

Er zijn verschillende stadswandelingen te maken door Brugge. Zelf deed ik de wandeling ‘Stille Nostalgie’. Deze route van vijf kilometer voert je door het onbekende en onontdekte Brugge. Vrijwel alle toeristen blijven in het compacte centrum van Brugge hangen, terwijl de wijken daarbuiten minstens net zo mooi zijn. Stille Nostalgie voert je door de wijken Sint Anna en Sint Gillis, twee voormalige arbeiderswijken. Er zijn talloze mooie plekjes te vinden in dit deel van de stad. Het Adornesdomein, de Sint-Annakerk, het Sint-Jansplein en de vesten en molens zijn zomaar een aantal prachtige bezienswaardigheden die je onderweg tegenkomt. Echt een dikke aanrader als je een andere kant van Brugge wilt leren kennen. Deze wandeling is één van de vier nieuwe wandelingen uit de wandelgids Oooh! Brugge. Je koopt deze voor €3,50 bij één van de toeristische infokantoren. Bekijk waar de infokantoren zich bevinden of neem een kijkje in een inkijkexemplaar van Oooh! Brugge. 

Wat te doen in Brugge
Onontdekt Brugge

Onontdekt Brugge Wat te doen in Brugge Brugge

#9 Leer alles over friet in het Frietmuseum

Zeg je Vlaanderen, dan zeg je friet (en geen patat). Eigenlijk is het Frietmuseum dus echt wel iets wat je moet zien in Brugge. Op speelse wijze leer je alles over friet en de geschiedenis van deze typisch Belgische lekkernij. Uiteraard is er aan het eind de mogelijkheid om een puntzak friet te proeven. Je kunt je entreekaartje alvast thuis bestellen.

Frietmuseum in Brugge

#10 Wandel door het Begijnhof

Eén van de mooiste plekken in Brugge is het Begijnhof. Hier leefden vroeger alleenstaande, gelovige vrouwen in een commune samen. Het Begijnhof in Brugge is vrij groot en schilderachtig mooi. Dit Begijnhof werd gesticht in 1245 en sindsdien is er eigenlijk niet eens zo veel veranderd. Vandaag wordt het Begijnhof bewoond door zusters van de Orde van Sint-Benedictus en alleenstaande Brugse vrouwen. Een bijzondere plek en zeker een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Brugge.

Begijnhof Brugge Begijnhof Brugge

#11 Zie de hoogtepunten tijdens een fietstour door de stad

Ik vind een fietstocht met gids één van de leukste manieren om een nieuwe stad te ontdekken. Ten eerste weet je zeker dat je zo alle hoogtepunten ziet en ten tweede kan de gids je er ook nog eens veel over vertellen. Dus, als je ook graag op deze manier een nieuwe stad leert kennen is het echt een aanrader om een fietstour te doen in Brugge. Ken je de binnenstad van Brugge al en wil je op eigen gelegenheid het achterland ontdekken? Ook dan is de fiets ideaal. Ik raad je aan om de 48 kilometer lange kastelenroute ten zuiden van Brugge te doen. Dit gebied is ontzettend groen en je struikelt er bijna over de mooie kastelen. 

Fietsen in Brugge Fietsen in BruggeKastelenroute Brugge

#12 Proef 10 lokale lekkernijen tijdens een foodtour door Brugge

Brugge is echt een stad voor Bourgondiërs en dat is te merken. Werkelijk overal word je wel in de verleiding gebracht om iets te eten of te drinken. Maar welke zaken verkopen nou echt goede producten? En welke hapjes mag je niet missen? Tijdens deze foodtour door Brugge ga je maar liefst 10 echt Brugse lekkernijen proeven. Een waar feestje natuurlijk, vol verrassende hapjes. Daarnaast bezoek je ook nog een aantal van de belangrijkste bezienswaardigheden van Brugge. Deze tour duurt in totaal zo’n drie uur.

Otto Waffle Atelier

#13 Ga zelf op jacht naar lekkernijen

Wil je wel lekkere dingen proeven, maar liever op eigen gelegenheid op pad gaan? Ook dat is natuurlijk een optie. Als je speciaalzaken wilt bezoeken mag je de Wollestraat niet overslaan. Hier zitten een aantal ontzettend goede winkeltjes. Mijn persoonlijke favorieten zijn het Brugs Theehuis voor verse thee, Maison la Confiance voor huisgebakken koekjes en het Chocoladehuisje voor de lekkerste chocolade. Net buiten het centrum zit Jam Jam, een winkel waar je talloze soorten jam en honing kunt kopen. 

Wat te doen in Brugge Wat te doen in Brugge

#13 Drink Lambiek/Geuzebier bij Bourgogne des Flandres

Bourgogne des Flandres is een bierbrouwerij middenin het centrum van Brugge. Hier brouwen ze bier wat voor 50% uit Geuze/Lambiek bestaat. Dat is bier wat gevormd is dankzij spontane gisting door wilde gisten uit de buitenlucht. Deze gisten komen enkel in deze regio voor en hierdoor krijg je dus een uniek biertje. Bij Bourgogne des Flandres kun je op eigen gelegenheid een tour door de brouwerij doen. Leuk, want je zit dus niet vast aan een tijdslot. Aan het einde van de tour mag je een gratis biertje bij de bar ophalen. Uiteraard is het ook mogelijk om een biertje te bestellen als je de tour niet gedaan hebt.

Bourgogne des FlandersBourgognes des Flanders

Waar te verblijven in Brugge

Er zijn talloze fijne, kleinschalige hotels, B&B’s en appartementen te boeken in Brugge. Als het je eerste keer in de stad is, raad ik je aan om voor een centraal gelegen accommodatie te kiezen. Zelf overnachtte ik in Hotel Augustyn, een net en heel betaalbaar hotel net aan de rand van het centrum. Hierdoor was het er ’s nachts hartstikke stil, maar stonden we wel binnen tien minuten in het centrum. Ideaal!

Onze tips voor accommodaties in Brugge

Appartement in Brugge

Appartement

House Loppem 9-11

Heerlijk appartement met dakterras middenin het centrum van Brugge.

Historisch hotel Brugge

Historisch hotel

Hotel De Castillion

Prachtig historisch hotel stammend uit de 15e eeuw gelegen in het hart van Brugge.

Hotel

Hotel Augustyn

Ideaal gelegen hotel met klein terras voor de deur.

Hoe kom je in Brugge?

Veruit de gemakkelijkste manier om in Brugge te komen, is per trein. Via NS International reserveer je treintickets vanuit het dichtstbijzijnde station vanaf jouw thuisadres naar Brugge. Het station ligt niet in het centrum. Houd er rekening mee dat je, afhankelijk van waar je verblijft, nog zo’n 15 tot 20 minuten moet lopen naar je accommodatie. 

Er is veel te zien en te doen in Brugge, ook als je je een stukje buiten het centrum begeeft. Als je wat meer van de stad te weten wilt komen is het echt een aanrader om een wandeling, fietstocht of foodtour met gids te doen.

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven