Kastelenroute in het Brugse Ommeland bij Brugge

Kastelen in Brugge: het verrassende Brugse Ommeland

Home / België / Brugge / Kastelen in Brugge: het verrassende Brugse Ommeland

Als je aan Brugge denkt, zie je waarschijnlijk direct de pittoreske straatjes van het oude centrum voor je. Begrijpelijk, want dat is natuurlijk waar de stad bekend om staat. Maar wist je dat er in de omgeving, het Brugse Ommeland, nog veel meer moois te zien is? Er zijn namelijk meer dan 100(!) kastelen in de directe regio te vinden. Een bizar groot aantal waar ik voor mijn bezoek aan het Brugse Ommeland echt geen weet van had. Zoek je een originele bestemming in België? Dan zijn het Brugse Ommeland en haar kastelen een aanrader.

Wandelen langs drie kastelen

Het Brugse Ommeland leent zich uitermate goed voor lange wandelingen. Er zijn dan ook diverse routes uitgezet die je langs de mooiste kastelen leiden. Zelf wandelde ik de 12 kilometer lange Drie Kastelenwandelroute. Tijdens deze wandeling ontdek je naast drie van de bekendste kastelen uit de regio, ook de Kasteelbossen en het indrukwekkende Chartreuzinnenbos.

De route start op de parkeerplaats Tillegembos die vrijwel naast het kasteel van Tillegem ligt. Op mooie weekenddagen kan het hier druk worden, dus dan is er een kans dat je niet meteen naast het kasteel kunt parkeren. In dat geval kun je doorrijden naar de parkeerplaats op de Wittemolenstraat 128 in Sint-Michiels (Google Maps noemt dit nog Brugge, dus laat je daar niet door verwarren). Deze parkeerplaats ligt op zo’n 700 meter van het kasteel.

De Kastelenwandelroute loopt in een ronde en is heel duidelijk aangegeven met zeshoekige bordjes, waardoor je niet steeds op een kaart of op Google Maps hoeft te kijken.

Kastelenroute in het Brugse Ommeland bij Brugge

Kasteel van Tillegem

Aangezien je de auto bijna naast het kasteel parkeert, stuit je al helemaal aan het begin van je wandeling op het eerste kasteel, het Kasteel van Tillegem. Dit imposante bouwwerk stamt uit de veertiende eeuw en in de loop der jaren is er veel aan verbouwd. Alleen de kelders zijn nog steeds in de oorspronkelijke staat. Tot de jaren ’80 van de vorige eeuw is het kasteel in bezit geweest van adellijke families. Daarna kocht het provinciebestuur van West-Vlaanderen het aan. Het kasteel zelf is niet toegankelijk, omdat hier tegenwoordig verschillende bedrijven in gevestigd zijn, maar de gronden zijn vrij te betreden en alleen dat al is de moeite waard. Wandel bijvoorbeeld door het Tillegembos, het oudste bos van West-Vlaanderen. Daarnaast is het grasveld voor het kasteel op mooie dagen een populaire plek voor een picknick of om te zonnebaden. Wil je meteen bij de start van deze wandeling, of juist aan het einde, wat eten of drinken dan kun je terecht bij herberg In de Trutselaar.

Kastelenroute in het Brugse Ommeland bij Brugge Kastelenroute in het Brugse Ommeland bij Brugge

Kasteel Tudor

Het tweede kasteel wat je op de Kastelenwandelroute bezoekt is Kasteel Tudor. Het kasteel is iets meer dan een eeuw oud en is daarmee één van de nieuwste kastelen in het Brugse Ommeland. Je kunt ook hier het kasteel zelf niet in, maar de 40 hectare grond rondom het kasteel is wel vrij toegankelijk. Op deze grond is ook een kruidentuin met bijenhal en een siertuin te bewonderen. Zeker de moeite waard om doorheen te lopen!

Kastelenroute in het Brugse Ommeland bij Brugge Kastelenroute in het Brugse Ommeland bij BruggeKruidentuin bij Kasteel Tudor

Wil je de wandeling onderbreken met een drankje dan kun je plaatsnemen op het terras van café Mary Tudor. Het café is gevestigd in de oude paardenstallen van het kasteel en je zit hier heerlijk beschut onder de bomen. Een fijne plek voor een pauze! Edit: Mary Tudor is permanent gesloten.

Kastelenroute in het Brugse Ommeland bij Brugge

Chartreuzinnenbos

Het Chartreuzinnenbos is een 21 hectare groot bos en vormt de verbinding tussen het landgoed Tudor en het landgoed Beisbroek. Tijdens de Drie Kastelenwandelroute loop je dan ook door dit bos. Je komt onder andere een twee hectare grote hoogstamboomgaard met maar liefst 170  vruchtbomen tegen. Op sommige dagen in de late zomer mag je hier als bezoeker ook zelf je fruit komen plukken. Heel toevallig waren wij er op deze dag en dat was echt heel leuk om te zien. Check de website van Brugge voor actuele data. Ook de rest van de natuur in het Chartreuzinnenbos is indrukwekkend. Vooral de enorme bomen die het pad omzomen vond ik prachtig en je hebt hier echt het gevoel dat je in een bos uit vervlogen tijden wandelt. Heel passend bij de kastelen dus.

BeisbroekKastelenroute in het Brugse Ommeland bij Brugge

Domein Beisbroek

Het kasteel van Beisbroek vond ik minder indrukwekkend ogen dan de voorgaande kastelen. Beisbroek voelt meer als een landhuis dan een kasteel en daarom duurde het ook even voor ik in de gaten had dat ik wel degelijk op de juiste plek was beland. Niet alleen qua uiterlijk is Beisbroek anders, ook het feit dat je hier wel naar binnen kunt maakt dit een afwijkend kasteel. De Sterrenwacht en een natuurcentrum zijn hier gevestigd en als je daarin geïnteresseerd bent, is het leuk om een kijkje te nemen. Verwacht er niet te veel van: alles oogt enigszins verouderd en het is niet groot. Het sterrenkijken vond ik persoonlijk wel leuk om eens te doen, maar het Natuurcentrum vond ik niet heel bijzonder.

Beisbroek BeisbroekBeisbroek

Tegenover kasteel Beisbroek ligt tearoom het Koetshuis. Dit is de ideale plek voor een lunch of gewoon een drankje op het zonnige terras. Het is sowieso een heerlijke plek om na de wandeling even de voetjes wat rust te gunnen. Opvallend vond ik dat er best wel wat vegetarische gerechten op de kaart staan. Iets wat in België lang niet altijd vanzelfsprekend is, maar waar ik wel erg blij mee was.

Koetshuis op BeisbroekBeisbroek

Fietsroute langs de mooiste kastelen

Vind je het leuker om met de fiets het Brugse Ommeland te verkennen dan kan dat ook heel goed. Vanaf Kasteel Tillegem starten namelijk ook twee fietsroutes langs de kastelen. Een van dik 30 kilometer die je ook door de bossen voert en een van 48 kilometer. Beide routes komen langs Tillegem, Beisbroek en Tudor. Bij de route van 30 kilometer fiets je voornamelijk door de kasteelbossen. Op je pad vind je onder andere Priorij Onze Lieve Vrouw van Bethanië en Sint-Andriesabdij Site Zevenkerken. Daarnaast passeer je restaurant ’t Oosthof, een plek waar je heel goed, typisch Belgische gerechten kunt eten.

Sint-Andriesabdij Site Zevenkerken

Extra tip: het kasteel van Loppem

Van de kastelen in Brugge die ik gezien heb, is het kasteel van Loppem één van mijn favorieten. De statige, neogotische bouwstijl is op z’n minst indrukwekkend te noemen én dit is één van de weinige kastelen waar je ook daadwerkelijk naar binnen kunt. Voor €8 bewonder je verschillende zalen en het bijbehorende museum. Voor €1,50 mag je ook in het doolhof wat op het terrein van kasteel Loppem ligt. 

Kastelenroute in het Brugse Ommeland bij BruggeKastelenroute in het Brugse Ommeland bij BruggeKastelenroute in het Brugse Ommeland bij BruggeDoolhof van Loppem

Accommodatie in het Brugse Ommeland

Ik verbleef geheel in stijl in het Brugse Ommeland: ik logeerde in hotel Fleur de Lys, een compleet gerenoveerde kasteelvilla. Alle kamers in Fleur de Lys hebben een andere kleur als hoofdthema, maar de stijl is onveranderd klassiek. Het hotel ligt in het dorp Zedelgem en ik moet wel eerlijk zeggen dat hier niet zo veel te doen is. Je hebt echt een auto nodig om ergens te komen, dus als je het gezellig vindt om ’s avonds te borrelen is dit misschien niet de handigste plek. In dat geval zou ik je een verblijf in Brugge zelf aanraden. Vanaf hartje Brugge rijd je in een kwartier naar landgoed Tillegem. Een stedentrip in Brugge is dus prima te combineren met een bezoek aan de kastelen in het Brugse Ommeland. Bekijk hier alle accommodaties in Brugge.

Kastelenroute in het Brugse Ommeland bij BruggeHotel Fleur de Lys

Wil je een ander stukje België ontdekken dan de steden of de Ardennen? Dan is het Brugse Ommeland absoluut een aanrader. Het leuke aan dit gebied is dat je het heel gemakkelijk kunt combineren met Brugge zelf. Meer weten?  Lees hier al onze artikelen over Brugge.

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven