uitzicht theeplantage ella

Reizen met de trein door Sri Lanka

Home / Sri Lanka / Reizen met de trein door Sri Lanka

Reizen met de trein in Sri Lanka is een hele ervaring. Het is de beste optie voor mensen met een beperkt budget, aangezien je anders aangewezen bent op privé chauffeurs of taxi’s. De bus is uiteraard ook een optie, maar zelf vond ik de trein een stukje comfortabeler. Echter gaat reizen met de trein in Sri Lanka niet zoals in Nederland en het is handig om hier op voorbereid te zijn. Ik krijg regelmatig vragen over treinen door Sri Lanka dus daarom is het nu tijd voor een uitgebreid artikel. Ik vertel je enkel over mijn eigen ervaringen en doe dit aan de hand van onze afzonderlijke treinritjes. Zo weet je precies wat je kunt verwachten van je treinreis door Sri Lanka! 

De trein vanaf Colombo

Wij besloten tijdens onze rondreis door Sri Lanka om eerst naar de meest noordelijke bestemming op onze wishlist te gaan: Anuradhapura. Op de dag van aankomst begaven we ons meteen naar het treinstation in Colombo zodat we alvast tickets konden kopen voor dit lange traject. Let op: er staan in het kleine kaartjeskantoor meerdere rijen en deze zijn allemaal voor een andere eindbestemming. Wij moesten tot 3 keer toe in een andere rij aansluiten, waarbij we eindigden in de rij waar we begonnen. Neem dus een portie geduld mee als je treinkaartjes gaat kopen. In principe kun je ook je kaartjes op de dag van vertrek kopen, maar als je toch in de buurt bent raad ik aan om ze vast te halen. Zo ben je verzekerd van een plaatsje, want op is op en dan gaat letterlijk het loket dicht met de boodschap: “Geen kaartjes meer, kom morgen maar terug”.

Op de dag van vertrek wijst het zich in principe vanzelf. Bij binnenkomst op het station staat een controleur klaar en als je vraagt op welk perron je moet zijn geeft hij dit aan. Mocht je daarna nog enigszins verdwaasd rond staan te kijken (het kan heel druk zijn op dit station), dan word je binnen no time aangesproken door een andere controleur om te vragen waar je heen moet. Op het perron staat bijna overal aangegeven waar welke coupé stopt en zo sta je meteen op de goede plaats klaar als de trein aankomt.

station_colombo

De trein zelf is oud, met ventilators aan het plafond als geïmproviseerde airco. Gelukkig kunnen de ramen open zodat er nog enigszins verkoelende lucht naar binnen kan stromen. Wij hadden tweede klas tickets en deze plaatsen waren prima. Het traject Colombo – Anuradhapura is slechts 200km, maar aangezien de trein slechts 50km per uur rijdt, doe je er 4 uur over. Neem dus voldoende drinken en iets te snacken mee. Onderweg stappen er constant verkopers in, dus mocht je niets meegenomen hebben dan kun je het altijd nog in de trein zelf kopen.

trein_sri_lanka

De trein vanaf Kandy

In Kandy pakten wij de trein naar Hatton, vanuit waar we Adam’s Peak zouden gaan beklimmen. Deze treinrit bleek een stuk populairder te zijn dan die van Colombo naar Anuradhapura. Twee dagen voor vertrek konden we niet meer kiezen voor een zitplaats aan de rechterkant. Jammer, want vanaf daar heb je veruit de mooiste uitzichten. Ik ben tijdens de reis uiteindelijk een aantal keer in de deuropening gaan staan om foto’s te maken, maar aangezien ik niet de enige was met dit idee was het soms dringen geblazen. Geef dus bij het kopen van je tickets altijd aan dat je het liefst aan de rechterzijde wilt zitten, dat scheelt je een hoop gedoe onderweg. Uiteindelijk hadden we twee krappe plaatsen, welke overduidelijk als laatste over waren gebleven: mijn bankje leek meer op een loveseat dan een tweepersoons bank. Gelukkig deelde ik deze met een heel kleine oude man. Mijn vriend had een eenpersoonsbankje maar zat met zijn benen constant (per ongeluk) tegen die van de oude man aan. Niet het meest comfortabele treinritje ooit, maar goed, voor die paar euro die de kaartjes gekost hadden mochten we niet klagen.

uitzicht_trein_sri_lankauitzicht_trein_sri_lanka2

De trein vanaf Hatton

Na de beklimming van Adam’s Peak wilden we de trein van Hatton naar Ella nemen. Omdat we tot aan dit moment steeds een zitplaats boekten, waren we verbaasd te horen dat dat vanaf hier niet mogelijk was. Je koopt een ticket en je moet maar hopen dat er ergens plaats is. Dit komt omdat zitplaatsen alleen verkocht worden op het vertrekstation. Omdat dit nog een ouderwets kaartjessysteem is, is het blijkbaar onmogelijk om te zien wie er wanneer uitstapt en kunnen er dus op de tussenstops geen zitplaatsen verkocht worden. Het zou dan namelijk kunnen zijn dat een stoel dubbel of zelfs nog vaker geboekt wordt. Op het station van Hatton stond dan ook iedereen in de startblokken, klaar om de trein in te vliegen zodra deze zou arriveren. Wij voelden ons hierdoor opgejut, waardoor ook wij met onze backpacks op onze rug startklaar stonden. Uiteindelijk wierp dit zijn vruchten af: we wisten twee prima plaatsen te bemachtigen. Irritant detail: sommige toeristen gooiden via de openstaande ramen vanaf buiten hun rugzak op een lege stoel, zodat ze vervolgens rustig in konden stappen. Dat vond ik wel erg ver gaan en eigenlijk vond ik het ronduit asociaal. Als je eenmaal zit is dit een heerlijke treinrit met prachtige uitzichten. Wij zaten aan de linkerkant en hier was het uitzicht ontzettend mooi.

uitzicht_trein_ella2uitzicht_trein_ella3

De trein vanaf Hikkaduwa

Hikkaduwa was onze laatste stop voordat we richting het vliegveld gingen. We trokken een dag uit om van deze badplaats naar Negombo, vlakbij het vliegveld, te reizen. Dat was maar goed ook. ’s Ochtends om half 11 vertrokken we met de trein, om pas om 5 uur ’s middags in Negombo aan te komen. Dit betekent dat we 6,5 uur gedaan hebben over 150km. Zo langzaam kan reizen met de trein in Sri Lanka dus zijn. Gelukkig vlogen we die nacht pas om 02.30u, anders hadden we een probleem gehad ;).

Geen idee waarom ik dit verticaal gefilmd heb. Niet ideaal, maar je krijgt zo wel een leuk idee van wat je op de route zoal ziet. 

Reizen met de trein in Sri Lanka is een heerlijke ervaring waarbij je de mooiste uitzichten voorgeschoteld krijgt. Echter is het wel belangrijk dat je rekening houdt met een flinke reistijd en het feit dat je niet altijd kunt zitten. Als je met dat in je achterhoofd aan een treinreis begint, is het een super leuke belevenis! 

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

12 reacties op “Reizen met de trein door Sri Lanka”

 1. Hallo Kimber,

  Wij willen vanaf Hatton nog naar Nanuoya. Dit is toch een tussenstation in de verdere reis naar Ella?
  Of gaat deze weer over een ander traject?

  Groetjes,
  Rianne

 2. Hoi Kimber,
  Ik heb een vraagje: weet je nog hoe lang de treinreis van Hatton naar Ella ongeveer duurde? Dit in verband met het boeken van een sleeper-ticket of een gewoon ticket. Mijn plan is ook om vanuit Kandy alvast een kaartje te kopen, zodat ik wel een gereserveerde stoel heb.
  Groetjes, Nicole

  1. Hoi Nicole,
   Super tof dat je naar Sri Lanka gaat! Het was best een lange zit, maar niet lang genoeg om voor een sleeper te kiezen. Als ik het me goed herinner duurde Hatton-Ella zo’n 4 uur. Langer zal het niet geweest zijn.
   Alvast een heel mooie reis gewenst!

 3. Hoi Patrick en Anita,
  Wat heerlijk dat jullie half januari richting Sri Lanka vertrekken! Even de zon opzoeken :). De treinkaartjes zijn alleen via tussenpartijen vooraf te boeken. Zo vond ik deze site waarover ik goede reviews gelezen heb: https://www.visitsrilankatours.co.uk/train-tickets-1.html. Zelf heb ik deze niet gebruikt, dus ik kan niet uit eigen ervaring spreken en kan daar dan ook geen advies in geven. In Negombo is wel een treinstation, maar deze trein gaat niet helemaal naar Kandy. Je zou daar even na moeten vragen of je een combi-ticket Negombo-Colombo-Kandy kunt kopen. Ik vrees van niet, maar het is de moeite van het navragen waard. Als blijkt dat dit niet het geval is, raad ik je aan om inderdaad even op en neer naar Colombo te gaan. Colombo-Kandy is één van de meest populaire routes dus als je zeker wilt zijn van een kaartje is dit wel nodig. Ik wens jullie een prachtige reis toe en mochten jullie meer vragen hebben, dan beantwoord ik deze graag.

 4. patrick en Anita

  Hoi, leuk verhaal. Half Januari vertrekken wij en hebben een pakket reis geboekt van 2 weken een hotel in Negombo. Wij willen alleen van die 2 weken er 1 week op uit. De gedachten gaan naar : Trein Colombo/Kandy (1 nacht kandy ) Trein Kandy/Ella (2 nachten) Taxi naar safari park en aansluitend naar Mirissa voor een aantal nachten , hierna de trein weer richting Negombo terug naar ons hotel.
  Ik heb inmiddels begrepen dat trein kaartjes kopen niet echt heel makkelijk zijn. Zijn er Treinkaartjes vooraf via internet te bestellen? Weet je misschien of er in Negombo zelf kaartjes te koop zijn ? Want als ik het zo een beetje heb begrepen kan ik beter alvast gelijk snel na aankomst even op en neer naar trein station in colombo gaan voor trein kaartjes een x aantal dagen later.

 5. Leuk verhaal! Wij gaan over 3 weken ook naar sri lanka en gaan ook voornamelijk met de trein proberen te reizen. We gaan ook adem’s peak doen. Maar na dit verhaal en zeker omdat wij er in het hoog seizoen zitten maak ik me een beetje zorgen om de plekken van Hatton naar Ella. Kan je niet alvast een kaartje van Kandy naar Ella kopen en plekken reserveren voor de hele reis en dan pas in Hatton opstappen? Dan heb je dat probleem niet en is de stoel nog vrij? Of gaat het niet op die manier?

  1. Hoi Willemijne,
   Gaaf! Fijn vooruitzicht :). Volgens mij moet dat wel een optie zijn ja, aangezien dat het beginpunt van de trein is. Je kan de kaartjes een paar dagen van te voren kopen, dus dat moet kunnen. Waarschijnlijk zit er dan wel iemand op je plaats, maar ik neem aan dat als jij een gereserveerde stoel hebt, je diegene gewoon weg kunt sturen. Ik durf het niet met zekerheid te zeggen natuurlijk, maar volgens mij moet het zo wel kunnen. Ik zou het gewoon proberen. Alvast een super mooie reis gewenst!

 6. Leuk filmpje! Ook wij willen vanaf Colombo de trein nemen. Of eigenlijk vanaf een plaats vlakbij Negombo, zodat we niet terug hoeven reizen naar Colombo. Maar dat schijnt nog niet zo makkelijk te zijn met de kaartjes.. misschien toch maar eerst terug naar Colombo dan.. maar dat moet dan meteen weer 2 keer, omdat we ook nog kaartjes moeten halen van te voren… misschien een dagje sightsee-en er aan vastknopen 🙂 Ben erg benieuwd hoe het treinreizen hier zal gaan met onze 2 peuters 🙂

 7. Dat filmpje maakt het zo leuk! Dan kan ik me er meteen iets bij voorstellen. Die rugzakken door het raam gooien, vind ik ook wel erg asociaal. Ik zou zelf ook wel graag naar Sri Lanka gaan, vooral voor de blue whales die je er zou kunnen zien!

  1. Hihi, dat is het ook! Alleen baal ik dat ik vrijwel alles in Sri Lanka staand heb gefilmd. Komt toch niet zo goed over ;). Wij waren een week in Mirissa. Vanaf daar kun je inderdaad walvis spotten, maar vanwege diervriendelijke overwegingen hebben wij het niet gedaan. Het schijnt dat ze met misschien wel 50 toeristische bootjes het water op gaan en dat die walvissen daar erg gestresst van raken (want, iedereen wil zo dichtbij mogelijk komen). Dus wij hebben gepast.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven