Sri Lanka

Tien keer het lekkerste eten in Sri Lanka

ontbijt in sri lanka

Wij zijn groot fan van de Aziatische keuken. Vooral het gebruik van veel verse groentes en bijzondere kruiden zorgt ervoor dat we altijd vol verwachting uitkijken naar een bordje eten. Het eten in Sri Lanka voldeed aan onze verwachtingen, al vonden we het gebruik van groentes niet zo gevarieerd als in andere Aziatische landen. Als nog is het eten hier heerlijk en vooral de verschillende curry-kruiden zijn geweldig. We vertellen je graag welke Sri Lankaanse gerechten je echt geproefd moet hebben tijdens een bezoek aan dit eiland.

 

#1 Rice & curry

In de Sri Lankaanse keuken vind je veel Indiase invloeden terug. Rice and curry is hier natuurlijk het perfecte voorbeeld van. Curryliefhebbers kunnen hun hart hier dan ook echt ophalen. Bestel je rice and curry, dan krijg je een enorme schaal rijst met een stuk of 5 bakjes groentecurry. Onze grote favoriet is de pompoencurry: niet zo pittig en heerlijk romig van smaak. Daarnaast krijg je vrijwel altijd dhal- en okracurry, geserveerd met kokossambol en papadums. Let op: vraag om medium-pittig, dit is vaak al voldoende om ervoor te zorgen dat je mond lichtelijk in brand staat.

rice and curry

 

#2 Hartige donuts

We zijn allemaal bekend met de Amerikaanse gesuikerde of geglazuurde donuts. In Sri Lanka krijg je echter alleen hartige donuts voorgeschoteld. Deze zijn een stuk kleiner dan normaal en bevatten veelal een flinke hoeveelheid rode en groene peper. Als je een treinreis maakt krijg je gegarandeerd de kans om de donuts te proberen: tijdens elke rit liep er wel een verkoper rond die deze bij zich had.

roti

 

#3 Rotti

Rotti komt in Sri Lanka in allerlei vormen en met allerlei vullingen. Bij het ontbijt krijg je veelal kokosrotti geserveerd. Terwijl de meeste rotti in de vorm van een pannenkoek komt, is kokosrotti eerder een harde koek die besmeerd wordt met jam of ander zoet beleg. Bij vrijwel alle bakkers en winkeltjes kun je vegetarische rotti kopen. Deze gevulde driehoekjes kunnen flink pittig zijn dus wees hierop voorbereidt. Daarnaast vindt je als dessert in de meeste zaken zoete rotti, belegd met honing, banaan, chocoladepasta of andere zoete toppings.

 

#4 Kottu

Kottu is een originele verwerking van de traditionele rotti-pannenkoek. De pannenkoek wordt op een hete plaat met scherpe messen in heel dunne reepjes gehakt, waarna de kok er wortel, lenteui en kool doorheen hakt. Naar eigen keuze kan er ook nog ei, kip of vis toegevoegd worden. De kwaliteit van de kottu verschilt onderling enorm en ook de ingrediënten willen nogal eens wisselen. De lekkerste kottu die wij op hebben, bevatte bijvoorbeeld veel knoflook en kruiden terwijl de minst lekkere versie klaargemaakt was met een berg vette kaas erdoorheen. Bij de goede zaken krijg je er ook een apart kommetje (kip of vegetarisch) kruidige bouillon bij om de kottu naar eigen voorkeur op smaak te brengen.

kottu

 

#5 Dhal curry

Dhal curry verdient een aparte vermelding aangezien deze zowel bij het ontbijt, de lunch als het diner geserveerd kan worden. Dhal heeft als basisingrediënt linzen, waaraan allerlei kruiden en heerlijk romige kokosmelk wordt toegevoegd. Super simpel, maar enorm smakelijk. Bij het ontbijt krijg je soms dahl bij je kokosrotti of bij de stringhoppers. Bij het diner geldt dhal meestal als een aanvullende curry voor bij de rijst of voor in de hoppers.

dhal

 

#6 Stringhoppers

Het klinkt een beetje als een insect, maar stringhoppers zijn puur vegetarisch. Deze noodle-look-a-likes worden gemaakt van rijstmeel, welke in noodlevorm gestoomd wordt. Stringhoppers hebben geen uitgesproken smaak en dienen echt gegeten te worden met een smakelijke curry. Bij het ontbijt kregen wij hier veelal dhal- of eicurry bij en dat zorgde voor een pittige start van de dag.

 

#7 Hoppers

Hoppers zijn typisch Sri Lankaans, maar worden ook in India en Maleisië gegeten. De toepassingen zijn enorm veelzijdig en ook dit gerecht wordt de hele dag door geserveerd. Tijdens ons verblijf in Mirissa kregen we ze elke ochtend bij het ontbijt, terwijl ze op andere plaatsen juist als aanvulling op het diner geserveerd werden. Hoppers zijn flinterdunne pannenkoekjes die gemaakt worden in kleine wokjes. Hierdoor krijgen ze de vorm van een soort mandje en kunnen er allerlei vullingen in gedaan worden. De meest verkochte hopper is de basishopper, welke licht naar kokos smaakt, en de hopper met ei er in.

hoppers

 

#8 Fried rice

Je bent niet in Azië als er geen fried rice op het menu staat. Ook in Sri Lanka vind je werkelijk overal dit simpele, maar zeer smaakvolle gerecht. De ingrediënten lopen nogal uiteen, al vormt groente wel altijd de basis. Aanvullend kies je of je er kip, extra groentes of ei bij wilt en binnen no time heb je een heerlijk vullend bord rijst. Ga je tussen de locals eten, proef dan eerst een klein hapje. Wij hebben ons wel eens flink vergist door een grote hap te nemen van een met sambal doordrongen fried rice….

fried rice

 

#9 Zoete pannenkoeken

Bij Sri Lanka zul je niet meteen aan zoete pannenkoeken denken, maar toch vormen deze een typisch onderdeel van het Sri Lankaanse ontbijt. De pannenkoeken worden gevuld met een mengsel van kokos en suiker waarna ze opgerold geserveerd worden. Dit is écht een traktatie en we waren dan ook heel blij dat we deze zoetigheden meerdere malen bij het ontbijt geserveerd kregen.

sri lankaans ontbijt

 

#10 Kokossambol

Bij de rice and curry krijg je regelmatig een fris bakje kokos geserveerd. Ze noemen het hier sambol, als variant op onze welbekende sambal, maar daar smaakt het totaal niet naar. Kokossambol wordt gemaakt van geraspte kokos, limoen, rode ui, knoflook en chilikruiden. Als het gebruik van de chilikruiden beperkt is, is dit een heerlijk verfrissend bijgerecht voor bij de pittige curry’s.

kokossambol

 

Ben je van plan om naar Sri Lanka te gaan en zoek je nog een goedkope vlucht? Wij hebben onze tips voor het vinden van goedkope vliegtickets voor je verzameld. Ook geven we je tips voor het vinden van een goedkope verblijfplaats in dit mooie land.

 

Welke van deze gerechtjes lijkt jou het lekkerst?

Dit vind je misschien ook leuk

23 Reacties

  • Reageer
    Kirsten | Travelaar.nl
    16 april 2015 op 08:37

    Wat een leuke post! Ik moet eerlijk zeggen dat ik het eten in Sri lanka een beetje tegen vond vallen.. Weinig variatie en vergeleken met landen als Thailand en MaleIsie ook vrij saai. De kottu daarentegen is echt wel favoriet! Heerlijk 🙂 Ik durf niet eens te bedenken hoevaak ik dat heb gegeten in 4 weken tijd. Nu ik eraan denk, ik had je nog een recept beloofd. Hopelijk lukt t me dit weekend! Hou je op de hoogte 🙂

    • Reageer
      Kimber - Reisgenie
      16 april 2015 op 12:47

      Vonden wij ook hoor Kirsten. Vooral het feit dat je zo weinig groente kreeg begon me echt tegen te staan. Maar goed, als nog hebben we echt wel lekkere dingen gegeten!

  • Reageer
    Karlijn Travels
    16 april 2015 op 09:54

    Het ziet er heerlijk uit! De kottu lijkt mij het lekkerste, maar dan wel de goed klaargemaakte variant 😉

    • Reageer
      Kimber - Reisgenie
      16 april 2015 op 12:53

      Kottu is zó lekker! Wij hebben dat volgens mij om de dag gegeten hahahaha.

  • Reageer
    Stephanie | Expeditie Aardbol
    16 april 2015 op 09:58

    Ooooh wat is het eten aan de andere kant van de wereld toch lekkerrr!!! Ziet er heerlijk uit allemaal, en nu heel veel reiskriebels gekregen haha!

  • Reageer
    Simone
    18 april 2015 op 06:40

    Sri Lanka vond ik inderdaad ook niet de beste keuken hebben van Azië (Vietnam!!) maar als ik dan moet kiezen ga ik voor de dahl! Die hebben we toen in zoveel varianten gegeten! Lekker!

  • Reageer
    Sandra
    19 april 2015 op 14:38

    Oeeeh, dat ziet er goed uit! Ik zou voor de kottu gaan haha. Alleen dat pittige, daar zie ik wel een beetje tegenop, ik ben niet zo’n extreem pittige eter. In Dubai at ik gemiddeld pittige saus, maar jemig… De vlammen sloegen bijna uit mijn oren en die man vond het allemaal maar raar, want het was helemaal niet zo’n pittig gerecht volgens hem… Pff, daar heb ik van geleerd haha!

    • Reageer
      Kimber - Reisgenie
      19 april 2015 op 20:44

      Hihi, het is altijd zo lastig inschatten wat in Azië als pittig en medium pittig beschouwd wordt. Ik heb me ook meerdere malen vergist hoor, lekker gulzig een grote hap naar binnen werken en vervolgens een half uur het gevoel hebben alsof je in brand staat.

  • Reageer
    Ester
    6 oktober 2015 op 11:50

    Wat een kleurrijke gerechten! En ook al wordt Sri Lanka hier blijkbaar niet gezien als de beste keuken van Azië, het ziet er allemaal heerlijk uit 🙂 Ik kan er nog niet zo over meepraten, want ik ben alleen in Japan geweest. En ik geloof dat dat land – ook qua keuken – niet te vergelijken is met alle andere Aziatische landen.

  • Reageer
    Yvonne
    5 maart 2016 op 12:07

    Ik krijg nu NOG meer zin om naar Sri Lanka te gaan dit jaar. Ziet er allemaal heerlijk uit zeg, daar gaan we ons wel mee vermaken 🙂

  • Reageer
    Sammie van Dieren
    10 april 2016 op 18:17

    Hoiiii,
    Ziet er heel lekker uit allemaal!
    Een vriendin en ik doen een werkstuk over Sri Lanka, hierbij gaan we onze klasgenoten ook wat laten proeven..
    En wij vroegen ons af wat nou echt kruiden zijn die in Sri Lanka veel gebruikt worden, weten jullie dat?
    Liefs!

    • Reageer
      Kimber - Reisgenie
      10 april 2016 op 19:28

      Hoi Sammie,

      Wat een leuk idee zeg! In Sri Lanka doen ze echt overal currykruiden in. Deze worden gemaakt van verschillende losse specerijen/kruiden. Wat hier precies inzit wisselt enorm, maar meestal wordt er gedroogde koriander, cardemom, komijn, curryblad, chilipeper en gemberpoeder gebruikt. Verder wordt kurkuma (vanwege zijn gele kleur) en mosterdzaadjes ook vaak gebruikt. Al met al kun je dus zeggen dat er met heel veel verschillende kruiden gekookt wordt! Ik hoop je zo wat verder geholpen heb.

  • Reageer
    Daphne
    20 januari 2017 op 19:07

    Hoi! Ik ben van plan aankomende zomer maar sri lanka te reizen , dit wordt de eerste keer dat ik zover weg ga van huis. Is het veilig om overal te eten? en hoe weet je of het wel of niet veilig is? Ik hoor graag van je!

    • Reageer
      Kimber - Reisgenie
      21 januari 2017 op 13:13

      Hoi Daphne,

      Super tof dat je deze zomer naar Sri Lanka gaat! Sri Lanka is niet het schoonste land wat je ooit zult zien. Sommige zaakjes zien er niet uit, maar dat betekent niet per se dat het eten ook slecht of onhygiënisch is. Ik let zelf altijd goed op waar locals eten: zie je ergens veel Sri Lankanen zitten, dan weet je dat je er goed kunt eten. Op die manier ben ik nog nooit de mist in gegaan :).

  • Reageer
    Pascal de Hooge
    24 januari 2017 op 11:21

    Wij willen in September naar Sri Lanka om een rondreis te maken.
    Maar qua vlees en vooral vis wat is er daar zowel te krijgen?

    • Reageer
      Kimber - Reisgenie
      24 januari 2017 op 12:12

      Wat betreft vis hoef je je echt geen zorgen te maken. Vooral in de kustplaatsen barst het van de verse vis. In Mirissa stonden elke avond tafels met verse vis op het strand waar je zelf een visje uit kon kiezen. Deze werd vervolgens meteen voor je bereid. Wat betreft vlees is het voornamelijk kip. Dit is echt overal te krijgen. Zelf kies ik op reis vaak voor de vegetarische varianten dus ik kan er verder weinig over zeggen.

  • Reageer
    Klaas Schaafsma
    10 maart 2017 op 07:19

    Hoi allemaal
    Ik ben in juni 2016 28 dagen naar Sri Lanka geweest.
    Met privé chauffeur..een aanrader.

    Qua eten was het heerlijk..Want ik ben wel en hou wel van lekker eten.
    Omdat het er in de zomer veelal heerlijk warm is raad ik jullie aan om smorgens 07:30 uur bij ontbijt rijst met currys te eten…, kortom alleen Sri Lankaans eten…..waarom vragen jullie…..dan kan je de hele dag goed tegen de warmte en de vele zon..!! Want dat heb je nodig.
    En natuurlijk na eten veel vers fruit eten… Jackfruit ( smaakt naar mango en banaan en is een soort meloenvrucht groot rond en je eet je vingers er bij op…hmmmmmmmm.

    Gaarne….PAS OP met eten die wordt aangeboden op straat…. ( als je een sterke maag hebt kan het..!?)

    Voor de mensen die er heen gaan…..Doe ze de groeten van mij…haha

  • Reageer
    Dieuwke
    4 april 2017 op 09:08

    Hoi!

    Wij gaan in juni met onze twee zoons van 4 en net 1. Heb je daar ook nog goede tips voor? 🙂 Het pittige eten lijkt me namelijk wel ‘een dingetje’ 😉

    Leuk artikel trouwens! Ik ben ook erg benieuwd naar het fruit in Sri Lanka!

    Groetjes, Dieuwke

    • Reageer
      Kimber
      4 april 2017 op 09:55

      Hoi Dieuwke,
      Wat stoer dat jullie met 2 kleine jongens die kant op gaan! Ze gaan het er vast helemaal geweldig vinden. Ik heb tijdens mijn rondreis vooral in het zuiden gezinnen met kinderen gezien. Wat eten betreft is er wel genoeg keuze voor kinderen. Er is veel fruit in Sri Lanka en als je dit zelf wast en schilt moet dat voor de kleintjes prima zijn! Daarnaast kun je echt overal roti krijgen en deze kun je zo pittig bestellen als je zelf wilt. Als je vraagt of ze roti met banaan/nutella/kokos willen maken doen ze dat met liefde en plezier. Verder is de pompoencurry meestal heel zacht en romig van smaak dus dat moet ook goed gaan. De hoppers zijn ook heel lekker voor kinderen. Je kunt deze met een eitje erin bestellen waardoor het meteen een echte maaltijd wordt. Gaat helemaal goed komen hoor! Alvast enorm veel plezier gewenst!

      • Reageer
        Dieuwke
        5 april 2017 op 10:28

        Leuk! Ik ga je tips opschrijven!
        We hebben er enorm veel zin in 🙂

        • Reageer
          Kimber
          5 april 2017 op 10:50

          Dat snap ik! Wordt vast een geweldige reis 😀

Reageer