Jethawanaramaya Dagoba in Anuradhapura

Fietsen door Anuradhapura in Sri Lanka

Home / Sri Lanka / Fietsen door Anuradhapura in Sri Lanka

De culturele driehoek van Sri Lanka loopt van Anuradhapura naar Kandy en Polonnaruwa. Daarnaast behoren ook Sigiriya en Dambulla tot de culturele hoogtepunten van het land. Ik schreef al eerder over mijn bezoek aan Sigiriya en nu is het tijd om te laten zien waarom je Anuradhapura niet over mag slaan. Van te voren twijfelde ik enorm of ik deze bestemming in de route op zou nemen en achteraf ben ik heel blij dat ik dit toch gedaan heb. Ga je mee fietsen door Anuradhapura?

Achtergrondinformatie

Anuradhapura is zo’n 400 jaar v.C. gesticht, waarna het maar liefst 12 eeuwen lang de hoofdstad van Sri Lanka was. In de 11e eeuw moest de stad deze status afgeven aan Polonnaruwa, waarna Anuradhapura een beetje uit beeld raakte. Gelukkig is de oude stad wel enorm goed bewaard gebleven en vooral de dagoba’s (of stupa’s) maken een bezoekje aan Anuradhapura de moeite waard.

Fietsen door Anuradhapura

Wij huurden voor ongerekend een paar euro fietsen bij ons hotel. Je kunt er ook voor kiezen om je met een tuktuk of taxi rond te laten rijden, maar Anuradhapura leent zich perfect om per fiets te verkennen. De meeste hotels bevinden zich in de zogenaamde nieuwe stad, een grauwe groep gebouwen waar niets te doen of te zien is. Met de fiets verlaat je binnen no time de binnenstad, waarna je je al snel in een prachtig groen landschap bevindt. Stop vlak voordat je de stad uitrijdt even bij een winkeltje voor voldoende water en wat te snacken. Onderweg staan wel wat kraampjes maar aangezien je het op de fiets al snel heel warm krijgt, raad ik het je aan om voor vertrek minimaal een grote fles water te kopen.

Een ouderwetse kaart wijst ons de weg richting de dagoba’s en dat werkt prima. We fietsen af en toe verkeerd, maar vinden steeds snel de weg weer terug. Bij je hotel kun je een kaart van de omgeving krijgen.

Jethawanaramaya Dagoba

De eerste site die we aandoen is Jethawanaramaya. We betreden het terrein via een zanderige weg en worden verrast door een groot koloniaal gebouw. Binnen kopen we een ticket waarmee we de drie grootste dagoba’s van Anuradhapura kunnen bezoeken. In het gebouw bevindt zich ook een museum over de geschiedenis van deze regio. Een aanrader als je wat meer achtergrondinformatie wilt.

Jethawanaramaya Dagoba in Anuradhapura

We laten onze fietsen achter bij de ingang en wandelen naar de dagoba die voor ons ligt. Onderweg zien we talloze spelende apen die gewillig voor de camera poseren. Geweldig leuk om te zien! Hoe dichter we de dagoba naderen, hoe beter we de omvang van dit enorme bouwwerk kunnen inschatten. Wat een kolossaal ding! We lezen op een bordje bij het trapje dat we onze schoenen uit moeten trekken als we de opstap rondom de dagoba willen betreden. Al bij de eerste stap op de donkere tegels heb ik het gevoel dat mijn voetzool aan de grond blijft plakken: wat is dit heet! Toch zet ik door en besluit ik een ronde rond de dagoba te lopen. Zodra ik een stukje schaduw zie ren ik er naartoe om mijn voetzolen even rust te gunnen van de brandende hitte. Toch ben ik blij dat ik de hele ronde gelopen heb. Zo krijg je pas echt een idee van de enorme afmetingen van dit bouwwerk.

Jethawanaramaya Dagoba in AnuradhapuraApen bij de Jethawanaramaya Dagoba in Anuradhapura Apen bij de Jethawanaramaya Dagoba in Anuradhapura

Ruwanwelisaya Dagoba

Nadat we nog een poosje naar de spelende apen bij Jethawanaramaya hebben staan kijken, stappen we weer op de fiets. De volgende bestemming is de Ruwanwelisaya Dagoba. Bij aankomst moeten we hier betaald onze schoenen wegzetten, wat waarschijnlijk betekent dat deze dagoba een stuk drukker bezocht wordt. Dit blijkt inderdaad te kloppen. Een tourbus vol Duitsers gaat ons net voor naar het bouwwerk, terwijl we bij de eerste dagoba vrijwel geen Europeanen gezien hebben. Ik besluit dat ik er geen behoefte aan heb om opnieuw over de verzengend hete tegels te lopen en wacht in de schaduw tot vriendlief terug is van zijn ronde rond de witte dagoba. Ruwanwelisaya is een stuk beter onderhouden dan Jethawanaramaya, maar toch vond ik de eerste een stuk leuker. De rust, de ruimte en het spirituele gevoel vond ik bij de witte dagoba een beetje missen.

Ruwanwelisaya Dagoba in Anuradhapura

Omdat we een aantal keer verkeerd zijn gefietst en we vrij lang bij deze dagoba’s gebleven zijn, halen we het niet om Abhayagiri, de derde grote dagoba, te bezoeken. Onderweg stuitten we wel op Isurumuniya Vihara waar we een kijkje nemen. Deze boeddhistische tempel blijkt omgeven te worden door een prachtig verzorgde tuin met een kleine dagoba erin. Het is hier heerlijk rustig en wat mij betreft de perfecte afsluiter van een mooie dag fietsen door Anuradhapura!

Isurumuniya Vihara Isurumuniya Vihara

Praktische informatie

  • Huur de avond van te voren een fiets via je hotel. Als het goed is staat deze de volgende ochtend voor je klaar en kun je meteen op pad.
  • Trek gepaste kleding aan. De oude stad bestaat bijna volledig uit boeddhistische bouwwerken en onbedekte schouders en benen worden als respectloos beschouwd. Ik droeg een luchtige katoenen broek en nam een dunne sjaal mee voor over mijn schouders.
  • Reken op westerse entreeprijzen: voor een dagticket voor de drie grootste dagoba’s betaal je omgerekend zo’n 20 tot 25 euro. Voor de kleinere gebouwen die je onderweg tegenkomt betaal je hooguit een paar euro.
  • In Sri Lanka rijdt men links. Vooral bij rotondes moet je hierdoor echt even extra goed opletten.

Fietsen door Anuradhapura is één van de leukste dingen die ik in Sri Lanka gedaan heb. De omgeving is prachtig en de dagoba’s zijn indrukwekkend. Wil je meer weten over dit mooie land? Lees dan alle artikelen over Sri Lanka terug.

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

4 reacties op “Fietsen door Anuradhapura in Sri Lanka”

  1. Leuk Kimber. Ik vond Sri Lanka ook prachtig. Wij zijn er twee weken geweest en dat was eigenlijk te kort. We kozen voor rondrijden met een prive chauffeur wat heel decadent klinkt maar heel betaalbaar is in Sri Lanka. Het enige nadeel bleek dat onze chauffeur van zijn baas ook bepaalde “must-see” dingen had meegekregen waar ze dan weer commissie op ontvangen. Dan denk je dat je zelf alles kunt bepalen en blijkt er toch een addertje onder het gras. Maar afgezien daarvan vond ik het een fijne manier van reizen.

    1. Ik kan me heel goed voorstellen dat dat een fijne en ontspannen manier van reizen is! Zeker als je minder tijd hebt lijkt me dat ideaal. Jammer dat het dan toch weer niet helemaal is wat je voor ogen had.

  2. Mooie post Kimber! 🙂 Wij willen in september graag 3,5 week rondreizen door Sri Lanka op eigen houtje (in tegenstelling tot een groepsreis wat me altijd hebben gedaan). Dit gaan we ook zeker doen, leuk hoor, lekker rondfietsen en cultuur snuiven, ik ben heel benieuwd hoe we het zelf gaan ervaren. Ik zie dat jullie ook 3,5 week door Sri Lanka hebben gereisd, dus ik ga snel even jullie route bekijken! Was alles goed te doen? Ook qua vervoer, etc? 🙂

    1. Wat een gaaf voornemen! In Sri Lanka kun je prima op eigen houtje reizen. De treinen zijn traag, de bussen nog trager, maar je komt wel waar je zijn moet. Ik las voor vertrek veel negatieve verhalen over de bus, maar zelf heb ik dat totaal niet zo ervaren: heel goed te doen als je de tijd hebt! Weet zeker dat je de tijd van je leven gaat hebben :D.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven