Sigirya Rots in Sri Lanka

Eén van de hoogtepunten van Sri Lanka: Sigiriya Rots

Home / Sri Lanka / Eén van de hoogtepunten van Sri Lanka: Sigiriya Rots

Zowel letterlijk als figuurlijk vormt Sigiriya Rots, ook wel bekend als de Leeuwenrots, één van de belangrijkste hoogtepunten van Sri Lanka. Uit een verder vlak landschap verrijst een statige rots. Hij doet qua vorm een beetje denken aan de Uluru in Australië, al is de Leeuwenrots een stuk kleiner en minder uitgerekt. Tijdens mijn reis door Sri Lanka wilde ik een bezoek aan de Sigiriya Rots absoluut niet missen en achteraf kan ik zeggen dat dit inderdaad op het lijstje hoogtepunten van Sri Lanka thuishoort.

Bijzondere geschiedenis

In de 4e eeuw na Christus besloot de toenmalige heerser van Sri Lanka, koning Kasyapa, dat hij een paleis wilde hebben bovenop de Sigiriya Rots. Halverwege de rots moest een doorgang komen in de vorm van een leeuw, vandaar de bijnaam Leeuwenrots. Deze bewaakte het pad naar boven en de koninklijke gronden boven op de rots. Het mocht de koning aan niets ontbreken dus naast een prachtig kasteel werd er ook een zwembad, een tuin inclusief fonteinen en een zogenaamde mirror wall aangelegd. De mirror wall was een muur die zo ver opgepoetst was dat de koning zijn spiegelbeeld erin terug kon zien. Nadat de koning overleed is de rots in verval geraakt. Gelukkig werd eind vorige eeuw besloten om alles wat over was zo goed mogelijk te restaureren. Hierdoor heeft de Sigiriya Rots weer wat van haar oude glorie teruggekregen.

leeuwenrots entree

Entree Sigiriya Rots

Wij bezochten de rots in maart, net in de uitloop van het hoogseizoen van Sri Lanka. We kwamen ’s ochtends om half 9 aan bij de entree en toen stond er al een korte rij voor de kassa’s. Op dat moment was de temperatuur nog prima, maar we voelden als dat het weer een hete dag ging worden. Voor een westerse entreeprijs (€25,- pp) kregen we toegang tot de tuinen van Sigiriya. Via een lang pad liepen we in een rechte lijn op de rots af, samen met flink wat andere toeristen. Opvallend was dat er ook veel locals een bezoek aan de rots brachten. Dit bleek uiteindelijk bij vrijwel alle bezienswaardigheden van Sri Lanka het geval: gemiddeld was de helft van de bezoeker Sri Lankaans en de andere helft toerist.

lion rock contrast

De beklimming

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de beklimming was zwaarder dan verwacht. De trap ging vrij stijl omhoog, waardoor er al snel verzuring in mijn kuiten optrad. Daarnaast konden we niet echt lekker doorlopen omdat er vaak een opstopping op de trappen ontstond. Deze werden veroorzaakt door het feit dat er slechts één smalle trap was. Dit betekende dat mensen die al klaar waren met hun bezoek, zich een weg naar beneden moesten wurmen langs de stoet die nog op weg naar boven was. Je kunt je voorstellen dat dit niet per se heel praktisch is. Al met al waren we in zo’n 1,5 uur boven en daar werden onze inspanningen ruim beloond met een prachtig uitzicht en een mooi, groen plateau waar ooit het paleis gestaan heeft. Rond dit tijdstip (ongeveer 10 uur) is het nog niet super druk en heb je voldoende de kans om rustig rond te lopen en foto’s te maken. Let op: er hangen veel mensen op de top rond die zeggen dat ze voor de overheid werken en je gratis uitleg willen geven. Op vrij agressieve manier sturen ze je de hele rots rond om vervolgens toch uitbetaald te willen worden in euro’s. Wij kapten de ‘tour’ al snel af en toen we hem wat Roepies wilden geven was het zo gedaan met de pret en droop de ‘gids’ snel af.

sigiriya rots zwembadsigiriya uitzichtbovenop sigiriya

Terug naar beneden

De terugweg duurde ongeveer net zo lang als de heenweg en in totaal ben je dus ongeveer een halve dag bezig met je bezoek aan de Sigiriya Rots. Terwijl wij ons tegen de stroom in naar beneden worstelden stond de zon hoog aan de hemel. Het was duidelijk te zien dat de mensen die nu nog naar boven gingen het een stuk zwaarder hadden dan wij op de heenweg. Alsof de beklimming zonder extra ballast nog niet pittig genoeg was, kwamen we onderweg een Chinees bruidspaar tegen. De make-up van de bruid droop bijna van haar gezicht en de bruidegom had zijn jasje al uitgedaan. Desondanks poseerden ze gewillig voor de camera van een groep mede-toeristen. Achter hen aan volgde een voltallige familie, inclusief baby’s en een berg bagage. Ik was werkelijk bang dat de helft de top niet zou halen, zo oververhit zagen zij er uit. Wij vonden het in ieder geval een bijzonder gezicht.

chinese bruid

Praktische informatie Sigiriya Rots

 • De entreeprijs is aan de forse kant met omgerekend zo’n €25,- per entreekaartje
 • Bezoek de rots vroeg in de ochtend of laat in de middag. Begin zeker niet na 10 uur aan de klim: de zon staat te hoog waardoor je zo een zonnesteek oploopt.
 • Trap niet in de praatjes van de touts bovenop de rots, ze willen enkel fors geld verdienen.
 • Neem voldoende water mee. Rondom de rots zelf is niets te krijgen.
 • Trek stevige schoenen aan en smeer je in met deet. Soms stikt het hier van de horzels en wespen.
 • Loop na de klim aan de rechterkant het terrein af over een bospad. Na zo’n 10 minuten lopen vindt je aan het einde van het pad een markt waar ijsjes, water en eten verkocht wordt.
 • Trek geen bruidsjurk aan, dit is veel te warm 😉

Het dorpje bij Sigiriya stelt niet zo veel voor. Toch zou ik je aanraden om er wel te overnachten, aangezien het heerlijk is om na de klim niet meteen weer in een tuktuk of bus te hoeven stappen, op weg naar je volgende bestemming. Bekijk hier de fijnste accommodaties van Sigiriya. Wil je niks van de hoogtepunten missen? Lees dan zeker even welke bezienswaardigheden in Sri Lanka je niet mag overslaan.

Georganiseerde rondreis door Sri Lanka

Wil je een rondreis door Sri Lanka maken en vind je het prettig als deze volledig geregeld wordt? Er zijn veel fijne opties voor compleet georganiseerde rondreizen naar Sri Lanka. Het voordeel hiervan is dat je vlucht, accommodaties en vervoer inclusief zijn en dat deze vaak volledig op maat kunnen worden samengesteld.

333travel

Compleet verzorgde en unieke individuele rondreizen volledig afgestemd op jouw eigen wensen. Excursies, lokale gidsen en entreegelden zijn inbegrepen, zodat je onbezorgd kunt genieten. 

Meer informatie

AsiaDirect

Mooie rondreizen langs de highlights van Sri Lanka, inclusief verschillende excursies met lokale gids. AsiaDirect is gespecialiseerd in reizen naar Azië en ze zorgen ervoor dat elke rondreis uniek en zeer compleet is.

Meer informatie

Riksja Travel

Individuele rondreizen op maat met bijzondere excursies en contact met locals. Maak gebruik van de handige bouwstenen en stel je eigen rondreis door Sri Lanka samen. 

Meer informatie

Tenzing Travel

Kleinschalige organisatie met volledige verzorgde individuele rondreizen vol cultuur en natuur, aangepast aan jouw wensen.

Meer informatie

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

21 reacties op “Eén van de hoogtepunten van Sri Lanka: Sigiriya Rots”

 1. Deze rots bezocht en beklommen in 1983 . maar wel BUITENOM !! via een smal rotspad en een stalen draad die om de 3 meter vast was gezet in het gesteente. Geen Entree en weinig touristen .

 2. Haha, wij vertrekken over een kleine 2 weken naar Sri Lanka en gaan zeker Sigiriya bezoeken. Gelukkig zijn we al getrouwd (in India), dus kan ik mijn bruidsjurk thuislaten. 😉

 3. Katrin Heinicke

  Wij zijn er nog een paar uurtjes en dan helaas weer naar huis. Ons viel het wel mee met de klim. En als je boven staat wat is het fantastisch. Wat een uitzicht !! Adams Peak hebben wij niet gedaan omdat het in de nacht moet. Het is / was een fantastische vakantie.

 4. Wat tof! Over 5 week ga ik ook heen. Ik vroeg me even af of het te bereizen valt? Is het handig om vanuit Kandy hierheen te reizen en te overnachten of kun je er beter een dagtrip van maken (is dat uberhaupt mogelijk?)?

  1. Jeetje, ik ben wel een beetje jaloers hoor. Wat een fijn vooruitzicht! Ikzelf zou je aanraden om voor een overnachting te gaan. Vanuit Kandy moet je rekenen op zo’n 2 uur reistijd en het is echt een aanrader om tussen 8 en 9u ’s ochtends bij de rots te zijn zodat je de warmte en de drukte voor bent. Het is natuurlijk wel afhankelijk van je planning of je hier tijd voor hebt. Zo niet, dan is het zeker wel te doen als dagtrip, alleen moet je dan extra vroeg opstaan ;).

  1. Hoi Hilde,

   Dat is een goeie vraag! Ja, ik denk dat dat zeker moet kunnen. Ik heb genoeg locals met hun kleine kinderen naar boven zien gaan. Ik zou je wel echt aan willen raden om zo vroeg mogelijk of eind van de middag te gaan ivm de warmte en de drukte. Als je meteen bij de opening (volgens mij 07.30, maar dat zou je voor de zekerheid ter plaatse moeten controleren) klaarstaat is het nog rustig waardoor jullie het op je eigen tempo kunnen doen :).

   1. Vandaag gehoord dat onze 5-jarige kleinzoon de rots heeft beklommen! Trots op hem. Zijn 3- en 1- jarige broertjes gingen op de rug mee omhoog.

 5. Ik was in maart 2014 in Sri Lanka op huwelijksreis en uiteraard ook de leeuwenrots beklommen. Van tevoren me goed ingelezen en met ca 1950 traptreden te gaan zag ik ontzettend op tegen de klim (vroeg me af hoe ik dat ooit zou gaan halen). Ik moet zeggen dat t mij juist is meegevallen, alleen t eerste stuk met de ongelijke stenen treden vond ik erg zwaar. Daarna ging t ons prima af en wij hebben allebei niet een geweldige conditie. Heerlijk ook om tussendoor steeds van het veranderende uitzicht te genieten. De spiegelmuur vond ik niet zo spannend eigenlijk, maar bovenop was geweldig. Het idee dat je het hebt gered,het mooie uitzicht en de overgebleven bouwsels is fantastisch!

  Wij hebben trouwens niks gemerkt van die zogenaamde gidsen, maar onze chauffeur ging mee naar boven. Die heeft wel zo hier en daar discreet mensen weggestuurd bij ons…

  Voor ons was het een letterlijk en figuurlijk hoogtepunt van de reis. Adams Peak hebben wij niet gedaan, wel de route door natuurpark Horton Plains, dat was voor mij een ander hoogtepunt, oa door World’s End…

  Sri Lanka was onze eerste verre reis, ik heb het voor altijd in kijn hart gesloten en het heeft mij definitief besmet met het reisvirus.. volgende trip Azië is Vietnam, hopelijk weer in maart….

  1. Wat leuk om te lezen Marsha! De spiegelmuur is inderdaad niet heel spannend, maar ik vond het wel leuk om gezien te hebben :). Super gaaf dat je naar Vietnam gaat! Daar heb ik ook veel blogs over geschreven dus dat is zeker de moeite waard om te bekijken.

 6. Ja Sigiriya! Dat was inderdaad erg mooi. Wij hadden mazzel. Ons hotel lag op steenworp afstand van de rots. We keken erop uit dus we zijn de volgende dag heel vroeg omhoog geklommen. In ieder geval nog voor de grootste hitte maar een klim was het alsnog ja. Mooie foto’s!

   1. Dag Simone,

    Ik lees net je reactie mbt jullie hotel dichtbij de rots. Wij zijn nu richting de rots aan het trekken. Weet je misschien nog de naam en plaats van het hotel? Zou mooi zijn.

    Groet,
    Netty & Julia

    1. Hoi Netty,
     Ik kreeg van Simone onderstaand antwoord door:
     He Netty en Julia. Nee sorry. Het is nogal lang geleden en ik vrees dat ik het nergens heb opgeschreven. Veel plezier daar!

     Ook namens mij veel plezier gewenst in het mooie Sri Lanka!

 7. Leuk stuk! Ik ga maandag naar Sri Lanka en deze staat uiteraard op de to-do lijst. Kijk er erg naar uit, zeker na het lezen van dit stuk en de foto’s die erbij horen 😉 Ben benieuwd! Zal mijn ervaringen vast nog wel delen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven