meer in colombo

Ondergewaardeerd Colombo: waarom je deze stad niet mag overslaan

Home / Sri Lanka / Ondergewaardeerd Colombo: waarom je deze stad niet mag overslaan

Als je naar Sri Lanka gaat lees je overal dat je de hoofdstad, Colombo, beter gewoon over kunt slaan. Er zou niets te doen en te zien zijn en de stad is saai omdat er niet echt een centrum is. Dit soort dingen intrigeren mij dan juist meteen en ik wil graag met eigen ogen zien waar deze algemene mening vandaan komt. Wij hebben onze eerste twee dagen in Colombo doorgebracht en vonden in deze stad een heerlijke kennismaking met Sri Lanka.

Al slenterend door de straten van Colombo werden we aangesproken door een Sri Lankaanse man. Hij vertelde dat hij net uit de nachtdienst van een hotel kwam en op weg naar het station was. Op een rustig tempo wandelden we verder en hij vroeg waar we naartoe gingen. We gaven aan dat we geen concrete bestemming in gedachten hadden. Daarop bood hij aan om ons mee te nemen naar de zondagschool in de Tempel van Boeddha. Aangezien ons dat wel wat leek, stapten we met hem in een tuktuk en reden we naar de andere kant van de stad. Uiteindelijk heeft de beste man ons 2 uur lang de mooiste plaatsen van de stad laten zien. Aan het einde van de rit vroegen wij hem of hij als bedankje met ons mee wilde lunchen. Hij gaf aan dat hij liever thuis met zijn kinderen ging eten. Nadat we de tuktuk betaald hadden, hadden we geen geld meer over om te gaan lunchen. Hij wilde ons 1000 roepie (ongeveer 7 euro) toestoppen zodat we wat konden gaan eten. Nadat we zeiden dat dit écht niet nodig was, bedankte hij ons voor de leuke ochtend en liep weg. Verbijsterd door zo veel onbaatzuchtigheid liet hij ons achter. Op basis van deze ochtend en onze eigen wandelingen hebben we een Colombo must see lijstje op kunnen stellen.

#1 Viharamahadevi Park

Als je even wilt ontsnappen aan de drukte van de stad is het Viharamahadevi park een aanrader. Voor de deur van de Town Hall vind je een oase van rust, waar stelletjes zich teruggetrokken hebben onder weelderige lotusbomen. In het midden van het park staat een enorme boom vol vleermuizen. Heel bijzonder om te zien dat deze dus niet altijd in donkere grotten leven! Vergeet niet om regelmatig omhoog te kijken: naast prachtige lotusbloemen zie je ook hier ook wilde mango’s en enorme jackfruits hangen. Neem wat te eten mee en kom even volledig tot rust in dit fijne park.

jackfruit

vleermuizen

#2 Sri Kailawasanathan Swami Devasthanam Kovil (Hindoetempel)

Deze oudste en grootste Hindoetempel van Colombo is werkelijk een lust voor het oog. Goed, het is wat kitscherig en overdreven, maar de details zijn werkelijk verbluffend. Er valt hier verder niets te doen, maar gezien zijn handige locatie aan de achterkant van Fort Station is het een aanrader om hier een klein blokje voor om te lopen en je ogen uit te kijken.

hindoetempel

#3 Pettah Market

De Pettah Market is ongeveer de enige bekende ‘attractie’ van Colombo. In dit levendige marktgebied waan je je even in een drukke Indiase stad. Bij aankomst worden je zintuigen overvallen door veel schreeuwerige uithangborden, harde muziek en onbekende geuren. De meeste verkopers proberen een praatje met je te maken en vragen waar je vandaan komt. Het is leuk om te merken dat mensen meer geïnteresseerd zijn in contact dan in het sluiten van een verkoopdeal. Voor goedkope sapjes kun je ook prima in de Pettah terecht: gemiddeld betaal je hier zo’n 70 cent voor een heerlijk glas vers vruchtensap.

pettah market

#4 Gangaramaya (Tempel van Boeddha)

Als je planning het toelaat is het een aanrader om de Gangaramaya tempel op zondag te bezoeken. Tot half 2 is hier een zondagsschool aan de gang en zit het vol met in wit geklede kinderen die de leer van Boeddha onderwezen krijgen. Verder is de tempel overdadig en vol, terwijl je aan de achterkant een rustgevende binnenplaats vol groen vindt. Deze tempel wordt enorm druk bezocht en dit is niet zonder reden: volgens de legende liggen hier de haren van Boeddha. Onder een kitscherige stolp ligt een minuscuul plukje haar dat van de heilige geweest zou zijn en men komt van ver om deze te mogen aanschouwen. Vergeet niet om gepaste kleding (bedekte schouders en knieën) te dragen als je deze tempel bezoekt.

tempel van Boeddha

tempel van Boeddha 2

#5 Zustertempel van Gangaramaya

Vlakbij Gangaramaya ligt op het meer een zustertempel. Dit gebouw is veel kleiner, maar wat mij betreft ook een stuk serener. De hele sfeer is rustgevend en er is een prachtig contrast tussen het oude en het nieuwe zichtbaar vanwege de nieuwbouw aan de rand van het meer. Entree is gratis op vertoon van je ticket voor Gangaramaya.

tempel colombo

#6 Galle Face Green

Colombo ligt pal aan de oceaan. De stad heeft wel een strand, maar het is geen aanrader om hier naartoe te gaan, aangezien Sri Lanka zo veel mooiere stranden te bieden heeft. Wel is het fijn om uit te waaien op de kade. Hierlangs loopt Galle Face Green, een brede grasstrook met bankjes en schaduwbiedende palmbomen. Het is heerlijk om na een dag in de stad een flinke wandeling langs zee te maken terwijl locals in de schaduw zitten te genieten van een ijsje. Daarnaast wordt hier ook veel gevliegerd en het is leuk om naar de spelende kinderen op het strand te kijken.

strand colombo

#7 Nelum Pokuna (Lotus Theater)

Dit is echt een bezienswaardigheid waar je makkelijk aan voorbij gaat. Toch is Nelum Pokuna een korte stop zeker waard. De architectuur van dit gebouw is zeer bijzonder en overduidelijk gebaseerd op een bloem, vandaar ook haar bijnaam, Lotus Theater. Uiteraard worden er geregeld culturele avonden georganiseerd, maar deze zijn voor toeristen een stukje minder interessant.

lotus theater

Colombo is een stad die niet op slag je hart verovert en je moet moeite doen om haar schoonheid te ontdekken. Toch is het de moeite waard om er in ieder geval 1 dag naartoe te gaan. De mensen zijn ontzettend vriendelijk en er is echt meer dan genoeg te beleven en te zien.

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

10 reacties op “Ondergewaardeerd Colombo: waarom je deze stad niet mag overslaan”

  1. Wat bijzonder dat di man jullie heeft meegenomen. Zo zie je maar weer dat je niet altijd achterdochtig moet zijn met dit soort dingen. Anders had je toch een leuke ervaring gemist. Wij hebben weinig gezien van Colombo inderdaad… Wel de Pettah markt. Ik was het al bijna weer vergeten maar je post herinnerde me eraan! Leuk om te lezen!

    1. Precies wat je zegt! Ik schaamde me bijna dat ik mijn twijfels had bij zijn oprechtheid, maar we zijn dit soort dingen in Nederland gewoon echt niet gewend en trekken goede bedoelingen meestal te veel in twijfel. Het is een goede les geweest om dat eens wat minder te doen!

  2. Wat een bijzondere ervaring, leuk om zo onverwachts met een local op pad te gaan! Altijd leuk als je positief verrast wordt. Wij hadden dat een beetje met Yangon, Myanmar. De stad staat niet bekend om haar vele hoogtepunten, maar wij ontmoetten er zoveel vriendelijke mensen, dat dat ons bezoek helemaal goedmaakte!

    1. Leuk he? Wij vonden het ook zo gaaf. Dat soort ervaringen zorgen er sowieso voor dat je een stad al met heel andere ogen gaat zien vind ik. In dit soort gevallen maken de mensen de stad, niet de bezienswaardigheden :).

  3. Jeuj, de eerste post over Sri Lanka! Super leuk 😀 Fijn dat jullie het zo naar jullie zin hebben gehad. Wij zijn inderdaad van die reizigers die Colombo hebben overgeslagen. Al zijn we er wel een paar uurtjes geweest terwijl op onze trein wachtten naar Galle. We hebben toen enkel het gedeelte van de markt gezien. Ik ben sowieso niet zo’n fan van grotere steden en we kwamen net vanuit Kuala Lumpur, dus hebben gekozen voor zee en strand, Negombo. Toch leuk om zo eens te zien en te lezen wat Colombo te bieden heeft! Ik ben benieuwd naar de rest van de verhalen 🙂

    1. We hebben het inderdaad heerlijk gehad! Ik kn me wel voorstellen dat je Colombo overslaat als je recht uit KL komt hoor. Wij zijn de allerlaatste dag een paar uur in Negombo geweest en vonden dat echt helemaal niks. Toen waren we nog blijer dat we in het begin voor Colombo gekozen hadden :).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven