voorbereidingen-sri-lanka

Voorbereiding voor je reis naar Sri Lanka: onze beste tips

Home / Sri Lanka / Voorbereiding voor je reis naar Sri Lanka: onze beste tips

Als ik op verre reis naar een onbekend land ga, probeer ik me altijd zo goed mogelijk voor te bereiden. Ik lees zo veel mogelijk blogs en haal een fysieke reisgids. Daarnaast stel ik ook vaak vragen aan mede-reizigers die deze bestemming al bezocht hebben. Een land als Sri Lanka vraagt wat mij betreft absoluut om een goede voorbereiding. Toerisme is hier enorm in opkomst, maar is tegelijkertijd totaal niet te vergelijken met landen in bijvoorbeeld Zuidoost-Azië. Juist daarom is een goede voorbereiding voor je reis naar Sri Lanka zo belangrijk. Ik help je hiermee op weg!

Visumaanvraag Sri Lanka

Het allerbelangrijkste wat je moet regelen voor vertrek is je visumaanvraag voor Sri Lanka. Zonder visum kom je het land niet in en dus is het essentieel dat je deze op tijd aanvraagt. Een visum Sri Lanka aanvragen gaat heel gemakkelijk via Visumbuitenland.nl. Deze tussenpartij zorgt ervoor dat je aanvraag goed ingediend wordt en dat je niets vergeet. Het invullen van het formulier voor de aanvraag duurt maar 5 minuten en je betaalt €49,95 per persoon. Dit is iets meer dan wanneer je rechtstreeks bij de overheid van Sri Lanka je aanvraag indient, maar eerlijk gezegd is dat het geld wel waard. Nu weet je zeker dat je aanvraag goed gaat en heb je er letterlijk geen omkijken meer naar. Na goedkeuring ontvang je het visum gewoon in je mailbox. Snel en praktisch!

Ben je tijdens de voorbereidingen je visumaanvraag totaal vergeten? Dan kun je een visum voor Sri Lanka met spoed aanvragen. Je spoedaanvraag wordt direct behandeld en binnen gemiddeld 43 minuten heb je alsnog een visum in je bezit.

Het klimaat

Nadat je visum voor Sri Lanka geregeld is, is het tijd om alle andere voorbereidingen te treffen. Sri Lanka kent 2 regenseizoenen: de Yala in het zuiden en de Maha in het noorden. In het zuidwesten regent het veel tussen april en eind oktober en in het noordoosten is het vooral tussen oktober en maart nat. Je ziet het al: als je heel het eiland wilt zien is de kans op regen groot. Zelf koos ik er tijdens mijn rondreis in maart voor om het noorden en het oosten over te slaan. Mocht je wel een hele ronde over het eiland willen maken, zorg dan voor een flexibele planning: soms regent het zo hard dat wegen worden afgesloten en je dus een alternatieve route moet nemen.

Kleding en schoenen

De keuze voor je kleding en schoenen is natuurlijk voor een deel afhankelijk van bovenstaande. Reis je in het regenseizoen, dan is een poncho of een waterproof jack echt geen overbodige luxe. Tijdens mijn rondreis door Sri Lanka ben ik slechts één keer getroffen door een regenbui maar dat was wel meteen een klapper. Na 2 minuten was ik zeiknat.

Iets anders waar je rekening mee moet houden is de lokale cultuur. In Sri Lanka zijn de mensen gemiddeld wat conservatiever dan in bijvoorbeeld Thailand. Dat betekent niet dat je geen korte broek aan kunt, maar probeer wel een beetje rekening met lokale gebruiken te houden. Zo is het absoluut niet geaccepteerd om met blote benen en blote schouders naar bijvoorbeeld Anuradhapura te gaan. Zodra je een heilige plek bezoekt, dien je zo veel mogelijk van je lichaam te bedekken. Ik nam daarom altijd een dunne broek en een omslagsjaal mee in mijn tas. Zo kon ik me altijd respectvol opstellen, ook op onverwachte momenten.

Qua schoenen heb je in de meeste gevallen genoeg aan een paar slippers en stevige sandalen. Mocht je gaan hiken, dan raad ik je aan om ook goede wandelschoenen in te pakken want hier ga je geen of weinig verharde wegen tegenkomen.

Kleding in Sri Lanka Kleding in Sri Lanka

Het uitstippelen van je route

Ondanks dat Sri Lanka slechts 1,5 keer zo groot is als Nederland, kan het uitstippelen van een route lastig zijn. Er zijn namelijk ontzettend veel plekken op dit kleine eiland die de moeite waard zijn. Daarnaast is het openbaar vervoer in Sri Lanka niet bepaald snel en ben je al gauw een dag kwijt om van A naar B te komen. I

Hoe jouw route door Sri Lanka eruit ziet is afhankelijk van wat je wilt zien en doen en uiteraard van het (regen)seizoen. Ik geef je graag wat tips om het plannen wat makkelijker te maken:

Ben jij gek op mooie stranden en wil je het grootste deel van je reis in kustplaatsen doorbrengen? Ga dan voor de oostkust met het mooie Arugam Bay, Tricomalee en in het uiterste zuidoosten Tangalle. Ook Mirissa aan de zuidkust mag je als strandliefhebber niet overslaan. Aan de westkust kun je terecht in Unawatuna en Hikkaduwa. Hier is het wel wat drukker dan in de oostelijke badplaatsen, maar deze dorpen zijn absoluut een optie voor als je tijdens Maha-regenseizoen reist.

Mirissa in Sri Lanka

Wie juist meer van cultuur houdt doet er goed aan om een reis door het binnenland te plannen. Sowieso is het leuk om eerst wat tijd in Colombo door te brengen voordat je door reist. De hoofdstad heeft namelijk genoeg te bieden op cultureel vlak. Vanuit Colombo kun je doorreizen naar de cultural triangle, die gevormd wordt door Anuradhapura, Polonnaruwa, Dambulla en alles wat er tussenin ligt. Hier bewonder je talloze oude bouwwerken, standbeelden en tempels. Dagoba

Ga jij graag voor natuur? Dan mag je de nationale parken in het zuiden en het binnenland niet missen. Yala, Udawalawe, Bundala en Horton Plains zijn allemaal prachtig en een waar walhalla voor mensen die graag wilde dieren spotten. Nu moet ik bekennen dat heel Sri Lanka een paradijsje is als het op natuur aankomst. Alles is ontzettend groen en er zijn slechts 2 grote steden op het hele eiland. In dat opzicht is Sri Lanka in zijn geheel een goede keuze voor reizigers die graag in de natuur zijn.

Ben je benieuwd welke route ik heb afgelegd? Bekijk hier mijn route door Sri Lanka in 3,5 week.

De voorbereidingen voor je reis door Sri Lanka hoeven helemaal niet zo veel voeten in de aarde te hebben. Het belangrijkste is dat je je visum voor Sri Lanka regelt en dat je goed bedenkt wat je allemaal wilt zien en doen, zodat je een logische route kunt samenstellen. Sri Lanka is een unieke bestemming die veel te bieden heeft. 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Visumbuitenland.nl

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven