aap in sri lanka

De dieren in Sri Lanka

Home / Sri Lanka / De dieren in Sri Lanka

Tijdens mijn reis door Sri Lanka heb ik me meerdere malen verbaasd over de hoeveelheid dieren die je zo in het wild zag. Vooral de apen, eekhoorns en vleermuizen/vliegende honden zijn in dit land ruim vertegenwoordigd. De dieren in Sri Lanka zijn op hun hoede maar niet bang. Hierdoor heb ik een aantal mooie foto’s kunnen schieten die ik graag met jullie deel! 

Apen

De apen in Sri Lanka zijn een verhaal apart. De eerste keer dat ik deze grappige beesten zag was in Anuradhapura. We waren hier om de oude dagoba’s te bezichtigen maar hebben uiteindelijk de meeste tijd bij een diepe waterput doorgebracht: hier speelde een flinke groep apen rond en zelfs ín het water. Tot aan dat moment had ik nog nooit zwemmende apen gezien en ik was in de veronderstelling dat apen een flinke afkeer van water hebben. In Anuradhapura werden echter de meest prachtige duiken van een paar meter hoogte in de diepe put gemaakt, waarna de apen snel weer omhoog klauterden om opnieuw een duik te wagen. Geweldig leuk om te zien. Ook bij Ravana Waterfalls in Ella was een grote apenkolonie gehuisvest. Brutaal kwamen ze een kijkje nemen en ze visten voor onze voeten schelpjes uit het water om deze vervolgens op te eten.

aap bloem sri lanka

apen sri lanka 2

apen sri lanka 3

apen sri lanka 4

Eekhoorns

Misschien niet het eerste dier waar je bij subtropisch Sri Lanka aan denkt, maar het land barst van de eekhoorns. Ik heb voornamelijk 2 soorten gespot: één enorm grote eekhoorn (denk aan het formaat van een flinke rat) en een heel kleintje die veel lijkt op Knabbel en Babbel. Tijdens de eerste dagen in Sri Lanka werd ons gezegd dat het geluk bracht als je een grote eekhoorn zag. Ik denk dat ik voor de rest van mijn leven geluk heb, aangezien ik dagelijks een reuze-eekhoorn voorbij zag schieten. Een keer kreeg ik zelfs de schrik van mijn leven toen er een beestje op anderhalve meter naast mij uit de boom viel. Gelukkig was hij ongedeerd en schoot hij direct weer terug naar veilige hoogte.

eekhoorn

eekoorn2

Olifanten

Olifanten zie je niet zomaar overal in het wild. Wel zijn er vrij veel natuurparken waar je deze kolossen in hun natuurlijke omgeving kunt spotten. Wij bezochten Hurulu Eco Park en hebben olifanten van heel dichtbij gezien. De olifanten staan rustig gras te eten terwijl jij op 5 meter afstand toekijkt. Heel gaaf om deze dieren van zo dichtbij te kunnen observeren. Het enige wat afbreuk deed aan deze ervaring was het feit dat de jeeps onderling er een wedstrijdje van maakten wie het meest dichtbij kon komen. Hierdoor was onze jeep af en toe meer bezig met ruimte maken voor andere wagens dan met het stilstaan om ons rustig te laten genieten van het zicht.

olifanten sri lanka 2

olifanten sri lanka

Vleermuizen/Vliegende honden

Op onze tweede dag in Sri Lanka bezochten we Viharamahadevi Park in Colombo. De bomen van het park hingen vol met enorme vliegende honden. Ik werd hier door verrast, aangezien ik tot dan toe in de veronderstelling was dat vliegende honden en vleermuizen in grotten leefden. In Sri Lanka was dit echter eerder uitzondering dan feit. Ik heb slechts éénmaal een grot vol vleermuizen gezien, verder hingen deze vliegende beestjes altijd in de buitenlucht aan de takken van enorme bomen. In Kandy zagen we overdag geen vleermuizen. Zodra de schemering inviel kwamen ze ineens overal vandaan en maakten een kabaal van jewelste. Heel bijzonder, we konden elkaar amper verstaan, zo veel geluid produceerde de groep vleermuizen/vliegende honden.

vleermuizen sri lanka

Vogels

Sri Lanka is een populaire hotspot voor vogelaars en dat is niet voor niets. Het spotten van de vogels is moeilijk maar door hun gezang weet je dat ze er zijn. Zo nu en dan vang je een glimp op van een prachtig gekleurd vogeltje, waarna deze snel weer dekking zoekt hogerop. Een vogelsoort die je wel heel veel ziet zijn de kraaien. Ik denk niet dat er een land bestaat waar meer kraaien wonen dan in Sri Lanka. Werkelijk overal zie en hoor je ze en als je niet oplet stelen ze brutaal het eten van je bord (is mij echt gebeurd!).

kraai sri lanka

Honden

De hondjes van Sri Lanka…. daar kan ik helaas niets moois over schrijven. Het eiland is vergeven van de honden en vrijwel allemaal mankeren ze iets. De gemiddelde hond is ziek, zwanger, ondervoed, of dit alles tegelijk. Schurft is een enorm groot probleem onder deze beestjes en gezien de besmettelijkheid van deze ziekte ben ik bang dat het alleen maar erger wordt. Ik heb me machteloos gevoeld bij het zien van zo veel dierenleed en uit ellende liep ik uiteindelijk de hele dag met een zakje eten rond zodat ik uit kon delen wanneer het nodig was. Ik weet dat dit probleem echt niet alleen in Sri Lanka speelt, maar het raakt me wel enorm. Volgend jaar nemen we op reis een voorraad hondenkoekjes mee ;).

hond sri lanka 2

hond sri lanka

Ik heb alleen foto’s genomen van hondjes die er wel goed uitzagen.

Wil je meer weten? Hier vind je al onze artikelen over Sri Lanka.

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

12 reacties op “De dieren in Sri Lanka”

 1. Wat een mooie blog! Ik ben zelf erg bang voor spinnen… heb je grote spinnen gezien in Sri Lanka?

  1. Hoi Saskia, dankjewel! Ik heb ze zelf niet gezien maar aangezien Sri Lanka een tropisch land is ga ik ervan uit dat ze er wel leven.

 2. Wat een leuk artikel! Hoe zit het met kippen? Ik heb zelf een grote angst voor kippen en hanen. Dit kan mij weerhouden van bepaalde landen. Al probeer ik mij er wel altijd over heen te zetten! Zie je ze veel? Thanks!

  1. Hi Anna, in Sri Lanka hebben wij zelf niet veel kippen gezien. In Vietnam zie je ze bijvoorbeeld overal, maar hier is het me niet opgevallen. Het scheelt misschien dat er in Sri Lanka veel vegetarisch wordt gegeten, waardoor er sowieso minder vee is. Ik kan natuurlijk geen garanties geven, maar ik verwacht dat Sri Lanka een goede keuze voor je is en dat je hier (vrijwel) geen kippen of hanen gaat tegenkomen. Knap trouwens dat je je toch over je angst heen probeert te zetten. Ik hoop dat je een fijne vakantie gaat hebben!

   1. Wat een fijne reactie om te horen! Ik twijfelde heel erg tussen Thailand en Sri Lanka. Maar dit stelt me gewoon al zo gerust, dat ik denk voor Sri Lanka ga. Zeker nu het steeds meer upcoming gaat worden, wil ik dat eigenlijk voor zijn! Ik ga de rest van je artikelen lezen, dankje!

 3. Over drie weken ga ik naar Sri Lanka en ik ben gek op dieren, kan niet wachten dus op dit grote natuurpark! Ik heb alleen wel een enorme hekel aan wilde apen, dus die ga ik proberen te ontwijken haha.

 4. Wat een goed idee om zo’n blogpost te maken! Sri Lanka omschrijven wij altijd als een grot natuurpark. Wij hebben inderdaad ook de mooiste en meest bijzondere vogels gezien en keken telkens onze ogen uit. Ook vanwege de vele apen die telkens tevoorschijn kwamen en op daken en in bomen sprongen en slingerden.. Het National Park waar jullie de olifanten hebben gespot kende ik nog niet. Ziet er leuk uit!

 5. Wat een leuke foto’s zeg! En fijn dat je alleen de honden hebt gefotografeerd die er goed uitzagen. Aan de andere kant betekent dat dus ook dat er veel honden zijn die er niet goed uitzien, dat vind ik altijd sneu om te zien. En die apen, cool hè! Ik zag veel apen in Gibraltar, dat had ik niet verwacht in Europa! De mooiste dieren die ik ooit in het wild gespot heb… Poeh. Dat is denk ik toch wel een beer (een moeder met twee kleintjes, echt super gaaf om te zien), bizons en elanden. Deze zag ik overigens allemaal in Yellowstone (en beren heb ik op meer plekken gezien).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven