Sete Cidades: tips voor het mooiste kratermeer van de Azoren

Home / Portugal / Azoren / Sete Cidades: tips voor het mooiste kratermeer van de Azoren

Sete Cidades is één van de mooiste en bekendste plekken van de Azoren. Dit blauwgroene kratermeer is absoluut uniek en ligt in een prachtige omgeving. Je kunt hier goed wandelen of fietsen door het groene kraterdal of de verschillende uitzichtpunten verkennen, zoals het populaire Miradouro da Boca do Inferno of Miradouro da Vista do Rei. Je kunt de meren ook per kajak ontdekken of het dorpje Sete Cidades bezoeken. Ik vertel je meer over de mooiste uitzichtpunten en alles wat je kunt zien en doen in en rondom Sete Cidades!

Het bijzondere kratermeer Sete Cidades

Sete Cidades ligt in het westen van het eiland São Miguel, op zo’n 40 minuten rijden van de hoofdstad Ponta Delgada. Dit kratermeer is ontstaan vanuit een eeuwenoude vulkaan. In de Caldera das Sete Cidades, het kraterdal van Sete Cidades, vind je zeven meren. De bekendste hiervan zijn de Lagoa Azul (het blauwe meer) en de Lagoa Verde (het groene meer). In werkelijkheid is dit echter één meer, wat wordt gescheiden door een brug. Het kleurverschil ontstaat doordat het groene meer een stuk ondieper en kleiner is dan het blauwe deel. Dit zie je vooral goed als de zon fel op het meer schijnt. Je kunt hier prachtige wandelingen of fietstochten maken door het groene kraterdal, kajakken of suppen in de meren of één van de vele fantastische uitzichtpunten bezoeken.

De mooiste plekken van Sete Cidades op de kaart

Op onderstaande kaart vind je de mooiste uitzichtpunten bij Sete Cidades en andere bezienswaardigheden in en rondom het plaatsje Sete Cidades.

Het mooiste uitzicht op Sete Cidades

Miradouro da Boca do Inferno & Lagoa do Canario

Miradouro da Boca do Inferno, ook wel bekend als Miradouro da Grota do Inferno, is misschien wel het bekendste uitzichtpunt van heel de Azoren. Je moet er even voor wandelen en klimmen, maar dit is gelukkig goed te doen. Parkeer je auto bij Parque estacionamento Lagoa do Canário. Google Maps zal waarschijnlijk aangeven dat je verder door kunt rijden, maar het hek naar deze weg is tegenwoordig vaak afgesloten. Gelukkig kun je er te voet wel doorheen. Je komt dan vrij snel aan de linkerkant een trap door het bos tegen die naar Lagoa do Canario leidt. Wandel hier zeker even naar beneden voor een mooi zicht op dit meer, dat prachtig omgeven wordt door dichte bossen.

Lagoa do Canário - São Miguel, Azoren
Lagoa do Canário - São Miguel, Azoren
Lagoa do Canário - São Miguel, Azoren-2
Lagoa do Canário - São Miguel, Azoren

Vervolgens is het nog ongeveer 1 kilometer lopen naar het uitkijkpunt van Boca do Inferno. Het laatste stuk moet je even wat klimmen, maar je krijgt er een geweldig uitzicht over de kratermeren voor terug. Ik raad je aan om dit uitzichtpunt op een heldere dag te bezoeken, want het is hier vaak erg mistig. De volledige wandelroute naar Boca do Inferno vanaf de parkeerplaats is 2,4 kilometer heen en terug. Eenmaal boven kun je er voor kiezen om deze route uit te breiden door een stuk rondom het kratermeer te wandelen.

Boca do Inferno - São Miguel, Azoren Boca do Inferno - São Miguel, Azoren Boca do Inferno - São Miguel, Azoren Boca do Inferno - São Miguel, Azoren

Miradouro da Vista do Rei

Miradouro da Vista do Rei stond een aantal jaar geleden vooral bekend om het verlaten hotel dat bij dit uitzichtpunt ligt. Helaas is het betreden van het verlaten hotel inmiddels niet meer toegestaan vanwege instortingsgevaar, maar eerlijk is eerlijk: je komt hier toch vooral voor het fantastische uitzicht op het meer en de groene omgeving. Vanaf dit uitzichtpunt heb je het beste zicht op Lagoa Verde en Lagoa Azul.

Tip: Houd er rekening mee dat je slechts 20 minuten mag parkeren bij dit uitzichtpunt en dat ze daar vrij streng op controleren.

Sete Cidades - Miradouro da Vista do ReiSete Cidades - Miradouro da Vista do Rei Sete Cidades - Miradouro da Vista do Rei

Miradouro do Cerrado das Freiras

Wanneer je wat verder naar beneden richting het meer rijdt, kom je uit bij Miradouro do Cerrado das Freiras. Op zo’n 20 meter hiervandaan zijn een aantal parkeerplaatsen. Vanaf Miradouro do Cerrado das Freiras heb je een mooi panoramisch uitzicht over Sete Cidades en kun je de meren van wat dichterbij bekijken dan bij de eerdere uitzichtpunten.

Sete Cidades - Miradouro do Cerrado das FreirasSete Cidades - Miradouro do Cerrado das Freiras

Wat te doen in Sete Cidades

Geniet van een picknicken of lunch in Sete Cidades

Na een bezoek aan de uitzichtpunten of een wandeling naar Boca do Inferno heb je vast honger gekregen. Heb je zelf lunch meegenomen? Stop dan net voor je de brug over rijdt bij Picnic Volta do Salto, een prachtige picknickplaats in het bos. Een andere leuke optie is om aan de rand van het meer te picknicken. Ga je liever ergens wat eten? Dan kan ik theehuis O Poejo van harte aanbevelen. Ze hebben hier heerlijke broodjes en huisgemaakte taarten.

Picknicken bij Sete CidadesPicknicken bij Sete CidadesSete Cidades - O Poejo

Maak een mooie wandeling bij Sete Cidades

Het kratermeer van Sete Cidades leent zich perfect voor een mooie wandeling. Je kunt een rustige en vlakke wandeling maken langs de rand van het meer, maar het is nog toffer om de wandelpaden in of op de kraterrand te ontdekken. Naast de eerder genoemde hike naar het Boca do Inferno uitzichtpunt is ook de wandelroute PR3 SMI erg populair. Deze route start bij het uitzichtpunt Vista do Rei en eindigt in het plaatsje Sete Cidades. Het nadeel van deze hike is dat je slechts 20 minuten mag parkeren bij Vista do Rei en dat je eenmaal aangekomen in Sete Cidades dus ook weer terug omhoog moet wandelen. Een handigere optie is daarom om een begeleide wandeltocht te boeken, waarbij het vervoer en eventuele wandelstokken zijn inbegrepen.

Koeien bij het meer van Sete Cidades - São Miguel, Azoren

Maak een fietstocht om het kratermeer

Naast wandelen kun je ook heel goed fietsen in Sete Cidades. Langs een groot deel van het meer liggen fietspaden en er is een mooie route van zo’n 16 kilometer uitgestippeld die goed op een normale fiets is af te leggen. Uiteraard krijg je de route mee. Wil je liever een uitdagendere route? Kies dan voor een fietstocht met een e-bike waarbij je ook wat meer bergopwaarts rijdt. Deze routes variëren van 16 tot 38 kilometer en je krijgt GPS en een kaart mee.

Boca do Inferno - São Miguel, Azoren

Verken de omgeving met een quad

Een andere toffe optie om in korte tijd veel van het meer te zien is om met een quad rond de krater van Sete Cidades te rijden. Je hebt hierbij een fantastisch uitzicht op de meren en de zee in de verte en het is natuurlijk sowieso een hele gave ervaring om met een quad te rijden. Je kunt hierbij kiezen uit een tour met een ATV (all-terrain vehicle) of UTV (utility task vehicle). Op de ATV kun je met twee personen zitten. De UTV is wat groter en sneller en hier kun je met vier personen in. 

Kajak of SUP op het meer

Het is ook mogelijk om het meer op te gaan, bijvoorbeeld met een kajak of een paddleboard. Zeker op een zonnige dag is het heerlijk om hier het water op te gaan en zo krijg je weer een heel ander perspectief op de meren. Je kunt kiezen uit 30 minuten, 1 uur of 2 uur huur. Alle kajaks hebben een dubbele zitplaats maar zijn ook geschikt voor 1 persoon. De SUP-boarden zijn enkel geschikt voor 1 persoon.

Sete Cidades - Kajakken

Bewonder de Igreja de São Nicolau bewonderen

Het kleine en pittoreske plaatsje Sete Cidades is de moeite waard om even doorheen te wandelen. Er wonen slechts 850 mensen en het is er heerlijk relaxt. Eén van de mooiste bezienswaardigheden in Sete Cidades is de Igreja de São Nicolau, een prachtige kerk omgeven door een klein park.

Sete Cidades - Igreja de São Nicolau

Bezoek de speeltuin in Sete Cidades

Reis je met kinderen? Tussen de kerk en het meer in vind je een leuke speeltuin.

Combineer Sete Cidades met Praia dos Mosteiros

Op minder dan 20 minuten rijden van Sete Cidades, aan de westkust van São Miguel, ligt Praia dos Mosteiros, een prachtig zwart vulkanisch strand.  Vanaf dit strand heb je ook goed zicht op de grote en unieke rotsen die hier in de zee staan. Praia dos Mosteiros is één van de mooiste plekken van São Miguel voor het bekijken van de zonsondergang.

São Miguel - Praia dos MosteirosSão Miguel - Praia dos Mosteiros

Hoe kom je bij Sete Cidades?

Het plaatsje Sete Cidades ligt in het westen van São Miguel, op ongeveer 40 minuten rijden van de hoofdstad Ponta Delgada. De handigste manier om Sete Cidades te bezoeken is met een huurauto. Je kunt bij alle uitzichtpunten en in het dorp zelf gratis parkeren. Houd er wel rekening mee dat er bij sommige uitzichtpunten weinig parkeerplaatsen zijn en dat er soms ook een maximum tijd geldt dat je mag parkeren. Zo mag je bij Miradouro da Vista do Rei slechts 20 minuten parkeren.

Tip: wij huren onze auto’s op reis altijd via de Nederlandse organisatie Sunny Cars, omdat bij hen de autohuur all-in is, wat betekent dat je nooit extra hoeft te betalen voor verzekeringen en bij eventuele schade zelfs geen eigen risico betaalt.

Sete Cidades - Miradouro da Vista do Rei

Tours naar Sete Cidades

Heb je geen huurauto tot je beschikking? Dan zijn er ook voldoende georganiseerde tours waarbij je Sete Cidades kunt bewonderen. Hierbij wordt een bezoek aan Sete Cidades gecombineerd met andere bezienswaardigheden in de omgeving. Naast groepstours worden er ook privétours aangeboden. Je kunt kiezen uit een tour van een halve of hele dag.

Tip: check vooraf het weer met de Spot Azores app

De omgeving van Sete Cidades is niet voor niets zo groen. Het regent er namelijk regelmatig en het meer hangt ook vaak volledig in de mist, waardoor je bij de uitzichtpunten weinig tot niets ziet. Ik raad je daarom aan om de gratis app van Spot Azores te downloaden. Zo kun je via een webcam live het weer in Sete Cidades in de gaten houden. Het is slim om meteen deze kant op te rijden zodra je het meer kunt zien op de app. Bij ons hing er vrijwel de hele week een dichte mist en hadden we slechts twee dagen het geluk dat de mist wat weg getrokken was.

Sete Cidades in de mist

Andere mooie kratermeren op Sao Miguel

Lagoa do Fogo

Naast Sete Cidades liggen op São Miguel nog een aantal andere mooie kratermeren. Eén van de mooiste is Lagoa do Fogo. Dit is het hoogste kratermeer van het eiland en het wordt volledig omgeven door dichte bossen. Je kunt mooie wandelingen maken over de kraterranden rondom het meer. Daarnaast zijn er veel mooi uitzichtpunten. Sla zeker Miradouro da Lagoa do Fogo en Miradouro da Barrosa niet over.

Houd er rekening mee dat je in het hoogseizoen (15 juni tot 30 september) tussen 09:00 en 19:00u niet met je eigen auto naar Lagoa do Fogo kunt rijden. Er rijdt in plaats daarvan elke 20 tot 30 minuten een shuttle bus naar het meer. Je betaalt hiervoor €5 per persoon. Een alternatieve optie is het doen van een tour. Hierbij hoef je niet op de shuttle te wachten en zit de entree bij de tourprijs inbegrepen. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om voor 09.00u of na 19.00u het meer te bezoeken.

Lagoa do Fogo - São Miguel, Azoren Lagoa do Fogo - São Miguel, Azoren

Lagoa das Furnas

Nog verder naar het oosten ligt Lagoa das Furnas, vernoemd naar het gelijknamige dorp Furnas wat aan het meer grenst. De aarde rondom dit meer is nog steeds actief en je ziet dan ook op verschillende plekken water borrelen of stoom uit de grond komen. Je kunt aan het meer een boot of kajak huren om Lagoa das Furnas te verkennen. Ik raad je ook aan om naar het uitzichtpunt Miradouro do Pico do Ferro te rijden voor het mooiste uitzicht over Lagoa das Furnas en de groene omgeving. 

Lagoa das Furnas - São Miguel, Azoren Lagoa das Furnas - São Miguel, Azoren

Meer tips om te doen op São Miguel

Naast het bewonderen van de prachtige kratermeren is er nog veel meer te zien en te doen op São Miguel. Bezoek bijvoorbeeld de enige thee-en ananasplantages van Europa, wandel door de botanische tuinen, geniet van de fantastische uitzichten bij de verschillende miradouros, relax in de warmwaterbronnen, proef de lokale specialiteiten en ontdek de vele watervallen op het eiland. Wij hebben de beste tips om te doen op São Miguel voor je op een rijtje gezet!

Caldeira Velha op São Miguel, Azoren - De beste tips

Hoeveel dagen op São Miguel?

Wij verbleven zelf een week op São Miguel en ik vond dit perfect om het eiland rustig te verkennen. Ik raad je aan om minimaal 5 dagen uit trekken om het hele eiland te zien. Ben je nog op zoek naar een handige planning om de mooiste plekken en bezienswaardigheden van het eiland te zien? Ik deel de ultieme route door São Miguel in 5 dagen, zodat je alle hoogtepunten van dit mooie eiland kunt zien. Bekijk mijn planning voor São Miguel in 5 dagen, inclusief tips als je korter of langer op het eiland verblijft.

Doen op São Miguel, Azoren - Miradouro de Santa Iria

Ook naar de Azoren?

Rechtstreeks naar São Miguel

Vanaf Nederland zijn TUI Fly en Transavia de enige aanbieders die rechtstreeks op de Azoren vliegen. De totale vliegtijd bedraagt slechts 4,5 uur. Op de heenweg wordt er vaak een korte stop gemaakt op het eiland Terceira, waardoor je deze eilanden gemakkelijk kunt combineren.

Combineer de Azoren met Lissabon of Porto

Alle andere maatschappijen die naar de Azoren vliegen, zoals TAP Air Portugal of Ryanair, hebben een tussenstop in Lissabon of Porto. Je kunt er daardoor ook voor kiezen om voorafgaand of na je reis naar de Azoren nog een paar dagen in Lissabon of Porto door te brengen. Beide steden zijn fantastisch en deze vliegtickets met een tussenstop zijn vaak een stuk goedkoper dan rechtstreeks vliegen.

Wat te doen in Lissabon

Vervoer op São Miguel

Om de mooiste plekken van São Miguel te verkennen, zou ik je echt aanraden om een auto te huren. Wij boeken onze huurauto’s op reis altijd via Sunny Cars, omdat bij hen de autohuur all-in is, wat betekent dat je ter plekke geen verzekeringen meer hoeft af te sluiten en in geval van schade perfect verzekerd bent en zelfs geen eigen risico betaalt. Ik raad je aan om je huurauto op São Miguel op tijd te boeken, aangezien het aanbod redelijk beperkt is. Bij Sunny Cars kun je tot 1 uur van tevoren je huurauto kosteloos omboeken of annuleren.

Vervoer op de Azoren

Verblijf op São Miguel

Ik raad je aan om minstens 5 dagen door te brengen op São Miguel om alle hoogtepunten van het eiland te zien. Zelf verbleven we hier een volle week en ik vond dat eigenlijk perfect. De hoofdstad Ponta Delgada is een fijne uitvalsbasis tot het eiland, maar ook Sete Cidades is een fijne plek om een aantal dagen te verblijven om dit bijzondere kratermeer en de omgeving te verkennen. Ook zijn er verschillende mooie kustplaatsjes en unieke accommodaties te vinden op São Miguel. Er is letterlijk voor ieder wat wils. Wij hebben de tien mooiste plekken om te overnachten op São Miguel voor je op een rijtje gezet.

Verblijf op de Azoren

Complete pakketreizen naar São Miguel

Ondanks dat de Azoren nog geen heel drukbezochte bestemming zijn, zijn er steeds meer aanbieders die voordelige pakketreizen naar de Azoren aanbieden. Het voordeel hiervan is dat je vlucht en accommodatie (en in sommige gevallen zelfs je huurauto) inclusief zijn en dat er vaak voordelige aanbiedingen zijn. Tot slot heb je met een reisorganisatie altijd de garantie dat je thuiskomt, mocht er iets gebeuren.

TUI

Fijne en voordelige accommodaties, inclusief directe vlucht naar de Azoren met TUI Fly.

Meer informatie

Eliza was here

Unieke en kleinschalige accommodaties op de Azoren inclusief vlucht en huurauto.

Meer informatie

Voja Travel

Kleinschalige reisorganisatie gespecialiseerd in reizen naar de Azoren.

Meer informatie

Sunweb

Groot aanbod voordelige accommodaties inclusief vlucht.

Meer informatie

Doen op São Miguel, Azoren - Ribeira dos Caldeirões

Eilandhoppen op de Azoren

Naast São Miguel bestaan de Azoren uit nog 8 andere prachtige eilanden. Doordat de eilanden relatief dichtbij elkaar liggen, kun je hier perfect eilandhoppen. Verschillende organisaties bieden een individuele rondreis op de Azoren aan.

Voja Travel

Voja is een kleinschalige reisorganisatie, gespecialiseerd in reizen naar de Azoren. Je boekt hier mooie, op maat gemaakte, individuele rondreizen.

Meer informatie

Sunweb

Voordelige Fly & Drives om de eilanden van de Azoren op eigen gelegenheid te ontdekken.

Meer informatie

Eilandhoppen op de Azoren

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven