Mooiste plekken Portugal - Douro

Auto huren in Portugal: de beste tips

Home / Portugal / Auto huren in Portugal: de beste tips

Portugal is een perfecte bestemming voor een mooie roadtrip. Met een huurauto ontdek je gemakkelijk de mooiste plekken van Portugal: van de prachtige stranden en kliffen in de Algarve tot de groene heuvels vol wijnvelden in het noorden en van de historische steden Lissabon en Porto tot de groene eilanden van de Azoren en Madeira. Wil jij binnenkort ook een roadtrip maken door Portugal en wil je meer weten over het huren van een auto in Portugal? Wij delen onze ervaring en geven je de beste tips voor een auto huren in Portugal!

Waar in Portugal kun je een auto huren?

Er zijn meer dan 80 locaties waar je je huurauto kunt ophalen in Portugal, zowel op het vasteland als op de Azoren en Madeira. De meest populaire plekken om een auto te huren in Portugal zijn Faro, Lissabon en Porto.

Auto huren in Faro

Faro ligt in het zuiden van Portugal en is de plek waar de meeste huurauto’s worden opgehaald. Ga je roadtrippen in de Algarve? Dan kun je het beste je auto huren op het vliegveld van Faro. De Algarve leent zich perfect om met een huurauto te verkennen en zo ontdek je gemakkelijk de mooiste stranden en baaitjes van deze prachtige regio.

Lagos Ponta da Piedade

Auto huren in Lissabon

Een andere populaire bestemming om je roadtrip door Portugal te beginnen is de hoofdstad Lissabon. Vanuit Lissabon rijd je gemakkelijk naar de nabijgelegen plaatsjes Cascais of Sintra, naar de zuidelijke Algarve of juist via de prachtige kustlijn naar Porto in het noorden. We raden je aan om je huurauto niet direct op te halen bij aankomst in Lissabon. Tijdens een stedentrip in Lissabon heb je namelijk niets aan een auto en dit zorgt alleen maar voor onnodige huur-en parkeerkosten. Het is voordeliger om na je stedentrip in Portugal met de bus of metro terug naar het vliegveld reizen en daar je huurauto ophalen.

Doen in Lissabon

Auto huren in Porto

Ook Porto is een populaire plek om een auto te huren in Portugal. Je auto kun je het beste ophalen op Porto Airport, het vliegveld van Porto. Vanuit Porto kun je prachtig roadtrippen door de groene Douro vallei of juist een mooie roadtrip maken richting het zuiden langs de schilderachtige dorpjes aan de kust.

auto huren porto

One-way: je huurauto op een andere plek inleveren

Doordat Portugal een langwerpige vorm heeft, kan het handig zijn om je huurauto op een andere plek weer in te leveren dan dat je hem ophaalt. Zo kun je je roadtrip door Portugal bijvoorbeeld starten in Porto in het noorden en eindigen in het zuiden in de Algarve. In sommige gevallen betaal je hiervoor een one-way toeslag, maar vaak vervalt deze toeslag als je je auto langer dan 7 dagen huurt, zeker als je de auto ophaalt en inlevert op een vliegveld. Wij huurden bijvoorbeeld eerder al een auto op het vliegveld van Porto en leverden hem weer in op het vliegveld van Lissabon. We hoefden hier bij Sunny Cars geen extra toeslag voor te betalen.

Porto

Met je huurauto van Portugal naar Spanje

Het is ook erg leuk om tijdens je vakantie in Portugal een uitstapje te maken naar Spanje. Vanuit Faro in het zuiden van Portugal rijd je bijvoorbeeld al in 2 uur naar Sevilla. Houd er rekening mee dat je bij een grensoverschrijding een toestemmingsformulier nodig hebt. Je mag namelijk niet ‘zomaar’ de grens over met je huurauto. Deze cross border kun je het beste direct bij het maken van je reservering aanvragen. Je kunt dan duidelijk zien of een grensoverschrijding is toegestaan en wat de eventuele extra kosten zijn. Wanneer je dit ter plekke nog wil regelen, zijn de kosten vaak een stuk hoger.

Sunny Cars autohuur - grensoverschrijding
Bron: Sunnycars.nl

All-inclusive auto huren zonder eigen risico

De grootste ergernis bij autohuur zijn onvoorziene kosten. Allerlei horrorverhalen over bijkomende kosten of verplichte verzekeringen ter plekke hebben ons persoonlijk ook lang tegengehouden om op reis een auto te huren. Wij raden je daarom echt aan om in Portugal een auto te huren zonder eigen risico. Met een vooraf geboekt all-inclusive huurpakket heb je namelijk bijna altijd de voordeligste deal. Via de Nederlandse maatschappij Sunny Cars zitten alle verzekeringen al inbegrepen. Wij boeken al onze huurauto’s op reis via deze maatschappij en zijn ontzettend tevreden over de service. De Nederlandse klantenservice is 24/7 bereikbaar, wat ook een groot voordeel is ten opzichte van andere autoverhuurders. Sunny Cars is zonder twijfel de meest betrouwbare autoverhuurder in Portugal.

Costa Nova

Waar verblijven Algarve

Wat kost een auto huren in Portugal?

Er is helaas geen eenduidig antwoord op de vraag wat het kost om een auto te huren in Portugal. Je kunt al een auto huren vanaf zo’n €35 per dag, maar in het hoogseizoen kunnen de prijzen stijgen tot €100 voor een dag autohuur. De prijs hangt vooral af van de periode waarin je reist en het moment waarop je boekt. Wij raden je in ieder geval altijd aan om zo vroeg mogelijk te boeken, omdat er dan nog het grootste aanbod is en de prijzen een stuk lager liggen. Via Sunny Cars zie je in 1 minuut de kosten van autohuur in de periode van jouw reis. Wil je graag besparen op je autohuur? Wij hebben de beste tips voor je op een rij gezet.

Portugal Algarve Ria Formosa - Reisgenie

Vanaf welke leeftijd mag je een auto huren in Portugal?

De minimum leeftijd om in Portugal in een auto te huren is 25 jaar. Daarnaast is er de eis dat je minimaal 1 jaar (en bij sommige verhuurders zelfs 2 jaar) in het bezig moet zijn van een geldig rijbewijs. In sommige gevallen is het echter wel mogelijk om de leeftijdsgrens te verlagen, waardoor je vanaf 21 jaar al een auto kunt huren in Portugal. Dit kan bijvoorbeeld met de Jonge Bestuurder service van Sunny Cars. Met deze service is de leeftijdsverlaging onderdeel van je all-in huursom en dus vooraf al geregeld én betaald. In het filtermenu zie je of deze service op jouw bestemming beschikbaar is.

Een auto huren in Portugal zonder creditcard

Voor vrijwel alle autoverhuurders in Portugal heb je een creditcard nodig. Heb je geen creditcard? Via Sunny Cars kun je tegenwoordig ook een auto huren in Portugal zonder creditcard. Dit kan via hun unieke Geen Waarborg service. Normaal gesproken moet je altijd een waarborg betalen als je een auto huurt. Dit gebeurt normaal gesproken met je creditcard bij de lokale verhuurder. Met de Geen Waarborg Service neemt Sunny Cars het risico voor de borg volledig over en staan ze voor jou garant. Bij het ophalen van de huurauto hoef je alleen een voucher in te leveren en is het niet nodig om een borg achter te laten. Met deze service kun je dus een auto huren in Portugal zonder creditcard. Houd er wel rekening mee dat niet alle type auto’s te huur zijn zonder creditcard.

Strand Arrifana

Onze ervaring met een auto huren in Portugal

Wij hebben meerdere malen een auto gehuurd in Portugal en hebben niets dan goede ervaringen gehad. Het rijden in Portugal is vrij makkelijk en de wegen zijn over het algemeen van goede kwaliteit. Het rijden in grote steden als Lissabon en Porto is wel wat uitdagender, dus we zouden aanraden om in die steden aan de rand van het centrum te verblijven of om je huurauto pas op te halen na een bezoek aan de steden. De Portugese Algarve leent zich perfect voor een roadtrip. Wij hebben hier al meerdere keren een auto gehuurd en zo de mooiste plekken van deze streek bezocht. Ook op Madeira hebben we eerder een huurauto geboekt en dit is heel goed bevallen.

Wat te doen op Madeira

Tol in Portugal

In Portugal zijn er maar liefst 29 tolwegen. Een deel daarvan zijn elektronisch. We adviseren daarom om, als je van plan bent over deze tolwegen te rijden, een elektronisch tolkastje (Easytoll) te huren, zodat de tol automatisch van je creditcard wordt afgeschreven. Als je geen tolkastje hebt, dien je de tol zelf binnen 5 werkdagen te betalen bij een postkantoor, erg omslachtig dus. Je kunt Easytoll gemakkelijk ter plekke bijboeken. Wil je liever niet over de tolwegen rijden? Gebruik dan onderweg Google Maps. Hier kun je gemakkelijk de optie ‘vermijd tolwegen’ selecteren.

Parkeren in Portugal

Het is in Portugal verboden te parkeren aan de linkerzijde van de weg of in parkeervakken aan de linkerkant. Daarnaast is het niet toegestaan te parkeren bij een gele streep langs de weg, binnen 10 meter van een spoorwegovergang en binnen 5 meter van een tankstation.

Tanken in Portugal

Tanken in Portugal gaat op dezelfde manier als in Nederland. Bij tankstations kan contant en met een bankpas worden betaald en in veel gevallen ook met je creditcard. Let er wel goed op dat je de juiste brandstof tankt. In het Portugees lijken de woorden voor diesel en benzine namelijk enorm op elkaar. Gasolina is benzine en Gasóleo is diesel.

On the road arrifana

Wanneer kun je het beste je auto huren?

We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: je kunt de auto voor je vakantie in Portugal het beste zo vroeg mogelijk boeken. Er is namelijk een enorme vraag naar huurauto’s wereldwijd en voor Portugal is dit niet anders. Hierdoor loont het echt om zo vroeg mogelijk je auto te huren. Hoe eerder je boekt, hoe goedkoper het is. Bij Sunny Cars nog tot 1 uur voor de pick up tijd je autohuur kosteloos wijzigen of annuleren. Je loopt dus geen risico door je auto vroeg te reserveren. Mochten je reisplannen veranderen, dan kun je de auto gewoon omboeken of annuleren.

Arrifana Wandelen - Rota Vicentina - Fishermen's trail

We hopen dat dit artikel je vragen over een auto huren in Portugal beantwoord heeft. Mocht je nog andere vragen hebben, dan stel ze gerust in de reacties hieronder. Wil je meer lezen over reizen in Portugal? Bekijk al onze artikelen over Portugal.

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven