aperitivo caffe zamboni

Must do: Italiaanse aperitivo

Home / Italië / Bologna / Must do: Italiaanse aperitivo

Dat Italianen gek zijn op lekker eten hoef ik je vast niet te vertellen. Waar je ook komt in Italië, overal vind je vitrines vol zoete lekkernijen, grote borden met pasta en smaakvolle sauzen en dipjes. Toch is er een Italiaans fenomeen waar ik graag over uit wil wijden en dat is de Italiaanse aperitivo.

 

Wat is de Italiaanse aperitivo?

Zoals de naam al duidelijk impliceert gaat het om de paar uur voor het diner waarbij je een aperitief nuttigt om de eetlust op te wekken. In Italië gebeurt dit veelal door het drinken van een Spritz met bijvoorbeeld Aperol of Campari. Tijdens onze stedentrip naar Bologna stuitten we volledig onverwacht op het aperitivo fenomeen. Al wandelend door de straten van Bologna zagen we overvolle terrassen met mensen die genoten van een spritz en een bordje eten. Nieuwsgierig gluurden we naar binnen bij de desbetreffende zaken en zagen we dat er schalen vol lekkere hapjes uitgestald stonden. We waren wel al bekend met dit fenomeen, maar hadden er totaal niet bij stil gestaan dat je ook in Bologna kunt genieten van aperitivo! Enthousiast besloten we de volgende avond de beste aperitivo zaak van Bologna op te zoeken.

 

Wat kun je verwachten van een aperitivo?

Veel! Van oudsher is het idee dat je bij aperitivo de ergste honger stilt. Dit doe je door een klein bordje met bijvoorbeeld brood, olijven, vleeswaren of kaas te nuttigen voordat je daadwerkelijk aan je diner gaat beginnen. Echter is de aperitivo in veel zaken zo groot geworden, dat het een hele maaltijd betreft. In veel cafés staat een buffettafel vol lekker eten uitgestald en kun je zo veel pakken als je wilt. Het is trouwens wel de bedoeling dat je eerst een (alcoholisch) drankje bestelt alvorens je je op de buffettafel stort.

 

aperitivo_caffe_zamboni

 

Wij kozen in Bologna voor Caffè Zamboni, een populair café onder studenten. Deze zaak staat bekend om zijn goede aperitivo en dus besloten we hier plaats te nemen. De buffettafel stond bomvol eten en deze werd constant aangevuld met nieuwe lekkernijen. Zo stond er: tortellini, pizzabrood, zoete croissants, gegrilde groentes, pompoen uit de oven, flatbread, hazelnootcake, olijven, een enorme bak parmazaanse kaas, vers fruit en salade. Letterlijk voor elk wat wils dus en de kwaliteit was meer dan prima.

 

aperitivo_italie

aperitivo_zamboni

 

Waarom kiezen voor een aperitivo?

Italië is geen goedkoop vakantieland. Als je fatsoenlijk uit eten wilt gaan, ben je al gauw hetzelfde of zelfs meer kwijt dan wanneer je in Nederland in een restaurant aanschuift. De aperitivo is een prachtige budgetoptie voor als je een avond goedkoper uit wilt zijn. Je bestelt namelijk een cocktail of ander drankje voor ongeveer 8 euro en daarna mag je onbeperkt gebruik maken van het buffet. Dit betekent dat, als je het bij één drankje houdt, je voor slechts 8 euro goed gegeten hebt! Natuurlijk is een aperitivo niet te vergelijken met echt uit eten gaan. Je moet zelf steeds naar het buffet lopen en het is bij goede zaken vrij druk en chaotisch. Toch kan ik zeggen dat ik de Italiaanse aperitivo echt een aanrader vind. Het is goed voor de portemonnee en het is een ontzettend leuke ervaring om eens meegemaakt te hebben.

 

Heb jij wel eens gebruik gemaakt van een aperitivo buffet in Italië?

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

14 reacties op “Must do: Italiaanse aperitivo”

 1. Wij zien het ook hier in noord Italië, super leuk! Het is de bedoeling dat je per drankje 1 bordje neemt, wil je dus nog een bordje wordt er wel verwacht dat je ook nog een drankje neemt.

 2. Ik hoop niet dat we als Nederlanders misbruik maken van een Italiaanse traditie om een hapje bij de borrel te mogen nemen. Dit verhaal vind ik klinken als ware het hele buffet een soort gratis maaltijd… Zo houden we de naam van krenterig volk. Enige bescheidenheid en respect is hier op zijn plaats!

  1. Hoi Rob, deze post is niet respectloos bedoeld, maar juist een tip om mee te doen met lokale gebruiken. Ook de Italianen zelf eten goed van de aperitivo en je wordt echt niet als ‘krenterige Nederlander’ gezien omdat je gezellig mee borrelt en eet.

 3. Italië duur? Serieus? Dan denk ik toch dat je iedere keer het duurste restaurant gekozen hebt en steeds op een toeristische trekpleister bent gaan zitten. Een pizza is vaak niet duurder dan een euro of 8. Dan heb je de meest uitgebreide gekozen. Een pasta is rond de 9 euro. Vlees of vis max 12 euro.

  Wij aten vaak rond de 25 euro met zn 2. Incl halve liter wijn, een liter water, een voorafje en een koffie na.

  Nee het eten is in Italie alle behalve duur, een cola is meestal rond de 2 euro (max) en dan krijg je 330 ml. We dronken ze ook vaak voor 1.50. Hebben toch dik 3 weken door Italië gereist.

  1. Hoi Esther, Het ligt er natuurlijk maar net aan waar je in Italië bent. De steden zijn over het algemeen niet goedkoop en nee, ik ga nooit zitten bij toeristische trekpleisters. Ik geloof graag dat je buiten de steden voor een leuke prijs kunt eten :).

  2. ook mijn ervaring Italie is echt niet duur je wel op het san marco plein en dat soort pleintjes maar dat weet je van te voren

 4. een super concept; kan het niet anders zeggen . Voor het eerst in Milaan kennis gemaakt.
  ja dan is het in Nederland; als een schepje pinda’s krijgt een zielige bedoening

 5. Jaaaa dit is zo lekker! In Italie meerdere malen gedaan 🙂 Als je dan weer in Nederland bent is het wel weer wennen als je een cocktail besteld voor een flink bedrag en dan er niets bij krijgt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven