Colosseum

Colosseum in Rome bezoeken: de beste tips

Home / Italië / Rome / Colosseum in Rome bezoeken: de beste tips

Het Colosseum in Rome is zonder twijfel één van de bekendste bouwwerken uit de klassieke oudheid. Het is het grootste amfitheater in Italië en sinds 80 na Christus vochten gladiatoren er voor hun leven. Als je het Colosseum tegenwoordig bezoekt, heb je het gevoel even terug in de tijd te gaan. Er vinden uiteraard geen gevechten meer plaats, maar de sfeer is absoluut uniek te noemen. Ga jij naar Rome en wil je het Colosseum bezoeken? Met deze tips sta je niet in de rij en haal je het meeste uit je toegangsticket.

Colosseum in Rome bezoeken

Het Colosseum is verkozen tot één van de 7 moderne wereldwonderen en dat is wat mij betreft volledig terecht. Als je het Colosseum gaat bezoeken, weet ik zeker dat je enorm onder de indruk gaat zijn van het gebouw. Zeker als je je bedenkt dat het 2000 jaar geleden gebouwd is en het oorlogen, aardbevingen en branden overleefd heeft. Een stedentrip naar Rome is dan ook niet compleet zonder het Colosseum gezien te hebben.

Hoe bestel je tickets voor het Colosseum?

Veel mensen vragen zich af of het Colosseum gratis te bezoeken is. Dit is niet het geval en ik denk dat dat maar goed is ook. Dit is de bekendste bezienswaardigheid van Rome en iedereen die de stad bezoekt wil het Colosseum zien. Dagelijks bezoeken maar liefst 7000 tot 8000 toeristen het Colosseum. Een enorm aantal natuurlijk en daarom kun je tegenwoordig enkel nog online een toegangsticket reserveren.

Tickets voor het Colosseum kun je maximaal 1 maand van tevoren boeken. Je koopt altijd een kaartje voor een bepaald tijdslot. Dit betekent dat je alleen naar binnen mag op het gekozen tijdstip. Geen zorgen, een paar minuten eerder of later is geen probleem. Ik raad je aan om minstens 10 minuten voor je tijdslot in de rij te gaan staan, zodat je zeker op tijd bent. Entreetickets zijn alleen te bestellen via de officiële website. Deze zijn snel uitverkocht, dus het is slim om echt een maand voor je bezoek te proberen om een kaartje te bemachtigen. Is dit niet gelukt? Geen zorgen, ik deel hieronder andere opties om toch het Colosseum te kunnen bezoeken. 

Colosseum

Het Colosseum inclusief het Forum Romanum en de Palatijnse Heuvel

Als je kaartjes voor het Colosseum bestelt, zijn deze altijd inclusief toegang tot het naastgelegen Forum Romanum en de Palatijnse Heuvel. Het Forum Romanum was het middelpunt van de oude stad en er zijn hier tegenwoordig nog flink wat ruïnes te bewonderen. Wandel over de paden waar Romeinse keizers gelopen hebben en bewonder de immense zuilen die nog overeind staan. De Palatijnse heuvel was het gebied waar de keizer van het Romeinse rijk verbleef. Een indrukwekkende plek met bovenop de heuvel een weelderige rozentuin.

Je hoeft het Colosseum, Forum Romanum en de Palatijnse Heuvel niet allemaal op dezelfde dag te bezoeken. Alleen voor het Colosseum kies je een tijdsslot. Voor Forum Romanum en de Palatijnse Heuvel kan dit niet. Je kunt meteen na je bezoek aan het Colosseum doorwandelen naar het Forum Romanum en de Palatijnse Heuvel, maar je kunt er ook voor kiezen om deze de volgende dag te bezoeken. Als je maar kort de tijd hebt in Rome zou ik je bezoek aan deze bezienswaardigheden achter elkaar plannen omdat ze letterlijk naast elkaar liggen. Zelf was ik een week in Rome en koos ik ervoor om de volgende dag op mijn gemakje het Forum Romanum en de Palatijnse Heuvel te bezoeken.

Forum RomanumForum Romanum Forum Romanum

Uitverkochte kaartjes

Zoals gezegd is de kans aanwezig dat de tickets voor het Colosseum via de officiële website niet meer verkrijgbaar zijn. Dit betekent echter niet dat je het onmogelijk is om het Colosseum te bezoeken. Meestal zijn er namelijk nog wel tickets in combinatie met een tour beschikbaar. Sowieso is het ontzettend leuk om met een gids op pad te gaan als je meer wilt leren over de geschiedenis van Rome. Zijn de losse tickets uitverkocht? Kies er dan voor om kaartjes in combinatie met gids te boeken.

Het Colosseum inclusief het Forum Romanum, de Palatijnse Heuvel en de Arenda

Zelf koos ik voor mijn bezoek aan het Colosseum voor tickets inclusief bezoek aan de arena. Met deze kaartjes mag je niet één, maar twee niveaus lager komen dan andere bezoekers. Ik vond het uitzicht vanaf hier heel gaaf omdat je nog dichterbij het blootgelegde gangenstelsel staat. Vroeger waren dit de kelders waar dieren en gladiatoren zaten te wachten tot ze de arena moesten betreden. Met deze tickets mag je ook nog de tunnels onder het Colosseum in. Een super bijzondere ervaring!

Bijkomend voordeel van tickets inclusief toegang tot de arena is dat minder mensen voor deze tickets kiezen en het hier dus rustiger was dan in de rest van het Colosseum. Bij deze tickets zit ook een bezoek aan het Forum Romanum en de Palatijnse Heuvel weer inbegrepen. Daarnaast is er ook nog een optie waarbij je de tunnels onder het Colosseum bezoekt. De tickets zijn prijzig, maar dit is wel een unieke ervaring.

ColosseumColosseumColosseum

Openingstijden Colosseum

Het Colosseum is door het jaar heen op verschillende tijden geopend. Je kunt tijdslots kiezen tot één uur voor sluitingstijd, zodat je minstens een uur hebt voor je bezoek aan het Colosseum. Het Colosseum is de meeste maanden geopend rond 09.30 en sluit tegen 19.00. Als je een ticket gaat boeken, zie je automatisch wat het laatste tijdslot is wat je kunt kiezen.

Wat mij betreft is de beste tijd om het Colosseum te bezoeken de namiddag. Ik had in oktober een tijdslot om 16.45, de één na laatste optie, aangezien het Colosseum om 19.00u dicht ging. Het was echt niet druk en ik hoefde amper te wachten op bijvoorbeeld de security check. Ideaal! Het gevolg hiervan was wel dat ik na mijn bezoek aan het Colosseum geen tijd meer had voor het Forum Romanum en de Palatijnse Heuvel. Ik bezocht deze een dag later, maar dat is wel iets om rekening mee te houden.

Vind je zo laat op de dag niet prettig, probeer dan juist voor een zo vroeg mogelijk tijdslot te gaan. Midden op de dag is het in ieder geval het drukst.

Colosseum

Hoelang duurt een bezoek aan het Colosseum?

Het ligt er natuurlijk aan of je het Colosseum met een gids bezoekt of op eigen gelegenheid, maar ik denk dat de gemiddelde bezoeker ongeveer één uur binnen is. In de gangen van het Colosseum kun je meer informatie vinden over het bouwwerk en er staat bijvoorbeeld een maquette. Het is absoluut  leuk om hier even bij stil te staan, maar ik verwacht niet dat je hier uren zoet mee bent. Reken op één tot anderhalf uur voor je bezoek aan het Colosseum.

ColosseumColosseum

Waarom is het Colosseum gebouwd?

In 70 na Christus startte de bouw van het amfitheater genaamd het Colosseum. Het werd gefinancierd door de buit van een enorme plundering in Jeruzalem. Hierbij zijn ook veel Joodse slaven mee naar Rome genomen die ingezet werden voor de bouw. De plek die gekozen werd voor het Colosseum is niet toevallig: eerder lag hier een kunstmatig aangelegd meer wat voor de sadistische keizer Nero gegraven was. De nieuwe heersers wilden alle herinneringen aan Nero uitwissen en bouwden daarom het Colosseum op deze plek.

Na de opening van het Colosseum in 80 na Christus vonden er eeuwenlang gevechten tussen mens en dier plaats. In 523 was de laatste voorstelling. In de tussenliggende jaren zijn er naar schatting 400.000 mensen en miljoenen dieren in de arena gestorven. Een bizarre, heftige geschiedenis die je bezoek aan het Colosseum zeker een andere dimensie geeft.

Colosseum bezoeken

Mooi uitzicht op het Colosseum

Het Colosseum is natuurlijk niet alleen van binnen prachtig en indrukwekkend. De buitenkant is minstens zo mooi. Omdat het Colosseum op een groot plein staat heb je als je aan komt lopen al goed zicht op het hele gebouw.

Wil je uitzicht op het Colosseum vanaf een hoger standpunt dan raad ik je aan om Parco del Colle Oppio te bezoeken. Dit park ligt aan de andere kant van de weg die langs het Colosseum loopt en vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op het Colosseum.

Tickets Colosseum

Colosseum bezoeken
Colosseum bezoeken

Andere bezienswaardigheden in Rome

Naast het Colosseum heeft Rome nog veel meer moois te bieden. Sla zeker de Sint Pieter, het Vaticaans Museum, het Pantheon en de Trevifontein niet over als je Rome voor het eerst bezoekt. 

Trevi Fontein

Het beste van Rome in twee dagen

Ben je maar relatief kort in Rome? Dan kun je gelukkig alsnog veel van de stad zien. Het centrum van Rome is vrij compact, dus je kunt in één weekend prima de hoogtepunten van de stad zien en de lekkerste Italiaanse gerechten proeven. 

Bezienswaardigheden Rome

Fietsen in Rome

Een andere leuke optie om in korte tijd meer van Rome te zien is door een fietstocht te maken langs de bekendste bezienswaardigheden van Rome. Fietsen in Rome is verrassend leuk om te doen. Zeker als je slechts een paar dagen in de Italiaanse hoofdstad bent, is een fietstour met een Nederlandstalige gids een aanrader. 

fietsen in Rome

Goedkoop en lekker eten in Rome

Reizen en eten zijn voor ons onlosmakelijk met elkaar verbonden. Gelukkig kun je in Rome geweldig eten. Wil je weten waar je de lekkerste pizza, pasta, broodjes, ijsjes en tiramisu van Rome vindt?

IJs in Rome

Het Colosseum is een bezienswaardigheid in Rome die je echt niet mag missen. Ik ben er ondertussen twee keer geweest en het blijft ontzettend indrukwekkend om te zien. 

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

1 reactie op “Colosseum in Rome bezoeken: de beste tips”

  1. Hoi, bedankt voor de handige informatie! Wij willen ook graag de arena van het Colosseum bezoeken. Kun je dit ook boeken via de officiële site (www.coopculture.it)? Ik ben misschien blind maar kan die optie niet vinden….

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven