Burano Venetië

Burano: kleurrijke dagtrip vanuit Venetië

Home / Italië / Burano: kleurrijke dagtrip vanuit Venetië

Burano is zonder twijfel het meest kleurrijke eiland dat ik ooit bezocht heb. Het ligt in de Laguna di Venezia, op slechts drie kwartier varen van Venetië. De gekleurde huisjes trekken veel toeristen aan, maar toch is het hier nog een heel stuk rustiger dan in Venetië. Burano is daardoor een perfecte bestemming om de drukte in Venetië even te ontvluchten. Kijk mee naar het kleurrijke en vrolijke Burano!

De kleurrijke huizen op Burano

Toen wij door Burano liepen, waren we best verbaasd dat letterlijk elk huis op het eiland zo’n vrolijke kleur heeft. Het lijkt wel alsof geen enkel huis dezelfde kleur heeft en sowieso zie je nooit twee huizen met een soortgelijke kleur naast elkaar staan. Bij nader onderzoek blijkt dat dit komt door de strenge regelgeving van de gemeente. Je moet namelijk een aanvraag doen wanneer je je huis graag in een andere kleur wil verven. De gemeente geeft vervolgens aan uit welke kleuren je mag kiezen. Hierdoor blijft het eiland zijn vrolijke kleuren behouden. Deze traditie wordt al eeuwen in stand gehouden. Vroeger leefden er vooral veel vissers op Burano. Naar verluid schilderden zij hun huis eeuwen geleden al bewust in felle kleuren, zodat ze hun eigen huis vanaf de zee makkelijker konden herkennen en terugvinden.

Burano VenetiëBurano Venetië

Vissers en kant en op Burano

De belangrijkste inkomstenbron van het eiland is lange tijd de visserij geweest. Terwijl de mannen het grootste deel van de tijd op zee zaten, creëerden de vrouwen hun eigen inkomstenbron. Zij maakten op Burano jarenlang kant van hoge kwaliteit. Dit kant werd zo populair, dat men hier uiteindelijk meer geld mee verdiende dan met de visserij. Nog steeds zie je op het eiland veel winkels waar kant verkocht wordt. Er is zelfs een museum gewijd aan het traditionele kantklossen. Je vindt dit Museo del Merletto in het centrum van Burano.

Burano VenetiëBurano VenetiëBurano Venetië

Toerisme op Burano

Tegenwoordig haalt Burano ook een groot deel van haar opbrengsten uit het toegenomen toerisme op het eiland. Vanuit Venetië is het nu zelfs mogelijk om een georganiseerde tour naar Burano te boeken, waardoor je vooral veel Chinezen en Amerikanen zal tegenkomen op het eiland. Toch was het op Burano een stuk rustiger dan in Venetië. Persoonlijk viel het me echt alleszins mee met de drukte. In de hoofdstraat was het wel vrij druk, maar zodra je de zijstraatjes inslaat word je overvallen door rust en stilte. Hier waan je je weer even in het dagelijks leven van de lokale bevolking. Je ziet bijvoorbeeld mensen die de was ophangen of hun planten water geven.

Burano VenetiëBurano Venetië Burano Venetië

Wat is er te doen op Burano?

Burano heeft, los van de gekleurde huizen, weinig echte bezienswaardigheden. Het is vooral een fijn eiland om lekker rond te wandelen en heel veel foto’s te maken. Het eiland is niet groot, maar je kunt je er prima een of twee uur vermaken. Er zijn ook verschillende restaurants en terrasjes waar je even kunt genieten van een drankje in de zon. Loop vooral ook de verschillende zijstraatjes in, zodat je Burano in alle rust kunt ontdekken.

Burano VenetiëBurano VenetiëBurano Venetië

Combineer je bezoek met het eiland Murano

Een bezoek aan Burano is goed te combineren met een tussenstop op het eiland Murano, dat tussen Venetië en Burano in ligt. Murano is met name bekend vanwege de glasblazers. Deze glasblazers leefden aanvankelijk in Venetië, maar werden in 1291 verbannen naar Murano. Het risico dat er brand ontstond was namelijk te groot in een stad die toen nog grotendeels van hout gebouwd was. De glasblazers hebben Murano uiteindelijk nooit mogen verlaten, omdat men bang was dat ze het geheim van het glasblazen zouden delen. Nog steeds zijn er veel glasblazers actief op Murano. Om de paar meter vind je een winkel waar je hun bijzondere kunstwerken van glas kunt kopen. Het is ook mogelijk om een kijkje te nemen in een glasfabriek om de glasblazers aan het werk te zien.

Wanneer je Burano en Murano wilt combineren, raad ik je aan om eerst Murano te bezoeken en pas daarna door te varen naar Burano. Wij deden dit zelf andersom en waren na alle kleurrijke huisjes in Burano eerlijk gezegd toch wat minder onder de indruk van Murano. Bovendien zijn de glasblazers met name in de ochtend aan het werk. Hierdoor kun je Murano het beste wat vroeger op de dag bezoeken.

Murano Venetië

Hoe kom je op Burano en Murano?

Je kunt Burano en Murano bereiken met de vaporetto, de veerboten van Venetië. Een enkeltje met deze boten kost € 7,50. Voor € 20 heb je een dagticket waarmee je de hele dag toegang krijgt tot alle vaporetto’s in Venetië en omgeving. Wanneer je meerdaagse tickets koopt, ben je vaak nog voordeliger uit. Om Burano te bereiken, kun je vanaf de halte bij het San Marco plein boot 4.1 of 4.2 nemen richting Murano. Vanuit daar stap je over op lijn 12 richting Burano. Op de terugweg vanuit Murano kun je ook de boot richting het treinstation van Venetië pakken. Een andere optie is om in Venetië een georganiseerde eilandentour met gids te boeken, waarbij je naast Burano en Murano ook een bezoek brengt aan het eiland Torcello.

Burano Venetië Burano VenetiëBurano Venetië

Padova: een andere dagtip vanuit Venetië

Ben je nog op zoek naar een andere leuke dagtrip vanuit Venetië? Dan is Padova misschien iets voor jou! Wij waren zelf blij verrast door deze leuke en sfeervolle Italiaanse stad. Je vindt hier een hoop gezellige markten waar ze heerlijke Italiaanse specialiteiten verkopen. Padova is ook een erg mooie stad vol bijzondere bouwwerken en sfeervolle straatjes. Bovendien staat de hele stad bomvol met gezellige terrasjes, zodat je even echt vakantie kunt vieren. Lees hier al onze tips voor een bezoek aan Padova.

Padova

Het kleurrijke Burano in beeld

Burano is het kleurrijkste eiland dat ik ooit gezien heb en één van de meest bijzondere plekken die ik ooit bezocht heb. Je wordt meteen vrolijk bij het zien van al die felgekleurde huizen en het is heerlijk om hier rond te dwalen. Mijn camera heeft overuren gemaakt op dit sfeervolle eiland. Wil je meer lezen over andere bijzondere steden en dorpen in Italië? Bekijk hier al onze artikelen over Italië.

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

4 reacties op “Burano: kleurrijke dagtrip vanuit Venetië”

  1. En naast het eiland is nog een eiland dat je via een loopbrug kan bereiken. In het park zit een leuk restaurant, niet goedkoop, maar je zit er heerlijk rustig en relaxed.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven