Palazzo della Mercanzia

De belangrijkste bezienswaardigheden van Bologna

Home / Italië / Bologna / De belangrijkste bezienswaardigheden van Bologna

Bologna, een stad die me verrast heeft en die mijn hart een beetje heeft gestolen. Een heerlijke plaats die vooral geschikt is om rond te dwalen en lekker te genieten van wat de Italiaanse keuken te bieden heeft. Bologna staat vooral bekend om haar smakelijke eten en rode huizen maar niet om de grote hoeveelheid bezienswaardigheden. Jammer, want deze zijn er wel degelijk! Ik stelde een mooi lijstje bezienswaardigheden op om je op weg te helpen tijdens een eerste bezoek aan Bologna.

 

#1 Piazza Maggiore

Dit is dé belangrijkste bezienswaardigheid van Bologna. Rondom Piazza Maggiore zijn alle grote bezienswaarigheden van de stad te vinden en het is hier dan ook aardig druk. Aan de rand van het plein zijn een aantal terrassen te vinden. Daarnaast staat voor het plein, op Piazza del Nettuno (Plein van Neptunus) een bijzonder standbeeld van, inderdaad, Neptunus.

piazza maggiore3

piazza maggiore2

piazza maggiore

 

#2 Palazzo dell’Archiginnasio

Dit is wat mij betreft de mooiste bezienswaardigheid van Bologna. Gelegen vlak achter Piazza Maggiore bevindt zich Palazzo dell’Archiginnasio, de oudste universiteit van Bologna. De belangrijkste bezienswaardigheid van deze voormalige universiteit is Teatro Anatomico, oftewel, het anatomie lokaal. Dit lokaal is volledig opgetrokken uit hout, met in het midden een marmeren tafel waarop een overleden persoon voor een voltallig publiek in de naam van de wetenschap ontleed werd. Daarnaast zijn de vele geschilderde wapenschilden een prachtige bezienswaardigheid. Elke vierkante centimeter van de muren is bedekt met deze schilden. Als iemand cum laude afstudeerde kreeg hij een eervol plekje op de muur. Na verloop van tijd raakten de muren vol en werden grote schilden overgeschilderd door een hoop kleinere. Helaas is men hier iets te hoopvol in geweest: er zijn tal van kleine wapenschilden die ongevuld zijn gebleven. Bijzonder feit: Palazzo dell’Archiginnasio herbegt momenteel één van de oudste bibliotheken van de wereld. Als je deze wilt zien is het aan te raden om zelfverzekerd zonder grote camera in de hand naar binnen te lopen. De bibliotheek is namelijk enkel toegankelijk voor mensen die hier komen studeren, niet voor toeristen.

Palazzo dell’Archiginnasio2

anatomie lokaal bologna

Palazzo dell’Archiginnasio

 

#3 Biblioteca Salaborsa

Er bevindt zich nog een tweede bibliotheek in het centrum van Bologna. Biblioteca Salaborsa ligt pal aan Piazza Maggiore en is niet te missen.  De buitenkant is prachtig om te zien en daarom blijven veel mensen voor de deur staan om foto’s te maken. Het loont de moeite om ook even binnen te kijken. Het is gratis en vooral het plafond is zeker de moeite waard om even te gaan bekijken. In de kelder is er de mogelijkheid om oude Romeinse opgravingen te bezichtigen.

bibliotheek_bologna

 

#4 De torens van Asinelli en Garisenda

Het schijnt dat er in de 12e eeuw maar liefst 180 torens in Bologna stonden. Deze zijn in de 13e eeuw bijna allemaal afgebroken, waarschijnlijk wegens veiligheidsredenen. Momenteel zijn er nog meerdere torens in Bologna te vinden waaronder die van Asinelli en Garisenda. De Asinelli toren is met zijn 97 meter de hoogte van de twee. De Garisenda toren (48 meter) is echter interessanter omdat deze enorm scheef staat. De Toren van Pisa staat scheef, maar de Garisenda toren staat nog een stukje schever. Voor 3 euro mag je de Asinelli toren beklimmen en krijg je een prachtig uitzicht over Bologna. Dit is wat mij betreft alleen een aanrader op een minder mooie dag. Toen de zon scheen stond er een flinke rij voor de ingang. Toen wij de toren op een bewolkte, miezerige dag beklommen was er bijna niemand. Heel prettig, aangezien de trap smal is en deze door zowel de mensen die naar boven gaan als de mensen die terug komen gebruikt wordt. Ik kan me voorstellen dat je op een drukke dag vooral staat te wachten tot je verder kunt klimmen. Niet prettig.

trap_asinelli_toren

uitzicht_bologna

 

#5 Cattedrale di San Pietro

Bologna is een stad vol kathedralen en kerken. Het is dan ook moeilijk om aan te geven welke je echt bezocht moet hebben en welke wat minder de moeite waard is. Wij vonden Cattedrale di San Pietro heel mooi. Een rijkelijk gedecoreerde, traditionele kerk waar genoeg te zien valt. Zeker een aanrader om even binnen te lopen dus!

Cattedrale di San Pietro

 

#6 Basilica di San Petronio

Dit is de vreemdst ogende kerk die ik ooit gezien heb. Haar buitenkant is van ruwe stenen, met aan de onderrand wit marmer. Kerken zijn van buiten echt niet altijd rijkelijk versierd of opvallend, maar deze kerk spant de kroon wat betreft een sober uiterlijk. Opvallend detail: dit schijnt de 5e grootste kerk van Europa te zijn. Wij zagen het er niet aan af, maar misschien lag dat juist wel aan zijn onopvallende uiterlijk. Binnen vindt je ook een vrij sobere kerk, met een wit en terracotta-kleurig schip.

Basilica di San Petronio

 

#7 Palazzo della Mercanzia

De buitenkant van dit gebouw is prachtig en geeft goed aan welke rijkdom Bologna in het verleden gekend heeft. Hier zetelde de Italiaanse Kamer van Koophandel, industrie en landbouw. Er is verder weinig te doen bij Palazzo della Mercanzia maar aangezien het letterlijk om de hoek van de twee eerder genoemde torens ligt, kun je hier makkelijk eventjes gaan kijken.

Palazzo della Mercanzia

 

#8 De winkelstraat

In vrijwel al onze stedentrip-artikelen komt een winkelstraat voor. Dat doen we niet expres, het is gewoon een feit dat winkelstraten in mediterrane landen vaak prachtig zijn. Daarop vormt de winkelstraat in Bologna geen uitzondering. Een super brede weg (waar geen auto’s mogen komen!) wordt omlijst door overdekte winkelgalerijen waaronder je een gevarieerd aanbod van winkels vindt. Ik ben zelf verliefd geworden op de winkel van Bialetti: wat een prachtige keukenspulletjes hebben ze hier! In het weekend staan er een aantal straatartiesten hun ding te doen en is het er gezellig druk.

winkelen bologna

 

Naast bovenstaande bezienswaardigheden heeft Bologna nog tal van interessante gebouwen, musea en kerken. Wat dat betreft was twee dagen in deze stad niet voldoende. Heb jij nou ook weinig tijd en wil je niets missen? Overweeg dan eens een fietstour met gids door deze stad.  Cultuurliefhebbers kunnen in Bologna hun hart ophalen want er valt echt veel te zien en veel te leren over de Noord-Italiaanse geschiedenis. Heb je nog niet genoeg gezien van Bologna? Check dan zeker dit artikel met onze eerste sfeerimpressie! Heb je wat langer de tijd in Bologna, dan is het ook een aanrader om één of meerdere dagen naar het pracchtige Florence te reizen. Met de sneltrein ben je in slechts 35 minuten van Bologna in Florence. Treintickets kun je online vast reserveren

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

2 reacties op “De belangrijkste bezienswaardigheden van Bologna”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven