Doen in Siena - uitzicht vanaf Panorama del Facciatone

Wat te doen in Siena: tips, bezienswaardigheden en wandelroute

Home / Italië / Toscane / Wat te doen in Siena: tips, bezienswaardigheden en wandelroute

Siena is één van de mooiste en meest authentieke steden van Toscane. De stad staat onder andere bekend om haar prachtige Duomo en typische ronde plein. Wil je niets missen van het mooiste Siena? In dit artikel delen we een handige wandelroute langs de mooiste bezienswaardigheden van Siena. Kijk mee wat je kunt zien en doen in Siena!

Mooiste bezienswaardigheden van Siena op de kaart

Op onderstaande kaart vind je de mooiste bezienswaardigheden van Siena, inclusief een handige wandelroute. Ook vind je hier het trein-en busstation, mijn tip voor een parkeerplaats in Siena en de leukste restaurants van Siena.

Doen in Siena - Duomo

Tip: met de OPA SI Pass krijg je toegang tot de Duomo van Siena, de Piccolomini-bibliotheek, het Baptisterium, de crypte, Museo dell’Opera en uitzichtpunt Facciatone.

Piazza San Giovanni

Siena is gebouwd op een heuvel. Als je Siena met de auto bezoekt, raad ik je aan om te parkeren bij Santa Catarina parkeerplaats en van daaruit de Santa Caterina Escalator te pakken om je omhoog naar de stad te brengen. Deze wandelroute door Siena start op het prachtige Piazza San Giovanni, waar je via de trap omhoog loopt naar de Cripta del Duomo di Siena.

Doen in Siena - Piazza San Giovanni

Cripta del Duomo di Siena

Bij de Cripta del Duomo di Siena kun je je OPA SI Pass ophalen. Deze pas geeft je toegang tot het volledige kathedraalcomplex van Siena. Zo krijg je toegang tot de Duomo, de Piccolomini-bibliotheek, het Baptisterium, Museo dell’Opera, het uitzichtpunt Facciatone. Ook de crypte zelf is inbegrepen en kun je direct na het ophalen van de pas bezoeken.

Doen in Siena - Cripta del Duomo di SienaDoen in Siena - Cripta del Duomo di Siena binnenin

Museo dell’Opera Metropolitana del Duomo & Panorama del Facciatone

Ik raad je aan om na het ophalen van de OPA SI pas en het bezoek aan de crypte als eerste door te lopen naar de bovenste verdieping van het Museo dell’Opera Metropolitana del Duomo. Hier is de toegang tot het Panorama del Facciatone, een fantastisch uitzichtpunt over Siena. Doordat dit uitzichtpunt enkel via een smalle wenteltrap te bezoeken is en het eenmaal boven ook nog erg smal is, worden er slechts een paar personen per keer toegelaten. De wachtrij wordt gedurende de dag steeds langer, dus je kunt de Panorama del Facciatone het beste zo vroeg mogelijk bezoeken. Je kunt dan op de terugweg naar beneden de rest van het museum bekijken.

Doen in Siena - Panorama del FacciatoneDoen in Siena - wenteltrap FacciatoneDoen in Siena - Museo dell'Opera Metropolitana del DuomoDoen in Siena - uitzicht vanaf Panorama del FacciatoneDoen in Siena - uitzicht vanaf Panorama del FacciatoneDoen in Siena - uitzicht vanaf Panorama del Facciatone Doen in Siena - uitzicht vanaf Panorama del Facciatone

Battistero di San Giovanni Battista

Wanneer je weer terug de trap afloopt richting Piazza San Giovanni kom je eerst uit bij het 15e-eeuwse Battistero di San Giovanni Battista. Dit baptisterium behoort tot het kathedaalcomplex van de Duomo van Siena. De kenmerkende witte marmermen voorgevel met haar drie portalen is goed te zien vanaf het plein. Met de OPA SI pas krijg je ook gratis toegang tot het baptisterium. De wanden en het plafond zijn rijk gedecoreerd met fresco’s en je krijgt hier vast een mooi voorproefje op de daadwerkelijke kathedraal. 

Doen in Siena - Battistero di San Giovanni BattistaDoen in Siena - Battistero di San Giovanni Battista interieurDoen in Siena - Battistero di San Giovanni Battista interieur

Piazza del Duomo & Duomo di Siena

Daarna is het tijd voor de mooiste bezienswaardigheid van Siena: de Duomo di Siena, ofwel de kathedraal van Siena. Het ligt aan het gelijknamige Piazza del Duomo en is één van de beste voorbeelden van de Italiaanse gotische architectuur. Ook hier zul je waarschijnlijk een rij zien, maar met de OPA SI Pass mag je het grootste deel van de rij overslaan. Het interieur van de kathedraal is heel indrukwekkend. Wat meteen opvalt zijn de kenmerkende zwart-wit gestreepte pilaren die het kruisvormige schip dragen. Ook de bijzondere zeshoekige koepel en de prachtige marmeren vloer zijn heel indrukwekkend. 

Doen in Siena - Duomo di SienaDoen in Siena - Duomo di SienaDoen in Siena - Duomo di Siena Doen in Siena - Duomo di SienaDoen in Siena - Duomo di Siena

Libreria Piccolomini

Vanuit de Duomo kun je ook de aangrenzende Libreria Piccolomini bezoeken. De wanden en plafonds zijn volledig versierd met kleurrijke fresco’s en er zijn verschillende eeuwenoude zangboeken uitgestald. Je mag deze bijzondere bibliotheek in ieder geval niet missen bij een bezoek aan de Duomo.

Tip: wil je enkel de Duomo en de bijbehorende Libreria Piccolomini bezoeken? Dan is het goedkoper om een los ticket te kopen met entree voor de Duomo en de bibliotheek. Kies je voor de OPA SI Pass, dan krijg je ook toegang tot de Crypte, het Baptisterium, Museo dell’Opera Metropolitana del Duomo en het uitzichtpunt Panorama del Facciatone.

Doen in Siena - Libreria PiccolominiDoen in Siena - Libreria PiccolominiDoen in Siena - Libreria Piccolomini Doen in Siena - Libreria Piccolomini Doen in Siena - Libreria Piccolomini

Palazzo Chigi-Saracini

Als je via de Via di Città richting Piazza del Campo loopt, kom je langs het Palazzo Chigi-Saracini. In dit 14e-eeuwse stadspaleis kun je een belangrijke kunstcollectie bewonderen. Ook als je hier niet in geïnteresseerd bent, raad ik je aan om in ieder geval even de binnenplaats op te lopen. De sfeervolle binnenplaats is vrij toegankelijk en je vindt er een mooie oude waterput en rijkelijk versierde loggia’s.

Doen in Siena - Palazzo Chigi-SaraciniDoen in Siena - Palazzo Chigi-Saracini

Piazza del Campo & Fonte Gaia

Piazza del Campo, in de volksmond ook wel bekend als Il Campo, is het ronde plein van Siena. In werkelijkheid is het plein meer schelpvorming of ovaal, maar de vorm is zeker indrukwekkend. Veel kleine middeleeuwse straatjes van Siena komen uiteindelijk uit op dit plein. Je vindt er een aantal gezellige terrasjes en de bekende Fonte Gaia, ofwel de fontein van de vreugde. Deze fontein is het eindpunt van meer dan 30 kilometer aan wateraanvoer via ondergrondse kanalen. 

Doen in Siena - Piazza del Campo Doen in Siena - Piazza del Campo Doen in Siena - Fonte Gaia

Palazzo Pubblico & Torre del Mangia

Het bekendste gebouw aan het Piazza del Campo is het Palazzo Pubblico. Dit is het stadhuis van Siena, waar tegenwoordig ook een museum in gevestigd is.  In de verschillende zalen kun je indrukwekkende fresco’s bewonderen en ook krijg je toegang tot de Loggia dei Nove vanaf waar je een prachtig uitzicht hebt. Naast het Palazzo Pubblico staat de Torre del Mangia, een klokkentoren uit de 14e eeuw. De toren is maar liefst 88 meter hoog en is gebouwd in dezelfde gotische stijl als het stadhuis. 

Doen in Siena - Palazzo Pubblico & Torre del MangiaDoen in Siena - Palazzo Pubblico & Torre del Mangia

Loggia della Mercanzia

Verlaat het Piazza del Campo via de zijstraat Vicolo S. Pietro, net voorbij de Fonte Gaia. Op deze manier wandel je langs de Loggia della Mercanzia, een indrukwekkende constructie die in de 15e eeuw als uitbreiding op het Palazzo della Mercanzia gebouwd is. Zeker de moeite waard om even te bewonderen.

Doen in Siena - Loggia della mercanzia

Fontebranda & Basilica di San Domenico

Om terug bij de parkeerplaats te komen, raad ik je aan om over de Via Fontebranda te lopen. Je loopt nu weer naar beneden, dus dit is een stuk minder zwaar. Vanaf deze straat heb je een mooi uitzicht op de mooie gotische Basilica di San Domenico, ofwel de Sint-Dominicusbasiliek. Als je nog puf hebt, is het zeker de moeite waard om hier omhoog te klimmen. De basiliek is gratis te bezoeken en van bovenaf heb je een prachtig uitzicht over Siena. Maak op weg naar de parkeerplaats ook nog even een tussenstop bij de Fontebranda, een indrukwekkende middeleeuwse fontein met grote gotische bogen.

Doen in Siena - Basilica di San Domenico Doen in Siena - Basilica di San DomenicoDoen in Siena - Fontebranda

Piazza Salimbeni & Palazzo Salimbeni

Verlaat je Siena met de bus of trein? Dan raad ik je aan om ook nog langs het mooie Piazza Salimbeni te wandelen. Dit plein ligt aan de andere kant van de stad en daardoor niet op de route, maar het is zeker een tussenstop waard. Aan het Piazza Salimbeni vind je het gelijknamige Palazzo Salimbeni, een mooi neogotisch paleis uit de 14e eeuw. 

Doen in Siena - piazza salimbeni

Fortezza Medicea

Heb je meer tijd in Siena? Dan is het een aanrader om ook het Fortezza Medicea te bezoeken. Dit fort ligt een stuk uit het centrum, maar vanuit hier heb je wel het beste uitzicht op Siena. Het fort ligt in een park met mooie fiets- en wandelpaden, ideaal als je wat langer in Siena bent.

Doen in Siena - uitzicht vanaf Fortezza MediceaDoen in Siena - uitzicht Fortezza Medicea

Begeleide rondleiding door Siena

Wil je zeker weten dat je niets mist van Siena? Of wil je juist meer leren over de mooiste bezienswaardigheden van de stad? Dan is een rondleiding een ideale optie. Er worden verschillende rondleidingen aangeboden waarbij een lokale gids je de mooiste plekken van Siena laat zien en je alles vertelt over haar bijzondere geschiedenis. Optioneel kun je skip-the-line tickets voor de kathedraal van Siena bijboeken. Ideaal als je weinig tijd hebt, maar wel de Duomo wil zien tijdens je bezoek aan Siena.

Doen in Siena - rondleiding

Combineer Siena met Monteriggioni

Monteriggioni is een klein plaatsje op minder dan een half uur rijden van Siena. Je kunt een bezoek aan deze twee steden dus prima combineren. Monteriggioni is één van de best bewaarde middeleeuwse vestingplaatsen van heel Italië. De stad is volledig omringd door de oude stadsmuren, die je ook kunt beklimmen. Het kleine centrum is echt heel sfeervol en zeker de moeite waard.

Doen in Siena - MonteriggioniDoen in Siena - MonteriggioniDoen in Siena - Monteriggioni Doen in Siena - Monteriggioni

Dagtrips vanuit Siena

Verblijf je langer dan één dag in Siena? Dan kun je ook een aantal leuke dagtrips vanuit Siena ondernemen.

Chianti en kastelentour met wijnproeverijen

In de omgeving van Siena ligt de schilderachtige wijnregio Chianti. Tijdens een halve dagtour vanuit Siena reis je door het prachtige Toscaanse landschap vol heuvels en wijngaarden. Onderweg bezoek je een aantal kleine dorpjes, oude kerken en middeleeuwse kastelen. Ook maak je een tussenstop bij twee gerenommeerde wijnhuizen waar je een aantal van de meest populaire Chianti-wijnen kunt proeven, gecombineerd met heerlijke bruschetta met typisch Toscaanse kaas en vleeswaren.

Je kunt deze tour ook boeken als buggy tour, waarbij je in een open Polaris Ranger buggy door de heuvels van Chianti rijdt en onderweg stopt voor een heerlijke picknicklunch en wijnproeverij.

San Gimignano, Montalcino & wijnproeverij

Je kunt ook kiezen voor een complete dagtour vanuit Siena. Hierbij bezoek je de ommuurde middeleeuwste stad San Gimignano, dat vanwege haar torens ook wel bekend staat als het Manhattan van de Middeleeuwen. Verder rijd je door het UNESCO-werelderfgoed Val d’Orcia en de populaire Chianti-regio. Hier geniet je van een wijnproeverij gecombineerd met een heerlijke lunch met typisch Toscaanse producten. Ook mag je de wereldberoemde Brunello van Montalcino proeven in de wijnkelder.

San Gimignano - Mooiste plekken ToscaneSan Gimignano - Mooiste plekken Toscane

Lekker eten en drinken in Siena

In Siena kun je ook fantastisch Italiaans eten:

  • Bij Il Bocconcino, gelegen in een zijstraat van de Piazza del Campo, eet je fantastische en heel betaalbare typisch Italiaanse broodjes.
  • Een andere aanrader is Vineria Tirabuscio. Hier hebben ze heerlijke borrelplanken met lokale kazen, charcuterie en antipasti. Ze hebben verschillende streekwijnen en de eigenaren bevelen je met veel kennis en liefde een wijn aan die bij jouw smaak past.
  • De lekkerste pizza van Siena eet je bij La Napoletana 2.0, een klein zaakje net buiten het centrum. Je krijgt bij je pizza ook 10 verschillende soorten olijfolie geserveerd, om de korstjes van je pizza in te dippen. Je kunt gratis voor de deur parkeren en het ligt op de weg naar het trein-en busstation. 

Doen in Siena - eten bij La Napoletana 2.0Doen in Siena - eten bij La Napoletana 2.0

Hoe kom je in Siena?

Siena met de auto

Het centrum van Siena is het beste te bereiken met de auto. De stad ligt op 15 uur rijden vanuit Utrecht. Je kunt er ook voor kiezen om bij aankomst in Italië een auto te huren op het vliegveld. Het dichtstbijzijnde vliegveld is de luchthaven van Florence, op zo’n 1 uur rijden (een uur en 10 minuten vanuit Florence zelf). Ook het vliegveld van Pisa is een goede optie. Vanuit de luchthaven van Pisa rijd je in 1,5 uur naar Siena (een uur en drie kwartier vanuit Pisa zelf).

Een auto huren in Toscane

Voor autohuur in Toscane kunnen we de Nederlandse maatschappij Sunny Cars van harte aanbevelen. Wij huren al jaren overal ter wereld onze auto’s via Sunny Cars. De Nederlandse klantenservice is 24/7 bereikbaar. Mocht je bijvoorbeeld pech krijgen onderweg, dan is Sunny Cars dus altijd te bereiken. Het fijnste aan Sunny Cars is dat de autohuur all-in is. Dit wil zeggen dat alle verzekeringen al inbegrepen zijn en dat zelfs je eigen risico is afgekocht, waardoor je zorgeloos op pad kunt.

Er is momenteel een enorme vraag naar huurauto’s wereldwijd en voor Italië is dit niet anders. Hierdoor loont het echt om zo vroeg mogelijk je auto te huren. Hoe eerder, hoe goedkoper. Je kunt bij Sunny Cars nog tot 1 uur voor de pick-up tijd je auto nog wijzigen of annuleren.

Mooiste plekken Toscanee

Parkeren in Siena

Het oude centrum van Siena is autovrij. Ik raad je daarom aan om een parkeerplaats aan de rand van de stad te zoeken. Eén van de beste opties is de  Santa Caterina Siena parkeerplaats. Vanuit hier kun je de Santa Catarina Escalator pakken, een roltrap die je tot vlakbij de Piazza del Duomo brengt. Siena is namelijk gelegen op een heuvel en je moet anders best een flink stuk omhoog lopen vanaf de parkeerplaats.

Siena met het openbaar vervoer

Siena heeft ook een trein-en busstation. Vanuit Florence sta je in 1,5 uur met de trein in Siena en vanuit Pisa in 1 uur en drie kwartier. Vanuit San Gimignano reis je met het openbaar vervoer in 1 uur naar Siena en vanuit Monteriggioni in een half uur. Houd er rekening mee dat het trein-en busstation wat verder uit het centrum ligt en dat je vanuit hier nog een half uur lopen is naar de Piazza del Duomo.

Georganiseerde dagtrip naar Siena

Een andere optie als je geen huurauto tot je beschikking hebt, is een georganiseerde dagtrip naar Siena ook een fijne optie. Met name vanuit Florence worden verschillende dagtrips aangeboden. Zo kun je kiezen uit een dagtrip waarbij je een bezoek aan Pisa, San Gimignano en Siena combineert. Tijdens deze dagtrip bezoek je ook een wijnhuis in de Chianti-regio, waar je een wijnproeverij en lunch krijgt aangeboden. Optioneel kun je ook een begeleide stadswandeling en toegang tot de Duomo van Siena bijboeken. Een andere leuke dagtrip vanuit Florence combineert een bezoek aan Siena met het San Gimignano en Monteriggioni. Bij deze dagtrip ontdek je ook het Toscaanse landschap van Val D’Elsa en bezoek je twee wijnproeverijen in de Chianti-regio.

Doen in Siena, Italië

Overnachten in Siena

Siena is een hele leuke stad om te overnachten in Toscane. Om optimaal te genieten van de stad, raad ik je aan om minstens twee nachten in Siena te verblijven. Zo heb je één volle dag om de stad te verkennen. Juist in de vroege morgen en wat later op de dag, ontdek je het echte Siena.

Onze tips voor accommodaties in Siena

Appartement

Pallazo Lenzi

Goed uitgeruste appartementen het historische centrum van Siena, met uitzicht op het Piazza del Campo. 

Siena-La Terrazza Sul Campo

Pension

La Terrazza Sul Campo

Accommodatie met balkon met fantastisch uitzicht op Piazza del Campo.

Siena-Ca-Bianca

Inclusief zwembad

Ca’ Bianca

Prachtige bed & breakfast op een paar kilometer van Siena, inclusief zwembad en zonneterras.

Siena is wat mij betreft één van de mooiste steden van Toscane. Doordat het historisch centrum zo compact is, kun je in één dag gemakkelijk de belangrijkste bezienswaardigheden van Siena zien. 

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *