Internet op reis buiten Europa is vaak erg prijzig via je eigen provider. Gratis wifi is een optie, maar soms wil je ook onderweg bijvoorbeeld snel Google Maps gebruiken. Gelukkig is er een handige oplossing: een digitale eSIM. Bestel deze vooraf thuis, activeer hem gemakkelijk ter plaatse, en je hebt direct toegang tot internet zonder losse simkaart. Je behoudt ook gewoon je eigen nummer voor WhatsApp en bellen. Geen gedoe meer en je bespaart een hoop geld. Ga je binnenkort buiten Europa op vakantie? Ontdek de voordelen van een eSIM!
Inhoudsopgave
Wat is een eSIM?
eSIM staat voor embedded sim. Dit is een digitale simkaart die geïntegreerd zit in je smartphone of tablet. Een eSIM kun je op reis gebruiken als tweede digitale simkaart. Je sluit dan een tijdelijk prepaid eSIM abonnement af bij een buitenlandse provider en zo kun je op reis gemakkelijk en goedkoop internetten.
Voordelen van een eSIM
Een eSIM is veel goedkoper
Bij aankomst in New York kreeg ik een smsje van mijn provider waarin stond dat 1 MB in de Verenigde Staten maar liefst 500 cent kost. Ik sloeg steil achterover. Dat is dus €5000 voor 1GB! Gelukkig kan dat met een eSIM via een buitenlandse provider veel goedkoper. Ik heb bij Airalo een bundel gekocht van 5GB voor 30 dagen voor slechts $16. Dat is ongeveer €15.
Met een eSIM heb je altijd toegang tot internet
Het fijne aan internet op reis vind ik vooral dat ik het ook onderweg kan gebruiken. Met name Google Maps gebruik ik veel, bijvoorbeeld om de kortste autoroute of de juiste bus of metro op te zoeken, maar ook om een restaurant of tankstation in de buurt te zoeken. Met een eSim ben je niet afhankelijk van gratis wifi en heb je altijd en overal internet.
Voor een eSIM heb je geen losse simkaart nodig
Wanneer je op vakantie gaat buiten de EU kun je uiteraard ook een prepaid simkaart kopen. Dit betekent dat je je huidige simkaart eruit moet halen en tijdelijk een buitenlandse simkaart plaatst. Bij een dual sim telefoon zonder ingebouwde simkaart kun je wel een tweede simkaart plaatsen. Natuurlijk kun je ook bij aankomst op het vliegveld een verkoper voor zo’n losse simkaart zoeken en je simkaart ter plekke omwisselen of toevoegen, maar ik vond het heel fijn dat ik bij aankomst niet meer op zoek hoefde naar een simkaart.
Met een eSIM kun je je eigen nummer behouden
Wat ik zelf ook een groot voordeel vond van de eSIM is dat ik gewoon mijn eigen nummer kon behouden. Eerder kocht ik weleens een lokale simkaart die ik omwisselde met mijn eigen simkaart, maar met de eSIM kon ik mijn eigen nummer blijven blijven gebruiken voor WhatsApp en was ik in geval van nood ook gewoon telefonisch bereikbaar op mijn eigen mobiele nummer. Bellen deed ik zelf via WhatsApp of FaceTime via het internet van de eSIM.
Welke telefoons ondersteunen eSIMs?
Er zijn gelukkig steeds meer telefoons die eSIM’s ondersteunen. Bij iPhones wordt een eSIM ondersteunt vanaf de iPhone 11 en bij Samsung vanaf de Samsung S20.
Welke eSIM moet ik kopen?
Er zijn verschillende aanbieders voor eSIMs. Zelf hebben wij goede ervaringen met Airalo. Na verschillende aanbieders vergeleken te hebben, kwamen zij als goedkoopste en betrouwbaarste uit de bus. Airalo is ’s werelds eerste eSIM-winkel en tegenwoordig kun je er eSIMs kopen voor meer dan 200 landen en regio’s, waaronder populaire vakantiebestemmingen als de Verenigde Staten, Canada, Thailand, Bali en Zuid-Afrika.
Hoe installeer en activeer je een eSIM
#1 QR-code scannen
Bij vrijwel alle toestellen werkt het zo dat je een QR-code ontvangt die je moet scannen. Dit vond ik het enige enigszins onhandige, want je moet de QR-code scannen op een ander apparaat. Je kunt hem dus het beste even naar jezelf of iemand anders mailen of appen en hem dan op je laptop of een andere telefoon scannen. Dit kun je gewoon thuis al doen.
#2 Nieuw SIM-profiel instellen
De telefoon herkent de QR-code en op basis hiervan wordt automatisch een nieuw SIM-profiel aangemaakt. Je kunt dit profiel zelf een label geven, in mijn geval ‘VS’. Je kunt je eigen simkaart als primair houden voor bijvoorbeeld WhatsApp, iMessage, Facetime en bellen. Het internet dat je hiervoor gebruikt loopt wel gewoon via je nieuwe simkaart.
#3 eSIM inschakelen in het buitenland
Bij aankomst in het buitenland moet je nog twee dingen doen:
- Je nieuwe simkaart inschakelen. Vink hiervoor ‘schakel deze lijn in’ en ‘dataroaming’ aan.
- Mobiele data via je nieuwe simkaart laten lopen. Kies onder ‘mobiele data’ voor je nieuwe simkaart in plaats van je primaire simkaart en zet de optie ‘sta schakelen tussen mobiele data toe’ uit.
Je hebt hierna direct toegang tot de bundel van je nieuwe provider. Je kunt je eSIM ook als hotspot gebruiken. Via de handige app van Airalo kun je precies zien hoeveel tegoed je nog over hebt en je kunt ter plekke ook nog voordelig upgraden mocht je toch niet genoeg GBs hebben gekocht. Het precieze installatieproces van je eSIM hangt af van je apparaat en besturingssysteem.
Ontvang $3 korting op je eSIM
Ga je binnenkort op reis buiten Europa en wil je daarbij gebruik maken van een eSIM? Met de code SASKIA3235 mag je ik je $3 korting geven op je eSIM via Airalo.
Dit artikel is niet geschreven in samenwerking met Airalo en puur gebaseerd op mijn eigen ervaringen.
Deel dit artikel
Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia