Rocky Mountains

Jasper in Canada - 15x zien en doen in Jasper National Park

Home / Canada / Jasper in Canada – 15x zien en doen in Jasper National Park

Jasper is met een oppervlakte van maar liefst 11.000 km2 het grootste nationale park in de Canadese Rocky Mountains. Je vindt hier alles wat Canada zo fantastisch maakt: besneeuwde bergtoppen, kristalheldere meren, dichte alpine bossen en, niet te vergeten, grizzly beren en zwarte beren. Ook het gelijknamige plaatsje Jasper, wat in het hart van het national park ligt, is heel bijzonder. Kijk mee naar mijn tips voor jouw reis naar Jasper in Canada!

#1 De Maligne Canyon

De Maligne Canyon ligt net buiten het dorp Jasper en is zonder twijfel één van de mooiste bezienswaardigheden van het nationale park. De canyon is op sommige punten maar liefst 50 meter diep en daarmee is het de diepste kloof van dit gebied. Je verkent de Maligne Canyon het best via de Six Bridges wandeling. Deze voert je helemaal langs de kloof en in totaal steek je zes bruggen over. Je kunt ervoor kiezen om de Six Bridges op en neer te lopen als je een gemakkelijk wandeling wilt. Vind je het niet erg om ook wat te klimmen? Doe dan de Maligne Canyon Loop van 4 kilometer. Hierbij moet je wat omhoog klimmen door het bos. Ik vond deze loop prima te doen. Beide opties beginnen en eindigen bij de parkeerplaats bij de Maligne Wilderness Kitchen. Na je hike zou ik je zeker aanraden om hier een hapje te eten: ze koken bij de Maligne Wilderness Kitchen zoveel mogelijk met lokale producten en dat proef je!

Maligne Canyon
Maligne Canyon
Maligne Canyon
Maligne Canyon

#2 Maligne Lake

Maligne Lake is een langgerekt meer van zo’n 22 kilometer lang. De beste manier om het meer te verkennen, is per boot. De Maligne Lake Cruise vaart vanaf begin juni (afhankelijk van wanneer het laatste ijs verdwenen is) tot begin oktober vanuit het haventje tot aan Spirit Island, halverwege het meer. Spirit Island is zonder twijfel één van de mooiste plekken in Jasper. Ik vond het echt sprookjesachtig. Bij Spirit Island mag je 15 minuten van boord. Daarna vaar je weer terug naar de andere kant van het meer. In totaal duurt de tour 1,5 uur.

Zowel de Maligne Canyon als het Maligne Lake, liggen in de Maligne Valley: de canyon ligt het dichtst bij Jasper en het meer ligt op zo’n 50 minuten rijden. Het is daarom slim om deze twee natuurfenomenen op één dag te bezoeken. Zo heb ik het ook gedaan: eerst hike in de canyon, daarna lunchen bij de Wilderness Kitchen en dan door naar het Maligne Lake. 

Tip: boek je tickets van tevoren. Ten eerste zijn ze dan 8 tot 10 dollar goedkoper dan wanneer je ze ter plekke koopt. Ten tweede kan de boot in het hoogseizoen snel volgeboekt zitten en loop je de kans dat er geen tickets meer beschikbaar zijn op de dag zelf.

Maligne Lake
Maligne Lake
Maligne Lake
Spirit Island

#3 Het verdwijnende water van Medicine Lake

Als je naar Maligne Lake rijdt, kom je al langs Medicine Lake. Het is leuk om de heen- of terugweg even te stoppen om rond te kijken. Medicine Lake is één van de verdwijnende meren van Jasper. In het voorjaar vult het meer zich met gletsjerwater, waardoor het er in de zomer als een heel normaal meer uitziet. In het najaar zakt het water echter door de kalkstenen bodem de grond in en blijft er slechts een modderpoel over. Elk seizoen ziet Medicine Lake er dus compleet anders uit en het is maar net afhankelijk van het moment van jouw bezoek wat je gaat zien. Helaas is de rechteroever van Medicine Lake vrij recent verbrand. Sta dus niet gek te kijken als je dit ziet.

Medicine Lake

#4 Bewonder de mooiste meren van Jasper

Rondom het dorp Jasper liggen een aantal prachtige meren. De mooiste en bekendste zijn Pyramid Lake, Patricia Lake en Lake Beauvert. Het leuke is dat al deze meren heel dichtbij Jasper zelf liggen: je rijdt er in een paar minuten naartoe. Aan Lake Beauvert ligt het Fairmont Hotel en hier kun je kajaks, bootjes en waterfietsen huren om het meer vanaf het water te verkennen. Zelf vond ik Patricia Lake het leukst: aan het water staan die kenmerkende rode stoeltjes die je overal in Canada ziet en waar je heerlijk kunt gaan zitten met een drankje. Aan het meer vind je de Patricia Lake Bungalows waar je kunt verblijven. Het lijkt me heerlijk om hier wakker te mogen worden. Ook als je hier niet verblijft, kun je er kajaks, roeiboten en kano’s huren. Het derde meer waar je ook aan kunt overnachten, is Pyramid Lake. Dit meer dankt zijn naam aan Pyramid Mountain welke boven het water uittorent. Ook bij de Pyramid Lake Lodge kun je kajaks en bootjes huren. 

Lac Beauvert
Lac Beauvert
Patricia Lake

#5 Touren met Jasper Motorcycle Tours

Dit is een activiteit waarvan je niet wist dat ‘ie op je bucketlist thuishoorde: in een zijspan touren door het achterland van het dorp Jasper. Ik moet bekennen dat ik er van tevoren ook mijn twijfels bij had, maar uiteindelijk bleek het echt één van de leukste dingen om te doen in Jasper. Als je deze tour met twee personen doet, gaat een persoon in de zijspan en de andere achterop. Voor de tour meld je je in de shop in Jasper en daar krijg je een complete outfit inclusief leren broek en jas aan, hilariteit gegarandeerd. Daarna vertrek je en bepaalt de motorrijder onderweg waar je naartoe gaat. Hij vertelt onderweg van alles over de omgeving en maakt een aantal stops. Wij deden deze tour in Jasper aan het einde van de dag en hadden enorm geluk om een moederbeer met twee jongen te zien. Echt geweldig! Na een uur rijden we terug naar Jasper en ontvangen we nog een hilarische foto van onszelf op de motor. Wat een leuke ervaring.

Jasper Motorcycle Tours Jasper Motorcycle Tours Jasper Motorcycle Tours Beren in Jasper

#6 Beren spotten met Maligne Adventures

Over beren gesproken: in Jasper leven naar schatting zo’n 60-70 grizzlyberen. Deze schijnen niet heel gemakkelijk te spotten te zijn en de beste kans om ze te zien, heb je met een georganiseerde tour. De reden hiervoor is simpel: een ervaren gids weet waar hij of zij op moet letten en is op de hoogte van de laatste plaatsen waar beren gespot zijn. Wij gingen daarom op pad met Maligne Adventures. Nadat we bij onze accommodatie zijn opgehaald, gaan we in een klein busje op zoek naar beren, ander wildlife en mooie uitzichtpunten. Onze gids Kelli is wildlife fotograaf en weet dus precies hoe ze het beren zoeken aan moet pakken. We zien een groepje Elks (een soort herten) en aan de manier waarop ze bewegen en kijken, leest Kelli af dat er waarschijnlijk een beer in de buurt is. Daarom blijven we een minuut of 5 staan en inderdaad, dan verschijnt er een grizzly met twee jongen!

Uiteindelijk blijven we een half uur staan kijken naar de moeder met haar jongen. Een ongelooflijk mooie ervaring waarvan ook Kelli zegt dat dit heel zeldzaam is. Garanties zijn er natuurlijk nooit, maar de kans dat je wildlife gaat zien is met deze tour heel groot. Een dikke aanrader wat mij betreft.

Rocky Mountains Maligne Adventures in Jasper Beren in Canada Beren in Canada

#7 Keihard lachen om de show ‘From Jasper With Love’

Een vreemde eend in de bijt, maar één van de leukste dingen om te doen in Jasper is het bezoeken van de theatershow From Jasper With Love. De twee Nederlanders Joost en Pieter waren in 2017 op rondreis door Canada en deden Jasper aan. Ze werden verliefd op het plaatsje en zijn vervolgens nooit meer vertrokken. Nadat ze gesetteld waren, kwamen ze erachter dat er ’s avonds werkelijk niks te doen was in het dorp en ze besloten daar verandering in aan te brengen. From Jasper With Love was geboren! Sinds 2022 voeren ze een paar keer per week een hilarische show van 1 uur op waarbij ze de bezoeker proberen te overtuigen om niet verliefd te worden op Jasper. Klinkt misschien vaag, is werkelijk hilarisch. Het leuke is dat het publiek uit toeristen en locals bestaat en dat de dynamiek daardoor top is. Alle sketches die ze doen zijn zo herkenbaar en er wordt eigenlijk aan één stuk door gelachen.

Grappig feitje: Joost en Pieter komen, net als ik, uit Tilburg. We kwamen erachter dat we zelfs in dezelfde (lange) straat gewoond hebben. Hoe bizar? Hoe dan ook, ben je in Jasper, ga dan zeker From Jasper With Love bekijken en vergeet Joost en Pieter niet de groetjes te doen van mij.

From Jasper With Love

#8 Lokale specialiteiten proeven tijdens een foodtour in Jasper

Jasper is met 4000 inwoners niet groot, maar het plaatsje heeft wel veel horecazaken. Wil je zeker weten dat je de lekkerste gerechtjes in Jasper proeft? Doen dan een foodtour met gids. Zeker als je ook meer wilt weten over Jasper en zijn geschiedenis is dit een aanrader. Wij gingen op stap met Marie en zij vertelde honderduit over alles wat Jasper zo bijzonder maakt. In totaal ben je zo’n 3 uur onderweg en proef je 5 verschillende gerechtjes, inclusief wijn, bier of een ander drankje.

Jasper Food Tour
Jasper Food Tour

#9 Sterren kijken in Jasper Dark Sky Preserve

Wist je dat Jasper een Dark Sky Preserve is? Dit betekent dat het er ’s nachts pikkedonker is en je bij helder weer de Melkweg en duizenden sterren kunt zien. Jasper is één van de weinige plekken op de wereld waar dit nog mogelijk is. In 2016 hebben ze zelfs in het dorp de straatverlichting aangepast zodat het licht naar beneden schijnt in plaats van naar boven. Zo is het zelfs middenin het dorp mogelijk om de Melkweg te aanschouwen. Lake Annet is volgens locals de mooiste plek om de sterren te aanschouwen. Houd er wel rekening mee dat het in de zomer pas rond middernacht pikkedonker is in Jasper. 

Wil je meer leren over het Dark Sky Preserve en door een sterrenkijker turen? Ga dan een avond naar het planetarium bij het Fairmont Hotel. Hier bewonder je eerst prachtige opnames van de sterrenhemel, terwijl de begeleider alles vertelt over deze bijzondere plek. Daarna krijg je de kans om zelf naar de sterren te kijken door meerdere telescopen. 

Melkweg Planetarium

#10 De Jasper Skytram

Voor het mooiste uitzicht over Jasper, neem je de Jasper Skytram. Deze gondola brengt je in 7 minuten naar een uitkijkpunt bovenop Whistlers Mountain. Er ligt een klein circulair pad vanaf waar je 365 graden uitzicht over Jasper en alle bergen hebt. Daarnaast starten er een aantal trails op Whistlers Mountain. Zo is het een optie om terug naar beneden te wandelen. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om gewoon de gondola terug te pakken. Helaas hadden wij slecht weer toen we naar boven gingen, waardoor de bergen op onderstaande foto niet zichtbaar zijn.

De Jasper Skytram gaat alleen als alles ontdooid is. Dit is meestal van begin juni tot het einde van de zomer. De exacte datum waarop de de Skytram weer gaat is helaas pas kort van tevoren bekend. 

Jasper Sky

#11 Dineren langs de Athabasca rivier

In het kleine centrum van Jasper zijn meer dan genoeg restaurants te vinden. Echter hebben deze allemaal geen uitzicht over het prachtige gebied. Daarvoor moet je bij Tekarra zijn. Het restaurant ligt op het terrein van het gelijknamige bungalowpark, dus laat je daar niet door van de wijs brengen als je er naartoe navigeert. Tekarra heeft een kleine, maar fijne en vooral lokale menukaart. Zo staan er op het menu verse forel, wild zwijn en lokale kazen. Recht voor de deur van Tekarra stroomt de indrukwekkende Athabasca rivier. Het is een dikke aanrader om met je glas wijn voor- of na het eten op een bankje aan de rivier te gaan zitten en te genieten van de rust en het uitzicht.

Tokarra JasperTokarra Jasper

#12 De Icefields Parkway rijden

Net buiten Jasper begint de Icefields Parkway.  Deze weg staat ook wel bekend als één van de mooiste autoroutes ter wereld. Nu heb ik die claim vaker op andere plekken gehoord, maar ik kan wel bevestigen dat het in het geval van de Icefields Parkway waar is. De totale weg is 232 kilometer en loopt ruwweg van Jasper naar Banff. Als je ook naar Banff gaat tijdens je reis, neem je deze weg dus automatisch. Heb je Banff niet op de planning staan, dan raad ik je zeker aan om een dag voor de Icefields Parkway uit te trekken. Er zijn talloze mooie stops te maken, waarover ik in een ander artikel meer vertel. Onderstaande punten 13 en 14 liggen in ieder geval beide aan de Icefields Parkway.

Icefield Parkway Icefield Parkway

#13 Athabasca Falls

Op zo’n 20 minuten rijden van Jasper liggen de Athabasca Falls. Deze waterval ligt vlak langs de weg, waardoor hij heel toegankelijk is. Er zijn verharde paden aangelegd die je naar verschillende mooie punten langs het water en de waterval brengen. De kracht waarmee de Athabasca Falls naar beneden komen, is echt onwerkelijk. Er staan overal bordjes dat je niet over het hek heen mag klimmen. Doe je dat toch? Dan is de kans dat je het niet overleefd heel groot. Luguber, maar wel heel goed dat ze het aangeven. Ga je naar Jasper, dan mag je de Athabasca Falls echt niet missen.

Athabasca Falls
Athabasca Falls
Athabasca Falls

#14 Athabasca Glacier

Eens stuk verder op de Icefields Parkway ligt de Athabasca Glacier. Deze gletsjer is werkelijk ontzagwekkend te noemen. Zowel qua omvang als qua omgeving. In het gebied voor de gletsjer mag je namelijk gewoon lopen en daar staan overal bordjes met jaartallen. Deze geven aan dat de gletsjer in dat jaar nog tot dat punt kwam. Ik kreeg er echt kippenvel van om dat te zien. Zo stond ik bij mijn geboortejaar en zag ik dat de gletsjer zich sindsdien zo’n 200 meter teruggetrokken heeft. 

Wil je de gletsjer zelf op? Dan heb je twee opties. Ten eerste kun je met  de Ice Explorer, een soort bus met enorme banden, een tour over de gletsjer maken. Ten tweede kun je een wandeltocht met gids maken. Deze boek je ter plekke bij het kantoortje. Voor de bustour kun je online alvast kaartjes bestellen. Deze zijn inclusief toegang tot de Icefield Skywalk.

Athabasca GlacierAthabasca Glacier

#15 Verblijf bij de Bear Hill Lodge

Wat mij betreft is een verblijf in een cabin of bungalow de leukste manier om Jasper te ervaren. Zelf verbleef ik in de Bear Hill Lodge op zo’n 10 minuten lopen van het centrum van Jasper. Ideaal: lekker rustig, maar vlakbij horeca en winkeltjes. Ze hebben verschillende huisjes op het terrein staan en ik overnachtte in de nieuwste variant. Deze was van alle gemakken voorzien en ik vond het ideaal om ook een keukentje te hebben. Het is fijn om zelf een ontbijtje te kunnen maken of een drankje koud te kunnen zetten.

Bear Hill Lodge

Extra tip: combineer Jasper met de stad Edmonton

Jasper National Park ligt op 4 uur rijden van de stad Edmonton. Vanuit Nederland vlieg je met KLM rechtstreeks naar Edmonton, waardoor dit wat mij betreft de ideale start van je bezoek aan de Canadian Rockies is. Nu kun je ervoor kiezen om meteen door de rijden naar Jasper, maar leuker is het om ook wat tijd in Edmonton zelf te spenderen. Daar is namelijk ook genoeg te zien en te doen. Daarnaast is het echt een geweldige foodie bestemming.

Doen in Edmonton

Met de auto op pad

De gemakkelijkste manier om Jasper te bezoeken, is met de auto. Deze kun je direct ophalen op Edmonton Airport. Wij huren onze auto’s op reis altijd bij de Nederlandse maatschappij Sunny Cars. Via hen ben je altijd all-inclusive verzekerd en heb je geen eigen risico. Wel zo fijn!

Jasper Park Pass

Jasper is een nationaal park en er is veel geld nodig om dit unieke natuurgebied te beschermen. Daarom betaal je voor elke dag dat je er bent een bedrag. Op het moment van schrijven is dat 10,50 dollar per persoon. Je kunt deze online bestellen voor de data waarop je in Jasper bent, maar het is ook mogelijk om deze bij het loket te kopen waar je langs rijdt als je Jasper binnenkomt. Bezoek je meerdere nationale parken? Dan loont het waarschijnlijk om een Discovery Pass te kopen. Hiermee heb je een jaar lang gratis toegang tot alle nationale parken in Canada. Voor één auto betaal je 145 dollar. Deze geldt voor maximaal 7 personen. Je bestelt je Jasper Park Pass of de Discovery Pass via de officiële site van Jasper.

Meer tips voor Jasper

Zoek je nog meer tips? Check dan Jasper.Travel voor extra informatie over deze unieke bestemming en Explore Edmonton voor meer tips over Edmonton.. Voor complete pakketreizen en vakanties naar Jasper kun je een kijkje nemen op Edmonton-Jasper.nl.

Rondreis door West-Canada

Wij bezochten Jasper National Park tijdens onze rondreis door West-Canada. Daarnaast deden we nog meer prachtige plekken aan. Wil jij ook een rondreis maken? Check dan zeker mijn route voor 3 weken door Canada.

EdmontonMinnewanka Lake

Georganiseerde rondreizen door Canada

Wil je een rondreis door Canada maken en vind je het prettig als deze volledig geregeld wordt? Er zijn een aantal opties voor compleet georganiseerde rondreizen door Canada. Het voordeel hiervan is dat je vlucht, accommodaties en huurauto inclusief zijn en dat er soms voordelige aanbiedingen zijn. Bij sommige aanbieders kun je daarnaast een rondreis op maat laten samenstellen. 

333 travel

Divers aanbod aan rondreizen door Canada. Bij 333 travel kun je zowel volledige rondreizen boeken, als kiezen voor bouwstenen waarmee je zelf je reis samenstelt. Er kijkt altijd een reisexpert mee voor de optimale route van je rondreis. Zowel het vervoer als de excursies en mooie accommodaties worden voor je geregeld.

Meer informatie

ANWB

Mooi aanbod aan zowel individuele als groepsreizen in Canada. Daarnaast biedt ANWB ook singlesreizen naar West-Canada aan.

Meer informatie

Riksja Travel

Volledige en flexibele rondreizen door Canada. Het is ook mogelijk om je reis door Canada zelf samen te stellen door midden van verschillende bouwstenen. Vervoer, bijzondere excursies en unieke accommodaties worden allemaal voor je geregeld.

Meer informatie

TUI

Relatief voordelige rondreizen door de Rocky Mountains, West-Canada en Oost-Canada. Ook een singlesreis behoort tot de mogelijkheden bij TUI.

Meer informatie

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven