Big Bend Viewpoint Icefields Parkway

De mooiste stops aan de Icefields Parkway in Canada

Home / Canada / De mooiste stops aan de Icefields Parkway in Canada

De Icefields Parkway in Canada staat bekend als één van de mooiste wegen te wereld. De weg loopt tussen nationaal park Jasper en nationaal park Banff, twee adembenemend mooie plekken middenin de Canadese Rocky Mountains. Ga je naar Jasper en Banff, trek dan zeker een dag uit voor het rijden van de Icefields Parkway. Er zijn veel prachtige plekken en ik laat je in dit artikel graag de mooiste stops langs de Icefields Parkway in Canada zien.

De mooiste stops op de Icefields Parkway op de kaart

De totale Icefields Parkway is 230 kilometer. In principe zou je dit dus in een dikke 2 uur kunnen rijden, maar reken erop dat je, inclusief alle stops, toch zeker een uur of 6 à 7 bezig bent. Als je onderweg wilt hiken kun je daar nog wat tijd bij optellen. Ik reed de route van Jasper naar Banff, dus de stops staan ook op deze volgorde. Uiteraard maakt het geen verschil als je de route andersom rijdt. 

Athabasca Falls

De eerste stop op de Icefields Parkway is ook direct één van mijn favorieten. De Athabasca Falls liggen een half uurtje buiten Jasper, waardoor je deze ook gewoon kunt bezoeken als je in Jasper verblijft en niet van plan bent naar Banff te rijden. De Athabasca Falls is een enorm indrukwekkende waterval die met een immense kracht naar beneden raast. Ik ben niet snel onder de indruk van een waterval, maar bij de Athabasca Falls werd ik echt omver geblazen door zijn kracht. Fantastisch om te zien. 

De waterval is heel toegankelijk. Vanaf de parkeerplaats loop je er via een verhard pad zo naartoe. Loop vooral ook even voorbij de waterval voor een prachtig uitzicht over de Athabasca rivier. 

Athabasca Falls
Athabasca Falls
Athabasca Falls
Athabasca Falls

Goats & Glacier Lookout

Net na de Athabasca Falls ligt de Gloat & Glacier Lookout. Vanaf dit punt heb je een prachtig uitzicht over de Rocky Mountains en de Athabasca rivier. De herkomst van de naam laat zich gemakkelijk raden: met een beetje geluk zie je hier berggeiten rondlopen. Wij hebben helaas slecht weer, waardoor we geen dieren gezien hebben. 

Goats & Glacier Viewpoint

Sunwapta Falls

De derde stop op de route van Jasper naar Banff is de Sunwapta Falls. Deze lijkt best wel op de Athabasca Falls, al is hij iets minder indrukwekkend. Wij zaten net in een hoosbui toen we erlangs kwamen en hebben deze stop dus overgeslagen. Rijd je de Icefields Parkway met mooi weer, dan raad ik je zeker aan om ook te stoppen bij de Sunwapta Falls. De parkeerplaats zit echt naast de waterval, dus deze is heel toegankelijk. 

Tangle Creek Falls

Tangle Creek Falls ligt pal naast de weg, dus je hoeft niet eens de auto te parkeren om hem te zien. Zelf was ik niet mega onder de indruk van deze waterval, maar dit is voornamelijk te wijten aan het feit dat ik net de mega indrukwekkende Athabasca Falls gezien had. Aangezien je letterlijk langs de Tangle Creek Falls rijdt, is een stop zo gemaakt. Er is een parkeerplaats aan de andere kant van de weg vanaf waar je alleen maar hoeft over te steken om bij de waterval te komen.

Tangle Creek Falls

Columbia Icefield Skywalk

Naast heel veel gratis stops, is er ook een stop op de Icefields Parkway waar je voor moet betalen. De Columbia Icefield Skywalk is een glazen brug die boven een afgrond hangt. Een unieke ervaring is gegarandeerd! Als je de Columbia Icefield Skywalk wilt doen, is het slim om je tickets van tevoren te bestellen. Ze kunnen op de dag zelf uitverkocht zijn. 

Columbia Icefields Skywalk

Athabasca Glacier

Zo’n beetje halverwege de Icefields Parkway, ligt de Athabasca Glacier. Dit is wat mij betreft de allermooiste stop langs deze weg. Vanuit de auto zie je de gletsjer al in de verte opdoemen. Je kunt de auto redelijk dichtbij de gletsjer parkeren en wandelt vervolgens via een uitgezet pad naar de voet. Heel bijzonder is dat er onderweg bordjes geplaatst zijn met informatie tot waar de gletsjer kwam in een bepaalt jaartal. Hierdoor komt klimaatverandering even heel hard binnen.

De gletsjer is niet op eigen gelegenheid te betreden. Er zijn twee opties om op de gletsjer te komen. Ten eerste kun je een gletsjer hike doen. Op de parkeerplaats staat een container waar je deze tour kunt boeken. Ten tweede kun je met een soort enorme bus met winterbanden, genaamd de Ice Explorer, de gletsjer op. Deze rijdt er overheen en je mag op sommige punten uitstappen. Als je de gletsjer van dichterbij wilt ervaren is dit zeker een aanrader! Maar ook als je geen tour doet is deze stop dik de moeite waard. Het landschap deed voor mij zelfs wat buitenaards aan. Heel bijzonder.

Athabasca Glacier Athabasca Glacier Athabasca GlacierAthabasca Glacier

Parker Ridge

Heb je zin om onderweg te stoppen voor een mooie hike? Zorg dan dat je gaat wandelen over Parker Ridge. Dit is een op- en neer route van zo’n 6 kilometer waarbij je zo’n 300 meter klimt. Houd er rekening mee dat het echt een flinke klim omhoog is, maar de uitzichten vanaf de ridge zijn werkelijk spectaculair. Check de route op All Trails. Let op: de trail in een bepaalde periode in het voorjaar en de zomer gesloten om de natuur de ruimte te geven. Dit staat bij het begin aangegeven.

The Big Bend viewpoint

De Rocky Mountains is een indrukwekkende bergketen die helemaal van Canada tot ver in de Verenigde Staten loopt. Soms vergeet je even hoe immens groot het landschap is en dan word je tijdens een stop bij The Big Bend viewpoint weer even met je neus op de feiten gedrukt. Vanaf hier kijk je zo de canyon in waar je later doorheen rijdt en dat is magnifiek om te zien. Vergeet op de parkeerplaats niet om ook naar links te kijken. Daar zie je een prachtige waterval. 

Big Bend Viewpoint Icefields Parkway
Big Bend Viewpoint Icefields Parkway
Big Bend Viewpoint Icefields Parkway
Big Bend Viewpoint Icefields Parkway

Weeping Wall viewpoint

Het Weeping Wall viewpoint heb ik gemist, helaas opnieuw vanwege het zeer slechte weer. De Weeping Wall is een meer dan 100 meter hoge ‘muur’ van rotsen waarlangs water in verschillende stromen naar beneden komt. Vandaar ook de naam ‘huilende muur’. 

Mistaya Canyon

Om bij de Mistaya Canyon te komen wandel je vanaf de parkeerplaats zo’n 500 meter bergafwaarts. Daar zie je een prachtige kloof die mij enorm deed denken aan de Maligne Canyon in Jasper. Sla een stukje linksaf voor een prachtig uitzicht over de canyon. Met mooi weer zie je de rivier helemaal richting de bergen in het achterland meanderen. Als je wat verder wilt lopen kun je een kleine loop van zo’n 2 kilometer maken. Check All Trails voor de route.

Mistaya Canyon
Mistaya Canyon
Mistaya Canyon

Peyto Lake

Het bekendste gletsjermeer van de Canadese Rockies is Peyto Lake. Deze ligt helemaal op het eind van de Icefields Parkway en als er één stop is die je niet mag overslaan, is het deze wel. Omdat het zo’n slecht weer was, zijn wij een dag later vanuit Banff terug gereden en daar heb ik absoluut geen spijt van gekregen. Wat een adembenemend mooie plek! Vanaf de parkeerplaats wandel je in een kwartiertje naar een platform vanaf waar je een geweldig uitzicht hebt over het bijna neonkleurige Peyto Lake.

Het meer dankt zijn kleur aan ‘rock dust’ wat de smeltende gletsjer mee neemt op zijn weg naar beneden. Deze miniscule rotsdeeltjes reflecteren het licht op een bepaalde manier waardoor het water deze kleur krijgt. Heb je zin om te hiken? Zet dan koers naar de Bow Summit. Vanaf daar heb je een nog mooier uitzicht over het meer. 

Peyto Lake in CanadaPeyto Lake

Bow Lake

De allerlaatste stop op de Icefields Parkway is het Bow Lake. Dit is het meer waarin de Bow rivier uitmondt. Vanaf Bow Lake heb je uitzicht over de Crowfoot Glacier, Wapta Icefield, Bow Glacier, Crowfoot Mountain en Mount Thompson. 

Waterfowl LakesWaterfowl Lakes

Meer tips voor Banff

En dan zit het erop! Dit was de adembenemend mooie Icefields Parkway. Verblijf je hierna in Banff? Check dan zeker mijn tips voor dit prachtige nationale park. In Banff vind je nog meer gletsjer meren zoals Peyto Lake, maar daarnaast is er nog veel meer moois te zien en te doen. Wat? Dat vertel ik je graag.

Moraine Lake Banff town

Meer tips voor Jasper

Aan het begin (of eind, het is maar net hoe je de route rijdt) van de Icefields Parkway, ligt het dorpje Jasper. Ik spendeerde hier ook een aantal dagen en verzamelde de beste tips voor je. Zelf ben ik echt een beetje verliefd op Jasper en ik raad je aan om voldoende tijd voor dit nationale park uit te trekken. 

Jasper Motorcycle Tours Lac Beauvert

Georganiseerde rondreizen door Canada

Wil je een rondreis door Canada maken en vind je het prettig als deze volledig geregeld wordt? Er zijn een aantal opties voor compleet georganiseerde rondreizen door Canada. Het voordeel hiervan is dat je vlucht, accommodaties en huurauto inclusief zijn en dat er soms voordelige aanbiedingen zijn. Bij sommige aanbieders kun je daarnaast een rondreis op maat laten samenstellen. 

333 travel

Divers aanbod aan rondreizen door Canada. Bij 333 travel kun je zowel volledige rondreizen boeken, als kiezen voor bouwstenen waarmee je zelf je reis samenstelt. Er kijkt altijd een reisexpert mee voor de optimale route van je rondreis. Zowel het vervoer als de excursies en mooie accommodaties worden voor je geregeld.

Meer informatie

ANWB

Mooi aanbod aan zowel individuele als groepsreizen in Canada. Daarnaast biedt ANWB ook singlesreizen naar West-Canada aan.

Meer informatie

Riksja Travel

Volledige en flexibele rondreizen door Canada. Het is ook mogelijk om je reis door Canada zelf samen te stellen door midden van verschillende bouwstenen. Vervoer, bijzondere excursies en unieke accommodaties worden allemaal voor je geregeld.

Meer informatie

TUI

Relatief voordelige rondreizen door de Rocky Mountains, West-Canada en Oost-Canada. Ook een singlesreis behoort tot de mogelijkheden bij TUI.

Meer informatie

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven