Muttart Conservatory

De culturele highlights van Edmonton en Jasper in Canada

Home / Canada / De culturele highlights van Edmonton en Jasper in Canada

Wil je op reis naar een verrassende bestemming? Denk dan eens aan Edmonton en Jasper in Canada! Veel mensen weten niet dat deze bestemmingen barsten van de culturele highlights. Er is ontzettend veel te zien en te doen in Edmonton en Jasper, ook op cultureel vlak. Ik laat je heel graag zien waarom je als cultuurliefhebber Edmonton en Jasper moet bezoeken. 

Meer dan 25 musea

In Jasper en Edmonton zijn meer dan 25 musea te bezoeken. Het Royal Alberta Museum is zonder twijfel één van de grootste en bekendste. Met meer dan 200 miljoen (!) objecten in de collectie is dit een heerlijk gevarieerd museum. De exposities zijn altijd gebaseerd op drie pijlers: culturele wetenschap, natuurwetenschap of geologische wetenschap. Elke expositie vertelt het verhaal van de regio Alberta.

Een ander belangrijk museum in Edmonton is de Art Gallery of Alberta. De meeste kunst is gemaakt en aangekocht na 1950, waardoor dit een echt een museum voor de moderne kunst is. Daarnaast is het gebouw een waar architectonisch hoogstandje wat je gezien moet hebben.

Art Gallery AlbertaArt Gallery Alberta

Fort Edmonton

Fort Edmonton is een unieke themapark die iedereen die gek is op geschiedenis en cultuur bezocht moet hebben. Hier waan je je een dagje in Canada in de 19e eeuw. Er is een volledig dorp uit die periode nagebouwd waar je naar hartenlust rond kunt dwalen en van alles kunt leren. Het bijzondere aan Fort Edmonton is dat er veel acteurs rondlopen die niet uit hun rol vallen. Je bent welkom om een gesprek met ze aan te knopen of gewoon te kijken wat ze aan het doen zijn. Heel grappig om eens mee te maken. De Indigenous Peoples Experience vond ik de meest bijzondere plek van het hele park. Deze tentoonstelling volledig gebouwd in samenwerking met de originele bewoners van Canada en maakte diepe indruk op mij. 

Fort Edmonton Park Fort Edmonton Park

Planetarium in Jasper

Ook Jasper heeft genoeg te bieden op cultureel vlak. Iets wat je zeker moet doen als je in Jasper bent is een bezoekje brengen aan het Planetarium. In Jasper National Park ligt een Dark Sky Preserve. Dit is één van de weinige plekken ter wereld waar er geen lichtvervuiling is, waardoor je op een heldere avond talloze sterren kunt bewonderen. Vlakbij ligt het Planetarium waar je onder leiding van een astronomie-expert het heelal kunt bewonderen. Ook kun je in het Planetarium zelf met een telescoop naar de sterren kijken, zodat je de indrukwekkende sterrenhemel nog beter kunt zien.

PlanetariumWintersport in Canada actief

Muziek en optredens in het Winspear Center

Gek op muzikaal vermaak en optredens? Check voor je reis naar Canada dan zeker welke optredens er in het Winspear concertgebouw plaatsvinden. Dit is één van de mooiste en meest geprezen concertgebouwen van Noord-Amerika. Naast muzikale optredens vinden er ook toneelstukken, comedyshows en kindershows plaats. Voor cultuurliefhebbers is het Winspear concertgebouw in Edmonton een absolute must. Kijk hier voor de programmering en het kopen van tickets.

Edmonton Winspear

Botanische tuinen van Edmonton

Eén van de redenen om Edmonton in de lente te bezoeken zijn de botanische tuinen. De stad heeft er maar liefst drie, waarvan de University of Alberta Botanical Garden de grootste is. Deze tuin ligt middenin het bos en beslaat een gebied van 240 hectare. Hier ben je wel een ochtendje zoet! Ook de Muttart Conservatory en het St. Albert Botanic park zijn de moeite van een bezoekje waard. Deze laatste ligt middenin de stad en is daardoor het gemakkelijkst te bereiken. Bij de Muttart Conservatory zijn vooral de kassen heel opvallend: deze zijn namelijk piramidevormig! Heel bijzonder om te zien.

Muttart Conservatory

Een andere aanrader is het Indiginous Art Park in Edmonton. Hier zijn zes kunstwerken van Canadese inheemse kunstenaars te bewonderen. Op een zonnige voorjaarsdag is dit een heerlijk park om te relaxen én kun je dus ook nog mooie kunst spotten.

Awardwinnend stadhuis van Edmonton

Over piramides gesproken, ook het stadhuis van Edmonton is piramidevormig gebouwd. Het oude en het nieuwe worden briljant gecombineerd en het stadhuis is echt een must see. Wil je meer weten over dit bijzonder gebouw? Dan is het mogelijk om een audiotour of een tour met gids te volgen. Hier vind je meer informatie.

Kunst in Jasper

Jasper ligt middenin Jasper National Park, wat betekent dat de natuur heel centraal staat. Er is een levendige kunstgemeenschap in Jasper en ook in die werken zie je dat de natuur belangrijk is. In het stadje Jasper zitten twee kunstgaleries. De Mountain Galleries at Fairmont is maar liefst 1500 vierkante meter groot en al het werk wat je hier ziet is gemaakt door West-Canadese artiesten. Verwacht veel kunst waarin landschappen en dieren centraal staan. Een andere aanrader is The Jasper Artist Guild. Hier vind je zowel schilderijen als foto’s en zowel sculpturen als mixed media werken. Heel divers dus, en je gaat hier ongetwijfeld een uniek kunstwerk voor thuis vinden.

Lac Beauvert

Voor nog meer specifieke tips voor Edmonton raad ik je aan een kijkje te nemen op ExploreEdmonton.com. Meer tips en informatie over Jasper vind je op Jasper.travel. Deze sites staan echt bomvol goede tips en informatie.

Extra tip: zomerfestivals in Edmonton

Ga je net na het voorjaar naar Edmonton op reis? Dan is de kans groot dat er een festival plaatsvindt. Niet voor niets wordt Edmonton de festivalhoofdstad van Canada genoemd. Op de website Edmonton-Jasper.nl lees je precies welke festivals er wanneer plaatsvinden.

Ook op culturele reis naar Edmonton en Jasper?

Wil je nou nog meer tips voor culturele highlights in en rondom Edmonton en Jasper? Check dan zeker de website Edmonton-Jasper.nl voor nog veel meer inspiratie. Hier vind je daarnaast ook informatie over reispakketten van touroperators die reizen naar Edmonton en Jasper aanbieden. Heel handig als je graag deze lente op reis wilt naar Edmonton en Jasper. Het grote voordeel van een pakketreis is natuurlijk dat je niks meer zelf hoeft uit te zoeken of te regelen. Verder schreef ik ook nog twee andere artikelen over Edmonton: in dit artikel lees je alle andere tips voor wat te doen in Edmonton en in dit artikel deel ik mijn tips voor lekker eten en drinken in Edmonton. Ga je ook naar Jasper? Check dan zeker al mijn tips voor Jasper.

Canada’s Rockies by Rail

Eén van de gaafste manieren om deze regio van Canada te verkennen is per trein. Met NBBS Reizen vlieg je naar Edmonton, vanuit waar je na 2 dagen doorreist naar Jasper. Nadat je Jasper verkend hebt reis je per trein naar Vancouver. Ontzettend tof om te doen en ook nog eens een heel milieuvriendelijke manier van reizen. Lees meer over deze reis van NBBS Reizen.

Rechtstreeks naar Edmonton met KLM

Met KLM vlieg je vanaf Amsterdam rechtstreeks naar Edmonton International Airport. De vlucht duurt zo’n 8,5 uur en vanaf het vliegveld rijd je in slechts 40 minuten naar de binnenstad van Edmonton. Naar Jasper rijdt je in zo’n 4 uur. Meer informatie over vluchten van Amsterdam naar Edmonton vind je op de website van KLM.

KLM

Heb je komend voorjaar nog geen plannen en zoek je een mooie bestemming waar cultuur en natuur beide goed vertegenwoordigd zijn? Denk dan eens aan Edmonton en Jasper! 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Zapper PR.

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven