Parliament Hill, Ottawa River

De leukste musea in Ottawa: de hoofdstad van Canada

Home / Canada / De leukste musea in Ottawa: de hoofdstad van Canada

Ottowa is niet alleen de hoofdstad van Canada, de stad staat ook bekend als the City of Museums. Het bruisende en dynamische Ottowa heeft namelijk een rijke en diverse cultuur die wordt weerspiegeld in de vele musea. Of je nu geïnteresseerd bent in kunst, geschiedenis, wetenschap of cultuur, er is voor ieder wat wils in Ottawa. Naast maar liefst 7 nationale musea musea, heeft Ottowa ook nog meer dan 100 onofficiële musea. Wat dacht je van he Unofficial Museum of Good Vibes (RBC Bluefest Ottawa, een 10-daags outdoor muziekfestival) of The Unofficial Museum of Treating Yourself (Moo Shu Ice Cream, een populaire plek om ijs te eten)? Deze plekken laten zien hoeveel bijzondere cultuur de stad te bieden heeft. Kijk mee naar de leukste officiële én onofficiële musea van Ottowa! 

#1 Canadian Museum of History

The Canadian Museum of History, ofwel het Nationaal Museum van Canada, is Canada’s meest bezochte museum. In dit indrukwekkende museum leer je alles over de bijzondere geschiedenis van Canada. Zo zijn er verschillende tentoonstellingen over de inheemse cultuur en koloniale geschiedenis. In dit museum vind je daarnaast de grootste overdekte collectie totempalen, heel bijzonder om te zien. In hetzelfde golvende ligt ook het speciale Canadian Children’s Museum. Hier kunnen kinderen de wereld rond reizen en andere culturen ontdekken door middel van interactieve spellen. Ook is er een CINÉ+ theater met 3D-film. 

Monument to the Algonquin Chief Tessouat
Credit: Ottowa Tourism

#2 National Gallery of Canada

The National Gallery of Canada is het nationale Kunstmuseum van Canada. Dit prachtige moderne gebouw is de thuisbasis van een enorm uitgebreide collectie kunstwerken van zowel Canadese als internationale kunstenaars. Er is voor ieder wat wils: van klassieke schilderen tot sculpturen en van fotografie tot installatiekunst. Voor kinderen zijn er veel leuke interactieve spellen en ze kunnen ook hun eigen kunstwerken maken.

View of National Gallery of Canada from Major's Hill Park
Credit: Ottawa Tourism
National Gallery of Canada
Credit: Ottawa Tourism

#3 Canada Science and Technology Museum

The Canada Science and Technology Museum is een heel tof museum waar je op interactieve wijze meer te weten komt over de wetenschappelijke en technologische prestaties van Canada. Er zijn veel interactieve tentoonstellingen en experimenten die je zelf kunt uitvoeren, waardoor dit museum leuk is voor alle leeftijden. Bekijk zeker de gigantische locomotieven en de Crazy Kitchen wanneer je dit museum bezoekt.

Science Museum Ottowa
Credit: Ottawa Tourism

#4 Canada Agriculture and Food Museum

The Canada Agriculture and Food Museum is de perfecte plek om meer te weten te komen over het unieke agrarische erfgoed van Canada. Dit museum is onderdeel van een boerderij in de stad en er wonen dan ook verschillende boerderijdieren, zoals paarden, alpaca’s, geiten en konijnen. Dit museum is met name voor kinderen erg leuk en leerzaam.

Canada Agriculture and Food Museum
Credit: Ottowa Tourism

#5 Bezoek de culturele wijk ByWard Market

Naast deze grote nationale musea vind je in Ottawa veel verschillende kleine galerijen en culturele instellingen. Een aanrader is de historische wijk ByWard Market, waar je tal van boetieks, kunstgalerijen en ambachtelijke winkels vol lokale kunst en handwerk kunt ontdekken. Een bezoek aan deze wijk is goed te combineren met het naastgelegen Major’s Hill Park, een prachtig park waar je wordt omgeven door bloemen. Je vindt hier ook nog eens één van de mooiste uitzichten over de stad en het Canadian Parliament.

Andaz Hotel Ottawa
Credit: Ottawa Tourism
ByWard Market Ottowa
Credit: Ottawa Tourism
Major's Hill Park, view of Parliament
Credit: Ottawa Tourism

#6 Ontdek de 111 Unofficial Museums

Om te laten zien hoeveel cultuur Ottawa te bieden heeft, zijn er naast de officiële musea meer dan 100 onofficiële museums in de stad: de 111 Unofficial Museums. Dit zijn interessante plekken in Ottawa die door Ottawa Tourism zijn omgetoverd en aangemerkt tot onofficieel museum. De onofficiele musea zijn onderverdeeld in vijf thema’s: Art, Culinary, Entertainment, Family en Nature. Ze bieden een ideaal startpunt om de leukste plekken van de stad te verkennen of herontdekken.

Art

Natuurlijk kun je in de eerder genoemde National Gallery of Canada veel mooie kunst zien, maar ook in de rest van Ottawa zijn er veel plekken waar je iets minder traditionele kunst kunt bewonderen. Bezoek bijvoorbeeld The Unofficial Museum of Open Air Art. Deze indrukwekkende graffiti muur is gelegen aan de overs van rivier de Rideau. Kom je graag thuis met mooie foto’s? Neem dan eens een kijkje bij The Unofficial Museum of Taking a Good Selfie. Deze trap achter Parliament Hill is een geweldige plek om mooie foto’s te maken. Je moet er wel 286 trappen voor omhoog klimmen, maar het uitzicht is prachtig.

Ottowa
Credit: Ottawa Tourism

Culinary

Ook op culinair gebied heeft Ottawa veel te bieden. Bezoek The Unofficial Museum of Treating Yourself en proef de lekkerste ijstaco’s en bubble waffles bij Moo Shu Ice Cream aan Bank Street. Ook The Unofficial Museum of Legendary Eggrolls (Golden Palace Restaurant) mag je niet missen. Dit is Ottawa’s oudste Chinese restaurant dat bekend staat om haar heerlijke egg rolls. Liever wat gezonders? In The Unofficial Museum of Eating Your Greens (Pure Kitchen) kom je erachter dat groenten zeker niet saai hoeven te zijn. Je eet hier de lekkerste veganistische maaltijden van Ottawa. 

Entertainment

Ottawa heeft een levendige culturele scene. Het gehele jaar door vinden hier festivals, muziekoptredens en theater-en dansvoorstellingen plaats. Het is dan ook niet gek dat er vele onofficiële entertainment musea zijn. Bezoek bijvoorbeeld The Unofficial Museum of Good Vibes, verwijzend naar het RBC Bluesfest Ottawa, één van Canada’s grootste outdoor muziekfestivals. Of wat dacht je van The Unofficial Museum of Red and White, dit ‘museum’ is slechts één dag per jaar open: op 1 juli wordt namelijk Canada Day gevierd en in heel Ottawa wordt dit overal in de stad uitgebreid gevierd.

Credit: Ottowa Tourism

Family 

Ook voor gezinnen is in Ottawa veel te zien en te doen. Bezoek bijvoorbeeld The Unofficial Museum of Being a Kid at Heart (Calypso Waterpark), het grootste waterpark van Canada. Een andere tof onofficieel museum om te bezoeken in Ottawa is The Unofficial Museum of the Canadian Safari. Dit museum verwijst naar het Omega Park, waar je in eigen auto op zoek gaat naar bisons, elks, wolven en herten. Je kunt hier zelfs overnachten in de Wolf Cabin.

Parc Omega
Credit: Ottawa Tourism

Nature

Even lekker relaxen in de natuur kan ook prima in de vele onofficiële musea van Ottawa. MacKenzie King, De langstzittende premier van Canada, bezocht bijvoorbeeld graag The Unofficial Museum of Garden Getaway (MacKenzie King Estate) in Gatineau Park. Je kunt een drankje drinken in zijn tearoom en wandelen door de prachtige tuinen. In de wintermaanden is The Unofficial Museum of Snowy Trails (Le Harfang Fat Bike & Raquettes) een aanrader. In het hart van een esdoornbos liggen verschillende paden voor een gave fietstocht of sneeuwschooenwandeling door de Canadese natuur. 

Snowflake Kingdom, snow slides
Credit: Ottawa Tourism

Ook naar Ottawa?

Zoals je ziet is er van alles te zien en doen in Ottawa. Deze Canadese hoofdstad is echt een bezoek waard. Air France vliegt vanaf 27 juni 2023 meerdere keren per week in 10 uur en 30 minuten van Amsterdam naar Ottawa. De korte overstap in Parijs is hierbij inbegrepen. Bekijk het actuele vluchtschema naar Ottawa. Meer leuke tips voor Ottawa vind je op de website van Ottawa Tourism.

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven