Tram 28 in Lissabon

Tram 28 in Lissabon: de beste tips en leukste stops

Home / Portugal / Lissabon / Tram 28 in Lissabon: de beste tips en leukste stops

Als er iets is wat je zeker moet doen in Lissabon, dan is het wel een ritje maken in de historische tram 28. Deze iconische gele tram is de snelste en leukste manier om het oude centrum van Lissabon te verkennen. Tram 28 rijdt via smalle straatjes en steile hellingen dwars door de historische wijken van de stad en langs verschillende bekende bezienswaardigheden. Ik dit artikel deel ik onder andere alle praktische informatie, de leukste stops, tips om de drukte te vermijden en alternatieven voor tram 28. Kijk mee naar mijn tips voor tram 28 in Lissabon!

Tickets voor tram 28

Tram 28 is onderdeel van het reguliere openbaar vervoersnetwerk van Lissabon en de prijzen zijn daarom gelijk aan die van alle andere trams in Lissabon. Er zijn verschillende soorten tickets verkrijgbaar voor tram 28.

Los one-way ticket voor tram 28

Een los ticket voor tram 28 kost €3,00 wanneer je het rechtstreeks bij de bestuurder koopt en €1,50 wanneer je betaalt met de Viva Viagem kaart. Dit is een soort OV-chipkaart waar je tegoed op kunt zetten. Je kunt dit tegoed gebruiken in de treinen, metro’s bussen en trams in Lissabon en omgeving. De kaart zelf kost €0,50 en kun je kopen op het vliegveld of in elk metrostation, maar niet in de trams zelf helaas. Elke keer als je opnieuw instapt in de tram, moet je een nieuw ticket kopen of je Viva Viagem kaart opnieuw scannen.

Tram 28 viva viagem

Een dagkaart voor de tram, bus en metro

Als je van plan bent om één of meerdere keren in- en uit te stappen, is het voordeliger om een dagkaart voor het openbaar vervoer in Lissabon te kopen. Een dagkaart kost €6,40 en zet je ook op je Viva Viagem kaart. Hiermee kun je 24 uur lang in alle trams, bussen en metro’s in Lissabon. Deze dagkaarten kun je ook alleen in het metrostation kopen.

Tip: Praça Martim Moniz, het plein vanaf waar tram 28 vertrekt, heeft ook een eigen metrostation waar je de dagkaarten kunt kopen.

Rijd gratis in tram 28 met de Lisboa card

Een andere slimme optie is de Lisboa Card. Met deze pas kun je gratis in alle trams, bussen, metro’s en treinen in en rondom Lissabon rijden. Bovendien krijg je met de Lisboa Card gratis toegang tot een groot aantal populaire musea en bezienswaardigheden in Lissabon, zoals de Torre de Belém, het Mosteiro dos Jerónimos en de Arco da Rua Augusta.

Tram 28 en tram 12 Lissabon

Startpunt van tram 28: waar opstappen?

Het startpunt van tram 28 ligt aan Praça Martim Moniz. Je kunt hier komen met de groene metrolijn of met de bus. Vanaf dit plein rijdt de tram via 34 haltes naar het eindpunt van tram 28: Campo de Ourique. Uiteraard kun je ook bij de tussenliggende haltes opstappen, maar houd er rekening mee dat de tram dan wel vaak erg vol zit en daardoor soms zelfs een halte voorbij rijdt. Bij de eindhalte moeten alle passagiers uitstappen en opnieuw in de rij gaan staan om weer in te stappen. Vanuit Campo de Ourique kun je via dezelfde route weer terug naar Praça Martim Moniz. Je moet hiervoor wel een nieuw kaartje kopen, tenzij je gebruik maakt van de dagkaart of de Lisboa Card.

Wachtrij voor Tram 28

Vertrektijden van tram 28

De tijden waarop tram 28 rijdt, zijn als volgt:

  • Maandag t/m vrijdag: 05:40u – 23:30u
  • Zaterdag: 05:45u – 22:30u
  • Zondag: 06:45u – 22:30u

De trams vertrekken elke 10 tot 15 minuten. Op drukke momenten rijden er ook weleens meerdere trams direct achter elkaar aan. Het volledige overzicht met vertrektijden van tram 28 kun je vinden op de officiële website Carris.pt

Hoe lang duurt een ritje in tram 28?

De totale rit van Praça Martim Moniz naar Campo de Ourique duurt ongeveer 48 minuten, afhankelijk van het verkeer.

Binnenin tram 28 in Lissabon

Route van tram 28 op de kaart

Op onderstaande kaart zie je de route van tram 28, inclusief de leukste haltes om uit te stappen.

De leukste stops van tram 28

Tram 28 stopt in totaal maar liefst 34 keer. Om eerlijk te zijn zou ik je niet per se aanraden om de tram te veel als een soort hop-on hop-off bus te gebruiken, zeker niet als je net een zitplaats hebt bemachtigd. Toch zijn er een aantal stops waar het zeker de moeite waard is om even uit te stappen. Houd er wel rekening mee dat de stops in principe niet worden omgeroepen, maar als je geluk hebt dan heb je een bestuurder die de bekende bezienswaardigheden wel even door de tram roept. Als je bij een specifieke plek wil uitstappen, is het in ieder geval slim om Google Maps bij de hand te houden.

Martim Moniz

Praça Martim Moniz is het plein vanaf waar tram 28 vertrekt. Dit is het meest multiculturele plein van de stad. Zo vind je er onder andere een Aziatische street food market. Een andere leuke bezienswaardigheid aan dit plein is de Rooftop Bar van Hotel Mundial. Wil je nog wat eten of snacks halen voor bij één van de uitzichtpunten? Dan is de Continente supermarkt schuin tegenover de halte van tram 28 een goede optie. 

Praca Martim Moniz vertrekpunt tram 28

R. Graça

De eerste stop die wat mij betreft echt de moeite waard is is R. Graça. Vanuit hier wandel je namelijk in 5 minuten naar het Miradouro da Senhora do Monte, het hoogste uitzichtpunt van Lissabon. Vanuit hier heb je een geweldig uitzicht over Castelo de São Jorge, rivier de Taag en de verschillende wijken van de stad.

Graça

Ook bij de halte Graça ligt een mooi uitzichtpunt, het Miradouro da Graça. Je kunt vanaf het Miradouro da Senhora do Monte ook in 600 meter binnendoor naar dit uitzichtpunt lopen. Je wandelt dan door Jardim da Cerca da Graça, een mooi park vanuit waar je ook een prachtig uitzicht hebt over de stad.

Lg. Portas Sol

Eén plek waar je wat mij betreft zeker moet stoppen is Largo Portas do Sol. Hier vind je Miradouro das Portas do Sol waar je ook weer een fantastisch uitzicht over Lissabon hebt. Wil je ook graag Castelo de São Jorge bezoeken? Dan kun je ook het beste uitstappen bij de halte Largo Portas do Sol. Vanuit hier wandel je in 5 minuten naar de ingang van het kasteel.

Miradouro Sta. Luzia

Op slechts 1 minuut lopen van de halte Largo Portas do Sol vind je de halte Miradouro Santa Luzia. Het maakt dus eigenlijk niet uit bij welke van de twee haltes je uitstapt, want je kunt deze uitzichtpunten prima te voet combineren. Miradouro Santa Luzia is één van mijn favoriete plekken in Lissabon. Naast het mooie uitzicht over de stad is dit uitzichtpunt ook bekend om haar mooie mozaiek en roze bourgainville.

Miradouro Santa Luzia Lissabon

De Sé Kathedraal in de wijk Alfama is één van de oudste en mooiste kathedralen van Lissabon. De tram stopt bijna recht voor de deur, wat ook mooie foto’s oplevert. Je kunt de kathedraal ook van binnen bezoeken.

Sé kathedraal Lissabon

R. Conceição

Wanneer je een bezoek wil brengen aan Praça do Comércio, het grootste en bekendste plein van Lissabon, dan kun je het beste uitstappen bij de halte R. Conceição. Ook als je de rest van Baixa wil verkennen is dit een ideale stop.

Tip: reis je met de Lisboa Card? Dan kun je ook gratis de Arco de Rua Augusta, de enorme boog boven het plein, beklimmen en genieten van een fantastisch uitzicht over het plein en rivier de Taag.

Lg. Academia Nacional Belas Artes

Als je de wijk Cais do Sodré wil ontdekken, kun je het beste uitstappen bij de halte Lg. Academia Nacional Belas Artes. Loop vanuit hier naar de Avenida Ribeira das Naus, een heerlijke boulevard langs het water en je loopt vervolgens zo naar Cais do Sodré. Hier vind je onder andere Pink Street en de Time Out Market, één van de leukste food markets van Lissabon. Ook kun je vanaf Cais do Sodré de trein naar Belém of Cascais pakken of de veerboot naar de overkant van de Taag.

Lissabon - Pink Street

Calhariz (Bica)

Om de wijk Bairro Alto te verkennen, kun je het beste uitstappen bij Calhariz (Bica). Hier kun je ook overstappen op de Ascensor da Bica, een 19e-eeuwse kabeltram die op en neer rijdt door een steile straat. Vanuit Calhariz wandel je in 3 minuten naar het uitzichtpunt Miradouro de Santa Catarina.

Estrela (Basílica)

Bij de halte Estrela (Basílica) vind je niet alleen de prachtige Basílica da Estrela, maar ook de tegenover gelegen Jardim da Estrela. Dit grote stadspark is een heerlijke plek om even lekker te relaxen en heeft een totale oppervlakte van maar liefst 4,6 hectare.

Campo Ourique (Prazeres)

Campo Ourique (Prazeres) is de eindhalte van tram 28. Heb je inmiddels trek gekregen? Wandel dan naar de Mercado de Campo Ourique op zo’n 5 minuten lopen van de halte. Hier vind je een toffe foodmarket waar het een stuk rustiger is dan bij de populaire Time Out Market.

Alternatieven voor tram 28

Zoals eerder gezegd, is tram 28 een erg populaire attractie in Lissabon. Er zijn slechts 20 zitplaatsen en zo’n 30 staanplaatsen per tram en soms sta je langer dan een uur in de rij te wachten. Heb je daar geen tijd voor of geen zin in? Dan zijn deze alternatieven voor tram 28 misschien wat voor jou!

Tram 12E

Tram 12E is wat mij betreft het beste alternatief voor tram 28. In deze tram is het een heel stuk rustiger, maar het geeft een soortgelijke ervaring. Tram 12E rijdt een iets kortere route dan de tram 28, maar hij komt wel deels overeen. Ook voor tram 12E kun je opstappen bij Praça Martim Moniz, maar dan op het zijspoor naast het vertrekpunt van tram 28. Vervolgens rijd je via de multiculturele wijk Mouraria de wijk Alfama in. Vanaf de halte Largo Portas do Sol rijdt hij dezelfde route als tram 28 langs de Sé Catedral tot aan R. Conceição, waarna hij via Baixa weer terug naar Praça Martim Moniz rijdt. Doordat tram 12E een rondje rijdt, kun je dus op hetzelfde punt weer uitstappen als waar je ingestapt bent.

Tram 12 in Lissabon

Hills Tramcar Tour

Wil je toch liever de originele route van Tram 28 rijden, maar zie je het niet zitten om lang in de rij te staan? Kies dan voor de Hills Tramcar Tour. Deze tram is speciaal opgezet voor toeristen en rijdt precies dezelfde route als tram 28. Het is een stukje prijziger, maar het is wel heerlijk rustig in deze trams. Je herkent ze aan hun rode kleur. Wat mij betreft is de Hills Tramcar Tour een ideale optie wanneer je maar weinig tijd hebt en toch de mooiste plekken van Lissabon wilt zien.

Hills Tramcar

Tuktuk tour

Een ander alternatief is een tuktuk tour. Dit leuke vervoersmiddel is uit Thailand geïmporteerd en past perfect tussen de smalle straatjes van het oude centrum van Lissabon. Er worden speciale tours aangeboden waarbij je de precieze route van tram 28 volgt. Het voordeel van een tuktuk tour is dat het een privé tour is en dat je dus kunt stoppen waar je wil en overal ook zo lang kunt blijven als je zelf wil.

Ontdek de route van tram 28 te voet

Het is ook mogelijk om de gehele route van tram 28 te voet af te leggen. De totale route die de tram aflegt is zo’n 7 kilometer lang. Houd er wel rekening mee dat het eerste deel van de route grotendeels door de heuvels van Lissabon loopt. Op dit deel van de route liggen de stops wel dichtbij elkaar, dus je kunt er ook voor kiezen om bij de ene stop uit te stappen en pas een aantal stops verder weer in te stappen. Ik vond persoonlijk het eerste deel van de route wel veruit het mooiste en indrukwekkendste, dus je kunt er ook voor kiezen om enkel het stuk tot aan Sé of R. Conceição te wandelen. Daarna liggen de stops en bezienswaardigheden ook steeds een stuk verder uit elkaar. Hoe dan ook is lopen een goed alternatief voor de tram 28.

Tips om de drukte bij tram 28 te vermijden

Ondanks de drukte vind ik een ritje in tram 28 nog steeds echt de moeite waard. Wil jij ook het liefst in tram 28 rijden? Met deze tips kun je de drukte en lange wachtrijen prima vermijden.

Stap in bij Campo Ourique (Prazeres)

Doordat Praça Martim Moniz meer in de buurt van het centrum ligt en deze halte bekend staat als het beginpunt van tram 28, stapt vrijwel iedereen hier op. Ik raad je echter aan om op te stappen bij het eindpunt van de tram, bij de halte Campo Ourique (Prazeres). Zodra de tram hier aankomt, worden alle passagiers namelijk verzocht om uit te stappen en weer opnieuw in de rij aan te sluiten voor de terugweg. Deze rij is echter veel korter, waardoor je veel minder lang moet wachten en meer kans hebt op een zitplek. Je kunt gemakkelijk met de rustige tram 25E of met de bus naar Campo Ourique reizen.

Blijf zitten als je een zitplaats naast het raam hebt

Heb je een zitplaats bemachtigd? Dan zou ik je eigenlijk aanraden om te blijven zitten tot het einde van de route en niet steeds overal uit te stappen. De kans dat je bij het opstappen op een tussenliggende stop opnieuw een zitplaats weet te bemachtigen is vrijwel nihil.

Maak heel vroeg of juist laat op de dag een ritje in tram 28

Wij keken met ons appartement uit op het vertrekpunt van de tram op Praça Martim Moniz. Het viel ons op dat het vroeg op de dag of juist tegen de avond een stuk rustiger was bij de trams. Wil je niet te lang in de rij staan? Kies er dan voor om voor 08:00u of na 20:00u de tram te pakken. Het is dan echt een stuk rustiger dan midden op de dag.

Tram 28 in Lissabon

Een ritje maken in tram 28 is wat mij betreft iets wat je echt gedaan moet hebben in Lissabon. Naast een ritje in tram 28 zijn er nog veel meer leuke activiteiten, mooie bezienswaardigheden en toffe wijken die je niet mag missen tijdens een bezoek aan Lissabon en omgeving. Bekijk hier al onze tips voor Lissabon

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

2 reacties op “Tram 28 in Lissabon: de beste tips en leukste stops”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven