Menu
Nederland / Noord-Brabant

De nationale parken van Nederland: de Biesbosch

Als ik op reis ben, vind ik het heerlijk om het water op te gaan. Ik heb boottochten gemaakt langs de prachtige eilanden in Thailand, ik heb Ponte da Piedade in Portugal per kayak ontdekt en ik heb een groot deel van de Plitvice meren in Kroatië vanuit een roeiboot bewonderd. Tijdens een lunch met mede-reisbloggers kwam ter sprake dat we al op zo veel mooie plekken in de wereld zijn geweest, maar dat we eigenlijk nog schandalig weinig van Nederland hebben gezien. Ik ben bijvoorbeeld in vele nationale parken in het buitenland geweest, maar in Nederland heb ik er nog maar weinig bezocht. Nationaal park de Biesbosch is bijvoorbeeld maar 30 minuten rijden vanaf mijn woonplaats, maar ik ben er alleen als kind ooit geweest. Hoog tijd dus om de Biesbosch weer eens te bezoeken.

 

Nationaal Park de Biesbosch is een beschermd natuurgebied tussen Noord-Brabant en Zuid-Holland. Wat ik niet wist, is dat dit het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa is. Naast prachtige natuur, vind je hier daarom ook veel dieren. De Biesbosch is zelfs één van de rijkste watervogelgebieden van Nederland.

Biesbosch

Je kan de Biesbosch op verschillende manieren bekijken. Er zijn prachtige wandelroutes die je dwars door de polders, over smalle dijkjes en lang de vele oevers naar de mooiste picknickplekken brengen. Ook kun je er mooie fietstochten maken langs verschillende weilanden, rivieren en dorpjes in de Biesboschregio. Daarnaast zijn er verschillende excursies te boeken waarbij je bijvoorbeeld op zoek gaat naar speciale vogels, bevers en planten.

Biesbosch 8

Wil je de Biesbosch optimaal verkennen? Dan moet je echt het water op. Er zijn het hele jaar door verschillende rondvaarten, maar een eigen bootje huren, vind ik persoonlijk nóg leuker. Je kunt het park dan lekker op je eigen tempo bekijken en soms even wat langzamer varen zodat je net die ene mooie foto kunt maken. Langs de oevers in de Biesbosch vind je daarnaast verschillende steigers waar je je boot even aan kunt leggen voor een wandeling of een picknick.

Biesbosch 12

Ondanks dat we de Biesbosch in het weekend bezochten en het ook nog eens heerlijk weer was, viel het me op dat het in de Biesbosch zo heerlijk rustig is. Waar je in het buitenland in een nationaal park vaak overspoelt wordt door toeristen, ben je hier op sommige plekken nog helemaal alleen midden in de natuur.

Biesbosch 4

Al kan je het misschien niet echt alleen noemen. In de Biesbosch wonen namelijk enorm veel dieren. Je vindt er onder andere zwanen, eenden, bevers en verschillende unieke vogelsoorten. Wij hadden geluk en kwamen daarnaast ook oog in oog te staan met een kudde prachtige Schotse hooglanders, wat mooie plaatjes heeft opgeleverd.

Biesbosch 3

Het grootste deel van de Biesbosch bestaat uit bossen en rivieren, maar om de zo veel tijd kom je een mooie oude boerderij of een klein vakantiehuisje tegen. Wat lijkt het me heerlijk om elke dag wakker te worden met dit uitzicht en een stukje te kunnen varen met je eigen boot. Gelukkig zijn er rondom de Biesbosch ook veel boten te huur, dus ook als je net als ik niet over de luxe van een eigen boot beschikt, kun je de Biesbosch gewoon bezoeken.

Biesbosch 5

De boten kun je op verschillende plekken huren, zoals in Dordrecht, Diepstraten of Drimmelen. Wij hebben zelf een kleine kajuitboot met motor gehuurd in de kleine haven van Drimmelen. Je hebt voor deze boten geen vaarbewijs nodig, maar zorg wel dat je je goed laat inlichten over de route. Er zijn namelijk bepaalde ondiepe stukken of doodlopende riviertjes waar je beter niet in kunt varen.

Biesbosch 6

Als je een boot huurt, krijg je gelukkig wel altijd een vaarkaart mee. Ik vond het eerlijk gezegd toch vrij lastig om zo’n kaart te lezen. Op het water is het vaak moeilijk te bepalen waar je precies bent. Wij zijn dan ook meer dan eens vast blijven zitten in het zand in een ondiep stuk, omdat we niet wisten dat we al zo ver waren op kaart. Google Maps biedt in die gevallen gelukkig ook een uitkomst. Vrijwel alle kleine riviertjes van de Biesbosch zijn in deze app terug te vinden. Wel wat minder avontuurlijk, maar zo zijn we uiteindelijk toch veilig thuis gekomen.

Biesbosch 2

Hoewel ik graag naar de meest verre oorden reis, ben ik er zeker na een bezoek aan de Biesbosch opnieuw achter gekomen dat ons eigen land eigenlijk ook zo veel te bieden. Ik vind het dan ook hoog tijd om ook de andere nationale parken in Nederland eens een bezoekje te brengen en ik ben vast besloten om ze ooit allemaal af te strepen. Wie doet er met me mee?

 

nationale parken in nederland
Bron afbeelding: wikipedia

 

Ben je benieuwd hoe de Biesbosch er ’s nachts uitziet? Tijdens de jaarlijkse BrabantNacht ontdek je het!

In hoeveel nationale parken in Nederland ben jij al geweest? En heb je ook de Biesbosch al eens bezocht?

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in bovenstaand artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

8 Reacties

 • Sandra
  10 juni 2015 at 15:50

  Ha! Leuk dat je er meteen werk van hebt gemaakt! Ik wil ook al jaren naar de Biesbosch, maar moet nu echt maar eens gaan haha. Gave foto’s en die Schotse Hooglanders, erg mooi! Ik mag dan wel in de stad wonen, maar op een kwartiertje fietsen hebben wij ook van die gave beesten! Ik ben trouwens al in best wel wat nationale parken geweest, waarvan de meest recente toch wel De Duinen van Texel was.

  Reageer
 • Jeroen
  10 juni 2015 at 17:03

  Leuk artikel, en dat in Nederland! Inderdaad eens tijd om een kijkje te nemen in de Biesbosch.

  Reageer
 • Simone | Paper Travels
  11 juni 2015 at 07:39

  Jee wat ziet dat er gaaf uit!! Ik moet eerlijk bekennen dat ik ook nog nooit in de Biesbosch ben geweest. Best stom eigenlijk, zeker als ik jouw foto’s zo zie. Ziet er prachtig uit. Ik ben volgens mij alleen op de Hoge Veluwe geweest en de Oostvaardersplassen maar dat is hier om de hoek, dus daar wandelen we vaak heen.. Maar verder….

  Reageer
 • Biesbosch.net
  11 juni 2015 at 21:21

  Kom naar de Spieringsluis bij Werkendam en maak een vaartocht met de gidsen Han en Gerda in de Zalmschouw WKD86.
  Wij kunnen als Biesboschgids alles vertellen over de cultuurgeschiedenis en de toekomst. Natuurlijk ook over de natuur in dit prachtige gebied.
  Zo’n vaartocht is een echte natuurbeleving in het hart van de Brabantse Biesbosch.

  Reageer
 • Mariska
  12 juni 2015 at 07:02

  Prachtige foto’s, het is soms zo makkelijk om te vergeten hoe mooi ook Nederland kan zijn.
  In het Biesbos ben ik nog nooit geweest, maar ik kom wel regelmatig in het Twiske, dat ligt net boven Amsterdam.

  Reageer
 • Ester
  14 juni 2015 at 20:08

  Wat een leuk idee! En nog heel wat te zien in Nederland, zie ik wel. Ik kwam als kind regelmatig in de Biesbosch, Drimmelen was niet heel ver fietsen van mijn eerste woonplaats. Als je er ronddwaalt lijkt Nederland opeens wat minder vol 😉

  Reageer
 • Yvon
  19 juni 2015 at 02:58

  Wat mooi!!
  Ik ben er nog niet geweest, maar zo te zien en lezen is het écht de moeite van het bezoeken waard.
  Volgende keer als ik in Nederland ben misschien maar doen.

  Reageer
 • Ramses
  6 september 2017 at 07:07

  Geweldig stuk, doet mijn herinneringen helemaal opbloeien. De verhuurders van http://www.yachtcharterhuibers.nl hebben ons destijds onwijs goed geholpen met een vaarvakantie op de prachtige Biesbosch! Zeker de moeite!

  Reageer

Laat een reactie achter