Huis ter Heide

Wandelingen in Noord-Brabant: de mooiste wandelroutes

Home / Nederland / Wandelingen in Noord-Brabant: de mooiste wandelroutes

Door heel Noord-Brabant zijn tal van mooie wandelroutes te vinden. Zelf ontdekken we onze eigen provincie steeds meer en we proberen regelmatig een nieuwe wandeling uit. Natuurlijk is dit lijstje verre van compleet, maar het geeft je wel een goede indruk van wat je kunt verwachten van wandelingen in Noord-Brabant. Wij laten je graag onze favoriete wandelroutes in Noord-Brabant zien!

Huis ter Heide

In het gebied van Huis ter Heide kun je wandelen, fietsen en paardrijden, al durf ik wel te beweren dat je dit gebied het beste te voet verkent. Zelf ging ik er op een frisse ochtend heel vroeg op uit om met zonsopkomst te wandelen. Er is dan nog niemand in de wijde omtrek te bekennen en de dieren hebben vrij spel. Ik spotte een stuk of drie reigers, talloze vogeltjes, konijnen, ganzen en, heel tof, Schotse Hooglanders. Deze vriendelijke reuzen kunnen overal op Huis ter Heide zomaar opduiken dus wees daarop bedacht. Ze doen niets, zolang je maar voldoende afstand houdt. Zeker als ze kalfjes hebben, raad ik je aan om minimaal 20 meter afstand te houden. Onderstaande foto’s zijn dan ook met een zoomlens genomen.

Wandelen in Noord-Brabant - Schotse HooglandersWandelen in Noord-Brabant - Schotse Hooglanders

Je kunt in het gebied vijf verschillende wandelingen maken. De kortste is 2,5 kilometer en voert je langs vijf objecten uit de Tweede Wereldoorlog. Door de QR-codes te scannen leer je meer over het gebied. De langste route is 8 kilometer langs vennen, door bossen en over een vlonderbrug. Een aanrader! Ook is er een hondenlosloopgebied aangegeven op de route. Let wel op: delen van Huis ter Heide zijn aangemerkt als ‘kwetsbaar’. Deze mogen mensen en honden niet betreden.

Bekijk hier alle wandelroutes bij Huis ter Heide.

Wandelen in Noord-Brabant - Huis ter Heide Wandelen in Noord-Brabant - Huis ter Heide Wandelen in Noord-Brabant - Huis ter HeideWandelen in Noord-Brabant - Huis ter Heide

De Oisterwijkse Vennen

De Oisterwijkse Vennen zijn een belangrijke trekpleister voor de regio en dat is niet voor niets: dit uitgestrekte natuurgebied is prachtig. Een van de mooiste wandelingen in Noord-Brabant is de 14 vennenroute die je in bijna 10 kilometer langs 14 vennen brengt. Je loopt de hele weg over zandpaadjes en wordt aan één stuk door getrakteerd op mooie uitzichten. Er staan veel bankjes langs de route dus ik zou je zeker aanraden om wat te eten en te drinken mee te nemen en op een bankje even rustig van de natuur te genieten. Naast de lange route van 10 kilometer zijn er ook verschillende korte wandelingen variërend van 2,5 tot 4,5 kilometer te lopen. Het wandelen bij de Oisterwijkse Vennen is op vlakke grond en zal dus voor de meeste mensen prima te doen zijn.

Bekijk hier de verschillende wandelroutes door de Oisterwijkse Vennen.

Wandelen in Noord-Brabant - de Vennen in Oisterwijk Wandelen in Noord-Brabant - de Vennen in Oisterwijk Wandelen in Noord-Brabant - de Vennen in Oisterwijk

Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen

Heb je een hond en vind je het fijn als deze los mag in de natuur, dan ben je in de Loonse en Drunense Duinen op de juiste plek. Er zijn hier 2 hondenloslooproutes waar ze in alle vrijheid mogen rennen en zwemmen. De eerste route is 4,5 kilometer lang en start bij restaurant De Roestelberg. De tweede beslaat een lengte van 4 kilometer en loopt van Natuurpoort Herberg De Drie Linden naar De Rustende Jager. Op zomerse dagen en in het weekend kan het aardig druk zijn op deze wandelpaden, dus ik raad je aan om heel vroeg of juist laat op de dag te gaan. De gebieden waar de honden los mogen zijn duidelijk aangegeven met een bordje met een afbeelding van een hond en de tekst ‘wij mogen vanaf hier los’.

Wandelen in Noord-Brabant - Loonse en Drunense Duinen Wandelen in Noord-Brabant - Loonse en Drunense DuinenWandelen in Noord-Brabant - Loonse en Drunense DuinenWandelen in Noord-Brabant - Loonse en Drunense DuinenWandelen in Noord-Brabant - Loonse en Drunense Duinen

Naast deze speciale routes voor mensen met een hond, zijn er natuurlijk ook ‘gewone’ wandelingen te maken in de duinen. Om een goed beeld te krijgen van dit unieke natuurgebied is wandelroute Roestelberg een aanrader. Ook voor deze wandeling vertrek je vanaf De Roestelberg. In totaal wandel je 5,5 kilometer in een ronde en kom je door zowel het zandgebied als de bossen. Voor deze wandeling volg je de gele bordjes. Het wandelen in de duinen is op de meeste stukken vrij vlak, maar houd er wel rekening mee dat je het laatste stuk door het duinzand best een stuk omhoog moet lopen. De rest van de route bestaat enkel uit zandpaden. Dit loopt wel iets zwaarder dan een vlakke weg, omdat het duinzand is en je dus meer weerstand voelt.

Bekijk hier verschillende wandelroutes door de Loonse en Drunense Duinen.

Wandelen in Noord-Brabant - Loonse en Drunense Duinen Wandelen in Noord-Brabant - Loonse en Drunense Duinen Wandelen in Noord-Brabant - Loonse en Drunense Duinen

De Moerputten

De Moerputten is een mooi natuur-en wandelgebied in Overlaat, net onder Den Bosch. Door dit gebied lopen twee korte wandelroutes: het 2 kilometer lange Halve Zolenpad en de 5 kilometer lange Bruggenroute. Het Halve Zolenpad loopt over de spoordijk en door het moerasbos, terwijl je bij Bruggenroute ook over de Moerputtenbrug loopt. Blijf tijdens je bezoek aan de Moerputten altijd op één van deze twee paden, want een groot deel van de omgeving is kwetsbaar natuurgebied vol vogels, vlinders en bloemen. Dit staat ook duidelijk aangegeven onderweg.

Wandelen in Noord-Brabant - De moerputten Noord-Brabant Wandelen in Noord-Brabant - De moerputten Noord-Brabant

De wandelroutes in de Moerputten zijn momenteel gewoon geopend, maar om drukte te voorkomen mag je enkel op de parkeerplaats of in de fietsenstalling parkeren en niet in de berm. Voor het beste uitzicht op de brug loop je vanaf de parkeerplaats naar links. Wanneer je hier het paadje naar beneden volgt, kom je op op een vlonder met een mooi uitzicht op de 600 meter lange brug. Zorg ervoor dat je in de muggentijd een vestje meeneemt, want op de bruggetjes is het normaal gesproken vrij vochtig, waardoor er veel muggen kunnen zitten.

Bekijk hier meer informatie over deze twee bijzondere wandelroutes door de Moerputten.

Wandelen in Noord-Brabant - De moerputten Noord-Brabant Wandelen in Noord-Brabant - De moerputten Noord-Brabant

De Halve Maan

De Halve Maan is een prachtig natuurgebied in de gemeente Goirle, gelegen tussen de natuurgebieden Regte Heide en Ooijevaarsnest. Het gebied dankt zijn naam aan een groot ven in de vorm van een halve maan. In de zomer staat een groot deel van dit ven droog, waardoor de vorm minder goed zichtbaar is. Alsnog is een bezoek aan de Halve Maan echt de moeite waard. In deze groene regio zijn verschillende wandelroutes te vinden. Zelf liepen wij het ‘Rondje Halve Maan‘, van zo’n 6,5 kilometer. Je loopt hierbij deels door een naaldbos en rondom het ven, waar ook een kolonie Canadese ganzen leeft. Het start-en eindpunt van deze route is het Klooster Nieuwkerk. Hier kun je gemakkelijk parkeren en je kunt zelfs in dit bijzondere klooster overnachten. Na je wandeling kun je er normaliter ook genieten van een lekkere kop koffie op het bijbehorende terras. Ook leuk is het om een kijkje te nemen in de aangrenzende Naturentuin.

Wandelen in Brabant Halve Maan Goirle Nieuwkerk Wandelen in Brabant Halve Maan Goirle NieuwkerkWandelen in Brabant Halve Maan Goirle NieuwkerkWandelen in Brabant Halve Maan Goirle NieuwkerkWandelen in Brabant Halve Maan Goirle Nieuwkerk

Landgoed Gorp en Roovert

Gorp en Roovert is een uitgestrekt gebied van zo’n 1200 ha groot met flink wat verschillende types landschappen. Zo wandel je er door naaldbossen, loofbossen, langs riviertjes en door weilanden. Er zijn best wel wat verschillende routes te lopen, zowel lang als kort. Een van onze favoriete wandelingen is 9 kilometer lang en brengt je langs alle landschappen. Je start bij Natuurpoort de Roovertsche Leij. Ideaal, want zo kun je na je wandeling lekker op het terras bij de Roovertsche Leij ploffen voor een hapje en een drankje. Zelf lopen we lang niet altijd zo’n grote ronde, maar wandelen we meestal lukraak wat paadjes in. Met Google Maps bij de hand kan het eigenlijk niet mis gaan, want de Roovertsche Leij is hierop altijd terug te vinden. Extra leuk: in deze bossen werd de fotoreportage van Saskia’s bruiloft gemaakt.

Bekijk hier de wandelroute door Landgoed Gorp en Roovert.

Gorp en RoovertGorp en Roovert Gorp en Roovert Gorp en RoovertKasteeltje in Gorp en Roovert

Wandelroute de Goren

Wandelgebied de Goren ligt praktisch in de achtertuin van Saskia’s ouderlijk huis in Hilvarenbeek. De volledige route loopt van het centrum van Biest-Houthakker door natuurontwikkelingsgebied de Goren via de bossen van Annanina’s Rust en natuurgebied Diessens Broek terug naar Biest-Houthakker. Het is een mooie combinatie van bosrijk gebied en weidse velden. Dwars door de weilanden is namelijk een pad gemaaid, zodat je hier heerlijk rustig kunt wandelen. De route loopt ook grotendeels langs het Spruitenstroompje, een smal beekje dat dwars door dit gebied loopt. Via smalle bruggetjes steek je op deze route het Spruitenstroompje meerdere keren over.

Wandelen in Noord-Brabant - De Goren wandelrouteDe Goren wandelrouteDe Goren wandelroute De Goren wandelroute

Wandelroute de Goren is een typische plattelandswandeling, waarbij je onderweg onder andere koeien, paarden en schapen tegenkomt. Het enige jammere vond ik dat een deel van de route over de gewone weg loopt, maar verder is het prachtig. Wat ik extra leuk vond aan deze wandelroute, is dat je onderweg ook verschillende veldjes met kleurrijke bloemen tegenkomt. Deze wilde bloemen mag je gewoon plukken, waardoor je aan het einde van je wandeling een uniek wildboeket verzameld hebt. In totaal is de route een ronde van 8 kilometer.

De volledige wandelroute in de Goren vind je hier.

De Goren wandelroute De Goren wandelrouteDe Goren wandelroute

Landgoed De Utrecht en de Flaes

Landgoed De Utrecht is bij veel Brabanders vooral bekend als ‘het bos bij In Den Bockenreyder‘. De Bockenreyder is een gezellige typisch Brabantse herberg waar je heerlijk kunt eten of lekker op het terras kunt zitten na je boswandeling. Landgoed de Utrecht is één van de mooiste bosgebieden van Brabant en er zijn hier verschillende mooie wandelroutes te vinden. Wij raden je aan om zeker even naar de Flaes te wandelen. Dit grote ven is met name rond zonsopkomst of zonsondergang heel sfeervol. In de winter gingen wij hier vroeger vaak schaatsen. Langs de Flaes staat de Flaestoren met een uitzichtbalkon op 22 meter hoogte.  Zorg er wel voor dat je een muntje van 1 euro meeneemt om de toren te beklimmen.

Bekijk hier alle wandelroutes in Landgoed de Utrecht en rondom de Flaes.

De Utrecht wandelen in BrabantDe UtrechtDe Utrecht wandelen in Brabant De Utrecht wandelen in Brabant De Utrecht wandelen in Brabant

Welke wandelschoenen zijn geschikt voor wandelingen in Nederland?

Nu we steeds meer aan het wandelen zijn in onze omgeving, zijn we extra blij met onze wandelschoenen. Stiekem lopen we namelijk flink wat kilometers en goede schoenen maken dan echt het verschil. Zelf vonden we het wel wat lastig welk type schoen nou het meest geschikt is voor wandelen in Nederland, want er is zo veel keuze. We vroegen Lowa om advies en zij gaven aan dat de gemiddelde Nederlander tijdens een recreatieve wandeling zo’n 1,5 uur per keer wandelt. Echte bergen hebben we hier natuurlijk niet, maar het is wel fijn als de schoenen geschikt zijn voor kleinere heuvels en verschillende soorten ondergronden. We hebben daarom beide gekozen voor wandelschoenen uit het All Terrain Sport segment van Lowa. Voor normale wandelingen zoals bovenstaande wandelroutes lenen deze schoenen zich perfect, maar ook voor stedentrips zijn ze heel fijn. We hebben beide voor schoenen met GORE-TEX gekozen, waardoor ze beter bestand zijn tegen water. Handig als we ze straks ook in de wat koudere en nattere maanden gebruiken, of zoals Kimber in de jungle op de Dominicaanse Republiek.

LowaLowa

Ook qua hoge of lage schoenen hebben we wel even getwijfeld. Kimber heeft gekozen voor lage schoenen (de Maddox GTX Lo Ws) die over het algemeen wat multifunctioneler zijn. Doordat ze zo laag zijn, kun je ze voor verschillende outdoor activiteiten gebruiken. Ze hebben namelijk wat minder weerstand rondom je enkels. Ook zijn de lage schoenen wat lichter, waardoor je ze iets gemakkelijker mee kunt nemen op een stedentrip of verre reis. Saskia heeft juist voor hogere schoenen gekozen (de Innox Pro GTX Mid Ws), omdat die extra bescherming, stabiliteit en steun rond de enkel bieden. Of je voor hoge of lage schoenen gaat, is echt een persoonlijke keuze. Beide opties zijn wat ons betreft in ieder geval heel geschikt voor wandelen in Nederland. De schoenen zitten heerlijk en het is zo veel fijner dan wandelen op onze sneakers. We zijn echt positief verrast!

Wandelen in Noord-Brabant Lowa schoenenWandelen in Noord-Brabant Lowa schoenenWandelen in Noord-Brabant Lowa schoenen

Kaartje met alle routes: de mooiste wandelingen in Noord-Brabant

Natuurlijk is bovenstaand lijstje met mooie wandelingen in Noord-Brabant verre van compleet, maar dit zijn momenteel onze favoriete wandelingen in Brabant. Op dit kaartje vind je alle routes uit het artikel terug. Zodra we mooie nieuwe wandelroutes hebben ontdekt, vullen we dit artikel weer aan. We hebben nu vooral de omgeving van Tilburg verkend, maar we willen ook het oosten en westen van Brabant verder ontdekken. Heb jij nog goede tips voor ons?

Naast wandelen is er nog veel meer te doen in onze mooie provincie. Bekijk hier de leukste tips voor een bezoek aan Noord-Brabant.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Lowa.

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

6 reacties op “Wandelingen in Noord-Brabant: de mooiste wandelroutes”

 1. Hoi Pieter,
  Wauw, wat leuk om te horen! Dankjewel voor de complimenten! Boswachterij Dorst ken ik nog niet. Het zie er heel mooi uit, die gaat zeker op het lijstje van wandelingen die we nog willen maken! De Kampina staat daar trouwens ook op, maar op de één of andere manier komen we er steeds niet aan toe. Een mooi voornemen voor deze zomer! Nogmaals bedankt voor je reactie!

 2. Wat een prachtige site hebben jullie! Zoveel mooie verhalen en hele goede tips. Ik ga bijvoorbeeld eens op zoek naar een paar mooie wandelschoenen.
  Ik heb zelf ook in Tilburg gewoond, daar kun je heel mooi in de natuur lopen inderdaad. De gebieden die beschreven worden, ken ik ook. Zijn jullie weleens in Boswachterij Dorst geweest? Het is een relatief klein gebied maar zeker een aanrader:
  https://www.staatsbosbeheer.nl/Routes/baronie-van-breda/wandelroute-steenblik-boswachterij-dorst
  Ik zou hier parkeren en dan sta je meteen midden in het bos: https://www.google.nl/maps/place/Surae+Parkeerplek/@51.5892929,4.8873056,16z/data=!4m5!3m4!1s0x47c6993bb1789d1b:0x2421d02da65f60be!8m2!3d51.5892931!4d4.8906226

  De kampina in de omgeving van Boxtel is ook prachtig trouwens.

  Heel veel succes met jullie site! Ik heb ervan genoten.

 3. Veel Noord- en West Brabantse gebieden. Ook in het oosten en zuiden van Brabant liggen prachtige gebieden (nationale parken), zoals De Groote Peel en de Strabrechtse Heide. Zeker de moeite waard!

  1. Hoi Evelien, bedankt voor je reactie en je tips! Daar zijn we blij mee want we willen de komende weken ook meer gebieden buiten onze eigen regio ontdekken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven