Coba Mexico

Cobá: fiets door het oude Maya complex in de jungle van Mexico

Home / Mexico / Cobá: fiets door het oude Maya complex in de jungle van Mexico

Cobá is een oud Maya complex middenin de jungle van Mexico. Het leuke is dat je dit complex op de fiets kunt verkennen. Ik vertel je alles over deze bijzondere plek in Mexico!

Waar ligt Cobá en hoe kom je er?

Cobá ligt op het Mexicaanse schiereiland Yucatán. Met de auto is het zo’n drie kwartier rijden vanuit Tulum en anderhalf uur vanuit Playa del Carmen. Als je geen huurauto hebt, kun je ook met de ADO bus naar Cobá. Deze vertrekt onder andere vanuit Tulum, Playa del Carmen en Cancun. Daarnaast is het mogelijk om een georganiseerde tour naar Cobá te boeken vanuit verschillende plekken in Yucatán. Zelf bezochten wij Cobá met onze huurauto op weg van Isla Holbox naar Tulum.

Cobá

Praktische informatie en entreeprijs

De entreeprijs voor Cobá is omgerekend zo’n 3 euro per persoon. Het is daarnaast mogelijk om tegen betaling een gids te boeken die je alles vertelt over de geschiedenis van de Maya’s en het complex. Wij hadden eerder tijdens onze reis al een uitgebreide uitleg gehad van onze gids bij Chichén Itzá, waardoor we ervoor kozen om Cobá op eigen houtje te ontdekken. We herkenden veel gebouwen en verhalen van ons bezoek aan Chichén Itzá, zoals de sportvelden die gebruikt werden voor het spelen van ōllamaliztli. Tijdens deze traditionele balsport van de Maya’s moesten de spelers via hun heupen een bal door een hoge stenen ring proberen te krijgen. Doordat dit nogal lastig was, duurde het spel vaak heel lang.

Cobá

Fietsen door de jungle van Cobá

Cobá is een groot complex met meerdere bouwwerken die vrij ver uit elkaar liggen. Gelukkig kun je hier fietsen huren, zodat je alle bouwwerken gemakkelijk in één ochtend of middag kunt bekijken. Je kunt dit uiteraard ook lopend doen, maar de afstanden tussen de bouwwerken zijn vrij groot. Bovendien vond ik het persoonlijk juist erg leuk om het complex op de fiets te verkennen. De rit door de jungle is prachtig en onderweg kun je regelmatig stoppen om een bijzonder bouwwerk te bekijken. Zie je het niet zo zitten om zelf te fietsen? Huur dan een fietstaxi die je naar de mooiste plekken van Cobá brengt. Het huren van een fiets kost omgerekend zo’n 2 euro. Het huren van een fietstaxi kost ongeveer 5 euro per uur.

CobáCobá

Beklim El Castillo

Één van de hoogtepunten van een bezoek aan Cobá is de tempelpiramide Nohoch-Mul, ook wel El Castillo genoemd. In tegenstelling tot in Chichén Itzá is het in Cobá nog wel mogelijk om deze 42 meter hoge piramide te beklimmen. Het is een vrij steile klim naar boven, maar eenmaal op de top word je beloond met een prachtig uitzicht over de jungle. Overal waar je kijkt, zie je hoge bomen met af en toe een oud bouwwerk tussen de boomtoppen. Houd er wel rekening mee dat het naar beneden klauteren een stuk lastiger is dan omhoog klimmen. In het midden van de trap ligt wel een dik touw waar je je aan vast kunt houden.

Edit: helaas is het niet meer toegestaan om deze tempel te beklimmen.

Cobá CobáCobá Cobá Cobá

Combineer je bezoek aan Cobá met een duik in een cenote

Vlakbij Cobá vind je een aantal prachtige cenotes waar je even lekker kunt afkoelen na je tocht door de jungle. De bekendste is Cenote Choo-Ha, een prachtige grot met helderblauw water. Zelf hebben wij deze cenote helaas moeten overslaan vanwege tijdgebrek. Gelukkig hebben we in de buurt van Tulum nog een aantal mooie cenotes bezocht, waaronder Cenote Dos Ojos waar onderstaande foto genomen is. Mocht je voldoende tijd hebben, dan raad ik je zeker aan om een handdoek en zwemspullen mee te nemen, zodat je na je bezoek aan Cobá nog één of meerdere cenotes in de buurt kunt bezoeken.

Tulum cenote dos ojos

Cobá in beeld

Een bezoek aan Cobá mag eigenlijk niet ontbreken tijdens je rondreis door Mexico. Ik vond Cobá weer heel anders dan Chichén Itzá en de ruïnes van Tulum, dus mocht je de kans krijgen om alle drie deze Maya complexen te bezoeken dan raad ik je dit zeker aan. Wil je meer lezen over onze rondreis over het schiereiland Yucatán? Bekijk hier alle artikelen over Mexico.

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

5 reacties op “Cobá: fiets door het oude Maya complex in de jungle van Mexico”

  1. Prachtige verslagen!
    Wij gaan van de zomer naar Mexico en willen graag de Coba tempel bezoeken.
    Klopt het dat je in je edit aangeeft dat je deze tempel niet meer mag beklimmen?

    1. Hi Niki, wat gaaf dat jullie deze zomer ook naar Mexico gaan en bedankt voor je lieve compliment! De Coba tempel is nog steeds te bezoeken, maar helaas mag je hem inderdaad niet meer beklimmen, doordat de tempel daardoor te veel beschadigd raakte. Vind het overigens ook dan nog steeds een aanrader! Alvast een hele fijne reis gewenst in Mexico!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven