Chichen Itza

Chichén Itzá: het wereldwonder van Mexico

Home / Mexico / Chichén Itzá: het wereldwonder van Mexico

Een bezoek aan Chichén Itzá mag wat mij betreft niet ontbreken tijdens je rondreis door Mexico. Deze Maya stad is in 2007 verkozen tot één van de zeven nieuwe wereldwonderen. Na mijn bezoek begrijp ik helemaal waarom. Ik vond het enorm indrukwekkend om Chichén Itzá met eigen ogen te zien en meer te leren over de bijzondere maya cultuur. Ik vertel je alles over dit wereldwonder in Mexico!

Waar ligt Chichén Itzá precies?

Chichén Itzá ligt op het schiereiland Yucatán in Mexico. Het ligt op zo’n 1,5 uur rijden van de stad Mérida en op drie kwartier rijden van Valladolid. Houd er rekening mee dat als je vanuit de staat Quintana Roo naar Chichén Itzá rijdt, je één uur terug gaat in de tijd. Cancún, Playa del Carmen, Tulúm en Cobá liggen bijvoorbeeld allemaal in Quintana Roo.

Openingstijden en de beste tijd om Chichén Itzá te bezoeken

Chichén Itzá is elke dag geopend van 08:00u tot 16:30u. Ik raad je aan om zo vroeg mogelijk op de dag te gaan om de ergste drukte van de tourbussen voor te zijn. Bovendien kan het later op de dag erg warm worden. Er is vrijwel nergens schaduw op het complex, waardoor het al snel erg heet wordt. Zorg dus voor voldoende water en zonnebrand en bezoek Chichén Itzá bij voorkeur in de vroege ochtend. Wij waren zelf om half 7 ’s ochtends in Mérida vertrokken, zodat we om 8 uur bij de ingang stonden. Het was toen nog heerlijk rustig. Ik raad je verder aan om Chichén Itzá niet op een zondag te bezoeken. Op deze dag kunnen alle Mexicanen namelijk gratis naar binnen, waardoor het vaak erg druk is.

Tip: Wil je liever niet zo vroeg opstaan? Dan kun je het beste overnachten in de buurt van Chichén Itzá

Chichen Itza

Entreeprijs van Chichén Itzá

Voor Chichén Itzá worden verschillende entreeprijzen berekend. Zo is de entree voor Mexicanen een stuk goedkoper dan voor internationale bezoekers. Als je Chichén Itzá als Nederlander of Belg bezoekt, zijn er twee soorten toeslagen bij je tickets inbegrepen. Een daarvan is voor het Instituut voor Geschiedenis en Antropologie van Mexico (INAH) en een andere voor het Ministerie van Cultuur van Yucatán (Cultur). Je kunt de entreetickets voor Chichén Itzá ter plekke bij dezelfde balie kopen. Houd er rekening mee dat wanneer je met je pinpas of creditcard betaalt, je twee losse betalingen moet doen voor de verschillende toeslagen. Vaak staat er bovendien een erg lange rij om Chichén Itzá binnen te komen. We raden je daarom aan om je tickets vooraf online te bestellen, zodat je de wachtrij kunt overslaan. 

Chichen Itza

Chichén Itzá met gids

Ter plekke een gids huren in Chichén Itzá

Ik raad je zeker aan om een gids te huren wanneer je Chichén Itzá bezoekt. Door alle verhalen over de bouwwerken en de cultuur van de Maya’s ging Chichén Itzá voor mij pas echt leven. Natuurlijk is het sowieso een mooi complex, maar als je net als ik vrij weinig weet over de Maya’s is een gids echt een meerwaarde. Je kunt een privé gids huren bij de ingang van het complex net nadat je je entreekaartje hebt gekocht. Een Spaanse gids kostte tijdens ons bezoek 800 pesos, een Engelse of Nederlands gids 900 pesos. Je wordt gedurende 2 uur rondgeleid over het complex en komt alles te weten over de bijzondere geschiedenis van Chichén Itzá en de Maya’s. Het is misschien wat prijzig, maar het maakt je bezoek naar mijn idee echt veel waardevoller.

Chichen Itza

Hoe kom je bij Chichén Itzá?

Met een huurauto naar Chichén Itzá

Chichén Itzá is goed te bereiken met de auto en rijden op Yucatán vond ik erg goed te doen. Je kunt op Yucatán op verschillende plekken een auto huren, zoals in Cancún, Playa del Carmel of Tulum. Wij boeken onze auto’s op reis altijd via de Nederlandse maatschappij Sunny Cars. Het grote voordeel van Sunny Cars vind ik dat alle verzekeringen inbegrepen zijn. Hierdoor hoef je ter plekke geen dure extra verzekeringen af te sluiten en mocht er onderweg iets gebeuren, dan wordt dit 100% door Sunny Cars vergoed. Ook is een tweede bestuurder gratis inbegrepen bij Sunny Cars, terwijl je hier bij veel andere verhuurders extra voor moet betalen. Voor het huren van een auto in Mexico heb je een internationaal rijbewijs en een creditcard op de naam van de hoofdbestuurder nodig.  We hadden een Volkswagen Gol geboekt, een speciaal voor de Zuid-Amerikaanse markt geproduceerde auto waar we erg tevreden over waren. 
Las Coloradas Mexico

Georganiseerde dagtrip naar Chichén Itzá

Verblijf je in bijvoorbeeld Cancún, Playa del Carmen of Tulum dan is het ook mogelijk om een georganiseerde dagtrip naar Chichén Itzá te boeken. Je wordt dan opgehaald bij je hotel of een verzamelpunt en je bezoekt Chichén Itzá onder leiding van een gecertificeerde gids. Ook breng je nog een bezoek aan de koloniale stad Valladolid en aan de prachtige cenote in Hacienda Selva Maya, waar je de mogelijkheid krijgt om even te zwemmen. Een buffetlucht zit ook inbegrepen bij deze tour.

Rondreis Mexico - Valladolid

Wat is er te zien in Chichén Itza?

El Castillo – de piramide van Kukulcán

De bekendste bezienswaardigheid in Chichén Itzá is de piramide van Kukulcán, ook wel El Castillo genoemd. In de tijd van de Maya’s diende deze piramide als tempel voor de god Kukulcán. Dit bouwwerk laat zien dat de Maya’s al enorm veel kennis hadden over de dagen en seizoenen. Zo heeft de tempel in totaal 365 treden, wat symbool staat voor het aantal dagen in een jaar. Daarnaast is er een bijzonder verschijnsel te zien op de piramide op de dag waarop de lente en de herfst beginnen. Door de stand van de zon vallen de schaduwen op deze twee dagen op zo’n manier langs de trappen, dat de trappen op kruipende slangen lijken. Ook dit is weer een eerbetoon aan de god Kukulcán, aangezien zijn naam ‘gevederde slang’ betekent.

Chichen Itza

De piramide werd al in de 9e eeuw door de Maya’s gebouwd. Het gebouw is in de loop der eeuwen wel ver achteruit gegaan. Gelukkig is de pyramide in de 20e eeuw voor een groot deel gerestaureerd. Wanneer je om het bouwwerk heen loopt, kun je nog wel goed zien in welke staat de piramide gevonden is. Ik vond het heel bijzonder om te horen dat er vandaag de dag nog steeds zo veel onderzoek wordt gedaan naar de Maya’s en dat er eigenlijk nog zo veel onduidelijkheid is. Zo is pas in 2015 ontdekt dat de piramide bovenop een ondergronds meer is gebouwd.

Chichen ItzaChichen Itza

De sterrenwacht en verborgen symboliek

Ik schaam me bijna om het te zeggen, maar de piramide van Kukulcán was eigenlijk het enige gebouw wat ik kende als ‘Chichén Itzá’. Ik had er echt geen idee van dat het complex zo enorm groot was. We hebben ruim twee uur rondgelopen met een gids die ons alles vertelde over de verschillende bouwwerken en de Maya cultuur. Het viel me tijdens de gesprekken met onze gids ook op dat de Maya’s voor de tijd waarin ze leefden al enorm veel wisten over bijvoorbeeld astrologie. Zo was er bijvoorbeeld een speciale sterrenwacht gebouwd waar de stand van de maan en sterren werden bestudeerd. Ook waren de Maya’s erg (bij)gelovig en symbolisch. Op vrijwel alle bouwwerken zie je daarom afbeeldingen van hun goden, zoals de slang Kukulcán.

Chichen Itza

De oude Maya-sporten op de Great Ball Court

De Maya’s geloofden ook in het brengen van offers voor hun goden. Zo vond er tijdens speciale gelegenheden vaak een bijzonder balspel plaats, waarbij de bal door een kleine ring op een paar meter hoogte moest worden geworpen. Je mocht hierbij echter je handen en voeten niet gebruiken, maar enkel je ellebogen en heupen. Het is geen verrassing dat dit spel daardoor uren of soms wel dagen kon duren. De winnaar van het spel werd vaak geofferd aan de goden. Vlakbij het balveld vind je een groot bouwwerk waar meer dan 2000 doodshoofden in gegraveerd staan. Ze denken dat dit symbool staat voor het aantal geofferde personen.

Chichen Itza balspel

Cenotes in Chichén Itzá

Rondom het complex zijn daarnaast meerdere cenotes te vinden. Dit zijn een soort grotten met water. De cenotes speelden een belangrijke rol in de watervoorziening van de Maya’s. Daarnaast werden de cenotes gebruikt voor het maken van offers. Mensen werden hierbij in de cenote gegooid als offer voor de goden. Wanneer iemand na een paar dagen nog in leven was, werd deze persoon wel uit het water gehaald, omdat dit een teken van god zou zijn. Vrijwel niemand overleefde dit echter, omdat de Maya’s vaak niet konden zwemmen. Naast een slim volk, waren de Maya’s dus ook een vrij luguber volk. De heilige cenote die op het complex ligt, kun je tijdens je bezoek aan Chichén Itzá bezichtigen.

Chichen Itza

Eten in de buurt van Chichén Itzá

Vooraf had ik vast opgezocht of we na ons bezoek aan Chichén Itzá ergens in de buurt konden eten. Vrijwel overal werd restaurant Oxtun aangeraden. Ik was erg verbaasd om te zien dat dit restaurant op het complex zelf lag. Meestal zijn de restaurants bij een grote toeristische trekpleister namelijk niet zo’n groot succes, maar Oxtun is hierop echt een uitzondering. We hebben hier heerlijk gegeten en de bediening was super vriendelijk. Ik vond met name de quesadillas met guacamole echt een aanrader. Naast Mexicaanse gerechten staan er ook een aantal buitenlandse gerechten op de kaart.

oxtun chichen itza

Zwemmen in een cenote vlakbij Chichén Itzá

Naast een bezoek aan Chichén Itzá mag ook zwemmen in een cenote niet ontbreken tijdens je reis door Mexico. Op heel Yucatán zijn er meer dan 1400 cenotes te vinden. Vanuit Chichén Itzá is het slechts 8 minuten rijden naar Cenote Ik-Kil, één van de mooiste cenotes van heel Mexico. De entree voor Cenote Ik-Kil bedraagt 70 pesos. Om bij het water te komen, moet je eerst 26 meter naar beneden lopen. Het water is maar liefst 40 meter diep en de cenote heeft een diameter van meer dan 60 meter. Ik denk dat dit de mooiste en meest bijzondere plek is waar ik ooit gezwommen heb. Het is wat mij betreft de perfecte plek om even af te koelen na je bezoek aan het warme Chichén Itzá.

Chichén Itzá in 1 minuut

In dit filmpje over Chichén Itzá krijg je een goede indruk van dit bijzondere maya complex.

Andere maya tempels in de buurt van Chichén Itzá

Naast Chichén Itzá zijn er nog veel meer indrukwekkende maya tempels te vinden in Yucatán. Om een goed beeld te krijgen van de maya cultuur, raad ik je aan om ook deze tempels te bezoeken tijdens je reis in Mexico.

Cobá

Het maya complex van Cobá ligt op een kleine 1,5 uur rijden van Chichén Itzá. In tegenstelling tot in Chichén Itzá is het in Cobá nog wel mogelijk om één van de oude piramides te beklimmen. Na een steile klim word je beloond met een prachtig uitzicht over de jungle. Doordat de bouwwerken in Cobá vrij ver uit elkaar liggen, kun je hier ook een fiets huren om zo in korte tijd het complex te verkennen. De rit door de jungle is prachtig en het is een unieke manier om door zo’n historisch maya complex te fietsen

Cobá Cobá

Tulum

Tulum ligt op zo’n twee uur rijden van Chichén Itzá. Toch vind ik het echt een aanrader om ook deze ruïnes te bezoeken. De maya ruïnes van Tulum liggen namelijk recht aan zee. Ik vond het echt een bijzonder gezicht: de eeuwenoude ruïnes die afsteken bij de helderblauwe zee en tropische palmbomen. Bij de ruïnes in Tulum ook verschillende informatieborden, waardoor je meer over de bouwwerken en de Maya’s te weten komt. Ik raad je aan om de ruïnes zo vroeg mogelijk in de ochtend te bezoeken. Wij waren er zelf bij de opening om 8 uur ’s ochtends, waardoor het heerlijk rustig was en nog niet te warm. Bezoek je de ruïnes met de auto? Ik kreeg de tip om niet naar de hoofdingang, maar om via het strand te rijden. Hier kun je je auto gratis parkeren bij een van de beachclubs. Dit bespaart je niet alleen parkeerkosten, maar het is ook een stuk rustiger hier. Bovendien kun je na afloop lekker relaxen op het mooie strand van Tulum.

Tulum ruïnes

Een bezoek aan Chichén Itzá is wat mij betreft echt een must als je Yucatán bezoekt. Ik was erg onder de indruk van de bijzondere Maya cultuur en de prachtige omgeving van Chichén Itzá. 

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

5 reacties op “Chichén Itzá: het wereldwonder van Mexico”

  1. Ik vind Chichén Itzá ook helemaal te gek. Daarom heb ik het ook al 3x bezocht.. Ben wel blij dat ik nog op de piramide heb mogen klimmen, al begrijp ik ook waarom het niet meer mag. Moet maar weer eens die kant op merk ik nu 😉

  2. Mooie post Saskia! 🙂 Zelf heb ik in 2014 Chichén Itzá bezocht en ik vond het een prachtig complex, vooral El Castillio maakte indruk op mij. Naast Chichén Itzá vind ik in Mexico nog meer mooie Maya-steden de moeite waard, waaronder Palenque, Uxmal en Teotutican. Van de 7 wereldwonderen heb ik er 3 bezocht namelijk Chichén Itzá, het Colosseum en de roze stad Petra in Jordanië.

  3. Wow ok ik ga gelijk een vlucht boeken! De Maya’s hebben mij altijd geïnteresseerd en ik denk dat dit een must is! Van de 7 wonders heb ik ook alleen nog maar het colosseum gezien. Maar wil zeker de rest ook ooit eens zien.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven