Menu
Mexico

Chichén Itzá: het wereldwonder van Mexico

Een bezoek aan Chichén Itzá mag wat mij betreft niet ontbreken tijdens je rondreis door Mexico. Deze Maya stad is in 2007 verkozen tot één van de zeven nieuwe wereldwonderen. Na mijn bezoek begrijp ik helemaal waarom. Ik vond het erg indrukwekkend om Chichén Itzá met eigen ogen te zien. Ik vertel je alles over dit bijzondere wereldwonder.

 

Waar ligt Chichén Itzá precies?

Chichén Itzá ligt op het schiereiland Yucatán in Mexico. Het ligt op zo’n 1,5 uur rijden van de stad Mérida en op drie kwartier rijden van Valladolid. Houd er rekening mee dat als je vanuit de staat Quintana Roo naar Chichén Itzá rijdt, je één uur terug gaat in de tijd. Cancún, Playa del Carmen, Tulúm en Cobá liggen bijvoorbeeld allemaal in Quintana Roo.

Chichen Itza locatie

 

Wat is er te zien in Chichén Itza?

De bekendste bezienswaardigheid in Chichén Itzá is de piramide van Kukulcán, ook wel El Castillo genoemd. In de tijd van de Maya’s diende deze piramide als tempel voor de god Kukulcán. Dit bouwwerk laat zien dat de Maya’s al enorm veel kennis hadden over de dagen en seizoenen. Zo heeft de tempel in totaal 365 treden, wat symbool staat voor het aantal dagen in een jaar. Daarnaast is er een bijzonder verschijnsel te zien op de piramide op de dag waarop de lente en de herfst beginnen. Door de stand van de zon vallen de schaduwen op deze twee dagen op zo’n manier langs de trappen, dat de trappen op kruipende slangen lijken. Ook dit is weer een eerbetoon aan de god Kukulcán, aangezien zijn naam ‘gevederde slang’ betekent.

Chichen Itza

 

De piramide werd al in de 9e eeuw door de Maya’s gebouwd. Het gebouw is in de loop der eeuwen wel ver achteruit gegaan. Gelukkig is de pyramide in de 20e eeuw voor een groot deel gerestaureerd. Wanneer je om het bouwwerk heen loopt, kun je nog wel goed zien in welke staat de piramide gevonden is. Ik vond het heel bijzonder om te horen dat er vandaag de dag nog steeds zo veel onderzoek wordt gedaan naar de Maya’s en dat er eigenlijk nog zo veel onduidelijkheid is. Zo is pas in 2015 ontdekt dat de piramide bovenop een ondergronds meer is gebouwd.

Chichen Itza

 

Ik schaam me bijna om het te zeggen, maar de piramide van Kukulcán was eigenlijk het enige gebouw wat ik kende als ‘Chichén Itzá’. Ik had er echt geen idee van dat het complex zo enorm groot was. We hebben ruim twee uur rondgelopen met een gids die ons alles vertelde over de verschillende bouwwerken en de Maya cultuur. Een aantal bouwwerken met zuilen deden me zelfs een beetje denken aan de Griekse en Romeinse bouwstijl.

Chichen Itza

 

Het viel me tijdens de gesprekken met onze gids ook op dat de Maya’s voor de tijd waarin ze leefden al enorm veel wisten over bijvoorbeeld astrologie. Zo was er bijvoorbeeld een speciale sterrenwacht gebouwd waar de stand van de maan en sterren werden bestudeerd. Ook waren de Maya’s erg (bij)gelovig en symbolisch. Op vrijwel alle bouwwerken zie je daarom afbeeldingen van hun goden, zoals de slang Kukulcán.

Chichen Itza

 

De Maya’s geloofden ook in het brengen van offers voor hun goden. Zo vond er tijdens speciale gelegenheden vaak een bijzonder balspel plaats, waarbij de bal door een kleine ring op een paar meter hoogte moest worden geworpen. Je mocht hierbij echter je handen en voeten niet gebruiken, maar enkel je ellebogen en heupen. Het is geen verrassing dat dit spel daardoor uren of soms wel dagen kon duren. De winnaar van het spel werd vaak geofferd aan de goden. Vlakbij het balveld vind je een groot bouwwerk waar meer dan 2000 doodshoofden in gegraveerd staan. Ze denken dat dit symbool staat voor het aantal geofferde personen.

Chichen Itza balspel

 

Rondom het complex zijn daarnaast meerdere cenotes te vinden. Dit zijn een soort grotten met water. De cenotes speelden een belangrijke rol in de watervoorziening van de Maya’s. Daarnaast werden de cenotes gebruikt voor het maken van offers. Mensen werden hierbij in de cenote gegooid als offer voor de goden. Wanneer iemand na een paar dagen nog in leven was, werd deze persoon wel uit het water gehaald, omdat dit een teken van god zou zijn. Vrijwel niemand overleefde dit echter, omdat de Maya’s vaak niet konden zwemmen. Naast een slim volk, waren de Maya’s dus ook een vrij luguber volk. De heilige cenote die op het complex ligt, kun je tijdens je bezoek aan Chichén Itzá bezichtigen.

Chichen Itza

 

Openingstijden en de beste tijd om Chichén Itzá te bezoeken

Chichén Itzá is elke dag geopend van 08:00u tot 16:30u. Ik raad je aan om zo vroeg mogelijk op de dag te gaan om de ergste drukte van de tourbussen voor te zijn. Bovendien kan het later op de dag erg warm worden. Er is vrijwel nergens schaduw op het complex, waardoor het al snel erg heet wordt. Zorg dus voor voldoende water en zonnebrand en bezoek Chichén Itzá bij voorkeur in de vroege ochtend. Wij waren zelf om half 7 ’s ochtends in Mérida vertrokken, zodat we om 8 uur bij de ingang stonden. Het was toen nog heerlijk rustig. Wil je liever niet zo vroeg opstaan? Dan kun je ook overnachten in de buurt van Chichén Itzá. Ik raad je verder aan om Chichén Itzá niet op een zondag te bezoeken. Op deze dag kunnen alle Mexicanen gratis naar binnen, waardoor het vaak erg druk is.

Chichen Itza

 

Entreeprijs van Chichén Itzá

De totale entreeprijs voor Chichén Itzá bedraagt 237* pesos per persoon voor buitenlanders. Om binnen te komen, moet je twee losse tickets hebben: één ticket van 167 pesos van de AAFY (de fiscale administratie van Yucatán) en één ticket van 70 pesos van het INAH (het Nationaal Instituut voor Antropologie en Geschiedenis). Je kunt deze tickets gewoon bij dezelfde balie kopen, maar wanneer je met je creditcard betaalt, zul je twee losse betalingen moeten doen. Het is ook mogelijk om de tickets vooraf online te bestellen.
*Prijs in februari 2017.

Chichen Itza

 

Het huren van een gids in Chichén Itzá

Ik raad je zeker aan om een gids te huren wanneer je Chichén Itzá bezoekt. Door alle verhalen over de bouwwerken en de cultuur van de Maya’s ging Chichén Itzá voor mij pas echt leven. Natuurlijk is het sowieso een mooi complex, maar als je net als ik vrij weinig weet over de Maya’s is een gids echt een meerwaarde. Je kunt een privé gids huren bij de ingang van het complex net nadat je je entreekaartje hebt gekocht. Een Spaanse gids kost 800 pesos, een Engelse of Nederlands gids 900 pesos. Je wordt gedurende 2 uur rondgeleid over het complex en komt alles te weten over de bijzondere geschiedenis van Chichén Itzá en de Maya’s. Het is misschien wat prijzig, maar het maakt je bezoek naar mijn idee echt veel waardevoller.

Chichen Itza

 

Eten in de buurt van Chichén Itzá

Vooraf had ik vast opgezocht of we na ons bezoek aan Chichén Itzá ergens in de buurt konden eten. Vrijwel overal werd restaurant Oxtun aangeraden. Ik was erg verbaasd om te zien dat dit restaurant op het complex zelf lag. Meestal zijn de restaurants bij een grote toeristische trekpleister namelijk niet zo’n groot succes, maar Oxtun is hierop echt een uitzondering. We hebben hier heerlijk gegeten en de bediening was super vriendelijk. Ik vond met name de quesadillas met guacamole echt een aanrader. Naast Mexicaanse gerechten staan er ook een aantal buitenlandse gerechten op de kaart.

oxtun chichen itza

 

Zwemmen in een cenote vlakbij Chichén Itzá

Naast een bezoek aan Chichén Itzá mag ook zwemmen in een cenote niet ontbreken tijdens je reis door Mexico. Op heel Yucatán zijn er meer dan 1400 cenotes te vinden. Vanuit Chichén Itzá is het slechts 8 minuten rijden naar Cenote Ik-Kil, één van de mooiste cenotes van heel Mexico. De entree voor Cenote Ik-Kil bedraagt 70 pesos. Om bij het water te komen, moet je eerst 26 meter naar beneden lopen. Het water is maar liefst 40 meter diep en de cenote heeft een diameter van meer dan 60 meter. Ik denk dat dit de mooiste en meest bijzondere plek is waar ik ooit gezwommen heb. Het is wat mij betreft de perfecte plek om even af te koelen na je bezoek aan het warme Chichén Itzá. Ik vertel je snel meer over de mooiste cenotes in Mexico.

 

Chichén Itzá in 1 minuut

Chichén Itzá was het tweede wereldwonder dat ik bezocht heb. Het enige andere nieuwe wereldwonder wat ik tot nu toe gezien heb is het Colosseum in Rome. Ik was erg onder de indruk van de bijzondere Maya cultuur en de prachtige omgeving van Chichén Itzá. Na ons bezoek aan Chichén Itzá hebben we daarom nog twee andere Maya steden bezocht tijdens onze rondreis door Mexico, waarover ik je later meer zal vertellen. Wil je meer weten over onze roadtrip over het schiereiland Yucatán? Bekijk dan al onze artikelen over Mexico.

 

Wat vind jij van Chichén Itzá? En hoeveel wereldwonderen heb jij bezocht?

5 Reacties

 • Marlies
  22 februari 2017 at 17:02

  Wow ok ik ga gelijk een vlucht boeken! De Maya’s hebben mij altijd geïnteresseerd en ik denk dat dit een must is! Van de 7 wonders heb ik ook alleen nog maar het colosseum gezien. Maar wil zeker de rest ook ooit eens zien.

  Reageer
 • Sieds | Sieds My Travels
  23 februari 2017 at 15:07

  Mooie post Saskia! 🙂 Zelf heb ik in 2014 Chichén Itzá bezocht en ik vond het een prachtig complex, vooral El Castillio maakte indruk op mij. Naast Chichén Itzá vind ik in Mexico nog meer mooie Maya-steden de moeite waard, waaronder Palenque, Uxmal en Teotutican. Van de 7 wereldwonderen heb ik er 3 bezocht namelijk Chichén Itzá, het Colosseum en de roze stad Petra in Jordanië.

  Reageer
 • Robert | Traveljunks
  26 februari 2017 at 18:55

  Ik vind Chichén Itzá ook helemaal te gek. Daarom heb ik het ook al 3x bezocht.. Ben wel blij dat ik nog op de piramide heb mogen klimmen, al begrijp ik ook waarom het niet meer mag. Moet maar weer eens die kant op merk ik nu 😉

  Reageer
 • De verticale tuinman
  15 november 2018 at 02:25

  Ben er net geweest om, naast groene wanden ook cultuur te zien. Heel gaaf!

  Reageer
 • ontbekende
  27 maart 2019 at 11:08

  goede website

  Reageer

Laat een reactie achter