Mexico

Las Coloradas: de roze meren van Mexico

Las Coloradas Mexico

Las Coloradas is zonder twijfel de meest bijzondere plek die we tijdens onze rondreis door Mexico bezocht hebben. Ik kon haast niet geloven dat het water hier echt zo roze is. Naast de indrukwekkende roze meren is er nog veel meer moois te zien in Las Coloradas. Ik vertel je graag meer over dit prachtige gebied op het schiereiland Yucatán en ik deel al mijn tips voor een bezoek aan Las Coloradas.

 

Waar ligt Las Coloradas precies?

Het kleine vissersdorpje Las Coloradas ligt in het noordoosten van het schiereiland Yucatán. Las Coloradas is onderdeel van het Ría Lagartos Biosphere Reserve, Yucatán’s grootste wetland gebied. In dit gebied van meer dan 150.000 hectare leven verschillende flamingo’s, krokodillen, zeeschildpadden, jaguars en zeevogels.

Las Coloradas route

 

Wat is er te zien in Las Coloradas?

Las Coloradas ligt recht aan de Golf van Mexico. Op de weg van Rio Lagartos naar Las Coloradas zul je daarom verschillende mooie, vrijwel verlaten, stranden tegenkomen. Sla zeker één of meerdere paden naar de kust in en je komt uit op kilometerslange witte zandstranden en duinen die je helemaal voor jezelf hebt. De stranden zijn een zogenaamde Zona de Anidacíon de Tortugas Marinas. Dit houdt in dat hier veel zeeschildpadden nestelen. De zeeschildpadden begraven hun eieren ’s nachts op het strand, dus wees voorzichtig waar je loopt. Wij hebben hier zelf helaas geen zeeschildpadden gezien, maar de mooie heldere, turquoise zee maakte veel goed. Dit is een perfecte eerste stop na je lange rit naar Las Coloradas. Neem wat te eten en drinken mee en je kunt hier perfect picknicken.

Las Coloradas MexicoLas Coloradas MexicoLas Coloradas Mexico

 

Wanneer je wat verder doorrijdt, zie je de enorme zoutfabriek staan. Duizenden jaren geleden gebruikten de Maya’s dit gebied al om het toen erg waardevolle zout te produceren. Zij gebruikten het zout bijvoorbeeld om eten in te bewaren. Het zoute water van de oceaan rondom de mangroves stroomde bij het dorpje Las Coloradas de vlaktes op, waardoor ondiepe lagunes ontstonden. Doordat het water hier verdampt door de felle zon, bleef enkel het zout over. Het zout werd vervolgens per kano verscheept naar andere delen van het Maya-rijk. Naast de visserij is de zoutproductie vandaag de dag nog steeds de belangrijkste inkomstenbron van het dorpje Las Coloradas. Tegenwoordig wordt dit wel een stuk professioneler aangepakt dan in de tijd van de maya’s en wordt het zoute water met grote machines op de vlaktes gepompt.

Las Coloradas MexicoLas Coloradas Mexico

 

Wanneer je je weg vervolgt, kom je bij de daadwerkelijke zoutvlaktes uit. Hier zie je goed dat het water langzaam door de zon verdampt en dat er enkel zout overblijft. Let wel goed op waar je loopt, want wanneer de zoutvlaktes nog niet helemaal droog zijn, zak je er gemakkelijk doorheen.

Las Coloradas MexicoLas Coloradas Mexico

 

Op veel plekken kun je de enorme zoutproductie goed zien. Het lijken bijna grote brokken sneeuw en ijs. Het is soms moeilijk voor te stellen dat dit echt allemaal zout is.

Las Coloradas MexicoLas Coloradas Mexico

 

Hoewel het hele gebied prachtig is, zijn de indrukwekkende roze meren toch de belangrijkste reden om Las Coloradas te bezoeken. Het felroze water steekt mooi af tegen de rest van het landschap. De meren zijn het mooist wanneer de zon fel op het water schijnt. Je kunt ze dus het beste op het midden van de dag bezoeken. Zorg wel dat je je goed insmeert, want de zon is hier erg fel. Vroeger mocht je ook zwemmen in de meren, maar dit is sinds 2016 helaas niet meer toegestaan. Het is wel mogelijk om een tour te boeken die je naar een ander deel van Las Coloradas brengt, een stuk verder van de fabriek af. Hier kun je nog wel drijven in het zoute, roze water.

Las Coloradas MexicoLas Coloradas Mexico

 

Naast roze meren zagen we ook feloranje meren die mooi afsteken bij de nabijgelegen zee.

Las Coloradas MexicoLas Coloradas Mexico

 

Tot slot zul je in Las Coloradas, met name tussen november en april, verschillende flamingos tegenkomen. Naast flamingo’s leven er ook veel pelikanen in dit gebied.

Las Coloradas Mexico

 

Waarom is het water in Las Coloradas zo roze?

Doordat het water in Las Coloradas zo zout is, is het rijk aan microscopisch kleine roze algen, plankton en garnalen die goed gedijen in het zoute milieu. Wanneer het water verder verdampt door de zon, worden deze organismen steeds meer geconcentreerd. Wanneer de zon op het meer schijnt, zie je het daarom prachtig roze glimmen. Dit is overigens ook de reden waarom de flamingo’s roze zijn. Zij eten de roze plankton en garnalen, waardoor hun witte vleugels roze kleuren.

Las Coloradas MexicoLas Coloradas Mexico

 

Hoe kom je bij Las Coloradas?

De beste manier om Las Coloradas te bezoeken is met een (huur)auto. Las Coloradas is een kleine 2 uur rijden vanaf Valladolid en iets meer dan drie uur rijden vanaf het vliegveld in Cancun. Er rijdt ook een bus vanuit Cancun naar Rio Lagartos, vanuit waar je een tour kunt boeken naar Las Coloradas. Doordat de bus onderweg vaak stopt en niet over de tolweg rijdt, doe je hier maar liefst 7 uur over. Ik raad je dus echt aan om een auto te huren, al is het maar voor één of twee dagen. Wij zijn zelf vanuit ons hotel nabij het vliegveld van Cancun naar Las Coloradas gereden. Hierna zijn we doorgereden naar Mérida via het stadje Izamal. Het was een vrij lange dag, maar ik had Las Coloradas absoluut niet willen missen. Houd er trouwens wel rekening mee dat je een uur terug gaat in de tijd wanneer je vanuit Cancun naar Las Coloradas rijdt. Je passeert dan de grens tussen de provincie Quintana Roo en Yucatán, waar het één uur vroeger is.

Las Coloradas Mexico

 

Een auto huren in Mexico

Wij boekten onze huurauto via Sunny Cars, net als tijdens onze reis door Zuid-Afrika. We hadden een Volkswagen Gol geboekt, een speciaal voor de Zuid-Amerikaanse markt geproduceerde auto waar we erg tevreden over waren. Het grote voordeel van Sunny Cars vind ik dat alle verzekeringen inbegrepen zijn. Hierdoor smeren ze je bij de verhuurbalie geen extra verzekeringen aan en mocht er onderweg iets gebeuren, dan wordt dit door Sunny Cars vergoed. In Zuid-Afrika is er bijvoorbeeld tegen onze geparkeerde huurauto aangereden en dit is destijds erg netjes opgelost door Sunny Cars. Ook is een tweede bestuurder gratis inbegrepen bij Sunny Cars, terwijl je hier bij veel andere verhuurders extra voor moet betalen. Voor het huren van een auto in Mexico heb je een internationaal rijbewijs en een creditcard op de naam van de hoofdbestuurder nodig. Houd er rekening mee dat er een reservering op je creditcard wordt geplaatst van ongeveer 400 euro. Dit wordt gelijk terug gestort wanneer je je auto weer inlevert.

Las Coloradas Mexico

 

Overnachten in de buurt van Las Coloradas

Wanneer je Las Coloradas toch wat te ver rijden vindt in één dag, kun je hier ook in de buurt overnachten en pas de volgende dag doorrijden naar een andere bestemming. De beste optie om te overnachten in de buurt van Las Coloradas is het kleine dorpje Rio Lagartos. Dit dorpje staat vooral bekend vanwege de flamingo en mangrove boottochten die vanuit hier georganiseerd worden. Mocht je er in het goede seizoen zijn, dan is het erg leuk om zo’n boottocht te doen. Onderweg zul je honderden flamingo’s zien. Wanneer je iets wilt eten in Rio Lagartos, kan ik je Macumba restaurant aanraden. Het vrolijke interieur is wat fout en verwacht hier geen culinaire hoogstandjes, maar het eten smaakt goed en het personeel is erg vriendelijk. Wil je graag overnachten in Rio Lagartos? Bekijk dan hier de beste accommodaties in Rio Lagartos.

Las Coloradas Mexico

 

Is een bezoek aan Las Coloradas de moeite waard?

Ondanks de lange afstand naar Las Coloradas raad ik iedereen die naar Yucatán gaat aan om dit prachtige gebied te bezoeken. Ik vond het de omweg meer dan waard. Ben je nog niet overtuigd? Bekijk dan onderstaand filmpje.

 

Zou jij Las Coloradas graag willen bezoeken?

 

Onze huurauto was voor een deel gesponsord door Sunny Cars. Wij werken alleen samen met bedrijven waar we volledig achter staan en waarbij we altijd onze eerlijke mening mogen geven.

Dit vind je misschien ook leuk

21 Reacties

 • Reageer
  Narelle | wegvanhetnoorden.nl
  8 februari 2017 op 13:36

  Oh wauw, ik vind dit zó mooi! Wat een bijzondere kleuren. Mooi filmpje ook! 🙂

  • Reageer
   Saskia
   12 februari 2017 op 21:06

   Dankjewel Narelle! Ik vond het zelf ook zo bijzonder. Ik kon haast niet geloven dat het water echt zo roze was.

 • Reageer
  Shirley
  8 februari 2017 op 14:05

  Wauw, dit lijkt me echt zo bijzonder om te zien! Er zijn nog een aantal roze meren, als ik ooit bij een ervan in de buurt ben, staat het zeker op mijn to do-lijst.

  • Reageer
   Saskia
   12 februari 2017 op 21:07

   Ja, zeker doen Shirley! Ik vond het inderdaad heel bijzonder om in het echt te zien. Toen ik me er wat meer in ging verdiepen kwam ik er inderdaad achter dat er nog veel meer roze meren zijn in allerlei verschillende landen, super leuk!

 • Reageer
  Daphne | Travelshot.nl
  8 februari 2017 op 23:40

  Gaaf zeg, lijkt me heerlijk om daar rond te struinen en bovendien ook nog een super fotogeniek!
  I

  • Reageer
   Saskia
   12 februari 2017 op 21:07

   Ja zeker heel fotogeniek! Ik bleef maar foto’s maken haha.

 • Reageer
  Simone | Paper Travels
  11 februari 2017 op 09:11

  Prachtig! Wij waren lang geleden in Yucatan en dit is dus gewoon pas de eerste keer dat ik over las coloradas hoor… Wellicht als we nog eens teruggaan!

  • Reageer
   Saskia
   12 februari 2017 op 21:08

   Wat leuk dat je ook op Yucatán bent geweest Simone! Ik heb het idee dat Las Coloradas ook nog vrij onbekend is. Ik kon er zelf maar weinig informatie over vinden en er was ook vrijwel niemand toen wij er waren. Wel een mooie reden voor jullie om nog eens terug te gaan 😉

 • Reageer
  Simone Grooten
  22 mei 2017 op 12:53

  Ik vroeg me nog iets af. Is het roze ook gevaarlijk voor de mens? Kun je uitslag krijgen of zoiets als je er in gaat zwemmen? En blijft het water voor altijd roze?
  groetjes

  • Reageer
   Saskia
   26 mei 2017 op 07:44

   Hoi Simone,
   Op zich kun je wel zwemmen in het meer: het roze wordt namelijk veroorzaakt door een enorme hoeveelheid algen in het water. Niks geks of chemisch dus. Zelf zou ik het niet gauw doen want door de hoge concentratie zout in het water, kan het nogal prikken, vooral als je ergens een wondje hebt. Het water blijft inderdaad roze, tenzij er natuurlijk iets met de algen gebeurt ;).

 • Reageer
  Suzan
  30 oktober 2017 op 01:45

  Ik vroeg mij af hoeveel je aan tolwegen betaald van Cancun naar Las Coloradas. Wordt de route ook gemakkelijk middels borden e.d. aangegeven? Wij willen hier namelijk over een paar weken heen. Groetjes

  • Reageer
   Saskia
   5 november 2017 op 15:51

   Hi Suzan, wat leuk dat je over een paar weken naar Mexico gaat! Ik weet eerlijk gezegd niet meer wat wij precies betaald hebben voor de tolwegen, maar ik verwacht dat dit maximaal 10 euro was voor het stuk van Cancun naar Las Coloradas. Over het algemeen is de bewegwijzering in Mexico erg goed, maar Las Coloradas stond niet echt aangegeven. Je kunt daarom het beste de borden naar Rio Lagartos volgen. Ik weet niet of je een smartphone hebt, maar ik raad je aan om via Google Maps gratis offline kaarten op te slaan. Wij hebben dit tijdens onze reis door Mexico gebruikt als navigatie. Dit kost je verder niets, omdat het niet via internet, maar via gps werkt. Wij hebben zo onze hele route afgelegd en vonden het echt ideaal. Alvast heel veel plezier in Mexico!

  • Reageer
   Tina
   10 november 2017 op 11:44

   Hoi Suzan. Wanneer gaan jullie? Ik vertrek 21november met een vriendin nr Yucatan-Playa del Carmen. Wellicht een idee samen 1 dag auto te huren om deze roze meren te bezoeken?

 • Reageer
  Tina
  10 november 2017 op 11:42

  Hoi wat gaaf om dit te lezen. Ik vertrek 21november met een vriendin nr Yucatan-Playa del Carmen. Is het te doen 1dag op-en-neer te gaan nr Coloradas? Ps. Suzan wanneer gaan jullie? Wellicht samen auto huren en 1dag gaan?

  • Reageer
   Saskia
   15 november 2017 op 14:37

   Hi Tina, vanuit Playa del Carmen is het iets meer drie uur rijden naar las Coloradas. In totaal zal je dus 6,5 uur in de auto zitten. Ik vond het zelf de rit wel waard, maar dit is heel persoonlijk natuurlijk. Eventueel zou je ook een georganiseerde tour kunnen boeken als je het niet ziet zitten om zo lang te rijden. Alvast heel veel plezier gewenst in Mexico!

 • Reageer
  Alex
  10 mei 2018 op 20:06

  Hi! Even een vraagje over de bagage. Is het veilig genoeg om tijdens de rondreis door Yucatan de bagage in de auto te laten liggen? Bijv bij los Coloradas ? Belangrijke zaken hebben we natuurlijk op de man!

  • Reageer
   Saskia
   13 mei 2018 op 14:02

   Hi Alex, dat vind ik eerlijk gezegd lastig te beantwoorden. Wij hebben destijds onze koffers wel in de auto laten liggen bij las Coloradas en op een aantal andere plekken (in de kofferbak, dus uit het zicht), maar we waren toen wel vrij dichtbij de auto en er waren vrijwel geen andere mensen. Bij ons is er gelukkig niets gestolen en we hebben ons geen moment onveilig gevoeld, maar dat wil niet zeggen dat er nooit iets kan gebeuren. Het feit dat er bij ons niets gestolen is, is geen garantie dat dit bij anderen ook niet zal gebeuren. Het blijft altijd een afweging die je zelf moet maken. Wij hadden onze auto goed afgesloten en alles lag uit het zicht, waardoor wij het wel aandurfden om de koffers op sommige plekken te laten liggen. Belangrijke spullen hadden we inderdaad wel gewoon bij ons. Mocht je ook naar Yucatan gaan dan wens ik je alvast heel veel plezier!

 • Reageer
  Bo
  11 juni 2018 op 06:33

  Hee Saskia!
  Hele gave fotos!! Ik zit momenteel op het eiland Cozumel en denk er over na om ook Las Colarados nog te gaan bezoeken!
  Ik heb alleen geen internationaal rijbewijs bij mij (wel mijn gewone rijbewijs uiteraard), denk je dat dit een probleem gaat opleveren bij het huren van een auto?

  • Reageer
   Saskia
   13 juni 2018 op 12:05

   Hi Bo, wat leuk dat je op Cozumel zit! Je vraag over het internationale rijbewijs kun je het beste even voorleggen aan de verhuurmaatschappij. Wij moesten destijds zowel ons internationale rijbewijs als ons Nederlandse rijbewijs laten zien, maar wellicht verschilt dit per maatschappij. Heel veel plezier nog in Mexico!

 • Reageer
  Fabiënne
  30 juli 2018 op 08:36

  wauw. wat een onwijs gave foto’s! Wij willen dit misschien op de weg van Isla Holbox, naar Valladolid meenemen. Heb jij ál deze dingen op één dag gedaan?

  • Reageer
   Saskia
   7 augustus 2018 op 20:23

   Hi Fabiënne, dankjewel! Wat gaaf dat jullie naar Mexico gaan. Wij hebben Las Coloradas bezocht op weg van Cancun naar Mérida. Het was wel een flinke rijdag, maar goed te doen. Onze precieze route en meer info over wat we per dag gedaan en bezocht hebben, vind je hier: https://reisgenie.nl/rondreis-mexico-onze-route-door-yucatan-in-8-dagen/. Hopelijk krijg je zo een beetje een beeld van de afstanden en van wat haalbaar is voor jullie. Alvast een hele fijne reis gewenst!

Reageer