Las Coloradas Mexico

Las Coloradas: de roze meren van Mexico

Home / Mexico / Las Coloradas: de roze meren van Mexico

Las Coloradas is zonder twijfel de meest bijzondere plek die we tijdens onze rondreis door Mexico bezocht hebben. Ik kon haast niet geloven dat het water hier echt zo roze is. Naast de indrukwekkende roze meren is er nog veel meer moois te zien in Las Coloradas. Ik vertel je graag meer over dit prachtige gebied op het schiereiland Yucatán en ik deel al mijn tips voor een bezoek aan Las Coloradas.

Extra update (2023):

Helaas zijn deze mooie rozen meren inmiddels flink commercieel geworden. Waar wij hier destijds nog gratis konden rondtoeren, moet je tegenwoordig eerst 800 pesos betalen voor de slagboom en vervolgens bij een visitor center nog eens 320 pesos per persoon voor een verplichte tour met gids. Je kunt dit gebied dus niet meer zelf betreden. Persoonlijk zou ik met deze informatie niet aanraden om Las Coloradas nog te bezoeken en raad ik je aan om je tijd door te brengen in andere mooie plekken in Yucatán. 

Waar ligt Las Coloradas precies?

Het kleine vissersdorpje Las Coloradas ligt in het noordoosten van het schiereiland Yucatán. Las Coloradas is onderdeel van het Ría Lagartos Biosphere Reserve, Yucatán’s grootste wetland gebied. In dit gebied van meer dan 150.000 hectare leven verschillende flamingo’s, krokodillen, zeeschildpadden, jaguars en zeevogels.

Las Coloradas route

Wat is er te zien in Las Coloradas?

Verlaten stranden en zeeschildpadden

Doordat Las Coloradas recht aan de Golf van Mexico ligt, zul je onderweg meerdere mooie, vrijwel verlaten, stranden tegenkomen. Sla tussen het dorpje Río Lagartos en Las Coloradas zeker één of meerdere paden naar de kust in. Je komt uit op kilometerslange witte zandstranden en duinen die je helemaal voor jezelf hebt. De stranden zijn een zogenaamde Zona de Anidacíon de Tortugas Marinas. Dit houdt in dat hier veel zeeschildpadden nestelen. De zeeschildpadden begraven hun eieren ’s nachts op het strand, dus wees voorzichtig waar je loopt. Wij hebben hier zelf helaas geen zeeschildpadden gezien, maar de mooie heldere, turquoise zee maakte veel goed. Dit is een perfecte eerste stop na je lange rit naar Las Coloradas. Neem wat te eten en drinken mee en je kunt hier perfect picknicken.

Las Coloradas MexicoLas Coloradas MexicoLas Coloradas Mexico

De zoutfabriek van Las Coloradas

Wanneer je wat verder doorrijdt, zie je de enorme zoutfabriek staan. Duizenden jaren geleden gebruikten de Maya’s dit gebied al om het toen erg waardevolle zout te produceren. Zij gebruikten het zout bijvoorbeeld om eten in te bewaren. Het zoute water van de oceaan rondom de mangroves stroomde bij het dorpje Las Coloradas de vlaktes op, waardoor ondiepe lagunes ontstonden. Doordat het water hier verdampt door de felle zon, bleef enkel het zout over. Het zout werd vervolgens per kano verscheept naar andere delen van het Maya-rijk. Naast de visserij is de zoutproductie vandaag de dag nog steeds de belangrijkste inkomstenbron van het dorpje Las Coloradas. Tegenwoordig wordt dit wel een stuk professioneler aangepakt dan in de tijd van de maya’s en wordt het zoute water met grote machines op de vlaktes gepompt.

Las Coloradas MexicoLas Coloradas Mexico

De zoutvlaktes van Las Coloradas

Wanneer je je weg vervolgt, kom je bij de daadwerkelijke zoutvlaktes uit. Hier zie je goed dat het water langzaam door de zon verdampt en dat er enkel zout overblijft. Let wel goed op waar je loopt, want wanneer de zoutvlaktes nog niet helemaal droog zijn, zak je er gemakkelijk doorheen. Op veel plekken kun je de enorme zoutproductie goed zien. Het lijken bijna grote brokken sneeuw en ijs. Het is soms moeilijk voor te stellen dat dit echt allemaal zout is.

Las Coloradas MexicoLas Coloradas MexicoLas Coloradas MexicoLas Coloradas Mexico

De roze meren van Las Coloradas

Hoewel het hele gebied prachtig is, zijn de indrukwekkende roze meren toch de belangrijkste reden om Las Coloradas te bezoeken. Het felroze water steekt mooi af tegen de rest van het landschap. De meren zijn het mooist wanneer de zon fel op het water schijnt. Je kunt ze dus het beste op het midden van de dag bezoeken. Zorg wel dat je je goed insmeert, want de zon is hier erg fel. Vroeger mocht je ook zwemmen in de meren, maar dit is sinds 2016 helaas niet meer toegestaan. Het is wel mogelijk om een tour te boeken die je naar een ander deel van Las Coloradas brengt, een stuk verder van de fabriek af. Hier kun je nog wel drijven in het zoute, roze water.

Las Coloradas MexicoLas Coloradas Mexico

De oranje meren van Las Coloradas

Naast roze meren zagen we ook feloranje meren die mooi afsteken bij de nabijgelegen zee.

Las Coloradas MexicoLas Coloradas Mexico

De flamingo’s en pelikanen van Las Coloradas

Tot slot zul je in Las Coloradas, met name tussen november en april, verschillende flamingo’s tegenkomen. Naast flamingo’s leven er ook veel pelikanen in dit gebied.

Las Coloradas Mexico

Combineer Las Coloradas met Río Lagartos

Een andere plek op Yucatán waar je perfect flamingo’s kunt spotten is het Parque Natural Ria Lagartos. Dit natuurpark passeer je wanneer je naar Las Coloradas rijdt. Je kunt hier met een boot de lagune en mangroves ontdekken. Met een beetje geluk kom je onderweg talloze flamingo’s, arenden, reigers, pelikanen en zelfs krokodillen tegen. 

Bezienswaardigheden Yucatán Mexico - Parque Natural Ria Lagartos-Ria Lagartos-zeeschildpadden

Waarom is het water in Las Coloradas zo roze?

Doordat het water in Las Coloradas zo zout is, is het rijk aan microscopisch kleine roze algen, plankton en garnalen die goed gedijen in het zoute milieu. Wanneer het water verder verdampt door de zon, worden deze organismen steeds meer geconcentreerd. Wanneer de zon op het meer schijnt, zie je het daarom prachtig roze glimmen. Dit is overigens ook de reden waarom de flamingo’s roze zijn. Zij eten de roze plankton en garnalen, waardoor hun witte vleugels roze kleuren.

Las Coloradas MexicoLas Coloradas Mexico

Hoe kom je bij Las Coloradas?

Naar Las Coloradas met de auto

De beste manier om Las Coloradas te bezoeken is met een (huur)auto. Las Coloradas is een kleine 2 uur rijden vanaf Valladolid en iets meer dan drie uur rijden vanaf het vliegveld in Cancun. Wij zijn zelf vanuit ons hotel nabij het vliegveld van Cancun naar Las Coloradas gereden. Hierna zijn we doorgereden naar Mérida via het stadje Izamal. Het was een vrij lange dag, maar ik had Las Coloradas absoluut niet willen missen. Houd er trouwens wel rekening mee dat je een uur terug gaat in de tijd wanneer je vanuit Cancun naar Las Coloradas rijdt. Je passeert dan de grens tussen de provincie Quintana Roo en Yucatán, waar het één uur vroeger is.

Naar Las Coloradas met een georganiseerde tour

Wil je liever niet zelf rijden, dan kun je vanuit verschillende plekken in Yucatán ook een georganiseerde dagtrip naar Las Coloradas boeken. Dit is de beste optie om de roze meren te bezoeken wanneer je geen gebruik maakt van een huurauto. De openbare bus van Cancun naar Rio Lagartos doet er namelijk meer dan 7 uur over, omdat de bus onderweg vaak stopt en niet over de snellere tolweg rijdt. Een complete tour met gids is dus je beste optie! De meeste tours combineren een bezoek aan Las Coloradas met een boottocht door het Parque Natural Ria Lagartos.

Las Coloradas Mexico

Een auto huren in Yucatán

Voor autohuur op Yucatán kunnen we de Nederlandse maatschappij Sunny Cars van harte aanbevelen. Het grote voordeel van Sunny Cars vind ik dat alle verzekeringen inbegrepen zijn. Hierdoor kom je bij de verhuurbalie na een lange vlucht niet voor verassingen zoals extra verzekeringen te staan. Mocht er onderweg iets gebeuren, dan wordt dit 100% door Sunny Cars vergoed. Er is zelfs geen eigen risico. Ook is een tweede bestuurder gratis inbegrepen bij Sunny Cars, terwijl je hier bij veel andere verhuurders extra voor moet betalen. 

Voor het huren van een auto in Mexico heb je een internationaal rijbewijs en een creditcard op de naam van de hoofdbestuurder nodig. Houd er rekening mee dat er een reservering op je creditcard wordt geplaatst van ongeveer 400 euro. Dit wordt terug gestort wanneer je je auto weer inlevert. We hadden een Volkswagen Gol geboekt, een speciaal voor de Zuid-Amerikaanse markt geproduceerde auto waar we erg tevreden over waren.

Las Coloradas Mexico

Overnachten in de buurt van Las Coloradas

Wanneer je Las Coloradas toch wat te ver rijden vindt in één dag, kun je hier ook in de buurt overnachten en pas de volgende dag doorrijden naar een andere bestemming. De beste optie om te overnachten in de buurt van Las Coloradas is het kleine dorpje Rio Lagartos. Hier ligt het prachtige Hotel Rio Lagarto. Dit hotel beschikt over een groot zwembad, een terras aan het water en een heerlijk dakterras. Ook het ontbijt is erg goed. Kamers zijn beschikbaar vanaf € 67 per nacht.

Las Coloradas Mexico

Is een bezoek aan Las Coloradas de moeite waard?

Ondanks de grote afstand naar Las Coloradas raad ik iedereen die naar Yucatán gaat aan om dit prachtige gebied te bezoeken. Ik vond het de omweg meer dan waard. Ben je nog niet overtuigd? Bekijk dan onderstaand filmpje.

Meer tips voor Yucatán

Naast de bijzondere roze meren van Las Coloradas is er nog veel meer te zien en doen op Yucatán. We hebben de 25 mooiste bezienswaardigheden en leukste activiteiten in Yucatán voor je op een rijtje gezet.

Bezienswaardigheden Yucatán Mexico - Ruines Tulum

Ook op reis naar Yucatán?

Enthousiast geworden en wil je ook graag op reis naar Mexico? Er zijn tegenwoordig veel fijne opties voor complete pakketreizen naar Yucatán. Het voordeel hiervan is dat je vlucht en accommodatie inclusief zijn en dat er vaak voordelige aanbiedingen zijn. Ook heb je altijd de garantie dat je thuiskomt, mocht er iets gebeuren. Wij kunnen de pakketreizen van TUI van harte aanbevelen. Uiteraard kun je ook alles los boeken en de reis zo nog beter aanpassen op je eigen wensen. Goedkope vliegtickets naar Cancún vind je gemakkelijk via Skyscanner.nl. Voor mooie en goedkope accommodaties kijken wij graag op Booking.com. Met een huurauto van Sunny Cars kun je Yucatán op je eigen tempo ontdekken en je bent volledig verzekerd zonder eigen risico.

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

23 reacties op “Las Coloradas: de roze meren van Mexico”

 1. Hey, fijne tips. is het ook mogelijk om via een andere bus dan tourbus of plaatselijke bus van Cancun naar Coloradas af te reizen? Ik wil liefst geen georganiseerde tour doen maar er wel sneller geraken dan 7uur. Merci!

  1. Hi Hinda, dat durf ik eerlijk gezegd niet te zeggen. Toen wij er waren was de lokale bus (die er dus met tussenstops 7 uur over deed) of een georganiseerde tour de enige optie om bij Las Coloradas te geraken, maar wellicht dat er inmiddels ook andere bussen rijden. Wij hebben destijds bewust gekozen om een auto te huren, dus dat zou je eventueel ook kunnen doen, desnoods enkel voor één dag. Ik weet helaas niet genoeg van de huidige bus-opties in Yucatán om je verder te helpen, maar ik wens je in ieder geval alvast een hele fijne tijd in Mexico!

 2. wauw. wat een onwijs gave foto’s! Wij willen dit misschien op de weg van Isla Holbox, naar Valladolid meenemen. Heb jij ál deze dingen op één dag gedaan?

  1. Hi Fabiënne, dankjewel! Wat gaaf dat jullie naar Mexico gaan. Wij hebben Las Coloradas bezocht op weg van Cancun naar Mérida. Het was wel een flinke rijdag, maar goed te doen. Onze precieze route en meer info over wat we per dag gedaan en bezocht hebben, vind je hier: https://reisgenie.nl/rondreis-mexico-onze-route-door-yucatan-in-8-dagen/. Hopelijk krijg je zo een beetje een beeld van de afstanden en van wat haalbaar is voor jullie. Alvast een hele fijne reis gewenst!

 3. Hee Saskia!
  Hele gave fotos!! Ik zit momenteel op het eiland Cozumel en denk er over na om ook Las Colarados nog te gaan bezoeken!
  Ik heb alleen geen internationaal rijbewijs bij mij (wel mijn gewone rijbewijs uiteraard), denk je dat dit een probleem gaat opleveren bij het huren van een auto?

  1. Hi Bo, wat leuk dat je op Cozumel zit! Je vraag over het internationale rijbewijs kun je het beste even voorleggen aan de verhuurmaatschappij. Wij moesten destijds zowel ons internationale rijbewijs als ons Nederlandse rijbewijs laten zien, maar wellicht verschilt dit per maatschappij. Heel veel plezier nog in Mexico!

 4. Hi! Even een vraagje over de bagage. Is het veilig genoeg om tijdens de rondreis door Yucatan de bagage in de auto te laten liggen? Bijv bij los Coloradas ? Belangrijke zaken hebben we natuurlijk op de man!

  1. Hi Alex, dat vind ik eerlijk gezegd lastig te beantwoorden. Wij hebben destijds onze koffers wel in de auto laten liggen bij las Coloradas en op een aantal andere plekken (in de kofferbak, dus uit het zicht), maar we waren toen wel vrij dichtbij de auto en er waren vrijwel geen andere mensen. Bij ons is er gelukkig niets gestolen en we hebben ons geen moment onveilig gevoeld, maar dat wil niet zeggen dat er nooit iets kan gebeuren. Het feit dat er bij ons niets gestolen is, is geen garantie dat dit bij anderen ook niet zal gebeuren. Het blijft altijd een afweging die je zelf moet maken. Wij hadden onze auto goed afgesloten en alles lag uit het zicht, waardoor wij het wel aandurfden om de koffers op sommige plekken te laten liggen. Belangrijke spullen hadden we inderdaad wel gewoon bij ons. Mocht je ook naar Yucatan gaan dan wens ik je alvast heel veel plezier!

 5. Hoi wat gaaf om dit te lezen. Ik vertrek 21november met een vriendin nr Yucatan-Playa del Carmen. Is het te doen 1dag op-en-neer te gaan nr Coloradas? Ps. Suzan wanneer gaan jullie? Wellicht samen auto huren en 1dag gaan?

  1. Hi Tina, vanuit Playa del Carmen is het iets meer drie uur rijden naar las Coloradas. In totaal zal je dus 6,5 uur in de auto zitten. Ik vond het zelf de rit wel waard, maar dit is heel persoonlijk natuurlijk. Eventueel zou je ook een georganiseerde tour kunnen boeken als je het niet ziet zitten om zo lang te rijden. Alvast heel veel plezier gewenst in Mexico!

 6. Ik vroeg mij af hoeveel je aan tolwegen betaald van Cancun naar Las Coloradas. Wordt de route ook gemakkelijk middels borden e.d. aangegeven? Wij willen hier namelijk over een paar weken heen. Groetjes

  1. Hi Suzan, wat leuk dat je over een paar weken naar Mexico gaat! Ik weet eerlijk gezegd niet meer wat wij precies betaald hebben voor de tolwegen, maar ik verwacht dat dit maximaal 10 euro was voor het stuk van Cancun naar Las Coloradas. Over het algemeen is de bewegwijzering in Mexico erg goed, maar Las Coloradas stond niet echt aangegeven. Je kunt daarom het beste de borden naar Rio Lagartos volgen. Ik weet niet of je een smartphone hebt, maar ik raad je aan om via Google Maps gratis offline kaarten op te slaan. Wij hebben dit tijdens onze reis door Mexico gebruikt als navigatie. Dit kost je verder niets, omdat het niet via internet, maar via gps werkt. Wij hebben zo onze hele route afgelegd en vonden het echt ideaal. Alvast heel veel plezier in Mexico!

  2. Hoi Suzan. Wanneer gaan jullie? Ik vertrek 21november met een vriendin nr Yucatan-Playa del Carmen. Wellicht een idee samen 1 dag auto te huren om deze roze meren te bezoeken?

 7. Simone Grooten

  Ik vroeg me nog iets af. Is het roze ook gevaarlijk voor de mens? Kun je uitslag krijgen of zoiets als je er in gaat zwemmen? En blijft het water voor altijd roze?
  groetjes

  1. Hoi Simone,
   Op zich kun je wel zwemmen in het meer: het roze wordt namelijk veroorzaakt door een enorme hoeveelheid algen in het water. Niks geks of chemisch dus. Zelf zou ik het niet gauw doen want door de hoge concentratie zout in het water, kan het nogal prikken, vooral als je ergens een wondje hebt. Het water blijft inderdaad roze, tenzij er natuurlijk iets met de algen gebeurt ;).

  1. Wat leuk dat je ook op Yucatán bent geweest Simone! Ik heb het idee dat Las Coloradas ook nog vrij onbekend is. Ik kon er zelf maar weinig informatie over vinden en er was ook vrijwel niemand toen wij er waren. Wel een mooie reden voor jullie om nog eens terug te gaan 😉

 8. Wauw, dit lijkt me echt zo bijzonder om te zien! Er zijn nog een aantal roze meren, als ik ooit bij een ervan in de buurt ben, staat het zeker op mijn to do-lijst.

  1. Ja, zeker doen Shirley! Ik vond het inderdaad heel bijzonder om in het echt te zien. Toen ik me er wat meer in ging verdiepen kwam ik er inderdaad achter dat er nog veel meer roze meren zijn in allerlei verschillende landen, super leuk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven