Akumal zeeschildpad snorkelen

Zwemmen met zeeschildpadden in Akumal, Mexico

Home / Mexico / Zwemmen met zeeschildpadden in Akumal, Mexico

In Mexico vind je het grootste aantal zeeschildpadden ter wereld. In het kleine plaatsje Akumal, op het schiereiland Yucatán, kun je zwemmen met de beschermde groene zeeschildpadden. De bodem van de oceaan is hier bezaaid met zeegras, waardoor de zeeschildpadden dichtbij de kust leven. Ik vond het enorm bijzonder om deze prachtige dieren in het echt te zien en ik genoot van elke minuut. Ik deel mijn tips voor het zwemmen met zeeschildpadden in Akumal.

Waar ligt Akumal en hoe kom je bij het strand?

Akumal ligt 27 kilometer ten noorden van Tulum en 35 kilometer ten zuiden van Playa del Carmen. Er zijn in Akumal verschillende parkeerplaatsen waar je tegen betaling je auto neer kunt zetten. Wanneer je hier ook iets wilt eten, raad ik je aan om je auto bij Turtle Bay Cafe te parkeren. Wanneer je hier iets eet of drinkt, krijg je namelijk korting op je parkeerkosten. Zodra je aankomt in Akumal zie je een grote witte boog. Wanneer je hier onderdoor loopt, kom je vanzelf op het strand uit. Dit strand is publiek toegankelijk en dus gratis te bezoeken, in tegenstelling tot wat sommige tourguides je wijs proberen te maken.

Snorkelen in Akumal

De groene zeeschildpadden, Chelonia Mydas, zijn een beschermde diersoort. Voorheen kon je hier gewoon vrij rondzwemmen, maar vanaf maart 2016 is Akumal Bay officieel een beschermd natuurgebied. Er is daardoor veel onduidelijkheid over het zwemmen met de zeeschildpadden in Akumal en er zijn steeds meer berichten van toeristen die opgelicht worden door verzonnen regels. Wij hebben hier zelf gelukkig weinig last van gehad, maar hierbij nog even de regels (zoals ze ons verteld zijn in februari 2017) en onze tips op een rijtje:

 • Er is geen toegangsprijs om het strand van Akumal te bezoeken. Het is een publiek toegankelijk strand.
 • Het is niet verplicht om een zwemvest te dragen, ook al zullen er mensen zijn die beweren van wel en je een zwemvest proberen te verhuren. Een zwemvest kan wel handig zijn tijdens het snorkelen.
 • Je mag zelf ongeveer 20 meter het water in zwemmen. Daarna kom je een gespannen touw tegen waar je enkel overheen mag met een gids. Dit is vrij slim gedaan, want het touw hangt precies op de grens waar het zeegras begint. Je zult op het stuk waar je zelf mag zwemmen dan ook vrijwel geen zeeschildpadden tegenkomen. Om die reden raad ik je aan om toch een tour te boeken.
 • Boek geen tour bij een van de tour operators die je onderweg naar het strand aanspreken, maar loop eerst een stuk door. Wanneer je aankomt op het strand, zie je aan de linkerkant een klein tourbureau opgezet door de lokale bevolking. Een privétour kost hier 25 euro per persoon, inclusief persoonlijke gids, snorkel en zwemvest. Bij de grotere touroperators betaal je minstens 50 euro per persoon en ben je met een hele groep.
 • Je hebt geen boot nodig om bij de zeeschildpadden te komen, dus laat je geen dure boottour aansmeren. Je kunt gewoon vanaf het strand het water inlopen en zodra je voorbij het touw bent, zul je gegarandeerd zeeschildpadden tegenkomen.

Akumal zeeschildpad snorkelen

Respecteer de natuur en de zeeschildpadden

Wanneer je samen met een lokale gids op zoek gaat naar zeeschildpadden, zal hij of zij je duidelijk vertellen wat wel of niet is toegestaan en waar je op moet letten. Veel lokale gidsen spreken echter alleen Spaans, dus het is belangrijk om je zelf ook vast te verdiepen in de regels omtrent het zwemmen met zeeschildpadden. Blijf bijvoorbeeld altijd minstens twee meter van de zeeschildpadden af. Op die manier stoor je ze zo min mogelijk. Daarnaast is het illegaal om de zeeschildpadden of andere waterdieren aan te raken. Houd je echt aan deze twee regels. Het liefst zou je natuurlijk heel dichtbij komen, maar het is belangrijk om hun leefomgeving zo min mogelijk verstoren. Verder is het vooral echt genieten wanneer je langs deze prachtige dieren zwemt, zo bijzonder!

Bezoek Akumal in de ochtend

Ik raad je aan om Akumal zo vroeg mogelijk op de dag te bezoeken. Door de toegenomen bekendheid zwemmen er dagelijks veel mensen in de zee bij Akumal. Door het lopen en zwemmen, wordt er veel zand verspreid in het water. De ’s ochtends zo prachtig heldere zee is daarom ’s middags vaak vrij troebel. Ga dus zo vroeg mogelijk en zorg dat je zeker voor 12:00u ’s middags in Akumal bent. Op die manier kun je de zeeschildpadden het beste bewonderen.

Akumal zeeschildpad snorkelen

Eten in Akumal

Vlakbij het strand van Akumal vind je Turtle Bay Cafe & Bakery. Wij hebben hier heerlijk gegeten en gedronken en ik snap helemaal waarom dit restaurant op nummer 1 staat op TripAdvisor. De porties zijn wel vrij groot, maar je zult vast honger hebben na een ochtend in het water. Ze hebben hier ook heerlijk zelfgemaakt ijs. Wanneer je Akumal met de auto bezoekt, kun je parkeren bij de speciale parkeerplaats van het restaurant. De andere parkeerplaatsen in de buurt van het strand zijn vrij duur, maar wanneer je iets eet of drinkt bij Turtle Bay Cafe krijg je korting op de parkeerkosten van hun parkeerplaats.

Akumal turtle bay cafe

Overnachten in Akumal

Akumal is een leuk en redelijk rustig plaatsje om te overnachten. Er zijn verschillende mooie accommodaties vlakbij het strand van Akumal. Over het algemeen is Akumal wel redelijk prijzig, omdat hier met name resorts te vinden zijn. Wij sliepen zelf in Tulum, een gezellige hippiestadje op een half uurtje rijden van Akumal. Hier heb je wat meer keuze qua accommodaties en er is meer te zien en te doen in het stadje zelf en in de omgeving. Ik vond Tulum zelf erg leuk en ik zal je hier snel meer over vertellen. Wil je ook overnachten in Tulum? Bekijk dan de mooiste en goedkoopste accommodaties in Tulum.

Tulum taqueria la Eufemia

Ik vond het snorkelen met zeeschildpadden echt een unieke ervaring en ik zou het iedereen aanraden die naar Mexico gaat.

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

16 reacties op “Zwemmen met zeeschildpadden in Akumal, Mexico”

 1. Dag dames, leuke blog hebben jullie!

  Ik reis samen met mijn man einde april/begin mei naar Mexico. We zouden ook graag gaan snorkelen met de schildpadden. Nu is mijn vraag of de kans om ze te zien seizoensgebonden is? Stilaan zal de overgang naar het regenseizoen dan beginnen. Of zijn ze een heel jaar door op deze plaats?

  Groetjes!

  1. Dankjewel Ine! Wat heerlijk dat je binnenkort naar Mexico gaat. Het is zo’n mooi land! Het nesting seizoen voor zeeschildpadden in Akumal loopt van mei tot en met november. Dan heb je de meeste kans om ze vlakbij het strand te zien, jullie hebben precies geluk dus! Ik heb echter het idee dat de schildpadden hier eigenlijk vrijwel altijd wel zijn, want wij waren er zelf in januari. Officieel buiten het seizoen dus, maar er waren nog steeds enorm veel schildpadden. Ik wens jullie alvast een hele fijne reis!

 2. Beste Saskia,
  Ik en mijn vriendin gaan binnenkort op vakantie naar Mexico. Nu zaten wij heel aandachtig jou reisblog te lezen en daar in staat het volgende: ”Je zult op het stuk waar je zelf mag zwemmen dan ook vrijwel geen zeeschildpadden tegenkomen. Om die reden raad ik je aan om toch een tour te boeken”. Vervolgens schrijf je daarna: ”Je hebt geen boot nodig om bij de zeeschildpadden te komen, dus laat je geen dure boot tour aansmeren. Je kunt gewoon vanaf het strand het water inlopen en zodra je voorbij het touw bent, zul je gegarandeerd zeeschildpadden tegenkomen”.
  Wij vroegen ons dus af of het nu wel of niet nodig is om een tour te boeken om de schildpadden te kunnen zien?
  Groetjes, Dominic & Priscilla

  1. Hi Dominic en Priscilla, wat leuk dat jullie binnenkort samen naar Mexico gaan! Ik begrijp dat dit een beetje verwarrend overkomt, maar het zit zo: je hebt drie opties: 1) zelf zwemmen in het eerste stuk (een paar meter totdat aan het touw wat is gespannen), 2) een ’tour’ boeken waarmee je onder begeleiding van een gids onder het touw door mag zwemmen en zeeschildpadden zult zien en 3) een boottour boeken waarbij je verder de zee op gaat. Die 3e optie zou ik dus persoonlijk niet per se aanraden, omdat er net na het gespannen touw al veel zeeschildpadden zwemmen. Optie 2 vond ik daarom persoonlijk de beste optie. Hopelijk is het zo iets duidelijker. Alvast een hele fijne vakantie gewenst samen!

 3. Hoi Saskia, ik en mijn vriend zijn momenteel in Playa del Carmen en we hebben jouw tips opgevolgd over Akumal en t snorkelen. We hebben ook geluncht bij Turtle Bay café en we vonden het geweldig. We hebben de schildpadden gezien, mooie vissen en t koraal. Wat een beleving! Ik had nog nooit gesnorkeld en het was super ? Je moet nu 100 pesos betalen om t strand op te komen maar verder geen verplichting zoals een zwemvest. Dit proberen de verkopers op straat je wijs te maken maar ik had jouw tip gelezen om die mensen te negeren en pas op t strand rond te kijken en te informeren.
  Deze week gaan we nog naar Ek Balam en met een buggy de jungle in!
  Groetjes uit een warm Mexico ?

  1. Hi Anette, wat ontzettend leuk dat je een berichtje achterlaat vanuit Mexico!! Heel tof om te horen dat jullie ook bij Turtle Bay Café zijn geweest en hebben gesnorkeld in Akumal. Zo’n bijzondere ervaring he! Bedankt ook voor de vernieuwde informatie van de toegang en de 100 pesos. Goed om te horen dat er verder geen verplichtingen meer zijn. Ik ben heel benieuwd hoe de rest van je reis was. Je plannen klonken in ieder geval erg goed. Ik hoop dat jullie een geweldige tijd hebben gehad in Mexico. Nogmaals bedankt voor het delen van je ervaring. Super leuk om een berichtje uit Mexico te ontvangen!

   1. Hoi Saskia ?
    Inmiddels zijn we weer thuis en kijken we terug op een geweldige vakantie! De Maya tempel Ek Balam is ook een absolute aanrader en dit hebben wij gecombineerd met de stad Valladolid en cenote Zaci, prachtig en wat een aangename verkoeling met 30 graden en volop zon:-) Dit hebben wij via een excursie bureau gedaan (Tuul Luna Ecotours) wat gerund wordt door twee dames uit België die al vele jaren in Playa del Carmen wonen. Zij hebben veel ervaring en wat ook erg fijn is, ze zijn erg begaan met het milieu en dierenwelzijn. Omdat wij het enige koppel waren voor die dag werd het een privé tour en het was super!
    Ook de buggytour door de jungle was top! Mijn vriend was voor even weer een klein jongetje en ik zag m genieten:-) De gids die we daar troffen sprak goed Engels en gaf duidelijke uitleg. Daarna was het starten en vol gas vooruit ? Halverwege zijn we nog gestopt bij een cenote die weer heel anders was dan bij Valladolid, maar net zo mooi!
    We zijn zelfs zo aangenaam verrast dat we al besloten hebben dat we volgend jaar terug gaan!
    Dan willen we in ieder geval Cobá bezoeken en met de boot naar isla mujeres.
    Ik lees jullie verslagen altijd met veel plezier en we hebben zeker al verschillende tips kunnen gebruiken ? Ook toen we een paar dagen in Budapest waren dus een pluim voor jou en Kimber! Groetjes Anette

 4. Bedankt voor de tips! Ik ben er vandaag geweest en het was zeker tof om de zeeschildpadden te zien. (400 peso’s) Het is echt een prachtige plek!
  Wat betreft toegang, dat is inmiddels veranderd, je moet nu keurig een kaartje van 100 peso’s kopen. Of je gaat via het hotel dat onderdeel is van de witte boog (rechts) naar binnen onder het mom van ‘ik wil jullie winkeltje bekijken’, dan ben je gratis binnen.

 5. Mooi verslag!
  Wij komen al een paar jaar, eerst vanuit PdC maar inmiddels gelukkig vanuit Akumal zelf, een prachtig stukje van de wereld zowel boven als onder de zee spiegel. Echt een vakantie hoogte punt.
  Check ook eens Yal Ku Lagoon in de ochtend als je de kans krijgt, geen schildpadden maar prachtige diversiteit aan vissen.

  1. Wat een goede tip Miranda, dankjewel! Die gaat zeker op het lijstje voor de volgende keer. Heerlijk dat jullie al een paar jaar in Akumal komen, ik begrijp het volkomen 😉

 6. Leuk om te lezen. Ik ben er ook geweest en vond het geweldig! Ik ben ook in Belize geweest en daar zag ik toch minder schildpadden. Dus ik was blij in Akumal zoveel te spotten. Tof filmpje gemaakt ook!

  1. Wat gaaf dat je zowel in Belize als in Akumal bent geweest! Ik dacht juist dat er in Belize ook veel schildpadden waren inderdaad. Tof dat je ze in Akumal gespot hebt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven