Menu
Nederland / Noord-Brabant

BrabantNacht in de Biesbosch, een bijzondere ervaring!

Dit jaar organiseerde Visit Brabant voor het eerst de BrabantNacht. Een nacht waarin op maar liefst 8 plaatsen in Brabant deuren op gaan die normaal gesproken na zonsondergang gesloten worden. Ik werd uitgenodigd om BrabantNacht in de Biesbosch te beleven en zonder enige twijfel nam ik deze uitnodiging aan. Ik was nog nooit in de Biesbosch geweest en het leek me zo leuk om op deze manier voor het eerst kennis te maken. Hoe deze kennismaking er precies uitzag? Dat lees je nu.

 

Tentjes en een huifkar

Na een paar keer verkeerd te zijn gereden, kom ik aan bij natuurcamping de Witboom. Zodra mijn vriend en ik wat onwennig het terrein oplopen, worden we van harte welkom geheten door de organisatie. De tentjes van de bloggers staan allemaal op een prachtige plek aan het water opgesteld en ik verheug me meteen op het wakker worden met dit uitzicht. Na een korte inspectie blijkt slechts één tentje nog maar vrij te zijn en na het droppen van onze spullen, stappen we met de andere bloggers in een huifkar. Op naar de BrabantNacht!

Camping in de BiesboschCamping in de Biesboschde Biesbosch

 

Griendwerkersdiner bij zonsondergang

De rit met de huifkar brengt ons in een kwartiertje bij het Biesbosch Museumeiland. Dit geweldige stukje architectuur maakt meteen indruk: wat een bijzonder gebouw! Het Museumeiland heeft in 2016 maar liefst 3 prijzen gewonnen tijdens de Architizer Awards en ik snap helemaal waarom. Als je gek bent van mooie architectuur, mag je het Museumeiland echt niet missen.

Restaurant van Museumeiland in de BiesboschTerras van Museumeiland in de Biesbosch

 

Tijdens een prachtige zonsondergang waarbij de lucht van grijsblauw naar flets roze en van dieprood naar oranje kleurt, mogen wij plaatsnemen aan een lange, feestelijk gedekte tafel. Op het menu staat een griendwerkersdiner met gerechten waarin veel lokale producten worden gebruikt. De griendwerkers waren mannen die decennia geleden twijgen van de wilgen in de Biesbosch hakten om deze vervolgens voor allerlei producten (vlechtwerk, tonnen, etc.) te kunnen gebruiken. De drie gangen smaakten stuk voor stuk heerlijk. Als reguliere bezoeker kun je niet dineren bij het Museumeiland, maar het restaurant is overdag wel gewoon open voor een smakelijke lunch. Gebaseerd op dit diner kan ik je dat van harte aanbevelen!

Zonsondergang in de BiesboschZonsondergang in de BiesboschZonsondergang in de Biesbosch

 

Varen op de fluisterboot

Het diner duurt wat langer dan verwacht, waardoor ons bezoek aan het museum zelf wordt ingekort. In vogelvlucht gaan we er doorheen, met de belofte dat we morgen op eigen gelegenheid terug mogen komen. We stappen op de fluisterboot, een klein schuitje waar we op het dak plaats mogen nemen. Helaas is de zon al onder en het blijkt vooral heel erg donker te zijn in de Biesbosch. We gebruiken onze telefoon om toch nog iets van onze omgeving te zien en het valt me vooral op hoe heerlijk rustig het is. Geen stadse geluiden, geen pratende mensen (vooruit, behalve de luidruchtige reporter van Omroep Brabant), alleen het ruisen van de wind en wat kwakende eenden. Heerlijk!

Zonsondergang in de Biesbosch

 

Onderweg worden we door de kapitein nog afgezet op een klein eilandje. Het voelt even als een dropping: ‘Er lopen meerdere paden, maar als je het water in zicht houdt loop je goed.’ Met deze woorden vertrekken we op nachtelijke expeditie. We stappen tot 2 keer toe bijna bij vreemden op de schuit, maar uiteindelijk vinden we zonder al te veel moeite onze weg terug.

BrabantNacht in de Biesbosch

 

Terug naar de camping

Na deze mooie boottocht keren we te voet terug naar de camping. Ook hier is werkelijk geen hand voor ogen te zien en we zijn blij dat we van de boswachter allemaal een zaklamp gekregen hebben. De wandeling duurt een klein uurtje en als we aankomen op de camping, duiken we meteen onze tent in. Dat was een bijzondere avond!

 

Ontbijt en een ochtend in de Biesbosch

’s Ochtends mogen we tussen 9 en 10 aanschuiven voor een heerlijk ontbijt op het Museumeiland. Ook nu is de kwaliteit van het eten top en ik geniet van een goed belegde, boerenboterham met gerookte zalm, een vers croissantje en een heerlijke fruitsalade. BrabantNacht is afgelopen en we zijn vrij om te gaan en te staan waar we willen. We besluiten om nog een ronde door het museum te doen. Hier leren we over het ontstaan van de Biesbosch, het harde leven van de griendwerkers en over kooien die gebruikt werden om eenden te vangen. Later, als we een wandeling maken door de Biesbosch zelf, stuitten we bij toeval op deze eendenkooien. Leuk, want op deze manier gaan de verhalen uit het museum pas echt leven! We dwalen wat rond door de intens groene natuur en we zien ook een voormalig griendwerkerhutje. Het is net een hut uit een sprookje! Na deze wandeling is het helaas tijd om weer naar huis te gaan. We hebben een heerlijk weekend achter de rug en gaan zeker nog eens terugkomen in de Biesbosch!

Griendwerkershut in de BiesboschEendenkooi in de Biesboschop het Dak van Museumeiland

Het bijzondere dak van het Biesbosch Museum

 

De kans is groot dat er volgend jaar een tweede editie van BrabantNacht plaats zal vinden. Ik raad het iedereen aan om hieraan deel te nemen aangezien het werkelijk een bijzondere ervaring was!

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in bovenstaand artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

Geen reacties

    Laat een reactie achter