Wat te doen in Berlijn

18x wat te doen in Berlijn: tips en bezienswaardigheden

Home / Duitsland / Berlijn / 18x wat te doen in Berlijn: tips en bezienswaardigheden

Berlijn is een heerlijke stad voor een weekend weg of langere stedentrip. Je hebt hier eigenlijk alles: goede restaurants, gezellige cafés, mooie musea en prachtige bezienswaardigheden. Daarnaast barst Berlijn natuurlijk van de historie. Er is echt veel te zien en doen in Berlijn en een stedentrip naar Berlijn is wat mij betreft dan ook altijd een goed idee. Zoek je tips voor wat te doen in Berlijn? Lees dan zeker verder.

#1 Fiets door Berlijn met een gids

De beste tip die ik je kan geven om snel veel van de bekendste bezienswaardigheden van Berlijn te zien, is het maken van een fietstocht door de stad. Ik verkende in 3,5 uur tijd onder leiding van een Nederlandstalige gids een aantal van de mooiste plekken van Berlijn. Deze fietstour is vooral ideaal als je in korte tijd veel wilt zien, of als je voor het eerst in de stad bent. Een dikke aanrader wat mij betreft!

Museuminsel in Berlijn Topografie des Terrors

#2 Bezoek de Berliner Dom en het Museuminsel 

Eén van de bekendste bezienswaardigheden in Berlijn is de Berliner Dom. De originele kerk stamt uit de tweede helft van de 18e eeuw, maar deze raakte zwaar beschadigd in WOII. De heropbouw duurde bijna 20 jaar en er werd gekozen voor een wat simpelere bouwstijl dan het origineel. Desondanks is de Dom nog steeds een plaatje om te zien.

De Dom ligt op het Museuminsel, een eiland in de rivier de Spree. Het laat zich gemakkelijk raden waar de naam van het eiland vandaan komt: er zijn maar liefst 5 toonaangevende musea gevestigd. Dit zijn de Alte Nationalgalerie, het Altes Museum, het Bode-Museum, het Neues Museum en het Pergamonmuseum. Deze musea worden sinds 1993 om de beurt verbouwd en gerenoveerd. Op dit moment zijn ze bezig met het Pergamon.

Berliner Dom Leukste wijken in Berlijn

#3 Struin over één van de vele markten van Berlijn

In Berlijn vinden, voornamelijk in het weekend, talloze toffe markten plaats. Van versmarkten tot antiek en van snuisterijen tot kleding, alles is er te vinden. Mijn favoriete zondagmarkt in Berlijn is die in het Mauerpark. Zeker als de zon schijnt is het hier super druk en gezellig. Op de markt verkopen ze van alles, al wordt de boventoon gevoerd door leuke, zelfgemaakte spulletjes en antiek. Ben je doordeweeks in Berlijn en wil je een markt bezoeken? Dan is de Nowkölln Flowmarkt in de wijk Kreuzberg een aanrader. Check Berlin.de voor een compleet overzicht van alle markten in Berlijn.

Leukste wijken in Berlijn Leukste wijken BerlijnMarkt in Berlijn

#4 Neem een moment stilte bij het Holocaust Monument

Het Holocaust Monument bestaat uit 2710 betonblokken variërend in hoogte van 20 cm tot 4,70 meter. De ontwerper laat het aan iedereen vrij om zijn eigen interpretatie aan het werk te geven, al is het hoofddoel wel om desoriëntatie en isolement op te roepen. Dit lukt heel aardig als je tussen de blokken loopt en je wordt vanzelf stil hierdoor. Het Holocaust Monument is een heel bijzondere plek in Berlijn die je absoluut gezien moet hebben. 

Holocaust MonumentWat te doen in Berlijn - Holocaust Monument

#5 Leer meer over de Berlijnse muur en WOII bij Topographie des Terrors

Topographie des Terrors is een belangrijke bezienswaardigheid in Berlijn waar heel veel gebeurd is. In de Tweede Wereldoorlog zat op deze plek het hoofdkwartier van de Gestapo. Tegenwoordig is dit een documentatiecentrum over de nazimisdaden die je vrij kunt bezoeken. Let ook op de steentjes rondom het gebouwd: deze komen van het spoor waarover Joden weggevoerd werden. Zo indrukwekkend… 

Wat later in de geschiedenis werd er precies langs dit kantoor de Berlijnse muur gebouwd. Dat deel van de muur staat er nog steeds. Het grote gebouw erachter is het ministerie van financiën. Vanaf daar heeft een spectaculaire ontsnapping van Oost- naar West-Berlijn plaatsgevonden met een zelf gefabriceerde kabelbaan. Leuk feitje om in het achterhoofd te houden als je daar staat.

Topografie des Terrors

#6 Maak een boottocht over de rivier de Spree

Eén van de leukste manieren om Berlijn te verkennen is vanaf het water. De rivier de Spree voert dwars door het centrum van de stad en vanaf het water zie je een aantal van de bekendste bezienswaardigheden van Berlijn. Daarnaast vaar je langs de Regeringswijk. Onderweg vertelt een gids je van alles over wat er te zien is. De boottocht duurt 1 uur, dus dit is ook een heel toffe activiteit als je niet zoveel tijd in Berlijn te besteden hebt. 

Wat te doen in Berlijn

#7 Bewonder de kunstwerken van de East Side Gallery

Overal in de stad staan nog stukken van de Berlijnse muur overeind, maar het meest bijzondere én het langste stuk is de East Side Gallery. Over maar liefst 1,3 kilometer zijn talloze mooie kunstwerken op de muur aangebracht door 118 verschillende kunstenaars. Elk kunstwerk is een interpretatie van het begrip ‘vrijheid’. Ik zie het niet overal even duidelijk in terug, maar het is heel interessant om ieders idee hierbij te zien. Het is echt een aanrader om op je gemak langs de East Side Gallery te wandelen en alle kunstwerken te bewonderen. 

East Side Gallery East Side Gallery

#8 Ga terrassen en stappen in Friedrichshain

De East Side Gallery bevindt zich aan de rand van de wijk Friedrichshain. Wat mij betreft is dit één van de leukste wijken van de stad. Lekker alternatief, maar ook heel gezellig en barstensvol goeie horeca. Als er iets is wat je moet doen in Berlijn op een mooie zomeravond, dan is het wel een terrasje pakken in Friedrichshain. Aanraders voor lekker eten in Friedrichshain zijn 1990 Vegan Living, Secret Garden Vegan Sushi en Taco Meister. Om te stappen zijn de beroemde club Berghain of het industriële RAW-Gelände aanraders.

Friedrichshain Friedrichshain

#9 Winkel op de Kurfüstendam en bij Bikini Berlin

Ben je gek op shoppen? Dan mag je de Kurfüstendam niet overslaan. Dit is dé winkelstraat van Berlijn en alle grote merken zijn hier vertegenwoordigd. Parallel aan de Kurfüstendam loopt de Boedapester Strasse. Ook hier vind je talloze winkels. Daarnaast zit hier Bikini Berlin, een winkelcentrum waar ze voornamelijk producten van Duitse ondernemers verkopen. Ik vond dit echt een tof winkelcentrum om doorheen te wandelen. Naast leuke winkels heb je hier ook een mooie food court vanaf waar je uitzicht hebt op de dierentuin van Berlijn.

Bikini Berlin

#10 Vergaap je aan de Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche

De Kaiser-Wilhelm Gedächtniskirche werd in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd. Er is in de jaren daarna besloten om de kerk niet volledig te restaureren en de littekens van de oorlog zichtbaar te laten. Dit pakte wat mij betreft heel goed uit: ik vind dit echt een heel indrukwekkende en mooie kerk om te zien. Naast Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche is een moderne kerk gebouwd en ook deze is absoluut de moeite van een bezoekje waard. Het blauwe glas-in-lood is super indrukwekkend om te zien. Beide kerken zijn gratis te bezoeken. 

Gedachtnis Kirche Leukste Wijken in Berlijn

#11 Bekijk de unieke architectuur van de Reichstag van binnen

De Reichstag is één van de mooiste gebouwen van Berlijn. Het werd in 1894 gebouwd. Tijdens een brand in 1933 (die door een Nederlander werd aangestoken), raakte de Reichstag zwaar beschadigd en ook in de decennia daarna werd er nog vaak wat veranderd of vervangen. Sinds de jaren ’90 heeft de Reichstag zijn kenmerkende koepel en het leuke is dat je hier als bezoeker ook in kunt. Zorg wel dat je op tijd tickets reserveert. Deze kunnen namelijk snel vergeven zijn. Tickets zijn gratis en soms komen mensen niet op hun gereserveerde tijdslot opdagen. Als het je niet gelukt is om een kaartje te bemachtigen, kun je binnenlopen bij het Visitor Center naar het Berlin Pavilion. Hier zie je welke plekken er eventueel nog last minute beschikbaar zijn. Een andere optie is om een rondleiding te boeken. Deze zijn vaak wel tot vlak voor aanvang beschikbaar en ze zijn vaak heel schappelijk geprijsd.

Reichstag

#12 Wandel over een voormalige landingsbaan bij Tempelhofer Feld

Wist je dat er tot 1998 vluchten middenin Berlijn landden? Tempelhofer Feld was een druk bezocht vliegveld middenin de stad. Door de groeiende overlast is het vliegveld in dat jaar permanent gesloten, maar het terrein is volledig in tact gebleven. Eén van de meest bijzondere dingen om te doen in Berlijn, is dan ook het maken van een wandeling over een van de landingsbanen van Tempelhofer Feld. In de zomer komen hier veel Berlijners picknicken, fietsen en wandelen en hangt er een heerlijk sfeertje. Momenteel is er ook een opvangkamp gevestigd voor Oekraïense vluchtelingen. 

Tempelhof BerlijnTempelhofer Feld

#13 Bezoek de Bernauer Strasse

Eén van de minder bekende bezienswaardigheden in Berlijn is de Bernauer Strasse. Dit is een mooi parkje in een rustige wijk waar talloze herinneringen aan de Berlijnse Muur te vinden zijn. Op informatieborden lees je meer over de grens, de bewaking daarvan en de persoonlijke verhalen van de bewoners. Heel indrukwekkend en zeker de moeite waard om te bezoeken. 

Bernauer Strasse Bernauer Strasse

#14 Waan je even in de DDR op Alexanderplatz

Alexanderplatz is het bekendste plein van Berlijn en het plein behoorde vroeger tot Oost-Berlijn en vormde toen het hart van dit stadsdeel. Er zijn al jaren plannen voor vernieuwing van het plein, maar daar is het tot op heden niet van gekomen. Misschien maar goed ook, want nu is het een heel bijzondere tijdscapsule die je een beetje het gevoel geeft in de DDR te zijn.  

Alexanderplatz

#15 Geniet van een cocktail op het strand bij Gestrandet Mitte

Ondanks dat Berlijn middenin Duitsland ligt, kun je ook hier naar een strandbar. Gestrandet Mitte is een super leuke spot aan de rivier de Spree, waar je op zomerse dagen echt het gevoel hebt op het strand te zijn. Bestel een lekkere cocktail bij de bar, trek je schoenen uit en plof neer in een strandstoeltje. Heerlijk! De zon gaat aan de overkant van de Spree onder, dus je zit hier tot laat lekker in het zonnetje.

Gestrandet Mitte

#16 Loop door de Brandenburger Tor

De Brandenburger Tor is een Berlijns icoon wat je zeker moet zien als je in de stad bent. De poort stamt uit het einde van de 18e eeuw  en het is de enige bewaard gebleven stadspoort. Toen Duitsland nog een keizer had, mocht alleen de keizer door de poort. De gewone bevolking moest gebruik maken van de kleinere doorgangen ernaast. De Berlijnse Muur liep pal langs de poort, waardoor deze 30 jaar lang niet gebruikt werd. Als je nu voor de poort staat zie je nog waar de muur gestaan heeft: dit is aangegeven met aparte straatstenen. 

Brandenburger Tor

# 17 Zie de stad van boven vanuit de Fernsehturm

Voor het mooiste uitzicht over Berlijn moet je in de Fernsehturm zijn. Op 203 meter zit een platform vanaf waar je een 360 graden uitzicht hebt over de stad. Voor een kaartje betaal je €26,50. Daarmee is dit geen heel goedkope activiteit om te doen in Berlijn. Als je voldoende tijd hebt, is het heel leuk om te kiezen voor een entreeticket inclusief ontbijt in het ronddraaiende restaurant op de top. Hiervoor betaal je €40. 

Fernsehturm

# 18 Bekijk de bijzondere Teufelsberg

De laatste tip in dit overzicht van wat te doen in Berlijn, is de Teufelsberg. Deze berg is opgebouwd uit het puin waarmee Berlijn bezaaid was na de Tweede Wereldoorlog. De heuvel is zo’n 80 meter hoog en bovenop staat een nooit voltooid nazibouwwerk. In de Koude Oorlog werd dit gebouw door de Amerikanen gebruikt als afluisterstation en tegenwoordig is het compleet verlaten. De entree tot de Teufelsberg bedraagt €10 en je kunt er elke dag tussen 11.00 en 19.30 naar binnen. Er is niet specifiek iets te doen, maar deze plek barst natuurlijk van de historie en daarnaast is het simpelweg een ontzetten fotogenieke spot in Berlijn. 

Teufelsberg Teufelsberg

Waar te verblijven in Berlijn

Berlijn is een ontzettend grote stad en het kan lastig zijn om te bepalen waar je het beste kunt verblijven. In de wijk Mitte zitten veruit de meeste bezienswaardigheden, maar daar heb je bijvoorbeeld weer iets minder veel toffe horecazaken. Om je te helpen bij je keuze, schreef ik een artikel over alle leukste wijken van Berlijn. 

Onze andere tips voor accommodaties in Athene

Waar te verblijven in Berlijn

Appartement

Nena Appartments

Lekker ruim adult only appartementencompex in Mitte. Alles is nieuw en zeer compleet.

Apart Hotel

The Circus Living

Fijne kamers met kitchenette en sfeervol restaurant. Het hotel heeft een eigen dakterras.

Design hotel

Arte Luise Kunsthotel

Uniek hotel waarvan elke kamer door een andere kunstenaar is ingericht. Op 10 minuten lopen van de Brandenburger Tor.

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven