Fietsen in Berlijn

Fietsen in Berlijn: in 3,5 uur langs de hoogtepunten

Home / Duitsland / Berlijn / Fietsen in Berlijn: in 3,5 uur langs de hoogtepunten

Fietsen in Berlijn is ontzettend leuk om te doen. De stad is namelijk heel goed ingericht op fietsers en Berlijn leent zich perfect voor een ontdekkingstocht op de fiets. Wij gingen fietsen in Berlijn met Baja Bikes en bezochten onder begeleiding van een gids in 3,5 uur een aantal van de hoogtepunten van de stad. Ga je op stedentrip naar Berlijn? Dan kan ik je een fietstour van harte aanbevelen. Kijk maar mee!

Fietsen in Berlijn met Baja Bikes

In bijna elke stad waar we komen, maken we een fietstour met Baja Bikes. Zo leer je in korte tijd de stad goed kennen. In veel Europese steden hebben ze Nederlandstalige gidsen, wat het natuurlijk ontzettend makkelijk maakt om de tour de volgen. Ook in Berlijn spreken alle gidsen Nederlands.

De fietstour start om de hoek van metrostation Gleisdreieck. Op een groot veld staan werkelijk talloze fietsen op ons te wachten. Geen zorgen: per gids gaan er maximaal 16 mensen mee. Ik doe de fietstour op een stralende ochtend en er staan zo’n 10 gidsen op ons te wachten. Het toekennen aan een gids gaat als een geoliede machine en we stappen netjes en precies op tijd om 10u op de fiets. Gids Luc zal ons de komende 3,5 uur rondleiden door Berlijn.

Fietsen in Berlijn

Park am Gleisdreieck

Vanuit het startpunt fietsen we zo Park am Gleisdreieck binnen, een uitgestrekt park waar het heerlijk vertoeven is op een zonnige dag. We stoppen bij een oude treinloods en Luc geeft ons een uitgebreide instructie voor het fietsen in Berlijn. Dit blijkt niet heel veel anders te zijn dan in Nederland, behalve dan dat je goed moet opletten dat je niet door glas rijdt. Dat ligt hier namelijk nogal veel op straat. Verder vertelt hij over deze loods dat dit in de jaren ’70 een plek was waar veel verslaafde kinderen ‘woonden’. Wie het boek of de film Christiane F. gelezen of gezien heeft weet dat dit een enorme crisisperiode is geweest in Berlijn. Het is echt indrukwekkend om hier te staan en zeker op zo’n zonnige dag is het moeilijk voor te stellen wat voor ellendige plek dit geweest is.

Baja Bikes Berlijn Baja Bikes Berlijn

Anhalter Bahnhof

We fietsen door naar het Anhalter Bahnhof. Tegenwoordig is er niks meer van dit station over maar in de Tweede Wereldoorlog is dit een heel significante en trieste plek geweest. Op Anhalter Bahnhof werden de eerste Joden namelijk op transport gezet. Op dit punt werden nog gewone treinen ingezet, zodat de lokale bevolking niet zou weten wat er met deze mensen zou gebeuren. Nu staat hier alleen nog een gevel van het oude station, maar er zijn plannen om er een heel museum omheen te bouwen. 

Fietsen in Berlijn

Topographie des Terrors

Topographie des Terrors ligt op korte afstand van Anhalter Bahnhof en ook deze plek is historisch van groot belang. Hier liep een deel van de Berlijnse muur langs en ook nu staat er nog een klein stukje muur overeind. Het gebouw van het ministerie van financiën staat op deze plek aan de kant die vroeger Oost-Berlijn was. Vanaf dat gebouw heeft een spectaculaire ontspanning van Oost- naar West-Berlijn plaatsgevonden waarover Luc heel geanimeerd vertelt. Daarnaast heeft op deze plek het hoofdkwartier van de Gestapo gezeten. Tegenwoordig is er een indrukwekkende tentoonstelling te zien over wat zich hier allemaal afgespeeld heeft. Echt een plek die je gezien moet hebben. 

Topografie des Terrors

Checkpoint Charlie

De vierde stop tijdens deze fietstour door Berlijn is één van de bekendste plekken van de stad. Checkpoint Charlie was ten tijde van de muur één van de plekken waar de grens van west naar oost voor één dag overgestoken mocht worden. Let wel: dit gold alleen voor West-Berlijners. Oost-Berlijners konden de grens niet over. De grote deceptie van Checkpoint Charlie, is dat letterlijk alles was je hier ziet nep is. Het is puur voor toerisme opgetuigd en ook de foto’s van de soldaten zijn nep. Bij Checkpoint Charlie krijg je tijdens de fietstour 5 minuten de tijd om even rond te kijken.

Fietsen in Berlijn

Museuminsel

In de wijk Mitte ligt het Museuminsel, een klein eiland waarop een aantal van de mooiste en bekendste musea van Berlijn te vinden zijn. Vanuit Checkpoint Charlie fietsen we via de Friedrich Strasse, dé winkelstraat van Berlijn, door naar het eiland. Hier vertelt Luc ons nog het één en ander over de musea en gebouwen die er te bezoeken zijn en daarna hebben we een half uurtje om zelf rond te wandelen.

Museuminsel in Berlijn

Reichstag en de Brandenburger Tor

Natuurlijk is een fietstour door Berlijn niet compleet zonder een stop bij de Reichstag en de Brandenburger Tor. De Reichstag, het Duitse parlementsgebouw, is prachtig om te zien en het is heel tof om van Luc meer te leren over de bijzondere architectuur. Vanuit de Reichstag fietsen we over Unter der Linden naar de Brandenburger Tor. Bij de Brandenburger Tor stoppen we voor een fotomoment waarbij Luc iedereen die dat leuk vindt, op de foto zet. 

ReichstagFietsen in Berlijn

Holocaust Monument

De laatste stop op de route is het Holocaust Monument. Om de hoek van de plek waar Hitler zijn kantoor had in een ondergrondse bunker, ligt nu een enorm indrukwekkend kunstwerk. Het monument bestaat uit grijze blokken van verschillende hoogtes waar je doorheen kunt lopen. De kunstenaar laat het aan de bezoeker om zelf een interpretatie aan het werk te geven. Ik had het monument al eerder gezien, maar het blijft indrukwekkend. 

Na deze stop fietsen we terug naar het startpunt om de fietsen weer in te leveren. Er is ondertussen een Thaise food market geopend pal naast de fietsenparkeerplaats. Als je honger hebt gekregen, kun je dus direct lekker een hapje eten.

Holocaust Monument

Wil je ook fietsen in Berlijn?

Fietsen in Berlijn is zeker een aanrader. Ondanks dat ik al een aantal keer eerder in Berlijn ben geweest, vond ik deze fietstour een super leuke manier om meer van de stad te zien. Ik heb veel leuke nieuwe plekken ontdekt en interessante weetjes gehoord over Berlijn. Bij voorkeur zou ik deze fietstour door Berlijn op de eerste dag van je stedentrip plannen, zodat je meteen een goed beeld krijgt van de stad en gebruik kunt maken van de tips die je onderweg krijgt. Ga je liever zelf fietsen door Berlijn? Dan kun je natuurlijk ook enkel fietsen huren.

Topografie des Terrors

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven