Menu
Duitsland / Hannover

Doen in Hannover: een originele stedentrip

Ik vermoed dat Hannover bij niet veel mensen bekend staat als een geschikte stad voor een stedentrip. Jammer, want deze stad heeft veel te bieden voor een fijn weekend weg. Er is meer dan genoeg leuks te doen in Hannover, al zijn het misschien niet de standaard bezienswaardigheden. Deze stad is namelijk in de Tweede Wereldoorlog voor bijna 80% platgebombardeerd. Oude gebouwen zijn er dus niet zo veel meer, maar juist dat maakt Hannover zo interessant. Wat mij betreft vind je hier de ideale balans tussen oud en nieuw. Kijk maar mee!

 

Dwalen door de Altstadt

De Altstadt is het oude stadshart van Hannover. De straatjes zijn smal, de gevels zijn traditioneel en de kern is volledig autovrij. Ondanks dat dit deel van de stad heel compact is, kun je hier prima een poosje rondwandelen. Neem op een mooie zomerdag zeker plaats op het terras van Teestübchen, één van de oudste koffiezaakjes van de stad. Meer weten over fijne cafés en restaurants in Hannover? In dit artikel geef ik je tips.

Teestuben in Hannover Altstadt in Hannover Altstadt in Hannover

 

Fietsen door de wijk Linden

Linden is een heerlijke multiculturele wijk ten westen van het centrum. Naast mensen met diverse culturele achtergronden, wonen hier ook veel studenten. Zelf vind ik dat vaak iets positiefs: waar studenten leven, bevinden zich meestal gezellige horecazaakjes en originele winkeltjes. Samen met een gids ging ik op ontdekkingstocht door deze wijk en dat stelde me gelukkig niet teleur. Wat is Linden gezellig!

Limmerstrasse Linden in HannoverFietsen in Hannover

 

Met een unieke lift naar de koepel van het Rathaus

Voordat ik naar Hannover ging, las ik overal dat je echt naar het uitzichtpunt op het Rathaus moet gaan als je in de stad bent. Eerlijk is eerlijk, ik had er weinig verwachtingen van. Een uitzichtpunt vind ik vaak wat teleurstellend en ik vroeg me af waarom het Rathaus nou zo speciaal was. Na mijn bezoek kan ik bevestigen dat je hier inderdaad absoluut naartoe moet. Waarom? Omdat de lift naar boven een unieke ervaring is. Je mag met maximaal 5 mensen tegelijk in het kleine glazen liftje stappen. Zodra deze in beweging komt snap je direct wat hier speciaal aan is: de lift volgt namelijk de vorm van de koepel! Ik raad je dan ook aan om je voeten stevig neer te zetten om je balans te houden. In ongeveer 1 minuut stijg je 35 meter, waarna je getrakteerd wordt op een prachtig uitzicht.

Rathaus Hannover Rathaus in Hannover Rathaus in Hannover

 

Eten en drinken op het Maschseefest

Dé reden waarom je in augustus naar Hannover moet is het Maschseefest. Maar liefst 3 weken lang kun je op de oevers van de Maschsee eten, drinken en feesten. Ik denk dat ik niet overdrijf als ik zeg dat er 200 kraampjes op dit festival zijn. Qua eten bestaat het aanbod vooral uit Duitse broodjes worst, hamburgers en, opvallend genoeg, Turks brood met feta en groentes. Het is echt een belevenis om een avond langs het water te wandelen met een biertje in de hand. Eet onderweg wat, luister naar de live optredens en kijk naar de ondergaande zon aan de overkant van het water. Wat mij betreft is een bezoek aan het Maschseefest iets wat je in de zomer absoluut moet doen in Hannover.

Maschseefest Maschseefest Maschseefest

 

Vuurwerk alsof het oudejaarsavond is

Een ander terugkerend evenement is het jaarlijkse vuurwerkconcours wat in de Herrenhäuser Gärten gehouden wordt. Tijdens de zomermaanden mag om het weekend een Europees team vuurwerkspecialisten zijn kunsten te laten zien. Het vuurwerk zelf duurt slechts 20 minuten en stiekem vond ik juist de uren voorafgaand aan het spektakel zo tof. Vanaf 18u stromen de tuinen namelijk vol met toeschouwers op jacht naar het beste plekje. Iedereen heeft klapstoeltjes, picknickkleden en meer dan genoeg versnaperingen bij zich om de hele avond mee door te komen. Rond 21.30 begeeft iedereen zich weer naar de voorkant van het park, om vanaf daar het vuurwerk te kunnen zien. Super sfeervol en een bijzondere ervaring.

Vuurwerk in HannoverVuurwerk in Hannover

 

Wandelen in de Herrenhäuser Gärten

Ook zonder vuurwerkconcours zijn de Herrenhäuser Gärtens een bezoekje waard. De tuin bestaat uit 4 op zichzelf staande tuinen, die samen 200 hectare groot zijn. Je zou hier dus gemakkelijk een dag lang rond kunnen wandelen. Zelf bezocht ik de tuinen helaas alleen tijdens het vuurwerkconcours. Grote delen waren afgezet, waardoor ik alleen het voorste gedeelte van de Grosse Garten heb kunnen bewonderen.

Herrenhauser Garten Herrenhauser Garten

 

Dagtrip naar Goslar

Als je wat meer tijd te besteden hebt in Hannover, is het een aanrader om ook een dagtripje naar Goslar te maken. Dit stadje ligt op een dik uur rijden van Hannover en je waant je hier in een sprookje. De binnenstad barst van de gebouwen die dateren uit de 16e en 17e eeuw. Onze gids vertelde lachend dat huizen uit de 19e eeuw niets bijzonders zijn, veel te nieuw. De meeste huizen worden ontzettend goed bijgehouden en er zijn tal van interessante bezienswaardigheden. Zo bevindt zich hier het Siemenshuis waar, inderdaad, de oprichter van Siemens geboren is.

Goslar Goslar Goslar

 

Terug naar vervlogen tijden in Slot Marienburg

Op de weg van Goslar terug naar Hannover kun je ervoor kiezen een stop te maken bij Slot Marienburg. Ik moet eerlijk bekennen dat ik zo mijn twijfels had over een bezoek aan dit kasteel. Ik heb al zo veel kastelen gezien dat ik me af vroeg of dit bezoek wel interessant zou zijn. Gelukkig bleek Slot Marienburg totaal niet te lijken op alle andere kastelen die ik bezocht heb. Tijdens de rondleiding door het slot keek ik mijn ogen uit. Marie van Saksen, echtgenote van Koning George V, ontwierp zelf het interieur. Hierdoor heeft het kasteel een unieke mengeling van klassieke en moderne onderdelen gekregen. Ik zou je zeker aanraden om de rondleiding te boeken zodat je veel meer te weten komt over het bijzondere verhaal van dit kasteel.

Slot Marienburg Slot MarienburgSlot Marienburg

 

Praktische informatie

  • Vanaf Utrecht is Hannover zo’n 3,5 uur rijden. Hiermee is dit dus een heel geschikte bestemming voor een weekend weg. Ga je liever met de trein? Ook dat is mogelijk. De treinrit Utrecht-Hannover duurt zo’n 4 tot 5 uur. Prima te doen dus.
  • Ik verbleef in Mercure Hotel Hannover City, een hotel wat ik iedereen dik kan aanbevelen. Ondanks de centrale ligging was het er ’s avonds muisstil. Het ontbijtbuffet is zeer goed verzorgd en je hebt de mogelijkheid om fietsen te huren. Je auto kun je, tegen bijbetaling, in de eigen garage van het hotel parkeren.
  • Ga je met 2 of meer personen? Dan is de Hannover City Card een goede investering. Een groepskaart voor groepen tot 5 personen kost €35 voor 3 dagen. Met de Hannover City Card reis je met de hele groep gratis met het openbaar vervoer. Daarnaast krijg je korting op tal van attracties en bezienswaardigheden. Uiteraard is het ook mogelijk om dagkaarten of een kaart voor 1 persoon te kopen.

 

Ik bezocht Hannover op uitnodiging van Hannover Marketing.

1 Reactie

  • Hannah
    30 augustus 2020 at 02:33

    Mooi! Doet me een beetje denken aan de straten in Oostenrijk!

    Reageer

Laat een reactie achter