Bezienswaardigheden Amersfoort

Bezienswaardigheden in Amersfoort: de mooiste wandelroute

Home / Nederland / Amersfoort / Bezienswaardigheden in Amersfoort: de mooiste wandelroute

Wil je binnenkort graag een weekendje weg? Dan kan ik je Amersfoort van harte aanbevelen. Het is een verrassend leuke stad vol bijzondere bezienswaardigheden. Het centrum van Amersfoort behoort tot de best bewaarde middeleeuwse binnensteden van Nederland en telt meer dan 300 rijksmonumenten. In dit artikel heb ik een wandeling voor je uitgestippeld langs de mooiste bezienswaardigheden van Amersfoort.

 

Onze Lieve Vrouwetoren

De wandeling begint bij de Onze Lieve Vrouwetoren. Dit is niet alleen het hart van Amersfoort, maar ook het kadastraal nulpunt van Nederland. Je kunt deze 98 meter hoge toren beklimmen onder leiding van een gids. Hiervoor dien je wel eerst een reservering te maken bij het VVV kantoor tegenover de toren. Het beklimmen van de 346 treden van de Onze Lieve Vrouwetoren wordt beloond met een prachtig uitzicht over Amersfoort. Ook wanneer je de toren niet beklimt, raad ik je aan om even te stoppen bij dit mooie bouwwerk. Alleen de unieke deuren van de toren zijn al de moeite van een bezichtiging waard.

Bezienswaardigheden AmersfoortBezienswaardigheden Amersfoort

 

Muurhuizen

Vanuit de Onze Lieve Vrouwentoren loop je door naar Muurhuizen. Deze bijzondere straat staat op de plaats van de eerste stadsmuur. Toen in het midden van de 15e eeuw de tweede stadsmuur werd gebouwd, verloor deze eerste stadsmuur haar functie. De muur werd afgebroken en met de stenen van deze muur werden uiteindelijk de muurhuizen gebouwd. Deze monumentale huizen worden grotendeels nog steeds bewoond, maar sommige huizen zijn inmiddels omgetoverd tot museum of rijksmonument. Muurhuizen is in ieder geval een heel mooie en unieke straat om doorheen te wandelen.

Bezienswaardigheden Amersfoort

 

Kamperbinnenpoort

Wanneer je door Muurhuizen loopt, kom je vanzelf aan de rechterkant de Kamperbinnenpoort tegen. Deze landpoort is één van de laatste overblijfselen van de eerste stadsmuur van Amersfoort. Tegenwoordig is de poort een monument. Ik vond het heel bijzonder om zo’n oude poort midden tussen de winkels te zien staan.

Bezienswaardigheden Amersfoort

 

Hofje De Armen de Poth

Nadat je via de Kamperbinnenpoort het water oversteekt, ga je de tweede straat naar links en vervolgens de eerste straat rechts. Je komt dan uit bij Hofje De Armen de Poth. Al sinds 1350 biedt dit hofje onderdak aan mensen met een laag inkomen. De huidige huisjes zijn echter pas in de 19e eeuw gebouwd. Tegenwoordig is De Armen de Poth een officieel goed doel en de belangrijkste doelstelling van het hofje is nog steeds om tegen een geringe vergoeding onderdak te bieden aan oudere mensen uit Amersfoort met een bescheiden inkomen. Het is een mooie en bijzondere plek om eens een kijkje te nemen. Je kunt hier ook de St-Rochuskapel bezoeken. Bij deze kapel vind je ook meer uitleg over het hofje.

Bezienswaardigheden Amersfoort

 

Dreyershofje

Naast het bekende Hofje De Armen de Poth, is er ook een wat minder bekend hofje te vinden in Amersfoort. Het Dreyershofje bereik je via een korte tunnel. Vroeger was dit hofje bedoeld voor kunstenaars met een laag inkomen. Hoewel het geen officieel hofje meer is, wonen hier tegenwoordig nog steeds vooral veel kunstenaars. Ik weet niet of het daardoor komt, maar dit stukje Amersfoort is ontzettend sfeervol.

Bezienswaardigheden AmersfoortBezienswaardigheden Amersfoort

 

De mooie straatjes in het oude centrum

Vanuit het hofje loop je via verschillende sfeervolle straatjes naar de Koppelpoort. Onderstaand zie je de Bloemendalsestraat. Ik vond het erg leuk om te zien dat elk huisje hier uniek is en dat veel oude elementen nog in tact zijn. Het is heerlijk om door de bijzondere straten in de binnenstad te dwalen.

Bezienswaardigheden Amersfoort

 

De Koppelpoort

De Koppelpoort vond ik persoonlijk de mooiste en meest fotogenieke plek van heel Amersfoort. Het unieke aan deze poort is dat het naast een landpoort ook een waterpoort is. Het is zelfs de enige combinatie van een land-en waterpoort in Nederland. De waterpoort kan worden afgesloten door middel van een zware valdeur, waarmee ook de waterstand in de grachten werd gereguleerd. Deze valdeur werd vroeger bediend met een tredmolen door de zogenaamde raddraaiers. Vandaag de dag kun je nog steeds ervaren hoe het is om in een tredmolen te lopen, waarna je een heus raddraaierscertificaat krijgt.

Bezienswaardigheden AmersfoortBezienswaardigheden Amersfoort

 

Het Eemplein

Wanneer je door de Koppelpoort loopt, zie je aan de linkerkant al snel het Eemplein. Dit culturele en moderne deel van de stad is weer totaal anders dan de binnenstad. Naast een aantal gezellige terrasjes vind je hier ook een grote bioscoop en het imposante Eemhuis. In het Eemhuis is onder andere kunsthal KAdE gevestigd. Hier zijn wisselende tentoonstellingen te zien op het gebied van hedendaagse en moderne kunst, architectuur, vormgeving en design. Ook vind je in het Eemhuis één van de mooiste bibliotheken van Nederland. Je kunt vanaf het Eemplein nog een stukje verder lopen naar de Nieuwe Stad, waar ik in het artikel over een weekend in Amersfoort meer over schreef.

Bezienswaardigheden Amersfoort

 

Museum Flehite

Vanuit het Eemplein loop je door de Koppelpoort weer terug naar het oude centrum. Hier stuit je al vrij snel op museum Flehite. In dit museum staat de stadsgeschiedenis van Amersfoort centraal. Ik ben het museum helaas niet binnen geweest, maar alleen de buitenkant is al een plaatje.

Bezienswaardigheden Amersfoort

 

De Hof

Via de oude binnenstraatjes kom je uiteindelijk uit bij De Hof. Dit is wat mij betreft het gezelligste plein van de binnenstad van Amersfoort. Aan dit plein vind je overal sfeervolle terrassen en restaurants. Ondanks dat het enorm bewolkt was toen ik er was, zaten alle cafés en terrassen nog steeds goed vol. Dit is de perfecte plek om even bij te komen van je wandeling langs de verschillende mooie bezienswaardigheden van Amersfoort.

Bezienswaardigheden AmersfoortBezienswaardigheden Amersfoort

Wanneer je graag wat meer wilt horen over de geschiedenis van de verschillende bezienswaardigheden, raad ik je aan om je wandeling te boeken bij de Amersfoortse Gidsen. Zij kunnen je vol passie over hun stad vertellen, waardoor de stad nog meer tot leven komt.

 

Tijd over? Vaar door de historische grachten

Het is heerlijk om door het oude centrum te wandelen, maar het is ook erg leuk om de stad vanaf het water te bekijken. Door de stad lopen verschillende grachten en de Amersfoortse Waterlijn biedt meerdere boottochten aan die allemaal een andere route varen. Wanneer je liever zelf actief bent op het water, kun je ook gaan kajakken door de grachten.

Bezienswaardigheden AmersfoortBezienswaardigheden AmersfoortBezienswaardigheden Amersfoort

Meer tips voor Amersfoort vind je in mijn artikel over een weekend in Amersfoort.

 

Ben jij weleens in Amersfoort geweest en wat vond jij van deze stad? Ik ben benieuwd wat jouw favoriete bezienswaardigheid was!

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

1 reactie op “Bezienswaardigheden in Amersfoort: de mooiste wandelroute”

  1. En Amersfoort is lekker dichtbij en ontzettend erg mooi. Momenteel doen wij een foto-verslag via onze blog. Dit is overigens ook hele leuk blog! Prachtige foto’s met veel info.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven