Menu
Nederland / Noord-Brabant

De Winter Efteling, een ideaal dagje uit in de winter

Ik heb het geluk dat ik al mijn hele leven op slechts 10 minuten rijden van de Efteling woon. Als kind had ik altijd een abonnement en ook later kwam ik er toch zeker wel een keer per jaar. Toen ik klein was, sloot de Efteling tijdens de winter. Tegenwoordig is dat gelukkig niet meer zo: de Winter Efteling is een geweldig leuke optie als je een dagje eropuit wilt in de winter. De sfeer is in de winter compleet anders dan in de zomer, maar het magische gevoel blijft absoluut hetzelfde. Een bijzonder (gezins)uitje, dat is de Winter Efteling.

 

Wind vangen in de Python, de Baron en de Vliegende Hollander

Als je in de Winter naar de Efteling gaat, moet je er rekening mee houden dat misschien niet alle attracties open zijn. Als het vriest, sneeuwt of flink regent is de kans aanwezig dat vooral de achtbanen dicht zijn. Op zich geen probleem, maar wel goed om te weten, zeker als je daar juist voor naar de Efteling gaat. Tijdens mijn bezoek had ik geluk. Het was prima weer en dus waren alle attracties geopend. Aangezien het ook nog eens heel rustig in het park was, ben ik vrijwel overal in geweest. De achtbanen zijn wel even een andere ervaring op een koude najaarsdag. Het enige wat ik kon denken toen ik bij de Baron naar beneden suisde was: “wat is dit koud!”. Je vangt natuurlijk flink wat wind en dat is eind november echt wel wat anders dan op een zonnige zomerdag. Ik vond het zelf in ieder geval wel heel bijzonder om het zo eens mee te maken.

Vliegende Hollander in de Winter Efteling

 

Schaatsen op de ijsbaan

Een winters sprookje is natuurlijk niet compleet zonder een echte ijsbaan. Gelukkig snappen ze dit bij de Efteling helemaal en kun je tijdens de Winter Efteling schaatsen op een deels overdekte ijsbaan in het IJspaleis. Je kunt je eigen schaatsen meenemen, maar persoonlijk denk ik dat het praktischer is om voor €2 een paar te huren. Anders loop je de hele dag met je schaatsen te sjouwen. In het IJspaleis is ook nog een glijhelling te vinden waar kinderen vanaf 4 jaar van minimaal 1 meter gratis vanaf mogen. Altijd leuk om even binnen te lopen dus.

Winter Efteling Schaatsbaan in de Winter Efteling Schaatsbaan in de Winter Efteling

 

Lekker eten en drinken in de Winter Efteling

Eerlijk gezegd keek ik voor mijn dagje in de Winter Efteling het meest uit naar al het lekkere eten en drinken. Een Glühwein bij het kampvuur, een warme wafel, chocomel met slagroom en koekjes, tijdens de Winter Efteling barst het park van de gezellige kramen waar je allerlei lekkers kunt krijgen. Er is weinig zo gezellig als je opwarmen aan een warm drankje in de buitenlucht en daar krijg je tijdens een dagje Efteling meer dan genoeg kansen voor.

Unoxkraam Glühwein Fish & Chips Winter Efteling

 

Muziek bij het vreugdevuur

De leukste plaatsen om lekker te eten en te drinken in de Winter Efteling zijn wat mij betreft absoluut de vreugdevuren die verspreid door het park staan. Je vindt de vreugdevuren hier:

    • Bij Station Oost / de Oude Tufferbaan
    • Op het Steenbok Plein
    • Voor de Droomvlucht

Als je geluk hebt, stuit je op één van de koren die tijdens de Winter Efteling de sfeer verhogen met hun muziek. Zo zingen de Lichtpuntjes bij Station Oost de mooiste liedjes en zingen Max en Mortiz Muziker bij de Steenbok op verhalende wijze over de avonturen van de broertjes Max en Mortiz. Enorm sfeerverhogend en zo gezellig!

Winter Efteling Koor in de Winter EftelingKoor in de Winter Efteling Koor in de Winter EftelingWinter Efteling

 

Bij schemer in het sprookjesbos

Het hoogtepunt van een bezoek aan de Winter Efteling is wat mij betreft echt het sprookjesbos. Ik had dit onderdeel expres tot het laatst bewaard, zodat ik met schemer en uiteindelijk in het donker dit deel van het park betrad. Een goede keuze, want wat is het sprookjesbos gaaf in het donker. De sfeerverlichting zorgt voor een mystieke sfeer en de sprookjes komen misschien nog wel meer tot leven. Zeker als je de lampjes ziet branden achter de deuren van de kabouterhuizen voelt het alsof er echt iemand woont. Qua winterse aankleding vond ik het niet enorm uitgebreid: hier en daar een sjaal om een sprookjesfiguur zijn nek en een kerstkrans op de deur, veel meer was het niet. Persoonlijk vind ik niet dat het sprookjesbos meer nodig heeft, maar weet dus dat je hier geen uitgebreide wintertaferelen hoeft te verwachten.

Kabouters in het Sprookjesbos Trollenkoning Winter Efteling

 

Mooie details in de Winter Efteling

De Winter Efteling wordt subtiel door heel het park doorgevoerd. Rondom de vreugdevuren is het echt winter wat de klok slaat met besneeuwde kerstbomen, sfeerlichtjes en kraampjes. Daarbuiten zit het hem meer in de details. Langnek die een sjaal om krijgt, standbeelden met ski’s in de hand en een muts op, extra verlichting hier en daar. Het is ontzettend veel werk om zo’n enorm park volledig in wintersfeer te krijgen en de Efteling slaagt er op heel stijlvolle manier helemaal in.

Vogelrock in de Winter Efteling Winter Efteling Winter Efteling Winter EftelingWinter Efteling

 

Praktische informatie

Wanneer is de Winter Efteling?

De Winter Efteling is dit jaar op 11 november begonnen en loopt tot 2 februari 2020. Op deze kalender zie je hoe laat de Efteling elke dag open is en hoe druk ze verwachten dat het gaat worden. Heel handig om van tevoren even te kijken want vooral tegen het einde van het jaar is het standaard heel druk tijdens de Winter Efteling.

 

Hoe duur is de Winter Efteling?

Aan de kassa kost een kaartje voor de Winter Efteling €40. Online krijg je €2 korting. Toch mooi meegenomen als je met de hele familie gaat. Je online entreekaartje bestel je hier. Je krijgt deze als streepjescode per mail binnen en kunt het rechtstreeks vanaf je telefoon laten scannen bij de ingang.

 

Zijn alle attracties open tijdens de Winter Efteling?

Er is niets standaard gesloten tijdens de Winter Efteling. Wel is het voor de buitenattracties afhankelijk van het weer of deze open gaan. Bij sneeuw, regen of harde wind kan het zijn dat bepaalde attracties dicht zijn. De Efteling geeft elke ochtend op deze pagina aan wat de verwachting is voor de buitenattracties.

Kan ik in de Efteling overnachten?

Er zijn meerdere optie voor overnachtingen in de Efteling. Wil je graag in een hotel slapen, dan is het Efteling Hotel de beste keuze voor jou. Er zijn hier zowel themakamers als standaard kamers te boeken. Bij je overnachting krijg je standaard 2 dagen gratis toegang tot het park. Vanuit het hotel kun je via een privé ingang het park al een half uur voor openingstijd betreden.

Een andere mogelijkheid zijn de huisjes in Bosrijk. De naam zegt het al: Bosrijk ligt middenin de Brabantse natuur, tegen de Efteling aan. Je huurt hier een eigen huisje waar je zelf kunt koken of waar je de catering van de Efteling eten kunt laten verzorgen.

Het Loonsche Land Hotel is ook eigendom van de Efteling maar ligt wel op 2 kilometer afstand van het pretpark. Leuk als je dus ook wat meer van de rest van de omgeving wilt zien! Uiteraard zit ook bij deze overnachting 2 dagen entree voor de Efteling inbegrepen.

 

De Winter Efteling is een dikke aanrader voor iedereen die zich wil onderdompelen in een magische sprookjeswereld en wil genieten van een bijzonder, winters sfeertje. Een prachtige dag uit voor iedereen wat mij betreft. Bekijk hier alle artikelen over leuke dagjes en weekendjes weg in Nederland.

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in bovenstaand artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

Geen reacties

    Laat een reactie achter