De provincie Groningen is een originele bestemming voor een lang weekend weg. Als je aan vakantie in eigen land denkt is dit misschien niet de eerste provincie die in je opkomt, terwijl er meer dan genoeg te zien en doen is. Zelf verbleef ik een weekend in Groningen en genoot ik van de natuur, de stad(jes) en het lekkere eten. In dit artikel geef ik je dan ook mijn tips voor Groningen.
Inhoudsopgave
‘t Roegwold
‘t Roegwold is een natuurgebied in ontwikkeling. In deze regio van Groningen is de natuur de afgelopen decennia enorm versnipperd geraakt en sinds een paar jaar wordt er hard aan gewerkt om al deze losse gebieden weer samen te voegen. Zo wordt landbouwgrond opgekocht en krijgt de natuur weer alle ruimte om te groeien en bloeien. Het middelpunt van ‘t Roegwold is het Schildmeer, één van de grootste meren van Groningen. Over het water loopt een houten steiger van de ene naar de andere kant en het is heerlijk om hier op je gemakje overheen te wandelen. Er zijn 3 gemarkeerde wandelpaden in ‘t Roegwold. Kijk op de site van Staatsbosbeheer voor een kaart.
Aan het meer ligt Villapark Schildmeer. Een ideale plek om te verblijven als je met zonsondergang of zonsopkomst je wilt vergapen aan al het moois in dit natuurgebied. Zelf verbleef ik in een dorp net buiten ‘t Roegwold en reed ik ‘s avonds terug voor zonsondergang. Ik beloof je dat dit echt de moeite waard is.
Appingedam
Appingedam is zo’n dorpje waar je gemakkelijk de hele middag rond kunt wandelen zonder dat je echt een doel voor ogen hebt. De geschiedenis van Appingedam loopt terug tot in de 11e eeuw, toen het door zijn centrale ligging met een verbinding met open zee op natuurlijke wijze een handelsplek werd. De meeste gebouwen in het huidige centrum dateren uit de 17e Eeuw, toen Appingedam opnieuw een belangrijke rol in de Nederlandse handel speelde.
De historische binnenstad ademt geschiedenis en de straatjes nodigen uit tot kleine dwaaltochten. Ik zeg expres ‘klein’, want het centrum is niet bepaald groot te noemen. De belangrijkste bezienswaardigheid van Appingedam is zonder twijfel de Hangende Keukens. Deze keukens zijn uit nood geboren: door ruimtegebrek bouwden de bewoners hun keukens uit tot boven het Damsterdiep. Een gek gezicht en stiekem ook wel een beetje eng. Ik weet niet of ik me zelf comfortabel zou voelen in zo’n hangende keuken. Bijzonder is het in ieder geval zeker!
Restaurant de Basiliek
In de Sint Nicolaaskerk in Appingedam is Restaurant de Basiliek gevestigd. Dit is werkelijk een plaatje van een zaak en ik raad je dan ook echt aan om hier te gaan eten of gewoon een kop koffie te gaan drinken. Ik beloof je dat je daar geen spijt van gaat krijgen. Zelf was ik al in de ochtend in Appingedam waardoor ik het enkel bij een cappuccino gehouden heb maar als ik zo de menukaart bekijk is ook lunch of diner de moeite waard. Nieuwsgierig geworden? Bekijk hier het menu.
Nieuwe Statenzijl
In de verste uithoek van Groningen ligt op de grens met Duitsland Nieuwe Statenzijl. Het is een gehucht wat slechts 6 huizen telt en je begrijpt dat je hier dan ook niet naartoe hoeft voor de mooie binnenstad. Wél is het de moeite waard om naar Nieuwe Statenzijl te rijden voor de natuur. Dit gebied heeft een grote aantrekkingskracht op vogelaars. Je spot hier namelijk talloze soorten. Van de Bruine Kiekendief tot de Zwarte Ruiter en van de Grauwe Kiekendief tot de Waterral. De Kiekkaaste is de enige vogelkijkhut buiten de dijk in Nederland en vanaf hier heb je prachtig uitzicht over de kwelders. De rust en ruimte in Nieuwe Statenzijl vond ik heerlijk en ik kan me helemaal voorstellen dat je als vogelaar hier de tijd van je leven hebt. Ben je uitgekeken, dan kun je nog een bakje koffie en een stuk gebak halen bij de kleine koffiewagen achter de sluizen.
Landgoed Fraeylemaborg
Tijdens ons bezoek aan Groningen verblijven we in het dorpje Slochteren. Er is hier niet zo veel te doen en dat is ook precies waar we naar op zoek zijn. Geen drukte, maar juist rust om ons heen. Wel is er één bezienswaardigheid die je ook als je niet in Slochteren verblijft niet mag overslaan. Landgoed Fraeylemaborg is een prachtig stuk grond van maar liefst 23 hectare groot waar je heerlijk kunt wandelen. De landerijen zijn aangelegd naar Engels voorbeeld en het schathuis vooraan het landgoed is nu in gebruik als restaurant. Het terras heeft tot laat in de middag zon, wat het een heerlijke plek voor een borrel maakt. Eten kan er niet elke avond: ik raad je aan om altijd even te bellen van tevoren. Lunchen kan wel van zondag t/m woensdag. Meer informatie vind je hier. Tegenover het schathuis lig het koetshuis. Dit is nu een museum en kleine winkel.
Op het landgoed zelf ligt een groot bos waar je niet kunt verdwalen. Door de duidelijke, rechte paden loop je eigenlijk van voor tot achter en via een ander pad weer terug. Handig! Onderweg loop je langs flink wat kunstobjecten, iets wat de wandeling nog leuker maakt. Zo stuitten wij op een oude bus, een enorme hazelnoot en een soort bunker. Heel grappig om steeds iets nieuws te ontdekken. Ik kan me voorstellen dat dit ook heel leuk met kinderen is. Er loopt trouwens ook een blotenvoetenpad door het bos.
Bourtange
Wat een exotische naam voor een plaatsje in Groningen hè? Bourtange is een vestingsdorp aangelegd in de vorm van een ster. Deze bijzondere vorm is al in de 16e eeuw ontstaan en is in de daaropvolgende jaren verder versterkt. Het dorp Bourtange is gesticht in 1742 en het is nu een beschermd dorpsgezicht.
Eerlijk gezegd had ik nog nooit van Bourtange gehoord maar toen we aan kwamen rijden leek het wel alsof ik de enige in heel Nederland was die dit dorp niet kende. De parkeerplaats voor de dorpskern stond afgeladen vol en binnen de vestingwal was het aardig druk. Niet gek, want het is werkelijk prachtig om te zien. Op het centrale plein hebben de terrassen de ruimte overgenomen en daar is het met mooi weer dan ook heel vol. Persoonlijk vond ik het leuker om door de kleine straatjes en over de vestingwal te wandelen en te genieten van de mooie gevels en vele bloemen.
Koffie bij Gasterij Natuurlijk Smeerling
Bourtange is een mooie plek om gezien te hebben maar ook heel toeristisch en vol. Wil je hierna even van de rust genieten dan is Gasterij Natuurlijk een aanrader. Vanuit Bourtange rijd je in een klein kwartier naar deze gasterij waar ze lokale biertjes en lekkernijen serveren. Binnen zit je in een omgebouwde schuur, buiten is een groot terras met zicht op de weide met geiten. Een heel fijne plek om wat te drinken voor je door gaat naar je volgende bestemming! Tip: bestel een Westerwolder biertje. Gebrouwen bij een lokale bierbrouwer en heerlijk verfrissend van smaak.
Groningen stad
Dit overzicht met tips om te doen in Groningen is natuurlijk niet compleet zonder de hoofdstad. Toegegeven, ik kwam echt voor de natuur en de rust naar de provincie dus ik heb slechts een middag in Groningen stad doorgebracht. Dit was zeker voldoende voor een goede eerste indruk: Groningen is levendig en bruisend en er is genoeg te beleven. Natuurlijk heb je er de Martinitoren en de Vismarkt (het centrale plein in de stad) maar die tips hoef ik je vast niet te geven. Wel vertel ik je graag over de Prinsentuin, een fantastisch stukje natuur middenin het centrum. De tuin is een echte Renaissancetuin en je ziet aan alles dat dit een belangrijke plek voor de stad is. Als je geluk hebt, en dat had ik, staat de rozentuin vol in bloei tijdens je bezoek. Wat een prachtig aanzicht! Zeker de moeite waard om hier even naartoe te wandelen als je in juni of juli in Groningen bent.
Voor de lunch in Groningen kan ik je Salmagundi van harte aanbevelen. Dit zaakje zit een stukje buiten het centrum maar het is de omweg waard. De menukaart bestaat uit voornamelijke vegetarische gerechten, al serveren ze ook wel vis of vlees. Zelf ging ik voor gekarameliseerde rode ui met geitenkaas en pompoenspread op een flatbread en dat smaakte geweldig. Aanrader dus!
Verblijf in Groningen
Wil je op een centrale maar rustige plek in Groningen verblijven dan is B&B Het Ontvangershuis een geweldige keuze. Wij verbleven 2 nachten bij Annemarie en hadden er graag nog wat nachten achteraan geplakt. Je hebt je eigen entree met eigen badkamer en toilet. Er zijn 2 kamers voor de verhuur in Het Ontvangershuis, maar Annemarie verhuurt de tweede kamer niet als de eerste geboekt is. Zo ben je verzekerd van meer privacy tijdens je verblijf.
Het ontbijt verdient nog een speciale vermelding, want jeetje, wat is dat een feest zeg. Je ontbijt in ‘het café aan huis’ (geen echt café, wel volledig zo ingericht) en de tafel is afgeladen vol met lekkernijen. De kans is groot dat je er ook zelfgebakken dingen tussen staan. Zo genoten wij de eerste ochtend van echt Groningse Poffert en kregen we de tweede ochtend zelfgebakken hartige quiche en zoete pannenkoeken erbij geserveerd. Heerlijk om je dag zo te beginnen!
Groningen leent zich ook uitstekend om rond te trekken met een camper. Zo kun je gaan en staan waar je wil en middenin de mooie Groningse natuur overnachten. Heb je geen eigen camper? Dan kun je in Nederland gemakkelijk een camper huren via Goboony. Via dit platform huur je campers bij particulieren en je kiest zelf met welke camper je graag op pad gaat. Een originele en toffe manier om Nederland te ontdekken!
Een vakantie naar Groningen is een hartstikke leuke optie als je graag in Nederland wilt blijven. Er is zo veel te zien en te doen in Groningen dat je je er gemakkelijk een vakantie lang kunt vermaken. Met deze tips help ik je alvast een heel eind op weg.
Meer tips voor je reis naar Nederland
Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia
Leuk dat je in de provincie was! Mooie plekken heb je bezocht. Een weekendje Groningen moet je ook zeker doen, een halve middag is leuk maar als je langer komt, laat maar weten, dan laten de Groningse reisbloggers je wel meer zien haha:)
Groetjes Evelyn
Leuk om al die bekende plekjes hier terug te zien! Ik woon zelf in de provincie Groningen en kom eigenlijk elk jaar wel een keertje op deze plekken, alleen Nieuw Statenzijl ben ik al een tijdje niet geweest, dus bedankt voor de reminder. Voor een volgende bezoek aan Groningen zou ik je ook Noordpolderzijl en museum Het Hoogeland in Warffum aanraden, net als Winsum en Niehove trouwens, hele mooie oude dorpjes.